PALUBA
June 15, 2025, 09:50:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 242042 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Director
stariji vodnik I klase
*

Last Login:October 28, 2018, 08:23:25 pm

« Reply #600 on: August 11, 2018, 07:32:39 am »

Platio me Milo da ga branim, preporučili me ovi iz NATO i SAD, valjda su zadovoljni mojim angažmanom do sada na palubi Smiley
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:23:02 pm

« Reply #601 on: August 11, 2018, 07:46:12 am »

Ko zna, možda poštovani Director ima svog komesara, pa reko da imaju svi  Grin

Ne, samo je nedokazan.
torpedo011
poručnik bojnog broda
*

Last Login:January 27, 2025, 09:49:58 pm

« Reply #602 on: August 11, 2018, 10:55:09 am »

Оћу ја нешто да изјавим за дневник...

Овијех дана читам Зборник радова Научни скуп Србија и стратегијска раскршћа 2015. године. У њему постоји текст под насловом Стратегије националне безбедности САД и РФ и могуће импликације по безбедност Републике Србије. Сачинили гапуковник Ранко Мачкић, капетан фрегате Игор Баришић, пуковник Мирослав Талијан и пуковник Раде Славковић. На 53. стр. вељу:

Неутралност као политичка опција лишена је смисла у савременим условима и не уклапа се у глобалну неолибералну опцију. Чињеница је да војна неутралност Србије обавезује само њу, јер ниједна држава, па чак ни Русија (која је против уласка Србије у НАТО), није дала службено признање војне неутралности Србије као такве. Такође, са правног гледишта, појам војна неутралност није познат у међународним односима. Земље или јесу или нису неутралне. Неутралне земље су првенствено војно неутралне јер сама неутралност нема смисла без војне неутралности. Фактички Србија је неутрална само у односу на НАТО као једини постојећи војни савез.

Може бит да ја немам једнак ранг као горе наведени јер нисам прошао ВА и нит имам чин, али колико је мени познато, данас постоји још један савез под именом ОДКБ. Наравно има и других, али ја сам само хтео да напоменем овај у којем имамо статус посматрача.

Читајући разне чланке, радове, монографије, изјаве и др. текстове долазим до закључка да је стручна јавност добрим делом оријентисана према НАТО. Они не споре неутралност, аспирације Шиптара и др. околних земаља као и добре односе РФ и Србије, али увек саставе реченице тако да сугеришу улазак у НАТО јер је то ''једино могуће решење'' и да друге нема. Они  не говоре јавно ''да ја сам за НАТО'', ''Србија мора у НАТО'' већ се то склопи тако да нема излаза до тога као у раду који сам цитирао.

Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:57:02 pm

« Reply #603 on: August 11, 2018, 12:34:06 pm »

Nikako ne mogu da prihvatim da je za Srbiju "ulazak u NATO jedino rešenje". Uvek ima još neko rešenje za časne i ponosne, verovatno skuplje, možda i uz batine, ali ima. I radije bih opet batine nego prijateljstvo sa nekim ko me na pravdi Boga uvredio i istukao.
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*

Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm

« Reply #604 on: August 11, 2018, 01:07:12 pm »

Kao kada bi se Žaklina Kenedi udala za Li Osvalda  Wink
No...u Evropu nećemo ući ako se budemo ičega sećali ....
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 11:11:36 am

« Reply #605 on: August 11, 2018, 06:19:55 pm »

Nikako ne mogu da prihvatim da je za Srbiju "ulazak u NATO jedino rešenje". Uvek ima još neko rešenje za časne i ponosne, verovatno skuplje, možda i uz batine, ali ima. I radije bih opet batine nego prijateljstvo sa nekim ko me na pravdi Boga uvredio i istukao.

Једини смисао евентуалног уласка Србије у НАТО је да нас они опет не истуку. Заправо можда онај "стари "  НАТО и не би, али ове "нове" НАТО чланице, а још суседи сигурно би провоцирале такву ситуацију. На пример ми кажемо хоћемо у ОДКБ. Они у НАТО би истог момента применили мере које сад видимо да се примењују према Ирану, па и Турској. Па затим би следиле провокације, насилни упади, док не би дошло до рата у коме би било врло дискутабилна помоћ Русије. Да ли би због нас започели Трећи светски атомски рат? Ја бих рекао у данашњим околностима сигурно не.

Наш главни циљ је економско јачање државе. Економски јака држава може бити војно неутрална. И бити важан политички фактор, барем на Балкану.

