PALUBA
July 22, 2024, 09:01:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 224354 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #705 on: July 23, 2020, 05:34:47 pm »

среда, 22.07.2020.
Сарадња Србије са НАТО-ом важна због стабилности региона

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да односи Србије и НАТО-а представљају деликатно питање оптерећено наслеђем из прошлости, али је истакао и да постоји одговорност и обавеза да се заједнички уложе напори да регион буде трајно стабилан.

Дачић је на 8. Београдској НАТО недељи у организацији ЦЕАС-а казао да су партнерски односи са НАТО нераздвојни део укупне спољнополитичке позиције Србије и настојања да регион буде трајно стабилан. Он је истакао да се односи заснивају на партнерској сарадњи у складу са политиком војне неутралности, без настојања за чланством у Алијанси и другим војним савезима, а приметио је и да сарадња несумњиво напредује из године у годину. Дачић је истакао да се у мандату ове владе Србија додатно афирмисала на међународној сцени као кредибилан и поуздан партнер и извозник безбедности у региону и поручио да она не мења своје спољнополитичке приоритете. Ти приоритети се, каже, огледају у заштити суверенитета и интегритета земље, чланству у ЕУ, унапређењу регионалне сарадње и неговању пријатељских и партнерских односа са свима.

„Нема сумње да ће и нова влада без обзира на њен конкретан састав наставити да, у сарадњи са председником Републике, спроводи успешно тај спољнополитички курс који је у претходном периоду значајно унапредио међународни положај Србије и подигао углед земље”, навео је Дачић. Тај курс је, додаје, вратио и одређена питања од суштинског националног интереса, првенствено питање КиМ, у фокус пажње.

„Чланство у ЕУ и остваривање пројектованих реформи представља стратешки циљ Србије и ЕУ никада не може бити потпуна без Србије и региона Западног Балкана”, рекао је Дачић и додао да су европске интеграције земаља региона најбоља гаранција за трајну стабилност и да Србија подржава аспирације суседа за чланство. Дачић је рекао и да је веома важно што је дијалог Београда и Приштине настављен после више од годину и по дана. Дачић је захвалио ЦЕАС-у на организацији скупа, наводећи да се тај догађај афирмисао као престижни форум за продубљење размену мишљења и идеја између релевантних учесника и шире јавности.

Izvor: www.politika.rs
Logged
BrankoBananko
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 553« Reply #706 on: July 23, 2020, 05:39:41 pm »

Jeste. Srbija "izvozi" bezbednost(gradjane) a ne spominje da uvozi opasnost (migrante).
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #707 on: August 11, 2020, 05:31:39 am »

понедељак, 10.08.2020.
Америка упозорила Србију на ризик од куповине оружја из Кине

САД су упозориле Београд да треба да буде свестан ризика који носи куповина оружја од кинеских компанија и оцениле да избор снабдевача треба да одражава декларисани циљ Србије да се интегрише са Европском унијом.

Поводом одлуке Србије да од Кине купи ракетни систем противваздушне одбране ФК-3, нову генерацију ракета средњег домета земља-ваздух, навођених радаром нове генерације, Амбасада САД у Београду навела је за Радио Слободна Европа да је набавка војне и одбрамбене технике суверена одлука сваке земље, али да би владе требало да буду свесне краткорочних и дугорочних ризика и цене коју повлачи пословање с кинеским компанијама.

Свака земља би „требало да може да има поверења да набавка опреме неће угрозити њену националну безбедност ни економски суверенитет”, навели су из Амбасаде САД и додали да тог поверења не може да буде „ако су продавци војне и одбрамбене опреме зависни од ауторитарне власти каква је у Кини”.

Из Амбасаде наводе и да Србији „саветују да ради на потпунијем усклађивању са Заједничком безбедносном и одбрамбеном политиком ЕУ”.

„Избор снабдевача би требало да одражава декларисани циљ Србије: да се што више интегрише са Европом. Има и других продаваца који не зависе од ауторитарних режима, а нуде опрему не само способну да задовољи одбрамбене потребе Србије, већ и упоредиву по квалитету и цени”, стоји у писаној изјави Амбасаде САД за РСЕ.

Куповина ракетног одбрамбеног система ФК-3 увршћена је у годишњи извештај државне компаније Југоимпорт СДПР, који је прошле недеље приложен Агенцији за привредне регистре Србије, преноси Бета. Југоимпорт СДПР наводи у том документу да је реализовао 163 споразума о увозу из 31 земље у вредности од 620,3 милиона долара у 2019. години и да у то спада и набавка дронова из Кине и прва позната куповина система ФК-3 у Европи.

