PALUBA
June 16, 2024, 01:33:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 220204 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #180 on: March 25, 2015, 09:15:10 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Драгомир Антонић (рођен је 1948. у Чачку) је српски етнолог.
Завршио је етнологију на Филозофском факултету у Београду. Дуго је радио у Етнографском институту САНУ. Био је директор Етнографског музеја 2001-2002. године. Потом ради у сопственој агенцији за етнографске и сродне услуге.
Написао је више књига, као што су Обичајник код Срба, Обичајни бонтон, Посни јеловник, Све о афродизијацима, Бомбардовање се наставља и друге.
Снимио је више филмова и ТВ емисија етнографског карактера, а најпознатији му је филм о Хиландару


Улазак Србије у НАТО може се поредити са, рецимо, одлуком Јевреја да приступе здравственој организацији коју води др Менгеле или да купе гас од предузећа где је Ајхман акционар

Дочекасмо четврту недељу Часног поста. Средина је поста, па се зато зове Средопосна седмица. Ове недеље ваља се латити нових послова. У Призрену, и широм Метохије обичај је да се ове недеље воском шара страшник, јаје које ће се прво офарбати на Велики петак. Страшник чува кућу и од болести све који у њој живе. Јаје се зове још и чуваркућа. Од дана кад се офарба, чуваркућа се чува у кући годину дана. До наредног Васкрса.

НЕСАЛОMЉИВИ ОТПОР Данас у Призрену има петнаестак Срба и једна девојчица. Милица Ђорђевић. Заслужује да јој поменемо име и презиме. Она је истински јунак нашег доба. Ако је неко заслужио највиши државни орден – она је заслужила. Зато је не смемо заборавити, већ памтити и у складу са својим могућностима помагати.

Никад не смемо заборавити зашто нема више Срба у Призрену, којих је пре шеснаест година, почетком 1999, било око двадесет хиљада. Ко их је прогнао – познато је. Прогон су учиниле „демократске“ државе, перјанице борбе за људска права, удружене у злочиначкој организацији која се зове НАТО. Бесомучно су разарале радиоактивним ракетама, касетним бомбама, биолошким отровима (види књиге: Ђорђе А. Ђорђевић, Косметска Голгота, превара НАТО пакта и Америке, Братин 2007. и Тајна осиромашеног уранијума, приредили Бранимир Нешић, Никола Маринковић, Београд 2014.) и свим средствима што је њихов болесни ум могао да произведе. Ништа им није вредело. Сва њихова сила није успевала да сломи отпор народа и ондашње српске војске. Зато су повели разговоре. Безочним преварама и лажима остварили оно што нису могли огромном армијом. Никад већа војна сила није напала мању државу у Европи у двадесетом веку до тренутка када су се НАТО монструми устремили на Србију. Њихову бестијалност свет до тада није видео. Све је Србија издржала. Уздигнута чела, војници су се са неоштећеном техником, слушајући налоге државног руководства, повукли са бојишта. Српски политичари су веровали потписима стављеним испод папира који се звао Кумановски споразум и био потврђен резолуцијом УН број 1244. Све је било урађено часно и по међународном праву. Уз један превид. С нечасним злотворима нема часног договора, нити њихова реч и потпис нешто значе. Сваки шибицар у Србији је часнији од било ког НАТО генерала. Ми, Срби ово морамо увек имати на уму. И имамо.

Извор: Печат* dragomir-antonic-BW.jpg (39.21 KB, 400x233 - viewed 175 times.)
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #181 on: April 02, 2015, 01:48:40 pm »

Ево шта Блиц објављује као предности уласка у НАТО:

Šta nam donosi akcioni plan sa NATO
 
Izvoz: Bolji standardi u proizvodnji oružja i time veće šanse za izvoz
Baza Jug: Otvaranje Regionalnog centra za obuku Vojske Srbije
i za članice NATO
Misije: Povećano učešće u mirovnim operacijama EU i UN
Obrazovanje: Vojno obrazovanje u skladu sa principima NATO i „bolonje“
Podaci: Bilateralni sporazumi u regionu o zaštiti tajnih podataka
Pravosuđe: Obuka tužilaca i skraćenje trajanja sudskih postupaka

Мене лично занима какве везе има НАТО пакт са правосуђем уопште? Војни судови и правосуђе су укинути још у доба СЦГ. Шта НАТО официри имају са српским тужиоцима?