Читаво ствар, односно евентуалне будуће одлуке и око НАТО и око КиМ не треба гледати  као свршену ствар за "вјеки вејков". Тако нешто не постоји. Савезе настају и нестају. Државе настају и мењају се. Границе се одређују и мењају се. Људи се мењају. Документа, мировни споразуми се потписују и у датој (повољној) прилици крше.

Данас када би рели за Немањиће да су били нечасни, улизиције и сл. већина би скочила увређено. Да, али они су склапали и раскидали савезе и са до јуче најљућим противницима, губили и добијали територије, давали синове као залог верности, били вођени са омчом око врата, молили и кумили јаче од себе...Они су само водили реал политику свог времена. Тако је и сада само су сада речи мало другачије и бруталност мало мање изражена (мање се види иако је једнако има).
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 10, 2022, 04:18:25 pm

« Reply #606 on: August 13, 2018, 06:16:39 am »

Жена са западне стране
Аутор: Јелена Церовина субота, 11.08.2018.

„Немојте да питате шта НАТО може да уради за вас, него шта ви можете да урадите за НАТО и за своју државу да се креће према НАТО-у”, закључак је истраживања Центра за евроатлантске студије, који је у једном интервјуу цитирала његова оснивачица и директорка Јелена Милић. Иако је у српској јавности препозната као неко ко се свесрдно залаже за ширење Алијансе на Србију, што јој је донело много непријатности, па и отворених претњи, веома јој смета када је неко јавно окарактерише као НАТО лобисту јер, каже, то „девалвира њен рад и угрожава јој безбедност”. Објашњава да је њен посао у ствари „јавно заговарање” уласка Србије у НАТО.

Готово ниједно њено појављивање у јавности не може да прође без негативног одјека због ставова који иритирају велики део јавности, али последњих месеци је, чини се, озбиљније него раније, иступила с неким тезама – била је међу првима која се заложила за поделу Косова као „најмање лоше решење” о чему би Запад требало да размисли. Њен пројекат „Прича са западне стране” (готово сва истраживања ЦЕАС-а носе називе познатих филмова) предлаже да линија разграничења између Србије и Косова иде „мање-више” дуж садашње четири општине на северу Косова (северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић), које су насељене претежно српским становништвом, а „могло би да се разговара чак и о деловима око Грачанице”.

Тако, објашњава Милићева, „Србија неће баш добити максималну казну, губитак територијалног интегритета и суверенитета над целим Косовом”. Неке би можда могао да зачуди и њен став да је „потпуно погрешан” захтев представника Албанаца с југа Србије да њихове интересе заступа Приштина. „Они су грађани Србије и требало је да разговарају с руководством своје државе”, мишљења је Милићева, која иначе сматра и да је српска опозиција у својим ставовима у вези с КиМ „много регресивнија у неким аспектима од власти”. Милићева тврди и да би због овог става њена организација можда могла „изгубити на репутацији и у неким партнерствима у западним круговима”.

Та блискост са западним круговима огледала се у њеним изјавама које су биле пресликани ставови, пре свега Вашингтона. Понекад и много оштрији, као када је након обележавања почетка НАТО бомбардовања, 24. марта 2016. године, позвала институције Србије да престану с манипулацијом страдалима за време бомбардовања. Због овога је добила озбиљне претње, пре свега преко друштвених мрежа, а убрзо и полицијску пратњу које се одрекла после рушења у Савамали.

Амерички портал „Политико” уврстио је Јелену Милић међу 28 личности које ће у 2017. „обликовати и мењати европску политику” с образложењем да је „једна од најгласнијих заговорница чланства у ЕУ и НАТО-у и вероватно најгласнији критичар руског утицаја у земљи”. То је и оправдала прављењем списка 105 „прокремаљских структура у Србији”.

Izvor: www.politika.rs
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:23:02 pm

« Reply #607 on: August 13, 2018, 06:18:01 am »

Krenule pripreme za saopštavanje odluke?
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 10, 2022, 04:18:25 pm

« Reply #608 on: August 13, 2018, 06:22:50 am »

Ne bi me čudilo.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 08:44:35 am

« Reply #609 on: August 13, 2018, 08:12:45 am »

Како ли ће "Господар Вучић" саопштити одлуку? Све чињенице се пажљиво крију од јавности. Народ није довољно анестезиран, треба очекивати нове "коперниканске обрте" да би се то прогурало. Нпр., нове тврдње да ћемо бити "гладни и жедни" ако се ЕУ буде бунила и успорила нам "свеопшти напредак" према чланству, да неће бити инвестиција и сл. То је најбољи пут - запретити погоршањем ионако бедних животних услова. "Векна хлеба или Косово - одлучите сами". Наравно - хлеба, хлеба, Господару!
Pages:  1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77   Go Up
  Print  

Jump to: