PALUBA
July 14, 2024, 08:19:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 223293 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #360 on: April 29, 2017, 12:16:00 pm »

Osim gore navedenih imperija, tu je i američka, koja se modernizuje, sama Kina je imperija, kao i Rusija i EU. EU trenutno prolazi kroz period stradanja, ali u osnovi i dalje leži panevropsko jedinstvo, koje je bilo rimski san, san Karla Velikog, Hitlera, a sada EU.

Део чланка са ФБ, односно са сајта агенције "Спутњик".

„Ja više volim da mislim ne geostrateški, već ‘snovima’: jer postoji američki san, kineski san koji se sada realizuje — „Novi put svile“, postoji iranski san. Sad i mi pokušavamo da formulišemo ruski san. U njemu su i prostor i pravednost i poseban put koji nas vodi toj pravednosti“, dodao je sagovornik agencije.

„Slamka među vihorima“

Po mišljenju Prohanova, mali narodi nikad nisu samostalni: ili su bili deo neke imperije ili su bili pod njenim uticajem, to je njihova sudbina.

„Malo nebesko telo postaje deo snažnijeg sistema i okreće se oko jakih svetlosti. Mali narodi treba da izaberu centre privlačenja. Zato sada Balkan koji se kreće ka EU ne razume da je budućnost Evrope snažna Nemačka sa njenom renesansom, u kojoj se ne isključuje ni fašistička varijanta“, upozorava ruski ideolog imperija i dodaje: „Neka, naravno, idu, ako se nadaju da će dobiti od Nemačke, na primer, zaštitu od osmanske ekspanzije. Međutim, na kraju, mislim da se sve balkanske zemlje vraćaju Rusiji i traže od ruske vojske da položi nekoliko hiljada glava negde kod Šipke (bitka za vreme rusko-turskog rata 1877—1878) u borbi za nezavisnost. Međutim, ne znam u kom stepenu Rusija može još jednom da položi ruske glave za zemlju koja ide u NATO ili u budući nemački rajh“, zaključio je Prohanov.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #361 on: April 29, 2017, 05:39:10 pm »

А и Проханов га... Па није Русија положила главе својих солдата на Шипки због балканских народа већ због себе, односно своје политике.
« Last Edit: April 29, 2017, 06:04:46 pm by dzumba » Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #362 on: April 29, 2017, 05:54:33 pm »

А о Проханов га... Па није Русија положила главе својих солдата на Шипки због балканских народа већ због себе, односно своје политике.

Наравно. Тада је, за време Александра другог, Русија била у великом узлету. Бугарска је више од стотину година била главни савезник Русије на Балкану, због Мореуза. Тек после недавног приступања Бугарске НАТОу ситуација почиње да се мења. Положај Србије је много рањивији, неповољнији, мање користан и мање исплатив у сваком погледу. Најновији потези Црне Горе само тај положај отежавају. Нема приступа њој преко копна, ни преко мора, а политички показали смо се као превртљиви. Бугари и Румуни затварају ВаП за Русе када хоће, а Руси им не могу ништа.
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #363 on: April 30, 2017, 05:01:59 pm »

Србија да буде Калињингадска област 2, једино решење за опстанак!
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #364 on: April 30, 2017, 09:10:12 pm »

ПОТПУКОВНИК КАРАН ТВРДИ: Рат на Балкану је већ почео, по документима ЦИЕ Срби ће против Албанца, Хрвата и муслимана

Пише: Љубан Каран,  потпуковник Контраобавештајне службе у пензији

Нема дилеме да је ово тренутак кад држава треба да функционише у својој пуној снази и да се њено присуство мора видети
Сада је сасвим јасно да од мирољубиве политике новог америчког председника, која је најављивана у изборној кампањи, није остало ништа. Трамп се сада бори само за опстанак у председничкој фотељи и изабрао је попуштање као основно средство борбе против оних који га сложно руше још од инаугурације. Тако се и на Балкану ствари настављају тачно тао где су прекинуте америчким изборима и сада изгледају као да избора није ни било. Враћамо се на стари закључак: „Тешко да се балкански чвор може размрсити без мача“. Тешко, јер од три водеће регионалне силе на Западном Балкану, две имају стратешке циљеве који се не могу реализовати без рата.

Погрешно је мишљење да су синхронизовани иступи Едија Раме, Хашима Тачија и Јонуза Муслијуа на линији стварања Велике Албаније политикантска ствар везана за изборе у Албанији и притисак на ЕУ ради придруживања Косова. То су ситнице према стратешком циљу старом скоро век и по, још од 1878. године и Прве призренске лиге. У време фашизма овај покрет се звао балистички, али га није погрешно тако звати и данас јер има све карактеристике фашистичког наступања.