И друга ствар... Какву корист, осим буџетских расхода има Србија од учешћа у мировним мисијама?
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #182 on: April 02, 2015, 02:11:55 pm »

I pčela i zmija uzimaju hranu sa istog cveta ali razlika je ogromna, ulaskom u nato bi se u to još jednom uverili.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #183 on: April 02, 2015, 08:54:42 pm »

Novinarami Blica je to verovatno neko "dojavio" iz "obaveštenih krugova". NATO je vojno-politička organizacija, pa otuda ono sa tužiocima i sudovima. Verovatne neka od zemalja članica nudi neku "obuku", "reformu", možda "donaciju" (za opremu) u vezi sa tim. A "bolonja" kao prednost ili "benefit" (korist") je najblaže rečeno smešno. Novinar "Blica" izgleda ne prati prosvetne prilike ili je samo napisao ono što su mu rekli Wink. Nadam se da visoko vojno obrazovanje neće organizovati po "bolonji", barem ne onako kako su to uradili "civili". Da valja to bi i Amerikanci i Britanci uradili sa svojim.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #184 on: April 30, 2015, 05:23:51 pm »

NATO tera Ruse iz Srbije

Srbija je posle parafiranja IPAP sporazuma sa NATO, prošle nedelje potpisala i Sporazum o pristupanju Srbije Mehanizmu civilne zaštite EU, što je proizvelo spekulacije o sve ubrzanijem ulasku pod zapadni odbrambeni krov.

Ovi potezi su u orbitu javnosti ponovo izbacili priču o Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu i nedefinisanom statusu ruskog osoblja oko kojeg se pletu kontroverze i dok ih njihova zemlja naziva humanitarcima, sa Zapada se podgrevaju priče da je reč o špijunima.

Ruski mediji paraf Beograda i Brisela vide kao znak da Moskva neće moći da računa na proširenje regionalnog centra, a dnevnik "Komersant" navodi da se u Moskvi tumači kako je tim sporazumom sa EU potpisanim brzo posle podnošenja zahteva, Brisel u stvari hteo da zaustavi jačanje ruskog delovanja u Srbiji.

Tvrde i da rusko osoblje mešovitog Centra posle tog potpisivanja, neće dobiti status diplomata na kojem insistira Moskva. Privilegovani status i diplomatski imunitet ruskog osoblja u SRHC koji je počeo da radi 2012. trebalo je da bude rešen u oktobru 2014, međudržavnim sporazumom prilikom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Do toga nije došlo, jer ga je prema spekulacijama, srpska strana u poslednjem momentu skinula sa dnevnog reda posete. Tada je ovu priču podgrejao nemački "Špigl", objavivši da je nemačka kancelarka Angela Merkel, insistirala kod srpskih vlasti da sporazum ne potpisuju zbog straha da će SRHC prerasti u ruski špijunski centar. Iako su u Vladi Srbije to negirali, ruski humanitarci su administrativno-stručni radnici, a ne diplomate.

Nespornu činjenicu da se oko ovog centra u nekim zapadnim zemljama podigla velika prašina na zapadu, predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić vidi kao njihovu nelagodnost što takav centar uopšte postoji. Pokušavaju, kako dodaje, da ga relativizuju zbog zapadne odluke da se Rusija u vojno-bezbednosnom i energetsko-ekonomskom aspektu izbaci sa Balkana.

- NATO, zbog nepopularnosti u Srbiji, ispod radara javnosti potpisuje IPAP sa Srbijom i dovodi je do poslednjeg nivoa pre ulaska u taj vojni savez. IPAP im omogućuje niz mehanizama za kontrolu Srbije od vojnog i bezbednosnog do ekonomskog i aspekta ljudskih i manjinskih prava, čime je NATO infiltrirao legalni uticaj na srpski državni aparat i državu - objašnjava Mitić za "Vesti" i ističe da se potpisivanjem sporazuma koje Srbija prihvata dobrovoljno polako preko EU do NATO uvodi pod taj bezbednosno-politički kišobran.

Sa zapada se na Centar u Nišu gledalo kao na pandan američkoj vojnoj bazi Bondstil na Kosovu i rusku vojnu podružnicu koja bi, između ostalog, mogla da špijunira američki antiraketni štit u Rumuniji.

Za Centar u Nišu, kako je ocenio vojni analitičar Zoran Dragišić, niko ne zna šta tačno predstavlja, pa je, kako kaže, normalno da rusko osoblje ne dobije diplomatski status.

