PALUBA
July 22, 2024, 08:37:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 224352 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043« Reply #510 on: March 19, 2018, 12:34:07 am »

"Очигледно постоји историјска веза и наклоност ... али због тога постоји и боља прилика за руски утицај."

KAo što rekoh ništa ja ne tumačim nego čitam šta je čovek rekao. Sputnjik ovu rečenicu nije preneo u prvoj vesti i verovatno su zato naši političari reagovali kako su reagovali. Vulin je ruski potrčko, to se zna još od 90-ih a ostali su verovatno reagovali zato što su stvarno mislili da smo mi problem zato što smo srbi. Čovek to nije rekao i problem je upravo obrnut od onoga što ti meni spočitavaš dzumba. Ja sam pao na Sputnjikovu propagandu i mislio da je on stvarno rekao da su Srbi krivi što su Srbi, i tek kad je MilosPantovic postovao ovaj izvod govora, sam malo više obratio pažnju na tu temu i video da čovek ništa nije ni izmislio ni preterao. Mi jesmo podložni ruskoj propagandi i zato kod nas većina veruje da su nam rusi najviše pomogli a oni su nam do onih poplava pomogli sa 0 (nula) dolara. Posle toga su se posramili pa smo dobili par desetina miliona dolara bespovratne pomoći. I to je sve od "velikog brata".

Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #511 on: March 19, 2018, 01:56:36 am »

Znaš kako...ajde zaobiđi sa tom liberalno demokratskom propagandom i parama, jer je očigledno da su ti strane investicije osnovni motor u svetliju budućnost. Nema besplatnog ručka na zapadu prijatelju i sve te novce koje smo dobili kao pomoć moramo da odradimo, i odigramo kolo kako oni sviraju jer je to uslov za njihovu sreću a ne našu!S druge strane moraš naučiti da pročitaš i saslušaš diplomatski rečnik i odgovor jednog američkog generala u Senatu. Još bolje ako to čuješ u originalu i shvatiš u slengu  Wink
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 589


« Reply #512 on: March 19, 2018, 08:08:35 pm »

Quote
Ja sam pao na Sputnjikovu propagandu i mislio da je on stvarno rekao da su Srbi krivi što su Srbi, i tek kad je MilosPantovic postovao ovaj izvod govora, sam malo više obratio pažnju na tu temu i video da čovek ništa nije ni izmislio ni preterao. Mi jesmo podložni ruskoj propagandi i zato kod nas većina veruje da su nam rusi najviše pomogli a oni su nam do onih poplava pomogli sa 0 (nula) dolara. Posle toga su se posramili pa smo dobili par desetina miliona dolara bespovratne pomoći. I to je sve od "velikog brata".

Спуњик је пренео вест Ал Џазире. Ваљда си пао на пропаганду Ал Џазире Wink. Или ти читаш само Спуњик Huh?? А ниси читао ни Н1? И они су пренели ту вест.

Ја као  не верујем баш многи ни једнима. И као што већина старих форумаша зна не важим за неког ко симпатише Русе. Али, видим и осећам да је званична пропаганда САД једна опасна "нула", шта више -0. Таквим изјавама се не задобијају људи. Можда могу тако задобити неке али огромну већину људи у Србији не могу.   

Ја читам више извора. Па сам тако одслушао и оригиналну изјаву на енглеском. И тамо човек лепо каже да су Срби, као народ проблем. То, са историјским везама и утицајем није суштина. Постојао је и постоји позитиван амерички утицај из Првог светског рата и из Другог светског рата, а посебно након Другог светског рата. И шта би са тим утицајем? Где се изгуби? Барем због тога дотични генерал није требао тако да каже. Али, он очигледно не зна за тај утицај. Није о томе учио у школи и не зна када се и зашто српска застава вијорила на Белој кући. Што се не питаш се зашто нисмо подложни америчкој пропагандни. Одговор ти је у Скапаротијевој изјави и изјави њему сличнима.

Разговарао сам са више официра војске САД док сам био у активној служби. Чак и са припадницима њихових обавештајно-безбедносних служби. И сви (али баш сви) они се слажу у приватним разговорима око тога шта се дешава на КиМ (криминал, нефункционисање државе, тероризма, апартхејд над Србима...) и да има доста грешака које САД чине према нама у политици према КиМ и Србији. На питање па зашто тако радите, одговор је:"јер тако каже наша влада"; ми смо владини службеници и спроводимо оно што су нам наредили.

Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043« Reply #513 on: March 19, 2018, 09:48:08 pm »

Al Džazira skoro nikad ne gledam ali nisam bio lenj pa sam našao na YT :Dakle Al Džazira je korektno prenela šta je general izjavio a Sputnjik je izvukao iz konteksta šta njima odgovara.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #514 on: March 19, 2018, 10:09:32 pm »

амерички утицај и пропаганда су код дебеле већине срба завршили са почетком распада југославије. 80их смо итекако били подложни. да ли ће се икада више вратити амерички утицај и веровање у њихове приче после бомбадовања? ајд да не кажем никад, али мноооогооо тешко. нарочито после резултата "демократских промена" и стања у ком тренутно живимо.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #515 on: March 20, 2018, 11:07:33 am »

амерички утицај и пропаганда су код дебеле већине срба завршили са почетком распада југославије. 80их смо итекако били подложни. да ли ће се икада више вратити амерички утицај и веровање у њихове приче после бомбадовања? ајд да не кажем никад, али мноооогооо тешко. нарочито после резултата "демократских промена" и стања у ком тренутно живимо.

Tačno tako, moraće da protekne još mnogo vode Savom i Dunavom da bi mogli da vrate svoj uticaj koji su konstantno rušili od 1990. A kada bolje razmislim neću u EU i NATO...ZINAT!!!

Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #516 on: March 20, 2018, 03:41:31 pm »

средњошколци којима ја предајем врло негативно реагују на сам помен америке и натоа. сви су рођени после бомбардовања, па ипак, избегавајте  да им помињете американце ако баш не морате. врло бурно реагују. иако добар део људи одавде ради по аустрији, немачкој и швајцарској, ни њихова пропаганда баш не пролази. чак сами они кажу, да има посла овде знаш кад би ишо тамо... (што ипак ретко можете да чујете од гастарбајтера). тако да ако тинејџери не прихватају нато агитпроп, како да прихватимо ми који се врло добро сећамо њихових милосрдних дела? Angry
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 589


« Reply #517 on: March 22, 2018, 07:26:09 pm »

Al Džazira skoro nikad ne gledam ali nisam bio lenj pa sam našao na YT :Dakle Al Džazira je korektno prenela šta je general izjavio a Sputnjik je izvukao iz konteksta šta njima odgovara.

Баш ти хвала на овом видеу. Чух репортера Ал Џазире како наводе (препричава) речи Скапаротија који каже да грађани, народ, који подржава западне вредности у Србији очекује да се САД тамо врати и делује (отприлике негде на 1.30-1.45). Такође, он је према ономе што репортер цитира Скапаротије рекао да НАТО планира војне опције на руску претњу и агресију, истина у Европи, али Србија је Европа (значи ништа дипломатски ,као што наводно грађани Србије очекују).... Дакле, са једне стране имамо пропагандну претњу према Србији од стране Руса , а НАТО планира неку "војну опцију" као одговор.... Да га (Скапаротија) опет нису "извукли из контекста"? Па то је (ово што сам навео) још горе од онога што су сви узели да цитирају.

Прво, грађани Србије очекују да се САД и НАТО извине за злочине које су починили и пред судове изведу одговорне (да не наводим где су све бомбардовали цивиле); да утичу на власти у Приштини да испуне оно што су обећали око Заједнице Српских општина и других ствари; да обезбеде пуну слободу кретања свим Србима и располагање имовином; да се истраже злочини ОВК од 1998. до данас над Србима и казне одговорни, а посебно они који су се десили док је НАТО одговарао за безбедност свих на КиМ (погледај шта пише у Кумановском споразуму око безбедности лица и имовине, погледај шта сада каже Кушнер за тај период); да поштују оно што су сами донели, односно да КИМ нема друге војске осим НАТО-а.... Е, онда ће руска пропаганда бити сузбијена. Овако....