Исто тако, не треба да чуде ставови проусташке владе у Хрватској, јер су и циљеви усташког покрета стари скоро читав век, далеко су им важнији од дневне политике и спроводе се од 1929. године. У овом тренутку и балистички и усташки покрет процењују да су се стекли историјски услови за реализацију суштине њиховог постојања, а то су територијалне аспирације и промена граница на Балкану. Србија, Република Српска, Македонија, а можда и неке друге земље, то неће дозволити, тако да ваздух на Балкану већ мирише не барут.

Брине што је рат за Албанију и Хрватску постао нормално средство за остварење циља и такорећи најефикаснији механизам. У прошлим ратовима штошта су добили, а низашта нису одговарали иако им је ратни пут препун злочина према цивилном становништву.

Не треба заборавити да располажемо конкретним подацима да су својевремено и хрватско и албанско руководство сматрали да је рат најподеснији за разбијање Југославије и да је пожељно да буде што крвавији, јер је то најбоља гаранција да више никоме неће пасти на памет да у будућности форсира неко ново удруживање и стварање неке нове Југославије.

Биће врло тешко српском корпусу да одржи мир на Западном Балкану ако две тако важне државе и даље виде рат као најефикаснији механизам решавања ствари у своју корист. Очекују, да ће и овај пут, као и раније, прави иницијатори и планери рата остати скривени и да ће поново за све бити крива Србија.

Тако ратнохушкачке изјаве Албанаца и све оштрије изјаве хрватског врха о угрожености Хрвата у БиХ не треба гледати као на пролазно дневнополитичко политиканство, него на психолошку припрему сопственог народа и светске јавности за предстојеће догађаје. Зна се шта по балистичким картама обухвата Велика Албанија и да су то делови Грчке, Македоније, Србије и Црне Горе. Циљ не мора да се остварује одједном јер га је много лакше остварити по фазама – у првој фази отети део Македоније и Србије. Грчка и Црна Гора греше ако се надају да ће их Албанци оставити на миру јер ће у другој фази и они доћи на ред. Да ли се Црногорци питају зашто Албанци упорно игноришу захтев ЕУ да се изврши демаркација границе са Црном Гором. Зашто и оно што се под притиском договори одмах сутрадан прекрије вест да „народ Косова не прихвата те границе“?

Хрватска кроз новопокренуте приче о свом ентитету (што им две деценије није било важно) и угрожености Хрвата у БиХ мерка босанску посавину и Бањалуку. Критикују своје менторе што им својевремено нису дозволили да ове територије заузму продужетком злочиначке операције „Олуја“, него су „оставили незавршене послове на Балкану“. Веома је важно да се у ову смишљену пропаганду укључила Католичка црква преко бањалучког бискупа Фрање Комарице. Неко је лукаво смислио да до свести Хрвата са обе стране границе најпре допире оно што пропагира црква јер у такве подметачине не сумњају нити их проверавају.

КО ЋЕ ДОНЕТИ ОДЛУКУ О РАТУ И МИРУ НА БАЛКАНУ
Албанци и Хрвати планирају, а господари рата и мира се у овој фази припрема за шире сукобе на Балкану праве невешти. Праве се да чак и не знају шта се то стварно догађа на Балкану, а то значи да унапред перу руке од онога што следи. Ако је веровати новинарима, Амбасади САД достављен је извештај ЦИА у коме се каже да нашем региону прети рат у наредних годину дана. У њему се наводи и некакав сценарио будућих сукоба – Албанци хоће Велику Албанију, нападају Србију, Македонију и Црну Гору.

Хрвати и Бошњаци нападају РС. Грци и Бугари помажу Србе, Руси шаљу оружје. Зато „збуњени“ шефови ЦИА, уплашени за судбину Балкана, траже хитну процену ситуације од своје експозитуре у Београду. Наводно ЦИА није забринута само због могућег сукоба него и због могућег распада НАТО јер би неке чланице ове алијансе биле на супротним странама.

Веома је важно да и ми анализирамо наведене околности у вези са овим документом и да извршимо своју процену ситуације. Прво, документ је споран јер добро знамо да ЦИА не предвиђа него креира будуће догађаје на Балкану. Друго, ако тајни извештај ЦИА који најављује катаклизму стварно постоји, како да се тако поверљивог документа дочепају новинари. Много је вероватније да је документ подметнут.

Треће, ако прети распад НАТО, за сада је извесније да ће га покренути Турска него нека од држава које се помињу у документу итд. Тако комплетна прича о извештају ЦИА више личи на ново застрашивање Србије у смислу да ће се, ако се хитно не одрекне пријатељства са Русијом и не определи за улазак у НАТО, наћи у рату против две чланице алијансе истовремено – Албанијом и Хрватском. Исто тако, документ би требало да прикрије праве иницијаторе сукоба.

ЦИА нема разлога да сумња у своје обавештајне податке о Балкану и да их допунски проверава. Обавештајне припреме за рат на Балкану су одавно завршене и на основу прикупљених података и инсталираних агентура могућа је свака врста субверзије, подривања, изазивање протеста, немира, па и унутрашњих сукоба. За међудржавна сучељавања одавно су намерно остављене неуралгичне тачке које се у сваком тренутку могу активирати и претворити у жаришта оружаног сукоба.