„Највећи део увоза односи се на модернизацију авиона МИГ-29, набавку система дронова и система противваздушне одбране ФК-3”, наводи се у извештају о којем је 2. августа први известио портал Балканска безбедносна мрежа. Званичници у Србији до данас нису одговорили на питања РСЕ о набавци оружја из Кине, нити по којој је цени уговорена. РСЕ додаје да није добио одговор ни од Министарства одбране Србије, нити од државног предузећа Југоимпорт СДПР.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #708 on: August 11, 2020, 09:04:20 am »

Kineski mediji: Zašto je NATO preosetljiv na to što Beograd kupuje oružje od Pekinga
Novosti online utorak, 11. 08. 2020.

„ZAŠTO je NATO preosetljiv na to što Srbija kupuje oružje od Kine“, naslov je teksta u kineskog „Global tajmsa“ koji se bavi nabavkom dronova i raketnog sistema za Vojsku Srbije.

Srbija je nedavno u naoružanje uvrstila šest kineskih CH-92A bespilotnih letelica, koje mogu da se koriste za izviđanje, ali i kao jurišne letelice. Srbija će u bliskoj budućnosti nabaviti i kineski protivavionski raketni sistem FK-3, izvoznu verziju sistema HQ-22, navodi kineski list. To će učiniti Srbiju prvom evropskom državom koja će u naoružanje uvrstiti kineske bespilotne letelice i taj potez otvara novi kanal za Kinu da se probije na evropsko tržište oružja, dodaje kineski list u tekstu koji potpisuje Song Žonping, kineski vojni komentator.

„Ova nabavka oružja izazvala je brigu u zapadnim zemljama, naročito u članicama NATO koje predvode Sjedinjene Američke Države, zbog zbližavanja veza Pekinga i Beograda. Međutim, njihova briga je potpuno preterana i suvišna“, navodi Žonping. Kao prvo, navodi kineski vojni stručnjak, za Srbiju je neophodno da očuva nacionalnu bezbednost i u skladu s tim da nabavi napredna odbrambena oružja.

„Sećanja na NATO agresiju, kada je pakt unilateralno napao Saveznu Republiku Jugoslaviju i izazvao veliku ekonomsku štetu, još su snažna. Rat kakav se vodio na Kosovu je savremeni regionalni rat sa dubokom pozadinom koja je imala veoma široke uticaje“, navodi kineski stručnjak. Srbija je uvek verovala da je mogla tokom NATO agresije da ima inicijativu da je imala recimo dronove 1999. godine, umesto što je mogla samo da čeka da bude bombardovana, Takođe, da je Srbija tada imala napredni protivavionski sistem, kakav je HQ-22, NATO ne bi imao mogućnost da sprovodi masovne vazdušne napade koji su trajali 78 dana.

„Međutim, srpski vojni budžet je ograničen. U 2019, Srbija je potrošila na vojsku samo 1,14 milijardi dolara i nisu imali mogućnosti da kupe ruski protivavionski sistem S-400. Sistem koji Kina izvozi je za Srbiju dobar posao jer može da ima sistem koji omogućava udar na ciljeve i vazduhu“, tvrdi Žonping. Kako dodaje, ova nabavka oružja je pragmatična odluka Srbije, koja pokušava da uđe u EU, kako bi smanjila tenziju sa susedima.

„Kao drugo, razlog za brigu u NATO nema jer je kineski izvoz oružja uvek u skladu sa međunarodnim zakonima. Kina je uvek pokazivala strogu kontrolu nad svakim vojnim izvozom, a kineski standardi pri izvozu prevazilaze međunarodne norme. Na primer, Kina izvozi oružje samo međunarodno priznatim državama. Sve to govori da je izvoz oružja iz Kine u Srbiju u skladu sa svim uslovima Sporazuma o trgovini naoružanjem“, navodi kineski list. Kao treći razlog zbog čega NATO ne treba da brine, „Global tajms“ navodi to što na međunarodnom tržištu oružja mora da postoji fer konkurencija.

