ssekir75
poručnik fregate
Last Login:November 05, 2024, 12:55:18 am
|
|
« Reply #500 on: March 01, 2018, 02:06:46 pm » |
|
а јесмо неутрални до себастијана аустријског...
|
|
|
|
|
|
|
Milan (longtrip)
kapetan fregate
Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm
|
|
« Reply #501 on: March 01, 2018, 02:30:48 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 08:13:32 pm
|
|
« Reply #502 on: March 02, 2018, 09:15:08 pm » |
|
Свако искуство је корисно. Упућивање и рад овог официра треба тако посматрати. Најлакше је и најлошија опција нигде не ићи.
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #503 on: March 16, 2018, 06:15:06 pm » |
|
Павел: НАТО разуме војну неутралност СрбијеАутор: М.Г.петак, 16.03.2018. Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић се састао у Београду с председавајућим Војном комитету НАТО-а чешким генералом Петром Павелом, саопштило је Министарство одбране. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Диковић и Павел су разговарали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, са тежиштем на Косову и Метохији, и сарадњи Војске Србије с Кфором и Северноатлантском алијансом. Диковић је оценио успешном сарадњу Војске Србије са НАТО-ом у оквиру Партнерства за мир и изразио уверење да ће данашња посета допринети даљем јачању међусобног поверења и узајамног разумевања. Истичући да НАТО у потпуности разуме и уважава опредељење Србије за војном неутралношћу, генерал Павел је рекао да је заједнички интерес да у региону имамо стабилне и просперитетне земље, које деле европске вредности. Izvor: www.politika.rs
|
|
|
|
|
|
|
MilosPantovic
vodnik I klase
Last Login:September 07, 2018, 11:35:24 pm
|
|
« Reply #504 on: March 16, 2018, 06:24:33 pm » |
|
Извод из излагања команданта Европске команде САД, генерала Куртиса Скапаротија, пред Одбором за оружане снаге Сената САД, 8. марта 2018. године:
"Сенатор Џин Шахин (Њу Хемпшир)
Дакле, ако погледате потенцијал злоупотребе у будућности у другим деловима Европе, где видите ... где сте највише забринути за будуће мешање Русије?
Генерал Скапароти
Они су укључени у сваки (географски) аспект Европе на један или други начин. Подручје које ме данас брине, заправо, је Балкан. То је подручје у коме је напор међународне заједнице, а нарочито Сједињених Држава... где смо били у стању да одржимо стабилност тамо. Почели смо да радимо на демократском управљању и да то ојачавамо, али Русија ради на Балкану. Мислим да морамо пратити то подручје. То је подручје на које, у смислу дипломатије, морамо да се мало усредсредимо, по мом мишљењу. И ми морамо наставити реформу безбедности и изградњу наших способности које смо као међународна заједница тамо ангажовали; Балкан, то је област у којој бисмо могли имати неке проблеме у будућности.
Сенатор Џин Шахин
Споменули сте дипломатске напоре ... И колико је важно да имамо ове робусне дипломатске и економске напоре на Балкану?
Генерал Скапароти
Мислим да је то кључно. Они сматрају да дипломатски напор и присуство, искрено, то људи виде као један од начина да се утврди да ли је Запад озбиљан у вези са њиховом жељом да буду део тог Запада. Дакле, то укључивање, мислим, је фундаментално.
Сенатор Том Котон (Арканзас)
Хвала председавајући, хвала и Вама генерале Скапароти. Желео бих да Вам се захвалим што сте нам се још једном придружили, и хтео бих да наставим разговор о Балкану од кога сте почели са сенаторком Шахин. Иако се фокусирамо на Балтик, јер су то искључиво земље НАТО-а, мислим да их њихов статус у НАТО-у вероватно чини стабилнијим у погледу директне претње коју Русија представља ... а на Балкану постоје и бројне земље које не припадају НАТО-у ... Да ли бисте могли бити конкретнији и рећи нешто више о томе која земља на Балкану вас брине по питању руског мешања и утицаја?
Генерал Скапароти
О, ја мислим Србија. Конкретно, постоји, постоји нека веза...
Сенатор Том Котон
Баш Србија? Или Република Српска?
