PALUBA
June 25, 2024, 12:53:11 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 [50] 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 221243 times)
 
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #735 on: November 09, 2021, 07:17:45 am »

Понедељак, 08.11.2021.
Милан Галовић

Американци и Срби заједно у мировним мисијама

Разговараћемо о могућностима будућег доприноса ВС конкретним мисијама, посебно на афричком континенту. – Поштујемо Србију као партнера посвећеног безбедности западног Балкана

Наше билатералне консултације са Србијом су важан вид комуникације на високом нивоу о широком спектру безбедносних тема и могућности за будућу сарадњу, са циљем унапређења америчко-српских односа на пољу одбране. Разговараћемо о глобалним и регионалним безбедносним изазовима и разменићемо погледе на стратешко окружење. Размотрићемо планове за будуће заједничке војне вежбе, могућности билатералне размене искустава и друге области у којима можемо да продубимо сарадњу. Разговараћемо и о значајном доприносу Србије мировним мисијама широм света и најбољим начинима на које Сједињене Америчке Државе могу подржати ову врсту ангажовања Србије, каже у разговору за „Политику” Нејт Адлер, в. д. заменика помоћника министра одбране САД и шеф војне делегације која ће посетити Србију.

„Ово ће бити наше прве одбрамбене консултације високог нивоа у последњих пет година и дуже. Чињеница да обнављамо овај кључни вид комуникације јасан је знак обостране посвећености наших земаља снажним, стабилним и продуктивним односима. То је начин на који Сједињене Америчке Државе сарађују са својим пријатељима и партнерима: имамо редовне састанке на високом нивоу ради разговора и планирања заједничког рада у циљу веће безбедности и сигурности наших грађана. Са мном у Београд долазе генерал-мајор Стив Стајверс, директор Здружене команде Националне гарде Охаја, и бригадни генерал Николас Џентиј, заменик директора за политику и планирање Европске команде Војске САД. Њихова одлична сарадња са Министарством одбране Републике Србије и Војском Србије помогла је у стварању снажног партнерства наших војних снага, што је кичма наше сарадње. То обухвата изванредан Програм државног партнерства Србије и Охаја, чију 15. годишњицу смо управо прославили, и остаје светли пример који говори колико смо јачи када радимо заједно. Са становишта Владе САД у целини, укључујући и Европску команду Америчке војске и Националну гарду Охаја, рад са Србијом на јачању нашег безбедносног партнерства има јасне погодности за САД”, навео је Адлер.

Да ли сте задовољни досадашњом одбрамбеном сарадњом две земље, које резултате бисте издвојили као успешне, а у којим областима има простора за унапређење сарадње?

Упркос пандемијским изазовима, сведоци смо одличне сарадње током протекле године. Повећали смо и учесталост и сложеност билатералне размене искустава и здружених вежби. То се види из високог нивоа ангажовања Националне гарде Охаја на размени искустава у разним областима, од улоге војног свештенства и медицинских стручњака до борбене готовости. У септембру смо у Србији спровели импресивну вежбу падобранских јединица за спасилачке операције под називом „Небески мост 21”. То је модел по ком можемо даље развијати обострано корисне војне вежбе у будућности.

Да ли је у плану заједнички ангажман српских и америчких војника у иностранству, нека мировна мисија, мултинационална операција или вежба?

Тема ових консултација биће и могућности за сарадњу како у Србији тако и ван ње. И сама Србија је показала интересовање за ширење активне сарадње са НАТО-ом, али и са европским савезницима појединачно, попут учешћа у мултинационалним вежбама и обуци. Сједињене Америчке Државе ће наставити да помажу Србији да истражи могућности за учешће у овим значајним ангажманима. Србија је показала снажну иницијативу и зрелост на пољу мировних операција у свету. САД се надају да ће проширити сарадњу са Србијом у мировним мисијама. Америчким војним снагама би била част да раме уз раме са српским снагама учествују у некој мировној операцији и свакако ћемо разговарати о могућностима будућег доприноса Србије конкретним мисијама, посебно на афричком континенту.

Срби и Американци су били савезници у два светска рата, али су и ратовали деведесетих година прошлог века. Да ли прошлост може да надахне, али и оптерети војну сарадњу Србије и САД?