„Kina ima pravo da izvozi napredno oružje. SAD su uvek bile najveći svetski izvoznik oružja i drže trećinu tržišta. Rusija je na drugom mestu sa petinom učešća na svetskom tržištu. Na trećem mestu je Francuska, koja ima osam odsto udela. Među prvih pet izvoznika su još Nemačka i Kina. Iako je Kina na petom mestu, velika je razlika između udela u tržištu koji imaju SAD i Kina. Takođe, Kina uglavnom izvozi u zemlje u razvoju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Američko protivljenje ulasku Kine na tržište razvijenijih zemalja je posledica mentaliteta „duplih standarda“. Dodatno, kineski pristup prodaji oružja je uvek etički i Kina uvek poziva da se oružje ne prodaje ne-državnim činiocima i da se izvozom ne meša u unutrašnje stvari suverenih država. Kina veruje da tokom vremena i porastom reputacije njenog visoko kvalitetnog oružja, može preuzeti veći udeo u tržištu“, navodi kineski stručnjak.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #709 on: August 12, 2020, 12:51:05 pm »

уторак, 11.08.2020.
Руско и кинеско наоружавање Србије Запад и суседи посматрају са нелагодом

Руско и кинеско наоружавање српске војске, као и све већи политички и економски утицај те две земље у Србији, на Западу и међу њеним суседима посматра се са нелагодом, пише америчка агенција Асошиејтед прес.

У тексту поводом најаве да Београд разматра куповину кинеског ракетног система противваздушне одбране ФК-3, АП наводи да је Србија, „која војску јача углавном руским авионима и оклопним возилима, прошлог месеца добила шест кинеских дронова Ћ-92А”. То ју је учинило првом европском земљом са кинеским беспилотним летелицама, додаје агенција, а преноси Бета. АП наводи да на Балкану расту тензије и подсећа да је регион 90-их година био погођен разарајућим грађанским ратом и да је НАТО „интервенисао 1999. године у Србији да заустави крвав обрачун Срба са албанским сепаратистима на Косову”.

Србија, која формално тежи чланству у ЕУ, прогласила је војну неутралност 2006. године и придружила се програму НАТО Партнерство за мир, подсећа АП и додаје да је српско „популистичко вођство против чланства у западној војној алијанси иако је већина суседа Србије у НАТО”. Агенција преноси данашњу изјаву председника Србије Александра Вучића да Београд разматра куповину модерног кинеског система за противваздушну одбрану ФК-3 и да још није купио то оружје. У тексту се подсећа да је Амбасада САД у Београду јуче упозорила Србију да треба да буде свестан ризика који носи куповина оружја од кинеских компанија и оценила да избор снабдевача треба да одражава декларисани циљ Србије да се интегрише са Европском унијом.

Амбасада је навела да је „набавка војне и одбрамбене технике суверена одлука” сваке земље, али да би „владе требало да буду свесне краткорочних и дугорочних ризика и цене коју повлачи пословање с кинеским компанијама”, додаје АП. Агенција наводи да је Вучић, реагујући на саопштење Амбасаде САД, рекао да „неко увек има нешто против” када Србија „одлучи да купи нешто” и навео да систем ФК-3 није на списку за санкције надлежног америчког министарства.

Неименовани званичник НАТО рекао је поводом наоружавања Србије кинеским системом ФК-3 да Београд „има право да слободно изабере своје политичке и безбедносне аранжмане”, наводи АП. „НАТО и Србија су блиски партнери и ми смо посвећени јачању партнерства са Србијом, уз пуно поштовање њене политике неутралности”, казао је званичник НАТО.

--------------------------------------------------------

среда, 12.08.2020.
Како НАТО гледа на куповину кинеског наоружања: Србија има право да бира

ВАШИНГТОН – Набавка одбрамбених средстава је национална одлука и Србија има право да слободно бира ангажмане из области политике и безбедности, саопштио је неименовани званичник НАТО-а поводом објављених информација о куповини кинеског ракетног система ФК-3 за потребе Војске Србије.

„Истовремено, важно је узети у обзир пуне трошкове набавки у области одбране, током њиховог читавог животног века, који могу бити значајни”, наводи се у одговору на питање Гласа Америке (ВОА). Подсећа се и да су НАТО и Србија блиски партнери који су посвећени јачању партнерства, и истовремено истиче да НАТО поштује одлуку Србије о војној неутралности.

„Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, у редовном је контакту с председником Александром Вучићем и другим званичницима. Наше партнерство је обострано корисно у бројним областима. На пример, радимо заједно како бисмо били што боље припремљени за поплаве и шумске пожаре. Помажемо Србији у реформи снага безбедности и институција”, наведено је одговору. НАТО је, како је указано, обучавао српске војнике за међународне мировне мисије. Уз то, истакнуто је да је Северноатлантска алијанса у протеклих 20 година, милионима евра помогла Србији у уништавању више од 230 тона застареле муниције.