Оно што евентуално може да буде непознаница за ЦИА јесте квалитетна процена понашања Русије и Кине у случају ширег сукоба на Балкану. Међутим, до детаљних информација о томе не може се доћи у Београду, него у центрима ових великих сила.

Погрешно је закључивање да су се Албанци разочарали и наљутили због развоја ситуације, па су се одлучили да ствари узму у своје руке и да сами доносе одлуке које могу покренути рат. Велика Албанија је амерички пројекат, и без стратега САД албански лидери не смеју ни да помисле да нешто учине, а камоли да започну тако велику и неизвесну авантуру. Исто важи за Хрватску. Другим речима, САД могу у сваком тренутку, ако желе и ако процене да им је то интерес, да увуку албански и хрватски корпус у рат, а да они самовољно увуку САД и НАТО у сукоб, то није могуће. То су државе потпуно зависне од НАТО.

Посебно опасна ствар за мир у региону јесте то што албански и хрватски корпус имају лажну сигурност и осећај супериорности у односу на српски корпус само на основу чланства у НАТО и безрезервне подршке Запада, коју су имали до сада. Рачунају да се може десити да не добију рат, али да се не може десити да га изгубе, јер ће НАТО спречити њихов пораз.

Такав осећај јесте велики подстицај да крену у авантуру због погрешног уверења да немају шта да изгубе и да само могу да добију. Не виде да су се ствари промениле и да ни Србија више није сама и без подршке. Међутим, тога су потпуно свесни САД и НАТО и зато још увек коче и успоравају већ припремљене планове војних операција.

ВИШЕ НИЈЕ ПИТАЊЕ ХОЋЕ ЛИ, ВЕЋ КАД
Да је у ближој или даљој будућности агресија могућа, ту нема дилеме. О томе све отвореније говори и наш државни врх. Озбиљно се схватају ратне претње, али се о страном мешању и утицају још увек говори увијено, попут „пронађени су трагови деловања најмање једне стране обавештајне службе са Тираном и Приштином на пројекту Велике Албаније“. Било би боље да се у овој фази припрема за агресију отворено именују сви они који на томе раде и да се предоче докази о томе у циљу одвраћања.

Јер сви знамо да су у питању САД, НАТО њихови балкански сателити. Добра је вест да наше обавештајно-безбедносне агенције успевају да сазнају тајне обавештајне везе и планове и да су доказима омогућили државном врху да доноси праве и благовремене одлуке. Иако није саопштено о чему се тачно ради, види се да су наши кључни политичари веома забринути, али врло одлучни по питању одбране Србије и српског корпуса уопште.

Уосталом, ако албански лидери отворено најављују Велику Албанију, ако Албанци из централне Србије говоре о томе да је Албанија њихова држава и да „чекају ослобађање Прешевске долине“, нико у Србији нама право да то игнорише и да мисли да ће се све решити мирно. Било би фатално да само гледамо ратне припреме оних који нам прете, а да не предузимамо ништа како би се одбранили.

Добро је да премијер Вучић сасвим јасно и отворено каже да Србија неће дозволити формирање неке друге државе на делу своје територије и да неће дозволити угрожавање Срба ван Србије неким новим злочиначким војним операцијама. Међутим, ту реторику морају да прате конкретне припреме које не подразумевају само набавку новог наоружања.

Наша војска је тако димензонисана да може прихватити први удар, али главнина и права снага одбране је резервни састав коме се још увек не посвећује довољна пажња. У овом тренутку основни субјекат наше одбране делује прилично запуштен и по питању саме организације, а камоли по питању обуке и увежбавања.

За припрему имамо довољно времена јер, са становишта војне логике, све док се агресија најављује, до ње неће доћи. Модерни ратови се не најављују и мора се постићи што виши степен изненађења. Примера има много, али поменимо најновији – Северну Кореју. Јасно је било да САД неће извршити војни удар баш зато што је Доналд Трамп то најавио.

Открио је унапред своје војне могућности и намере, а то се једноставно тако не ради. Већа могућност за војни удар по Северној Кореји је сад, када је Трамп повукао борбену групу бродова, када је објаснио да га нисмо разумели и да се нада мирном решењу спора посредством Кине. Управо то је ситуација која може да значи успављивање противника и постизање потпуног изненађења.

Тако се нека врста изненађења мора постићи и код агресије на Србију или Републику Српску. Запад, који ће и овога пута ако до агресије дође подржати наше противнике, пре тога ће се потрудити да нас потпуно опусти кроз обећања и преговоре тако да ће нам се чинити да је мирно решење на дохват руке. Имамо таквих примера који су веома свежи и неозбиљно би било да их и на тренутак заборавимо јер су такође били усмерени против српског корпуса.