Узгред да ти кажем да сам у својевремено у часопису америчке војске "Билтен војне полиције" нашао текст (негде сам га овде препричао) једног њиховог мајора који наводи да је војна полиција ситраживала нападе на Србе (ради се о години 1999-2000) али да су наилазили на велику опструкцију одбијање било кога да помогне о расветљавању тих злочина. Е, видиш, могли САД и НАТО да мало крену озбиљније да истражују те догађаје. На пример методама и начинима као што су то радили у Авганистани и Ираку. 
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043« Reply #518 on: March 22, 2018, 09:43:32 pm »

Ako baš hoćeš da analiziraš šta je skaparoti rekao imaš na YT celo saslušanje (preko 2 sata) pa slušaj i prenesi nam sve što je u vezi sa nama. Ja sam gledao delove vezane za siriju, na pitanje šta misli o postavljanju s-300 i s 400 u regionu odgovorio je "rešili bismo to bez problema u slučaju potrebe". Čudno da sputnjik nije preneo taj deo Smiley
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #519 on: March 22, 2018, 10:32:40 pm »

можда би га и решили, али питање уз које губитке...  Roll Eyes а онда би било и питање шта би било с њиховим бродовима, јер ако су оникси ту, неће се лепо провести...
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #520 on: March 22, 2018, 10:51:27 pm »

Рекао је да Срби и Србија представљају проблем американцима.

COTTON: Thank you, Mr. Chairman. Thank you, General Scaparrotti, for joining us once again. 

I'd like to continue a conversation about the Balkans that you started with Senator Shaheen. Many people tend to focus on the Baltics, since they are NATO countries exclusively. But I think that NATO status probably makes them a bit more stable, in terms of the threat Russia poses, than the Balkans, in which there are numerous countries that don't belong to NATO.

Could you be more specific and say a little bit more about which countries in the Balkans are matters of concern for you in terms of Russian meddling and interference?SCAPARROTTI: Well, I think Serbia in particular. There's a -- there's a connection...COTTON: Serbia proper or Republika...SCAPARROTTI: Serbia.COTTON: ... Srpska?SCAPARROTTI: Well, I would tell you that it's Serbia as a nation, but then the Serb population, as well, within the Balkans. There's obviously a historical connection there, an affiliation. 

And -- but there's also, because of that, a better opportunity for Russian influence. And they take advantage of that in terms of disinformation, influence upon those populations -- the spoiling effect, in some cases, perhaps with Serbia, with respect to Kosovo, or within the tripartite government of Bosnia and Herzegovina.

And that's my concern, and I've seen an increase in that, I believe, in the -- in the year and a half that I've been in this job.Него "директоре", зар ти није напорно да будеш аутошовиниста?
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #521 on: March 22, 2018, 10:54:55 pm »

Ako baš hoćeš da analiziraš šta je skaparoti rekao imaš na YT celo saslušanje (preko 2 sata) pa slušaj i prenesi nam sve što je u vezi sa nama. Ja sam gledao delove vezane za siriju, na pitanje šta misli o postavljanju s-300 i s 400 u regionu odgovorio je "rešili bismo to bez problema u slučaju potrebe". Čudno da sputnjik nije preneo taj deo Smiley

Спутњик није пренео тај део зато што не преноси глупости које трабуњају амерички генерали, али и зато што тај део не постоји.

COTTON: Sure thing. 

And, while we're on the topic of Turkey, there have been reports that Turkey may be on the verge of acquiring the Russian S-400 air defense system. That quite possibly could trigger sanctions under CAATSA, a law that Congress passed last year. 

Could you give your thoughts on what Turkey is thinking in buying a Russian system, especially now that CAATSA is on the books here and might target those kind of sanctions against a NATO partner? SCAPARROTTI: The -- you know, they've stated publicly that they intend to purchase, and they've made a deal with Russia to employ the S-400 as -- as their air defense system. 

I've had this discussion with their chief of defense multiple times, and we continue to discuss it. If they were to employ this system, they obviously are interoperable with the NATO systems and the U.S. ones, and they couldn't be connected to the system. 

They're aware of that ramification, and we've made -- not only myself, but other members of our government have made them clearly aware of the other ramifications of moving forward with the purchase of the S-400. So they're aware of that.

The last thing I'll say is that we're -- we're in close discussion with Turkey, with respect to air defense measures and the systems they could employ. I don't think that's a -- a finished deal yet. 