„Србија и НАТО заједно раде и на пружању помоћи другим земљама, на пример, обучавањем ирачких војних медицинара. Штавише, Србија је од 2006. године допринела у више од 30 активности у оквиру НАТО-овог програма Наука за мир и безбедност. Укључују енергетску и заштиту животне средине, одбрану од хемијских, биолошких, радиолошких, нуклеарних агенаса, противтероризма, сајбер одбране, као и безбедност људи”, наведено је у одговору. Додаје се и да је неколико НАТО савезника и партнера, укључујући Аустрију, Чешку Републику и Турску, пружило важну медицинску помоћ Србији у борби против пандемије ковида 19. У вези са односом Србије према Европској унији, из НАТО упућују на званичнике ЕУ.

„Говорећи о томе указујем да су безбедност и стабилност Западног Балкана важни за НАТО и мир и стабилност у Европи. Демократија, владавина закона, унутрашње реформе и добросуседски односи су од виталног значаја за напредак целог региона. Више од 20 година помагали смо одржавање мира и стабилности на Западном Балкану”, наводи се у одговору. Како се додаје, представништва НАТО у Сарајеву, Београду и Скопљу промовишу политички дијалог и сарадњу, а политика коју води Северноатлантска алијанса у региону, укључујући и политику Отворених врата, имају за циљ јачање стабилности и поспешивање сарадње. Указано је и да је НАТО одлучан да настави пружање помоћи државама региона у спровођењу реформи. То ће, како је истакнуто, користити њиховим грађанима и читавој евроатлантској породици, преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #710 on: September 07, 2020, 09:29:08 am »Komersant: Biće geopolitičkih posledica, Moskva je upozoravala Vučića


Beograd i Priština su se formalno obavezali da ustanove ekonomske veze, ali to može da ima ozbiljne geopolitičke posledice, piše moskovski Komersant.

Te posledice se ogledaju u tome, nastavlja dalje list, što će oslabiti zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbediti priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

List navodi da zvaničnog reagovanja Rusije na potpisivanje dokumenata u Beloj kući još nema, ali da se "delimično" pojavilo na FB stranici portparolke Ministarsva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Komersant piše da je Zaharova objavila fotografiju Donalda Trampa za stolom, gde nasuprot sedi srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji izgleda kao da je "na saslušanju".

Dnevnik navodi da je glavna politička novost u 15. tački dokumenta, gde se Kosovo složilo na godišnji moratorijum da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija u tom periodu neće ubeđivati druge države da ne priznaju Kosovo ili da opozovu priznanje.

Poslednja tačka gde se govori o odnosima Beograda i Prištine da Izraelom je još više neočekivana, navodi list.

Komersat citira beogradskog analitičara Vlatka Sekulovića koji smatra da "izraelski element" u dokumentu koji su potpisali lideri Beograda i Prištine ne samo da povećava izborne šanse Trampa, već i ojačava sam sporazum.

Sekulović je za list kazao da su obe strane prihvatile obavezu da u oblasti bezbednosti koriste najnovije tehnologije SAD što će obezbediti priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

Šef beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je moskovskom dnevniku da se mogućnosti za saradnju Srbije sa NATO posle pregovora u Vašingtonu šire.

Komersant zaključuje da je Rusija po svemu sudeći još u junu upozoravala predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nekim pozicijama koje su ušle u završni tekst dokumenta.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #711 on: September 10, 2020, 05:17:14 am »

среда, 09.09.2020.

НАТО: Нисмо планирали догађаје са Србијом, остајемо посвећени партнерству

НАТО је саопштио да није планирао конкретне догађаје са Србијом наредних месеци и да остаје посвећен партнерству с Београдом, након што је Влада Србије одлучила да прекине војне вежбе и војне активности са свим партнерима ради очувања позиције војне неутралности.

„Нисмо планирали никакве конкретне догађаје са Србијом у предстојећим месецима, али остајемо посвећени партнерству у интересу стабилности и безбедности региона”, рекао је неименовани званичник НАТО-а за Глас Америке и Радио Слободна Европа. У одговору се наводи и да Северноатлантска алијанса „цени дуготрајно партнерство” са Србијом.