НЕ ВЕРОВАТИ ОБЕЋАЊИМА
На пример, злочиначким војним операцијама Хрватске војске „Бљесак“ и „Олуја“ претходила је широка акција оперативног маскирања њихових намера коју је бестидно спровела „међународна заједница“ под притиском САД. Преговори Хрватске и РС Крајине под окриљем УН чинили су се успешни, решење на дохват руке а међународне снаге УН распоређене на свим деловима територије коју су контролисали Срби.

Тако су се све војне припреме српског народа за одбрану чиниле непотребним јер се погрешно проценило да нико не сме напасти зоне које су под заштитом УН. Варка је успела и постигли су потпуно изненађење. Било би баш наивно да у исту замку упадну Србија или Република Српска.

Не треба веровати обећањима и причама, него будно пратити шта се на терену дешава и да ли су у току наоружавање, увежбавање и војне припреме напада. При томе треба имати у виду да је релативно лако открити и пратити увежбавање крупнијих војних формација, али је врло тешко бити у току са увежбавањем штабова, а сваки официр зна колико је то важно.

Штабови се могу тајно увежбавати и у иностранству. Такве ратне скривалице смо већ гледали и више немамо права да будемо наивни. Сетимо се да је противник успео да тајно изврши све војне припреме и развој јединица на терену пре почетка операција „Бљесак“ и „Олуја“ а да не открије своје праве намере. Таква изненађења данас не би смела да нам се догоде.

У последње време помињу се хеликоптери као донација такозваној косовској војсци. Могући донатори су САД или Турска. Ко може да тврди да албанске посаде већ нису на преобуци за хеликоптере? Зашто се код наоружавања косовске војске прво помињу баш хеликоптери? Зато што су врло подесни за брзе и изненадне интервенције специјалних снага, али и зато што су најбоље оружје за противоклопну борбу. Већ то говори о будућим намерама косовске војске.

Као и Хрватска војска, наоружавају се донираним хеликоптерима како би неутралисали основну предност Војске Србије на копну, а то су оклопне снаге. Јер, основна замисао из тајног документа ЦИА изгледа логично – док би Албанци изводили некакву блицкриг операцију на север Косова и Прешевску долину, Хрватска би сличну операцију извела према Посавини и Бањалуци у Републици Српској. Тако би српске снаге биле развучене и ослабљене.

Постоји варијанта да Србија и Република Српска буду нападнуте и без посебног изненађења, без обмањивања и маскирања. Једноставно да се из претњи и ултиматума пређе у директне чарке и оружане сукобе. Ако би се тако нешто десило, то значи да САД, НАТО и Запад у целини сматрају да Србија не може бити поражена, па по основу тога желе један дуготрајан и исцрпљући рат на Балкану без победника. Ова варијанта није много вероватна, али јесте могућа.

Циљ САД би могао бити да отворе рат у далеко погоднијем амбијенту за себе него што су то Сирија и Украјина јер би се водио у потпуном НАТО окружењу, чиме би ограничили руске могућности. Истовремено би бар привремено зауставили снажан економски продор Кине у Европу.

Интерес Европе, када је у питању дуготрајан рат на Балкану је само један, али судбоносно важан – дугорочно пресецање мигрантских рута преко Балкана. Турска након референдума креће у преиспитивање придуживања ЕУ и отворено прети да ће раскинути и пустити три до пет милиона избеглица у Европу. Европа неће бирати средства да такву могућност спречи.

ШТА ЈЕ НАЈХИТНИЈЕ У ОДБРАМБЕНИМ ПРИПРЕМАМА?
Нема у новијој историји рата који Србију није изненадио. Наравно да је то вишеструко повећало број жртава. Ни за један рат Србија није била спремна, па га наравно није ни започела. Па ипак, данас Запад покушава да за све ратове окриви Србију и припише јој унапред смишљене хегемонистичке намере. Време је да из тога извучемо поуку и да схватимо да наше одбрамбене припреме не угрожавају мирољубиву политику него јој само служе као додатни важан аргумент одвраћања.

Војна ефикасност се мери по принципу дуга на бурету. Исто тако како буре држи воду само до нивоа најкраће дуге, тако су и оружане снаге онолико ефикасне колико и најмање оспособљене јединице. Наравно да је добро да имамо неке супер обучене војнике, али ће нам, и поред тога, ефикасност оружаних снага зависити од обучености резервног састава. Ако смо већ данас у ситуацији да свакодневно причамо о могућности избијања рата, ако се прича о тајним обукама и тајној мобилизацији на Косову, време је да и ми нешто конкретно предузмемо.

Имамо већ довољно искуства и знамо да ће евентуалној агресији претходити снажни покушаји унутрашње дестабилизације. Да ли ће се они звати „борба за демократију“, „борба против диктатуре“, „не давимо Београд“, „случај Савамала“ или некако другачије, није ни важно.