Генерал Скапароти
Србија, па, рећи ћу вам да је то Србија као држава, али и српско становништво унутар Балкана. Очигледно постоји историјска веза и наклоност ... али због тога постоји и боља прилика за руски утицај. И они то користе у смислу дезинформисања, утицаја на ту популацију, у неким случајевима се јавља "ефекат преливања", вероватно на линији Србија у односу на Косово или у трипартитној власти Босне и Херцеговине. И то је моја брига. Видео сам повећање тога за годину и по дан откад сам на овом послу". -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ништа ново није речено. Уосталом, своје намере према српском становништву су више пута до сада демонстрирали и медијски покривали на све начине.
|
|
|
|
|
|
|
Director
stariji vodnik I klase
Last Login:October 28, 2018, 08:23:25 pm
|
|
« Reply #505 on: March 16, 2018, 08:29:58 pm » |
|
Ovo je dijametralno suprotno od onoga što smo slušali od vlade. Vlada je rekla da je on rekao da smo mi srbi najveći problem na balkanu ali to ovaj general nije rekao. On samo navodi da smo mi srbi problem jer smo laka meta za ruse a ne da smo mi problem zato što mi nešto radimo.
|
|
|
|
|
|
|
MilosPantovic
vodnik I klase
|
|
« Reply #506 on: March 16, 2018, 11:24:48 pm » |
|
On samo navodi da smo mi srbi problem
Само то толико. Зашто покушаваш да релативизујеш оно што је изјављено?
|
|
|
|
|
|
|
Director
stariji vodnik I klase
Last Login:October 28, 2018, 08:23:25 pm
|
|
« Reply #507 on: March 17, 2018, 08:26:43 am » |
|
Ne relativizujem nego čitam šta je čovek rekao. Ja sam se zapanjio kad sam čuo na vestima verziju koju je naša vlada kritikovala a koja je u principu glasila "Srbi su glavna opsanost po NATO". Mislio sam se kojoj budali je palo na pamet da kaže takvu glupost ali sad kad vidim šta je stvarno rekao vidim da ništa loše za nas nije rekao nego da je to samo još jedno prepucavanje na liniji SAD-Rusija.
Mislim da ćemo se svi složiti da većina u Srbiji jeste podložna ruskoj propagandi jer još uvek mislimo da nas Rusi "vole" međutim po meni Skaparoti je potpuno u pravu kad kaže da u odnosu sa nama rusija ima priliku da svoj uticaj širi brže i bolje nego bilo ko drugi jer mi još uvek nismo naučili da velike sile nemaju "braću i prijatelje" nego samo interese.
|
|
|
|
|
|
|
MilosPantovic
vodnik I klase
|
|
« Reply #508 on: March 17, 2018, 12:35:10 pm » |
|
Рекао је тај много више.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 08:13:32 pm
|
|
« Reply #509 on: March 17, 2018, 07:21:01 pm » |
|
Ne relativizujem nego čitam šta je čovek rekao. Ja sam se zapanjio kad sam čuo na vestima verziju koju je naša vlada kritikovala a koja je u principu glasila "Srbi su glavna opsanost po NATO". Mislio sam se kojoj budali je palo na pamet da kaže takvu glupost ali sad kad vidim šta je stvarno rekao vidim da ništa loše za nas nije rekao nego da je to samo još jedno prepucavanje na liniji SAD-Rusija.
Mislim da ćemo se svi složiti da većina u Srbiji jeste podložna ruskoj propagandi jer još uvek mislimo da nas Rusi "vole" međutim po meni Skaparoti je potpuno u pravu kad kaže da u odnosu sa nama rusija ima priliku da svoj uticaj širi brže i bolje nego bilo ko drugi jer mi još uvek nismo naučili da velike sile nemaju "braću i prijatelje" nego samo interese.
Директоре, ти то не читаш или нећеш да читаш. Нема другог проблема на Балакану осим Срба и то као народа. То је суштина изјаве оног америчког генерала. Пентагон својим демантијем не само да није ништа демантовао већ је "лупио" још једну глупост да су српски званичници тако реаговали на изјаву њиховог генерала под утицајем руске пропаганде, тачније "Спутника". А истина је да је ту вест, изјаву Скапаротије, прва пренела "Ал Џазира", а потом Н1, Слобода Европа, па и "Спутник". Шта више, "Спутник" се у свом тексту и позвао на писање "Ал Џазире". Овом изјавом америчког генерала, и "демантијем" Пентагона САД су направиле још један пуцања у поверење Срба и Србије у НАТО. Њима не треба Русија као противник на Балкану. Они су сами себи противник. Овде се не ради о Руској пропаганди. Ради се о погрешном раду САД и њених челника. Не можеш да "врбујеш" Србе за своју ствар а да их називаш проблематичнима и то цели народ. Србија је отворена и за пропаганду САД али ко је њима крв што они то не знају да раде. Видим да слабо пратиш њихова саопштиња. За твоју информацију саопштења САД и НАТО уназад неколико година више личе на совјетска од пре 40-50 година, а руска на америчка из тог времена.
|
|
|
|
|
|
|
|