„Као сва наша партнерства, и партнерство са Србијом засновано је на потребама партнерске државе”, пише у одговору званичника НАТО-а, преноси Бета.

Министарство одбране Србије саопштило је данас да је влада Србије одлучила да у наредних шест месеци прекине војне вежбе и војне активности са свим партнерима како би очувала „позицију војне неутралности и избегла или бар умањила последице појачаних напада” на политику и економију Србије. После данашње седнице Владе, министар одбране Александар Вулин изјавио је да се Србија налази под „страшним и незаслуженим притиском” Европске уније, навело је Министарство.

Вулин је рекао да се од Србије „тражи да напусти планиране војне вежбе са Белорусијом, по цену напуштања европске будућности и по цену још већих притисака на њену политику, али и српски народ на Косову и Метохији и Републици Српској”. Додао је да Србија у наредном периоду „неће учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО ни са ОДКБ, ни са Русијом ни са САД, ни са Кином, ни са Европском унијом, ни са Истоком ни са Западом”.

Белоруско министарство одбране јуче је саопштило да ће припадници Војске Србије у другој половини септембра учествовати у Белорусији у војној вежби с припадницима војске домаћина и Русије.

Власти Белорусије хапшењима покушавају да угуше једномесечне масовне протесте због реизбора ауторитарног председника Александра Лукашенка на изборима 9. августа. Према званичним резултатима избора, Лукашенко је остварио право на шести мандат, освојивши више од 80 одсто гласова. После оштре репресије првих дана протеста, белоруске власти су се окренуле селективним хапшењима опозиционих активиста и демонстраната. ЕУ тражи од белоруских власти да моментално пусте на слободу све ухапшене по политичкој основи пре и после избора и најављује санкције званичницима одговорним за насиље над активистима и демонстрантима.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #712 on: September 19, 2020, 09:09:44 am »"NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije"


Srbija je suverena zemlja i NATO u potpunosti poštuje politiku njene vojne neutralnosti, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On ističe da Kfor i dalje ostaje prisutan na Kosovu sa oko 3.500 vojnika.

Stoltenberg je rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, navodeći da je to od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, ali i za regionalni mir i bezbednost kao i našu bezbednost.

"Konstruktivan dijalog je preduslov za regionalnu stabilnost i ja podrzavam napore EU da posreduje u dijalogu. Trakođe podržavam napredak načinjen u Vašingtonu. Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu UN. Verujem da budućnost celog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici", rekao je on.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, prvi čovek najvećeg vojnog saveza na svetu kaže da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

Otkriva i da se NATO uveliko sprema za potencijalni drugi talas koronavirusa, kao i da sa Amerikom radi na „balansiranom odgovoru na nove ruske projektile, koji su opasni i narušavaju stabilnost“, a otvoreno priznaje i da uspon Kine menja globalnu ravnotežu moći.

Stoltenberg ističe da su evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu u direktnoj vezi i podseća da od kraja devedesetih snage NATO pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Kako kaže, kancelarije NATO u Sarajevu i Beogradu podstiču politički dijalog i sarađuju na praktičnom nivou.

"Naša politika u regionu - uključujući i našu politiku otvorenih vrata ima za cilj jačanje jačanje stabilnosti i podizanje nivoa saradnje. Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama u regionu u sprovođenju reformi, što je od koristi njihovim građanima, kao i celoj evroatlantskoj porodici", rekao je Stoltenberg.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #713 on: October 14, 2020, 02:50:08 pm »

14.10.2020.

Vučić: Srbija se nikada neće pridružiti NATO, niti će uvoditi sankcije Rusiji
AUTOR: Srna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija nikada neće pridružiti NATO, ili bilo kojoj drugoj vojnoj strukturi, niti će ikada uvoditi sankcije Rusiji, čak ni u slučaju pritiska na Beograd.

"Srbija nije i nikada neće uvoditi sankcije protiv Ruske Federacije. Uprkos činjenici da smo bili pod pritiskom kao i da ćemo verovatno biti pod pritiskom, jer smo na evropskom putu, zadržaćemo svoju poziciju i nećemo pokvariti odnose sa Rusijom", rekao je on. Vučić je u onlajn intervjuu za rusku novinsku agenciju Tass podsetio da je i sama Srbija bila pod sankcijama i da je narod Srbije platio veliku cenu, ali da to nije dovelo do dobrih rezultata, kao i da ne misli da su sankcije najbolja politika. On je rekao da Srbija neće promeniti svoj stav o NATO bombardovanju 1999. godine, bez obzira na pomoć koju Vašington namerava da pruži u obnovi bombardovanih zgrada u Beogradu.