- Srbija je suverena i sama odlučuje kome šta dati na osnovu procene svojih interesa. Rusija hoće da od Srbije napravi ruku za šamaranje EU. Naša Vlada je jasno odredila put ka Briselu, dok je stav prema Moskvi nedovoljno jasan čime sebe stavlja u neugodnu situaciju. Moramo da raščistimo da Rusi nisu kako se predstavljaju starija braća, jer saradnju svode na svoju korist, a našu štetu i ciljaju da budemo ruska ispostava u EU. Sa zapadom su pravila jasna, uslovi za ulazak u EU dati, a računi čisti jer u IPAP sporazumu sa NATO, sve piše i prihvatili su stav Beograda da neće ulatiti u taj pakt - kaže Dragišić.


Poruka EU: Izbeći dupliranje

Evropski komesar Hristos Stilijanides, zadužen za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama, uoči potpisivanja sporazuma sa EU u Beogradu rekao je da bi centar u Nišu mogao da ugrozi Mehanizma civilne zaštite EU, ali da Brisel ne bi mogao da traži od Srbije da ga zatvori. Ipak je dodao da je uopšteni stav EU da svaka inicijativa treba da bude komplementarna i stvori uslove za zajedničko delovanje sa postojećim evropskim Mehanizmom.
- Svako preklapanje ili dupliranje trebalo bi da bude izbegnuto - istakao je Stilijanides.
Cilj Centra spasavanje ljudi

Prema informacijama sa sajta ruske ambasade, RSHC je međuvladina neprofitna organizacija, u zajedničkoj nadležnosti ruskog ministarstva za poslove civilne zaštite i MUP-a Srbije. Od rukovodstva centra se u više navrata čulo da je prvenstveno osnovan radi spasavanja ljudi, što se videlo u akcijama po Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Grčkoj.
- Zadatak Centra je da obezbedi bezbednost u vanrednim situacijama, a konačnu ocenu o njegovom radu daće građani - objašnjavao je u više navrata kodirektor SRHC Viktor Viktorovič Safjanov.


Hladni rat na teritoriji Srbije

Već duže vreme se na teritoriji Srbije, prema rečima Zorana Dragišića vodi hladni rat.
- Setimo se ispada bivšeg ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, i njegovog neobičnog uplitanja u politička zbivanja odlaskom na partijske mitinge. Kulminacija bila prodaja srpske naftne industrije za koju je premijer Aleksandar Vučić rekao da sprovesti istragu - kaže Dragišić.

Rastu pritisci

- Srbija je pod ogromnim pritiskom sa više aspekata od ucena oko Kosova i Metohije i dizanja lestvice za ispunjenje Briselskog sporazuma do početka pregovora o poglavlju 35 vezanog za KiM. Tu je i poglavlje 31 gde spada i odnos Beograda i Moskve i zahtevano usklađivanje srpske sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno priključenje sankcijama protiv Rusije. Srbija za sada odoleva, ali intenziviraće se pritisak, možda i pisanim uslovom za otpočinjanje pregovora sa EU- ocenio je Aleksandar Mitić

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/487070/NATO-tera-Ruse-iz-Srbije
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #185 on: May 04, 2015, 08:34:27 pm »

U vazdušni prostor Srbije ušla su dva borbena aviona F-16 koja su letela u pravcu Rumunije.


Na sajtu Flightradar24 prikazana su dva borbena aviona koja lete u pravcu susedne Rumunije.

Avioni su poleteli iz baze Aviano u Italiji, iz koje su 1999. godine kretali napadi na SRJ. Lovci su kratko bili u našem vazdušnom prostoru, a potom su sleteli u Rumuniji u blizini grada Turda.
Podsetimo, krajem 2013. godine na jugu Rumuniju u okrugu Olt, počelo se sa izgradnjom američke baze za rakete-presretače, koja je deo evropskog sistema protivraketne odbrane.
Nalet F-16 nad Srbijom “snimio” je portal tangosix.rs

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Inače, Srbija je nedavno potpisala Individualni partnerski akcioni plan (IPAP) sa NATO, kojim je toj alijansi omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji.


IPAP, između ostalog, podrazumeva potpisivanje tzv. SOFA sporazuma (koji već imamo sa SAD) sa članicama NATO, a kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok su u Srbiji i pristup vojnim objektima.