I mean, I think that -- that they're talking to us, as well as others, to purchase a system that's interoperable in NATO. And I think we have some time, and my intent's to continue to work that aspect, to convince them that the better system is, in fact, one of the NATO-interoperable systems.Халуцинације, илузије, поремећај реалности рекао бих. Или и ти само трабуњаш а ниси ни прочитао шта је речено?
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #522 on: March 22, 2018, 10:58:49 pm »

INHOFE: Thank you, General Scaparrotti. That's an excellent statement. I -- I think we all look at Russia now, and -- and, with the new strategy that we have, we include both China and Russia as the threats.

Of course, in your AOR, it's primarily Russia, and it's a -- we've seen advancements there. There was a RAND report that came out yesterday, there are three things in the RAND report that I -- I want to refer to.

One was, in 2016, Russia spent 5.3 percent of its GDP on the military. What's important is we look at some of (ph) what we are expecting from our NATO partners to -- to recognize this.

Second thing that was in that report: Russia has the ability to defeat a NATO ally and present NATO with a strategic and operational challenge; specifically, that Russian forces could reach the capitals of Estonia and Latvia in 60 hours.

And, third, they say Russia has approximately 32,000 troops in the Baltics region, compared to 78,000 for Russia (sic). And the -- NATO is -- is outnumbered 757 -- that's Russia -- to 129, NATO, in tanks in the AOR.

In addition to the RAND report that came out, the Army Times article this morning -- plans on -- it says the Army plans on repositioning two fully modernized armored brigade sets of equipment in Belgium and the Netherlands and, as you said in your opening statement, in addition to one, I guess, rotational armored brigade combat team.

So, to -- to set the -- this hearing off, let me ask you a series of five kind of -- these should be yes or no questions, however there's no such thing as a yes or no question in Washington.

First, the national security adviser, General McMaster, stated that U.S. ground forces are, quote -- this is his statement (ph) -- quote now -- "outranged, outgunned and overmatched by Russian ground forces." Do you agree with that?SCAPARROTTI: Chairman, if you look at in a -- in a -- in a concentrated way, on the border of Eastern Europe, and only on the ground force, I would agree with that statement.

INHOFE: All right.А ово ниси прочитао, чуо или шта већ радиш?
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #523 on: March 22, 2018, 11:09:05 pm »

KING: And it -- and it leads us back to the issue of -- of some kind of strategy and doctrine that we can develop, not unlike NATO at the end of World War I, not unlike the strategy of deterrence that underlay our nuclear policy for 70 years, which has -- which has worked. 

Let me change the subject for a moment. Javelins to Ukraine -- any concern about that leading to an escalation on the other side, particularly given the fact that Russia is so much more proximate to the battlefield? Give me your thoughts about that.SCAPARROTTI: I would say I have zero concern

Осим што овај сенатор привиђа НАТО после Првог Светског рата, питао је да ли испорука противоклопних ракета Украјини води ка ескалацији сукоба и да ли то брине скапаротија, али овога баш брига за ескалацију сукоба. Баш одговоран човек.
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043« Reply #524 on: March 23, 2018, 12:38:09 am »

Рекао је да Срби и Србија представљају проблем американцима.

COTTON: Thank you, Mr. Chairman. Thank you, General Scaparrotti, for joining us once again. 

I'd like to continue a conversation about the Balkans that you started with Senator Shaheen. Many people tend to focus on the Baltics, since they are NATO countries exclusively. But I think that NATO status probably makes them a bit more stable, in terms of the threat Russia poses, than the Balkans, in which there are numerous countries that don't belong to NATO.

Could you be more specific and say a little bit more about which countries in the Balkans are matters of concern for you in terms of Russian meddling and interference?SCAPARROTTI: Well, I think Serbia in particular. There's a -- there's a connection...COTTON: Serbia proper or Republika...SCAPARROTTI: Serbia.COTTON: ... Srpska?SCAPARROTTI: Well, I would tell you that it's Serbia as a nation, but then the Serb population, as well, within the Balkans. There's obviously a historical connection there, an affiliation. 

And -- but there's also, because of that, a better opportunity for Russian influence. And they take advantage of that in terms of disinformation, influence upon those populations -- the spoiling effect, in some cases, perhaps with Serbia, with respect to Kosovo, or within the tripartite government of Bosnia and Herzegovina.

And that's my concern, and I've seen an increase in that, I believe, in the -- in the year and a half that I've been in this job.Него "директоре", зар ти није напорно да будеш аутошовиниста?


Prevedi mi zadnji odgovor generala ?
Logged
Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 24 queries.