"Naš odnos uopšte se nije promenio. Naprotiv, to se sve više oseća. Istovremeno, moramo se okrenuti budućnosti i prihvatamo ovu pomoć u restauraciji, ali to neće promeniti našu ocenu tih događaja", rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je američki predlog za obnovu zgrade Generalštaba "cena" za agresiju.

Vučić kaže da će Srbija, bez obzira na kritike u izveštaju Evropske komisije, nastaviti svoju nezavisnu i samostalnu politiku, nastaviće da razvija prijateljske i bratske odnose sa Rusijom, da razmatra sva ključna pitanja, dogovara se i dalje jača saradnju. On je naveo da se kontakti održavaju na najvišem i visokom nivou između Moskve i Beograda, kao i da je srpska strana informisala ruske kolege, predsednika Vladimira Putina i šefa diplomatije Sergeja Lavrova, o rezultatima njegove posete Vašingtonu u septembru.

"Ali i pre toga smo takođe bili u kontaktu i razgovarali o tome šta će se dogoditi. Naravno, nismo znali sve detalje, sve elemente sporazuma koji su kasnije bili u Vašingtonu, ali naša saradnja bila je vrlo bliska. Istovremeno nam niko u Rusiji nije ništa rekao, uključujući predsednika Putina. Nije imao nikakvih komentara", rekao je Vučić. Vučić je ocenio da bi Lavrov uskoro mogao posetiti Srbiju, gde će otvoriti "Večnu vatru", koja će postati važan simbol zajedničke pobede u Drugom svetskom ratu.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #714 on: November 06, 2020, 01:33:17 pm »"Srbija važan i poštovan partner NATO"


Pomoćnica generalnog sekretara NATO zadužena za javnu diplomatiju Baiba Braže kaže da je Srbija vredan, poštovan i važan partner NATO.

Ona je rekla da je reč o pouzdanoj međusobnoj saradnji.

Braže je u intervjuu za portal European Western Balkans istakla da je saradnja NATO i Srbije u obostranom interesu, a inače zasnovana u mnogim oblastima i na komunikaciji na najvišem nivou.

“U Beogradu imamo vojnu kancelariju NATO za vezu od 2006. godine čiji je cilj jačanja partnerstva između NATO i Srbije, kao i pružzanje pomoći u bezbednosnom sektoru Srbije”, rekla je Braže i dodala da NATO i Srbija sarađuju zajednički kako bi bili spremni za prirodne nepogode poput poplava ili šumskih požara. Takođe, dodala je ona, NATO pomaže Srbiji u reformisanju snaga bezbednosti Srbije, kao i institucija.

“NATO trenira sprske vojnike za međunarodne mirovne misije, te smo u poslednjih 20 godina uložili milione evra kako bi smo pomogli Srbiji da uništi 230 tona zastarele munike”, rekla je Braže i naglasila da je partnerstvo zasnovano na obostranom interesu.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #715 on: November 15, 2020, 08:57:46 pm »

15.11.2020.

Čomić: Saradnju sa NATO razvijati i ohrabrivati
AUTOR: FoNet

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je u nedelju da "saradnju između Srbije i NATO treba dalje razvijati i ohrabrivati".

"Srbija je veoma spremna da sarađuje kroz program ‘Partnerstvo za mir’", rekla je Čomić na međunarodnoj konferenciji “Beogradska NATO nedelja - ovo smo mi”, koju organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda. Čomić je na prvom onlajn panelu, pod nazivom “Nastaviti ili ne nastaviti”, navela da bi trebalo da se razume da Srbija ima određene rezerve kada je reč o članstvu u NATO.

"S druge strane mislim da postoji jako puno prostora za buduću saradnju", istakla je Čomić. Ona je dodala da pretpostavlja da SAD neće ništa promeniti u svojoj politici prema Srbiji.

"Ne očekujem da će se odnos Srba promeniti značajno, jer kada god vide NATO odmah to prepoznaju kao deo SAD", rekla je Čomić. Navela je da očekuje da će ubuduće uloga NATO biti intenzivirana i proširena u regionu Zapadnog Balkana, ali i izmenjena, i istakla da nas je pandemija promenila. Čomić je ocenila i da bi NATO trebalo da se fokusira na ulogu žena u mirotvornim operacijama pogotovo u ovoj postkovid situaciji.