Srbija se, takođe, obavezala i da regionalni centar za obuku "Jug", kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa EU, uništava viškove naoružanja.
Ovo je, kako je najavio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, maksimum našeg približavanja NATO paktu.


- Ovo je najdalji korak koji će Srbija učiniti ka NATO, poručio je Dačić.

www.alo.rs


* 2047144-f16-iznad-srbije.jpg (102.09 KB, 500x280 - viewed 110 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #186 on: May 04, 2015, 09:13:03 pm »

Прелет војних авиона нема везе са ИПАП-ом. И раније је био могућ прелет војних, чак и борбених авиона уз услов да нису наоружани. Наравно уз претходни најаву и одобрење. Како су на пример руски "Стрижи" прошле године стигли (долетели) до Београда? Преко неке од земаља које нас окружују, а оне су у НАТО-у.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #187 on: May 04, 2015, 09:49:51 pm »

Verovatno danas ne moraju da nam polažu nikakve račune dal su naoružani ili nisu - I to je deo nekih potpisanih dogovora...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #188 on: May 04, 2015, 10:05:26 pm »

Вођење државне политике је увек ствар компромиса. Ја не видим у целој ствари ништа проблематично, што сугерише наведен текст.

Кад мало причу вратиш кроз историју видиш да су скоро све наше славне вође правили такве компромисе, од Немањића (давали синове као таоце и залог политичке верности, ратовали у савезима са другим и јачим од себе), Марка Краљевића (погинуо је и "међународној мисији подршке страним трупама"), Кнеза Милоша (убио Карађорђа и створио модерну српску државу), до краља Александар, Тита и ових данашњих. И нису ништа мање славни због тога што су то тада радили. О томе да ли ће ови данас бити "славни" судиће потоња поколења.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #189 on: May 07, 2015, 06:19:31 pm »

Juče je bio dan kada se obeležavala godišnjica bacanja nato kasetnih bombi na nevine Niške građane.

Pokoj duši nevinim žrtvama. Bog sve vidi i sve plaća.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #190 on: June 03, 2015, 09:20:43 am »

Очијука ли Додик с НАТО-ом

Председник РС није никада био изричити противник учлањења БиХ у НАТО, само што је последњих година дошао на позицију да одлуку о уласку у тај војни савез треба да донесе народ на референдуму.

Кад Милорад Додик каже да НАТО није без шансе код Срба, већина њих са обе стране Дрине вероватно се најежи. Јер је мало оних који мисле да његова политика у Републици Српској нема везе са политиком званичног Београда – ко год да у њему „столује” у одређеном тренутку. А чак је 80 одсто грађана Србије и РС који се противе уласку у НАТО.

Па још кад из Русије, тачније руских медија, стигну упозоравајуће информације о наводним притисцима на лидере у Србији и Српској да окрену леђа Москви и окрену се Северноатлантској алијанси, пажња се усмерава на Вучића и Николића у ишчекивању неког „знака” од њих. Има ли истине у овоме, хоће ли „поклекнути”? Кад већ Додик, тврдокорни лидер РС, каже, као у интервјуу НИН-у: „Ако народ каже да треба потписати приступање том савезу, ја ћу потписати.”

Председник Републике Српске у разговору за овај недељник даје и занимљив савет алијанси како да убеди Србе: „Нека НАТО отвори неколико фабрика наменске индустрије, запосли Србе и Срби ће можда променити своје мишљење.”

Пажљивијим посматрачима овакав Додиков иступ и није новост, јер председник РС није никада био изричити противник учлањења БиХ у НАТО. Само што је последњих година дошао на позицију да одлуку о уласку у тај војни савез треба да донесе народ Републике Српске на референдуму.

Ипак, јесу ли ово неке назнаке да овим простором дувају нови ветрови, повољнији за НАТО? Поготово ако се узме у обзир да је почетком године усвојен Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) Србије са НАТО-ом. Реч је о документу који успоставља највиши могући облик сарадње са алијансом неке земље која није чланица пакта, а који према ставовима српских званичника не приближава Србију чланству у овој организацији. Мада има и мишљења да је то „први званични корак на путу ка чланству у савез” (Едвард Фергусон, амбасадор Велике Британије у Сарајеву), што тврде и неки од овдашњих противника НАТО-а.