Једино је важно да их препознамо, да знамо чему и коме служе и да предузмемо све како би унутрашњу дестабилизацију спречили. Ако већ знамо да евентуални агресор планира остварење вековних територијалних тежњи, не можемо прихватати као нормално да нам групице наших грађана које ту чињеницу потпуно игноришу скрену пажњу на измишљене или ситне дневне проблеме. Хоћу да кажем да се иницијатори и покретачи унутрашњих немира морају на време открити и спречити ако нам је већ јасно шта се дешава.

Неће нам бити савест мирна ако албанско становништво у Прешевској долини препустимо смишљеној и планској индокринацији албанских агената. Ако неко у Србији може да отворено пропагира разбијање Србије и да тврди како Прешевска долина није наша него албанска, он мора бити ухапшен и суђен. Ако неко каже да Албанци у Прешевској долини чекају ослобођење, он мора бити санкционисан, а масе растерећене његовог утицаја.

Не можемо дозволити да мирољубиве и лојалне Албанце са актуалних функција потискују отворени непријатељи Србије и страни агенти. којима није циљ просперитет региона, него разбијање Србије и промена граница у туђем интересу. Јер не предузимањем законских мера не види се присуство државног полицијског и судског апарата на том подручју, па ће се становништво временом стварно упитати у чијој су они држави. Наша је обавеза као државе да албанско становништво заштитимо од страног утјецаја и манипулације, а утисак је да то у вом тренутку не радимо.

Сада наступамо само и искључиво логиком да је Албанцима управо циљ да нешто предузмемо па зато нећемо, јер би се то одмах на Западу злоупотребило. Плашимо се да сваку нашу самозаштитну меру могу прогласити претераном репресијом и државним терором.

Питање је да ли нам је непредузмање законских мера најбољи избор јер би се на крају могло испоставити да нам је то највећа грешка. Ако неко на Западу жели повод да нас поново сатанизује и ако им ми тај повод не дамо, они ће га већ измислити и инсценирати без обзира на сву нашу суздржаност. Треба да размислимо зашто нас редовно хвале и тапшу по рамену амбасадори и друге личности са Запада баш онда кад поводом ексцеса не предузмемо ништа, а у исто време немају ни речи критике за актере догађаја.

Нема више дилеме да је ово тренутак када држава треба да функционише у својој пуној снази и да се њено присуство мора видети кроз санкционисање непријатељског деловања и покушаја дестабилизације на сваком педљу наше територије.

 

 

Извор: Standard.rs
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 223


« Reply #365 on: May 30, 2017, 10:34:09 pm »

Србија да буде Калињингадска област 2, једино решење за опстанак!

Србија не може да буде Калињинград јер нема излаз на море.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 223


« Reply #366 on: May 30, 2017, 10:36:38 pm »

NEVERICA U MOSKVI Ruska agencija: Vlast u Srbiji hrli u zagrljaj EU i NATO

Zvanični Beograd, čije je lice poslednjih dana isključivo Aleksandar Vučić, poslednjih godina stavlja se u orbitu interesa Zapada, odnosno EU i NATO, ocenjuje ruska novinska agencija RIA Novosti u komentaru uoči Vučićevog stuanja na dužnost predsednika Srbije u utorak.

Agencija piše da EU i NATO planski rade na uvlačenju svih zapadnoevopskih zemalja, te da se "prvenstveno radi" o Srbiji "čiji narod teži Rusiji", ali da "vlasti Srbije plove drugim brodom i u drugom pravcu".

Agencija podeseća da se ministarka spoljnih poslova EU Federika Mogerini srela u Briselu s premijerima šest balkanskih zemelja, gde je bilo "glavno" to što je posadila za isti isto Vučića i kosovskog premijera Isu Mustafu.

- Za EU to je novi proboj na planu dobijanja međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova i otimanje od Srbije koja ga, kao i ranije, smatra svojom neodvojivom teritorijom - navodi RIA.

U komentaru se navodi da je priznanje nezavisnosti Kosova "glavni uslov za ulazak Srbije u EU", a da je Vučić više puta govorio da ne vidi drugi put za Srbiju, osim puta u EU.

RIA navodi da su u "svesti Srba" NATO i EU praktično identični, i da "nisu baš shvatljivi statistički podaci 79,4 odsto protiv NATO i 47,7 za EU", te da srpski euroskeptici smatraju da su podaci o odnosu Srba veoma ulepšani.

- To mišljenje treba imati u vidu u kontekstu brojnih optužbi na Vučićev račun da pod svojom kontrolom drži medije i da manipuliše javnim mnjenjem - navodi se u komentaru.


Agencija dodaje da sastanak u Briselu nije bio  prvi kada je rukovodstvo Srbije bilo "prinuđeno" da komunicira s liderima Kosova, kao i da se "svaki put to događa pri posredovanju, tačnije, pod prinudom EU".