"NATO bi trebalo više da se fokusira na činjenicu da je, s jedne strane medalje bezbednost, ali s druge strane te iste medalje su ljudska prava", istakavši da "to mora da ide ruku pod ruku".

Milić: Trenutno 63 odsto građana podržava jaču saradnju sa SAD

Direktorka CEAS Jelena Milić je navela da, prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja javnog mnenja pod nazivom "Ovo smo mi", koje je sproveo CEAS, "ovog trenutka 63 odsto građana Srbije podržava jaču saradnju sa Amerikom u oblastima ekonomije, ali i bezbednosti i odbrane bez toga ko je u Beloj kući. Dodajte tome i 13 odsto neopredeljenih, koji se verovatno mogu ubediti proaktivnim argumentovanim pristupom. To je onda 80 odsto građana Srbije", rekla je Milić. Ona je dodala da "danas 53 odsto građana Srbije smatra da se politika SAD prema Srbiji popravlja".

Nerezidentni viši saradnik Atlantskog saveta iz SAD Damir Marušić ocenio je da su za vreme Trampove vlasti "SAD pristupile Srbiji na jedan drugačiji način". "Izuzetno je važno da Amerika učestvuje u svim procesima na Zapadnom Balkanu i da Bajdenova administracija nastavi da gura procese dalje, da se osmisli koherentna politika koja će se odnositi u širem smislu na ceo Balkan i konkretno na Srbiju", rekao je Marušić.

Bivši saradnik Stejt departmenta predviđa odličnu saradnju Srbije sa Bajdenovom administracijom

Penzionisani zvaničnik Stejt departmenta Bertram Braun rekao je da "Bajden podržava evroatlantske integracije, zna ovaj region" i da će njegovim dolaskom na mesto predsednika SAD doći do daleko veće saradnje sa Evropom.

"Kada je reč o Srbiji mislim da ćete imati odličnu saradnju sa Bajdenovom administracijom ako se nastavi ta vrsta pozitivnog stava, razumnog pristupa. Mislim da je Srbija zaradila poene u Americi samom činjenicom što je razumna, stabilna, što se ponaša kao stabilizujući faktor na Balkanu, pogotovo u odnosu na Bosnu", rekao je Braun. On je naveo da Srbija čini veliku uslugu Bosni održavajući stabilan odnos sa Republikom Srpskom.

"Predsednik Vučić na racionalan način sarađuje sa Kosovom, Albanijom. U tom smislu Vučićeva administracija će sigurno imati dobre odnose sa Bajdenovom administracijom”, istakao je Braun. On je ocenio da je Amerika ključna kada je reč o Kosovu, ona može da olakša dijalog i obezbedi saradnju kosovske vlade.

“Ukoliko želimo da zaista dođe do nekog sporazuma, tu je Amerika od ključnog značaja i može zaista da pomogne”,
rekao je Braun.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #716 on: November 23, 2020, 02:31:57 pm »

Stefanovića sa Pluhom i Vitaleom o saradnji sa NATO
Blic 23.11.2020.

Srbija nema aspiracije da postane članica NATO, a učešće u Programu Partnerstvo za mir optimalan je okvir saradnje, istakao je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović na sastanku sa Žilom Pluhom, ambasadorom Holandije koja je NATO Ambasada za kontakt sa Srbijom.

Ministarstvo je saopštilo da je Stefanović posebno ukazao na značaj saradnje Vojske Srbije i KFOR-a na sprovodjenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkog sporazuma. Ambasador Pluh je saradnju Srbije i NATO ocenio obostrano korisnom i ukazao na mogućnost korišćenja logističkih kapaciteta NATO u okviru medicinske saradnje u suzbijanju pandemije KOVID-19.

Pošto je Kraljevina Holandija NATO Ambasada za kontakt sa Srbijom, sastanku je prisustvovao i šef NATO vojne kancelarije za vezu, brigadni general Tomazo Vitale, koji je pohvalio izuzetan profesionalizam pripadnika Vojske Srbije. Posebno je istakao da je Srbija pouzdan partner koji ima ključnu ulogu za stabilnost u regionu, navodi se u saopštenju. Vitale je naglasio punu posvećenost NATO strane da održi brojno stanje KFOR i da ispunjava sve obaveze iz dodeljenog mandata.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #717 on: November 30, 2020, 04:38:14 pm »NATO: Svaka država odlučuje od koga će se snabdevati


NATO alijansa saopštila je danas da svaka država odlučuje od koga će se snabdevati odbrambenim sredstvima.