Доцент на Факултету политичких наука Филип Ејдус, који не спада у противнике учлањења Србије у овај војни савез, оцењује да у овом тренутку нема изгледа да ће Србија више од ИПАП-а ићи ка НАТО. Како истиче, убедљиво најјача владајућа странка јасно је ставила до знања да је војна неутралност тренутно опредељење Србије и нема назнака да ће то да се мења.

„Погледајте говор Александра Вучића 24. марта, на скупу испред Генералштаба. Рекао је неколико пута да је војна неутралност опредељење Републике Србије. Томислав Николић је то такође много пута рекао, као и министар спољних послова. Страначки програми свих владајућих, а и опозиционих странака, предвиђају војну неутралност. Једино је један од лидера странке у парламенту, Борис Тадић, недавно променио став јавно и почео да заговара чланство у НАТО. Али, познато вам је колика је његова снага у парламенту”, указује Ејдус.

Он напомиње да је у политици све могућеи да однос према НАТО-у у Србији може да се промени. Јер, Црна Гора ће добити позив за чланство (очекује се на следећем самиту у Варшави, јула 2016), што ће мало да промени геополитичке околности у региону, а и сви ови напади у Македонији могу разне ветрове да покрену. И у једном и у другом правцу.

Тако да није немогуће, али изненадило би ме, то би био доста неочекиван заокрет. Ја у овом тренутку мислим да је то мало вероватно, посебно у условима затегнутих односа између Русије и Запада и наше политике. Србија није усвојила ни санкције према Русији, а чланство у НАТО-у би био још значајнији корак од тога. Уз то, грађани су углавном негативно оријентисани према тој идеји, тако да и с те стране тешко да ће доћи неки притисак”, оцењује Ејдус.

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, који јесте противник НАТО-а, прибојава се „пузећих” сценарија приближавања алијанси. Како наводи, Србија се потписивањем ИПАП-а, наравно, није определила за чланство у НАТО-у, али се, између осталог, обавезала на заједнички програм пропагандних активности који ће „дизати свест“ о значају сарадње Србије и НАТО-а.

„У складу са својом стратешком комуникацијом, алијанса жели да у Србији дође до промене дискурса и наратива о улози НАТО-а у бомбардовању и отимању Косова и Метохије, са пратећим избацивањем ’емоција’ из глава грађана Србије, како би се олакшало будуће приближавање чланству.Јасно је да и у Србији, као и у Црној Гори и Републици Српској, НАТО нема шта да тражи када је у питању подршка грађана. Управо зато би требало већу пажњу усмерити на то да се одлуке власти о овом питању не доносе иза леђа грађана, кроз техничке процесе који су тешко разумљиви – попут Акционог плана за чланство – који Србију могу да доведу у предворје НАТО-а а да тога грађани не буду ни свесни”, указује Митић.

Он примећује и да Додиково „можда НАТО“ није ништа ново и требало би га сврставати у реторичке игре све док не мења став око фундаменталног питања референдума грађана Републике Српске.

Грађани Републике Српске осетили су НАТО на својој кожи и ретко коме је стало да се приклони алијанси која заговара удаљавање од Србије, а од Русије прави стратешког непријатеља”, оцењује Митић, додајући да о томе колико су НАТО „аргументи“ убедљиви говори да, и поред бесомучне кампање које Одељење НАТО за јавну дипломатију и власт у Црној Гори већ годинама спроводе у склопу Акционог плана за чланство, као и систематског шиканирања представника организација „Не у рат, не у НАТО“ и „Покрета за неутралност Црне Горе“, убедљива већина грађана, без обзира на то да ли се изјашњавају као Црногорци или као Срби, јасно се противи чланству. Управо зато, истиче он, Мило Ђукановић чини све што може да избегне референдум и Црну Гору у НАТО уведе на „мала врата“.

Биљана Баковић

Додик: У НАТО само ако се народ изјасни на референдуму

Председник Републике Српске Милорад Додик за „Политику” каже да никада није био против уласка Босне и Херцеговине, па самим тим и ентитета Републике Српске у НАТО, али подвлачи само под условом ако се за то народ изјасни на референдуму.

„Нема ту никакве промене политике. Ми од почетка инсистирамо да се грађани Републике Српске кроз јавно изјашњавање путем референдума определе да ли су за приступање наше земље НАТО-у. Ако је народ за такву опцију, ја ћу ту одлуку поштовати и она је за сваког политичара обавезујућа. Свака политичка елита која је тада на власти мора да поштује одлуку свог народа”, каже Додик.