Navodi se da "najoštriji kritičari Vučića nazivaju izdajnikom koji je, u zamenu za članstvo u EU, navodno spreman da žrtvuje pravo Srbije na svoju istorijsku zemlju - Kosovo".

- Posle pregovora s Mogerini, horizont odnosa između NATO i Srbije postao je jasniji - ocenuje RIA, dodajući da se premijer Crne Gore Duško Marković "faktički izlanuo", rekavši da je Srbija zauzela poziciju vojnog neutraliteta, ali da je rukovodstvo Srbije u svakom trenutku podržavalo Crnu Goru na putu u NATO.

- Ovo je veoma indikativno - zaključuje se u komentaru ruske državne agencije i dodaje da je "Marković osvetlio pravi odnos Vučića prema Alijansi".

U komentaru se navodi da bi, sudeći po svemu, Vučić "odavno poveo svoju zemlju u NATO, čak i uprkos raspoloženju Srba", da ne postoji pokoljenje koje je na svojoj koži osetilo bombardovanje NATO-a.

Agencija podseća da je Skupština Srbije "gotovo tajno" 2015. godine ratifikovala sporazum sa NATO (Status of Forces Agreement), i navodi da je tako Srbija, de fakto postala članica NATO-a, sa obavezama, ali bez prava.

Navodi se, takođe, da je iste godine ministar odbrane Srbije potpisao sporazum IPAP.

Agencija još ukazuje da će Vučić pod okriljem EU morati da ide na pregovore o Kosovu s Ramušem Haradinajom koji je bio optužen za masovna ubistva kosovskih Srba.

извор

Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #367 on: May 31, 2017, 08:23:55 am »

Mislim da je dobro što je @Torpedo postavio  ovaj članak.Nov. agenc. RIA Novosti nije  tabloid.
Dobro je i što članak nije obrisan.
---------------
Moje je mišljenja  i ranije i sad da ovdje ima podosta istine.Ako se uzme da u samom članku piše da oni za ovo znaju nekoliko godina,može se izvući i zaključak.
Jasno je da mi idemo i već smo dobrim djelom u NATO.Prema tome, jasno je i njima da i ove zadnje izjave o našoj "neutralnosti" služe samo za zamajavanje naroda za izbore ili druge političke potrebe,jer je veliki broj protiv NATO i "proruski".
Možda ovo može poslužiti i za kašnjenje sa isporukom predhodna dva helioptera(nikako pre izbora) i sada u vezi ovih donacija.
Da ne dužim,skoro sam naveo u vezi sa Makedonijom kako ide izreka na zapadu " E neće tuda proći Južni tok i neće biti "Ruskog uticaja".Za nas je bilo da neće "Rusi" "prevući" AV ( koji i sam za sebe kaže da je Srbija) na svoju stranu.Vidi se da su u pravu i iz članka jer navode tako.

Poz.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 223


« Reply #368 on: May 31, 2017, 08:36:11 am »

Погледајмо само колико је наоружања и војне опреме Србија набавила из Русије, а колико из НАТО у протеклом периоду. САД су поклониле теренске аутомобиле хамер, инжењеријске машине, набављају се европски хеликоптери ЕЦ 145, пушке из Белгије, немачка опрема за Кобре и друге ствари док смо из Русије купили само два хеликоптера Ми-17В5. Истина је да се одржавају вежбе са земљама ОДКБ, али исто тако ВС вежба са НАТО војницима на сваком кораку и њени припадници иду на обуку на запад.

Цела војска је реорганизована по НАТО стандарду. Потписани су споразуми са НАТО везано за слободан пролаз преко наше територије, омогућено им је да користе Србију као своју логистичку базу. Ми такве споразуме са РФ или неком другом источном државом немамо.

Не треба слушати изјаве српских политичара већ треба пратити шта Србија набавља од наоружања и какве међународне споразуме потписује и ратификује.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #369 on: May 31, 2017, 07:42:49 pm »

Па, ако мало обратите пању на дејства руске војске а посебно на изглед видећете да су они још више по "НАТО стандарду" од наше. А шта је то "НАТО стандард"? Чији је даје, сваки "стандард" који доноси бољу организацију или ефикасност треба прихватити.

Друго, да ли нам је Русија, кафа је војска у питању нешто поклонила? И да ли је могла?

А што се тиче уговора, око набавке нова два хеликоптера (поред два већ испоручена) ако су потписани Русија ће их испоштовати. У то не сумњам. Не питате се да ли су потписани уговори о донацији оних авиона?! Док их не испоручују изгледа да нису. Уговори важе тек када их обе стране потпишу. Овде није спорна српска страна, већ руска. Ако руска страна потпише сигурно ће их спровести без обзира на писање штампе. То, куда креће српска политика (у ЕУ) било је познато и пре две године. Дакле није од јуче па да новинар РАИ Новости сада то "открива". Били су познати и наши односи са НАТО.