И САД и Србија чувају болна сећања на два светска рата као доба тешких губитака и великих жртава. Мада учесника тих ратова готово да више и нема међу живима, важно је наставити са одавањем почасти њиховој борби. Американци треба да буду свесни жртава које су Срби поднели у Првом светском рату и великих напора Америке да у то време помогне Србима. Председник Вилсон је 1918. подигао заставу Србије изнад Беле куће у знак поштовања за српске жртве. Американци такође треба да знају како се једна од највећих спасилачких мисија свих времена, операција „Халијард”, догодила на тлу Србије 1944. године. Драго ми је што председник Вучић подједнако уважава значај одавања поште том храбром наслеђу и упознавања света са њим. Када је реч о трагичним сукобима деведесетих, из тог искуства сви морамо научити лекције како се они никада не би поновили. Прошлост јесте важна, али моја пажња је усмерена на будућност. Поштујемо Србију као партнера који је посвећен помагању западном Балкану да достигне заслужени просперитет и безбедност.

Какви по вама војни и безбедносни изазови постоје на западном Балкану?

Нема тог система наоружања нити борбене тактике који се могу мерити са безбедношћу и просперитетом које носи чланство у најуспешнијем трговинском и политичком блоку на свету, а то је Европска унија. Сједињене Америчке Државе дају пуну подршку стратешком приоритету Србије да се придружи Европској унији. И ЕУ ће имати користи од учлањења Србије јер ће слободна, мирна и уједињена Европа бити јача и безбеднија ако је читав западни Балкан унутар ње. Да би овај циљ био остварен, кључно је да Србија и Косово постигну одржив и свеобухватан споразум о нормализацији међусобних односа. Начин на који им се у томе може помоћи јесте дијалог уз помоћ Европске уније. Одувек нам је било јасно да то неће бити лако и да ће захтевати истрајност, флексибилност и компромис. Изазови који данас стоје пред мојом земљом важе и за западни Балкан, а то су: сајбер безбедност, гомилање наоружања, насилни екстремизам и конфликти изазвани климатским променама. Сви ови проблеми се могу решавати једино кроз заједнички рад с регионалним партнерима и лидерима попут Србије, у сагласју са свим суседима.

Да ли ће САД смањивати своје учешће у Кфору, да ли ове снаге, укључујући и америчке војнике, могу да, ако затреба, гарантују безбедност Србима који живе на подручју Косова?

Поносни смо на успех Кфора и посвећени даљем учешћу у тој мисији. Она је од виталне важности за безбедност не само Косова већ и читавог региона. Такође смо свесни да Кфор није трајно решење. Истински трајна безбедност и права Срба који живе на Косову и верски објекти Српске православне цркве морају бити заштићени косовским законом и обухваћени политичким споразумом о нормализацији односа постигнутим кроз дијалог уз помоћ Европске уније.

Србија сматра да је Кфор једина легитимна војна сила на подручју покрајине Косово и Метохија. Међутим, САД подржавају развој косовских безбедносних снага, представници власти у Приштини недавно су вам нудили да САД отворе базу на Косову. Да ли то угрожава одбрамбену сарадњу са Србијом, да ли су САД заинтересоване да, осим Бондстила, отворе још једну базе на подручју Косова?

Политика Сједињених Америчких Држава у погледу Косова је веома јасна и није се мењала. Ми признајемо независност Косова, а професионалне и компетентне косовске безбедносне снаге које не представљају претњу суседима Косова су у интересу свих регионалних актера. Свима нам је у интересу мир, стабилност и привредни раст на западном Балкану. Чињеница да Сједињене Америчке Државе и Србија спроводе билатералне одбрамбене консултације као пријатељи и партнери говори о нашој заједничкој посвећености регионалној стабилности, а САД наглашавају тај циљ са свим партнерима у западном Балкану.

Познато вам је да Србија купује оружје у Русији и Кини, да српски и руски војници редовно заједно вежбају. Како САД гледају на ове војне односе?

Поштујемо суверенитет Србије и њено опредељење да учествује у војним вежбама с различитим партнерима. Наш стратешки приоритет за Србију исти је као и стратешки приоритет саме Србије: чвршћа интеграција са Западом и коначно чланство у ЕУ. Прогресивна хармонизација њене спољне и одбрамбене политике с политиком ЕУ од виталне је важности за Србију да би остварила своје циљеве.