Према последњим истраживањима јавног мњења од пре неколико месеци, свега 30 одсто грађана РС је за приступање овом војном пакту.

„Такво је сада расположење и ја то поштујем. Не знам за шта би народ гласао када би био спроведен референдум и свако, без обзира на то да ли је у држави или иностранству мора да је поштује”, рекао је Додик .

Поједини руски медији упозоравају да БиХ може да уђе у НАТО и да у једном тренутку то неће моћи да спречи ни РС својим референдумом. На питање да ли су ти медији у праву, Додик узвраћа питањем „одакле им таква информација?”

„Нису у праву ти руски медији и ко зна ко стоји иза таквих навода. Ако народ у РС на референдуму не прихвати улазак у ово војну организацију, онда се то неће ни догодити”, изричит је Додик.

Он тврди да се о свим важним питањима консултује са премијером Србије Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем, али да детаљно о приступању НАТО-у није разговарао са политичким врхом Србије.

„За нас је апсолутно неприхватљиво да РС и БиХ иде ка НАТО, а да Србија остане војно неутрална. Основна бит српског народа је да нема границе на Дрини”, рекао је Додик.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Ocijuka-li-Dodik-s-NATO-om.sr.html
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #191 on: June 03, 2015, 02:21:43 pm »

^Neverovatno jeftina i plitka analiza, u paketu sa "docentom" Filipom. Koliko on pojma nema o životu, a guzi se po FPN-u godinama. Neka kaže zbog čega nije protivnik, tj. čiji je štićenik i stipendista, iako nema dve čiste u glavi. Onda možemo o njegovim titulama, naučnim postignućima i "analizama" koje nisu ni na nivou kafanskih.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #192 on: June 03, 2015, 09:03:23 pm »

Ne razume zašto je ovo "jeftina analiza". Lično mislim da je Ejdusov zaključak tačan (nema priključenja NATO-u jer je većinski stav građana Srbije negativan). O tome kakav je nastavnik ne mogu da sudim jer ga niti znam niti poznajem, a još manje pratim njegov rad. Uostalom, sadržaj teksta ukazuje na najmnje dvoicu "analitičara",a tu je i sama novinarka. Takođe, i Dodikov stav po pitanju NATO-a je jasan i od ranije poznat. On lično bi prihvatio, ali građani neće i on to poštuje, a i ne želi u NATO bez Srbije.
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #193 on: June 05, 2015, 02:31:57 pm »

On lično bi prihvatio, ali građani neće i on to poštuje, a i ne želi u NATO bez Srbije.
Upravo zbog ovoga. Prebacuje loptu na nekog drugog (narod), tako da sebe opravdava pred moćnima i ne navlači njihov gnev na sebe. Pa ako je i to nedovoljno, onda ne želi "da deli srpski narod". Stav je jesan - NE NATO-u. Аko neko nešto želi, onda nema "ali". Dodik to samo mudro koristi.
Dalje, oko priče da narod u Srbiji nije raspoložen...a šta je IPAP? Nije formalno članstvo, ali smo preuzeli na sebe brdo obaveza. Kao i sa KiM...ne morate de jure da ga priznate, ali Briselski sporazum i ono što iz njega proizilazi su de facto priznanje. Ejdus je njihov stipendista, zato je i došao dokle je došao i tačno zna šta i kako da priča. S naučne strane šupalj kao sito (njegove "analize" konfilkta u Gruziji 2008. bile su na nivou kafanskih priča), ali vrlo dobro interpretira stavove svojih pokrovitelja.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 602


« Reply #194 on: June 05, 2015, 02:44:29 pm »Ipak, mora nam svima biti jasno da je na delu grandiozna preraspodela moći u svetu - global shift of power. Kome to nije jasno. bolje neka se odmah zakopa u zemlju duboko, duboko. Ja sam svoju stranu izabrao. Da ne bude zabune, to je pre svega "moja strana", moja lična. Moj, pre svega moralni izbor, i vrlo promišljen. Možda će biti teškog loma, možda će biti mudrosti da se lom izbegne, ali svet se menja, svet se menja, i to sudbinski. Menja se svaki dan. Srbija je 1991. teško pogrešila. Izgleda mi da je Srbija na pragu ovim najnovijim potezima (ovih dana) da ponovo pravi grešku, tešku grešku. Ma koja, bre... ona, znate koja. Koji bre... on, znate koji.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 24 queries.