Што се споразума са НАТО тиче он је пре свега у функције снага на КиМ. Присуство НАТО снага на КиМ нама (држави) одговара хтели ми то да признамо или не. Чак и да потпишемо такав споразум са Русијом он би могао бити нефункционалан. Да би дошли до нас морају да пређу преко територије барем једне чланице НАТО. Руси су пропустили прилику да тако нешто обезбеде чим су нас "отписали" 1999. године. Сад то, чак и када би ми то хтели иде мало теже.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #370 on: June 01, 2017, 08:28:08 am »

I ako mi je mučno o ovome diskutovati,kako zbog samog foruma-koliki je uticaj istog,kratkoća posta itd...ipak evo ukratko i vjerovatno nejasno:

Da li ste bili i Vi jasni u vezi NATO standarda (STANAG,CLS,ATatP34,NSA,OTAN,englesko/francuski jezik kao službeni itd..).Koliko je to jasno i samim članicama NATO itd.. jer imamo da je niz njih još naoružano i Sovjetskim oružjem,a o zastupljenosti jezika ne treba niti pisati itd...
Da ne dužim,zapitajte se koliko u Vašem postu ima i "navijačkog mentaliteta" koji nema veze sa stvarnošću,jer tu važi dijalektika(nejedinstvo i u EU,promjena strategije SAD prema NATO itd...).Ne može se uzeti kao realnost "ja navijam za Partizan jer je on bolji i u stanju sam da ubijem protivnika iz Zvede,jer mi je on protivnik.Ovo slično važi i za na pr.Dinamo-Hajduk itd..Nema to veze sa razumom.
Kakvu vezu možete uspostaviti između strategije RF i njene vojske,koja po mom mošljenju baš i ide na to nejedinstvo-nesavršenost NATO.Dakle,ta logika nije zasnovana u realnosti.

Ne braneći RFi da li nam je ona nekad nešta poklonila,zapitajte se koliko nam je SAD i NATO uništio i tehnike i vojske i da li se ovo što ide kao poklon može i nazvati poklon,ako nam je vojsku sveo na nekoliko hiljada i "slabo naoružanih ljudi".Da li je on to radio i ratom,dovođenjem svojih ljudi na vlast itd..bilo bi druga i duga tema....

Što se tiče "donacija" iz RFu većini se slažem a u tome je i bit moje diskusije.Vjerovatno nije bilo ugovora,nego smo mi išli da "iskukavamo" ali ne zbog dobijanja naoružanja nego zbog predizborne kampanje-eto kako je naše rukovodstvo "proruski" opredeljeno.Da li je nešto i izpregovarano,pa vjerovatno jeste ali onoliko koliko je RF odgovaralo.
E sad da li je tu sporna "Ruska" strana se ne bih složio(oko pregovora),jer ako se i kod nas kod stručnijih ljudi znalo da se radi o blefu,zar Vam izgleda da to RF nije znala ato se vidi i iz gornjeg članka-uzrok teme.
 Što se tiče sporazuma sa NATO i njegove koristi u vezi Kosova je za mene čista obmana.I ako ja imam različito mišljenje od lažnog politički usvojenog stava,na može se biti neobjektivan.Pod NATO kontrolom Srbija je izgubila i ono malo državnog uticaja na Kosovu.Još je ostalo valjda formalno priznanje Srbije i pristanak na stolicu u UN ( zavisi više od RF,Kine a NATO je debelo ZA).

Kao zaključak:Ako smo zvanično neutralni,a politika radi suprotno ZAŠTO SE U PREDIZBORNOJ KAMPANJI nije to reklo OTVORENO nego sad i to "zakukuljeno" pa ako imaju podršku valjda bi i dalje dobili izbore.

Poz.


Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #371 on: June 01, 2017, 11:14:25 am »

I ako mi je mučno o ovome diskutovati,kako zbog samog foruma-koliki je uticaj istog,kratkoća posta itd...ipak evo ukratko i vjerovatno nejasno:

Da li ste bili i Vi jasni u vezi NATO standarda (STANAG,CLS,ATatP34,NSA,OTAN,englesko/francuski jezik kao službeni itd..).Koliko je to jasno i samim članicama NATO itd.. jer imamo da je niz njih još naoružano i Sovjetskim oružjem,a o zastupljenosti jezika ne treba niti pisati itd...
Da ne dužim,zapitajte se koliko u Vašem postu ima i "navijačkog mentaliteta" koji nema veze sa stvarnošću,jer tu važi dijalektika(nejedinstvo i u EU,promjena strategije SAD prema NATO itd...).Ne može se uzeti kao realnost "ja navijam za Partizan jer je on bolji i u stanju sam da ubijem protivnika iz Zvede,jer mi je on protivnik.Ovo slično važi i za na pr.Dinamo-Hajduk itd..Nema to veze sa razumom.
Kakvu vezu možete uspostaviti između strategije RF i njene vojske,koja po mom mošljenju baš i ide na to nejedinstvo-nesavršenost NATO.Dakle,ta logika nije zasnovana u realnosti.