Izjava dolazi povodom donacije ruskih tenkova T-72MS Srbiji, koji su prikazani na nedavno održanoj vojnoj vežbi u Nišu. Iz alijanse su ponovili da cene prijateljstvo sa Srbijom i da u potpunosti poštuju deklarisanu vojnu neutralnost Srbije, prenosi Glas Amerike.

"Takođe poštujemo i suverenu odluku naših partnera kada je reč o bezbednosnim aranžmanima koje pravi", navodi se u saopštenju.

Neimenovani zvaničnik NATO-a u odgovoru Glasu Amerike podseća i na dosadašnju saradnju Srbije sa alijansom i činjenicu da su Srbija i NATO bliski partneri.

"Pomažemo Srbiji da reformiše svoje bezbednosne snage i institucije, a NATO obučava i srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Srbija i NATO su zajedno radili na obuci iračkih vojnih lekara i podržavali iračke oružane snage. NATO i Srbija takođe sarađuju na pripremi za prirodne katastrofe kao što su šumski požari i poplave", navodi se u saopštenju.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #718 on: December 03, 2020, 05:59:06 am »

02.12.2020.

Obradović: Srbija i NATO imaju istoriju koja se ne može ignorisati ni zaboraviti

Srbija i NATO imaju istoriju koja se ne može i ne sme ignorisati niti zaboraviti, a kojom je uslovljen negativan stav prema NATO u našoj zemlji, ali treba da postoji saradnja između Srbije i NATO, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Žarko Obradović.

Obradović se, sa zamenicom Odbora Vesnom Marković i članovima Draganom Šormazom i Dušicom Stojković, sastao sa ambasadorom Holandije u Srbiji Žilom Bešor Pluhom i atašeom za odbranu ambasade Norveške Egilom Deltvietom, a tema sastanka je bila odnos NATO i Srbije, saopšteno je iz Skupštine. Obradović je kao primer dobre saradnje naveo rezultate misije NATO na Kosovu i Metohiji.

"Srbija u Prištini nema partnere koji se pridržavaju dogovorenih sporazuma, Rezolucija 1244 se ne poštuje, da nemamo saradnju sa NATO situacija po nealbansko življe na teritoriji Kosova i Metohije bila bi daleko teža", smatra Obradović.

Ambasador Holandije Žil Bešor Pluh naglasio je da je Srbija među partnerima koji prednjače po broju projekata, kako vojinih, tako i civilnih. Istakao je da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i da je pohvalno što ona ne znači izolaciju, već izbalansiranu saradnju sa svim međunarodnim partnerima. Pluh je u tom svetlu naglasio značaj Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe i izrazio nadu da će i u tom segmentu doći do saradnje NATO i Srbije.

Članica Odbora Vesna Marković istakla je da strateški cilj Srbije ostaje punopravno članstvo u EU i da je u tom smislu saradnja sa NATO izuzetno važna. Član Odbora Dragan Šormaz smatra da saradnja sa NATO i njenim članicama nije dovoljno vidljiva u javnosti, ističući nelogičnost podatka da Srbija ima četiri, pet puta više aktivnosti sa SAD nego sa Rusijom, Kinom, ODKP savezom i svim ostalim zemljama zajedno. On smatra da razlog tome treba tražiti u činjenici da je za građane prihvatljivije da podržavaju saradnju sa SAD, nego sa NATO, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #719 on: December 13, 2020, 03:47:39 pm »

недеља, 13.12.2020.

Бранимир Филиповић ступио на дужност амбасадора Србије при НАТО

БРИСЕЛ – Амбасадор Бранимир Филиповић ступио је на дужност амбасадора Србије при НАТО.

Филиповић је предао акредитивна писма генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, објављено је на сајту Министарства спољних послова Србије, пренео је Танјуг. Приликом куртоазног разговора било је речи о актуелним односима Србије и НАТО и перспективама за даљи развој партнерске сарадње.

Амбасадор Филиповић је од марта 2015. до августа 2020. године био в. д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику у звању амбасадора у Министарству спољних послова. Од 2009. до 2013. радио је као министар саветник, заменик амбасадора у Амбасади Србије у Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске. Од 2008. до маја 2009. године био је министар саветник за политичка и економска питања и отправник послова Амбасаде Србије у Канади.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.