Ne braneći RFi da li nam je ona nekad nešta poklonila,zapitajte se koliko nam je SAD i NATO uništio i tehnike i vojske i da li se ovo što ide kao poklon može i nazvati poklon,ako nam je vojsku sveo na nekoliko hiljada i "slabo naoružanih ljudi".Da li je on to radio i ratom,dovođenjem svojih ljudi na vlast itd..bilo bi druga i duga tema....

Što se tiče "donacija" iz RFu većini se slažem a u tome je i bit moje diskusije.Vjerovatno nije bilo ugovora,nego smo mi išli da "iskukavamo" ali ne zbog dobijanja naoružanja nego zbog predizborne kampanje-eto kako je naše rukovodstvo "proruski" opredeljeno.Da li je nešto i izpregovarano,pa vjerovatno jeste ali onoliko koliko je RF odgovaralo.
E sad da li je tu sporna "Ruska" strana se ne bih složio(oko pregovora),jer ako se i kod nas kod stručnijih ljudi znalo da se radi o blefu,zar Vam izgleda da to RF nije znala ato se vidi i iz gornjeg članka-uzrok teme.
 Što se tiče sporazuma sa NATO i njegove koristi u vezi Kosova je za mene čista obmana.I ako ja imam različito mišljenje od lažnog politički usvojenog stava,na može se biti neobjektivan.Pod NATO kontrolom Srbija je izgubila i ono malo državnog uticaja na Kosovu.Još je ostalo valjda formalno priznanje Srbije i pristanak na stolicu u UN ( zavisi više od RF,Kine a NATO je debelo ZA).

Kao zaključak:Ako smo zvanično neutralni,a politika radi suprotno ZAŠTO SE U PREDIZBORNOJ KAMPANJI nije to reklo OTVORENO nego sad i to "zakukuljeno" pa ako imaju podršku valjda bi i dalje dobili izbore.

Poz.


Karlo, podmećeš "klipove u točkove našega razvoja!" Strašno! Smiley
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #372 on: June 01, 2017, 12:39:39 pm »


Šalim se, naravno!
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #373 on: June 01, 2017, 01:01:53 pm »


Šalim se, naravno!

Predpostavio sam.Ipak mislim da ste i gore donekle u pravu,jer u " svakoj šali ima pomalo i istine".Ovdje mislim da "kočim strahovito STRAŠNI RAZVOJ" koji nam po svemu sudeći od sada  na dalje nastupa. laugh  Wink

Poz.
 
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 223


« Reply #374 on: June 01, 2017, 02:15:15 pm »

Па, ако мало обратите пању на дејства руске војске а посебно на изглед видећете да су они још више по "НАТО стандарду" од наше. А шта је то "НАТО стандард"? Чији је даје, сваки "стандард" који доноси бољу организацију или ефикасност треба прихватити.

Друго, да ли нам је Русија, кафа је војска у питању нешто поклонила? И да ли је могла?

А што се тиче уговора, око набавке нова два хеликоптера (поред два већ испоручена) ако су потписани Русија ће их испоштовати. У то не сумњам. Не питате се да ли су потписани уговори о донацији оних авиона?! Док их не испоручују изгледа да нису. Уговори важе тек када их обе стране потпишу. Овде није спорна српска страна, већ руска. Ако руска страна потпише сигурно ће их спровести без обзира на писање штампе. То, куда креће српска политика (у ЕУ) било је познато и пре две године. Дакле није од јуче па да новинар РАИ Новости сада то "открива". Били су познати и наши односи са НАТО.

Што се споразума са НАТО тиче он је пре свега у функције снага на КиМ. Присуство НАТО снага на КиМ нама (држави) одговара хтели ми то да признамо или не. Чак и да потпишемо такав споразум са Русијом он би могао бити нефункционалан. Да би дошли до нас морају да пређу преко територије барем једне чланице НАТО. Руси су пропустили прилику да тако нешто обезбеде чим су нас "отписали" 1999. године. Сад то, чак и када би ми то хтели иде мало теже.

Русија поклања наоружање и војну опрему државама са којима ближе сарађује. Србија није толико близак савезник РФ и зато не може да рачуна на поклоне од ове државе. Можда када би се више приближили Москви би могли да очекујемо некакав поклон. Овако поклони долазе од оних држава са којима ближе сарађујемо и од оних савеза у које намеравамо да уђемо и чије услове испуњавамо.

Што се тиче споразума наравно да су га Руси испоштовали, али колико су ти хеликоптери коштали и да ли су могли мање да буду плаћени? Да ли је цена иста за сваку државу? Наравно да није.

Према овоме што ја видим и што читам Србија се приближава НАТО.
Logged
Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 24 queries.