Српски и амерички војници имају, да тако кажемо, истог непријатеља – вирус корона. Како напредује обавезна вакцинација америчких војника, да ли ће бити реализован план да она буде завршена до краја године? Да ли је у САД било полемика у погледу обавезне вакцинације војника, као што је то било у Србији?

Здравље и безбедност припадника наших копнених, ваздушних и поморских снага је врхунски приоритет за председника Бајдена. Срећа је што смо добили те спасоносне вакцине у рекордно кратком року и јасно је доказано да оне спасавају животе. Из војне перспективе уопште се не доводи у питање да се ова спасоносна вакцина мора у потпуности применити како би се осигурала безбедност наше земље. Поносан сам на преко 10 милиона долара помоћи коју су САД обезбедиле да помогну Србији у борби против пандемије и желим такође да нагласим да је Национална гарда Охаја са Војномедицинском академијом Војске Србије спровела посебне програме размене најбољих искустава у борби против ковида 19 с циљем да наши војници сачувају здравље и буду безбедни.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #736 on: November 15, 2021, 09:17:07 pm »

15.11.2021.

Министар Стефановић на 101. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је данас, обраћајући се на 101. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Народној скупштини Републике Србије, да је Србија веома задовољна оствареним резултатима кроз учешће у програму Партнерство за мир и да је тај оквир сарадње за нас оптималан, јер немамо аспирације за пуноправно чланство у Алијанси.   

Говорећи о безбедности у нашем региону током обраћања, министар Стефановић је такође високо оценио сарадњу са КФОР-ом и затражио да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи било какаву непромишљену, нелегитимну и насилну акцију такозваних снага безбедности из Приштине усмерену ка Србима на Косову и Метохији.

- Ми веома ценимо сарадњу са Парламентарном скупштином НАТО, веома смо активни у њој и у томе видимо заиста важан део наше укупне сарадње са НАТО, која је интензивна на много нивоа, а нарочито на нивоу наших парламентараца. Прошло је тачно 15 година откако је Република Србија приступила и постала члан програма Партнерство за мир. Ми смо задовољни досадашњим резултатима у овом облику сарадње, јер смо његовим оквирима остварили наше интересе који се тичу очувања безбедности и стабилности региона у којем живимо, као и реформи и унапређења нашег система одбране, чему смо веома посвећени. Уверен сам да су учешћем Републике Србије у овом програму до сада задовољни и наши партнери, имајући у виду наше активно учешће на међународном плану, пре свега у оквиру међународних мировних мисија у оквиру Уједињених нација – рекао је министар Стефановић.
 
„Висок степен сагласности са нашим партнерима у програму Партнерство за мир“
 
Он је навео да је  Партнерство за мир добар пример интегративних оквира у којима Република Србија има веома висок степен сагласности са својим партнерима о свом месту и улози, као и о остварењу заједничких интереса који се огледају у очувању колективне безбедности, високог степена сарадње и праваца у којима та сарадња треба да иде и у будућности.
 
- Сматрамо да је овај оквир сарадње који смо до сада постигли у оквиру Партнерства за мир оптималан, када се ради о нашој укупној сарадњи са НАТО, јер немамо аспирације за пуноправно чланство у Алијанси. Оваква позиција Републике Србије полази, са једне стране, од наше стратешке опредељености ка војној неутралности, али уједно и наше спремности и отворености да сарађујемо до нивоа који обезбеђује довољан заједнички напор за супротстављање свим савременим безбедносним изазовима и стално унапређење наше способности да чувамо мир и стабилност у читавом региону на којем живимо – истакао је министар Стефановић.

„Поносни смо на сталну модернизацију наших оружаних снага“
 
Република Србија посвећена је константном унапређењу свог система одбране и то је један од темеља њене укупне државне политике, нагласио је министар одбране.
 
- Дубоко смо уверени да је стални напредак наших одбрамбених капацитета и ресурса наше неотуђиво право, али и више од тога – то је наша обавеза према очувању нашег суверенитета, територијалног интегритета и безбедности наших грађана. Оваква позиција Републике Србије, имајући у виду наш веома развијен комплекс сарадње и у оквиру Партнерства за мир и Уједињених нација и других међународних безбедносних интеграција, гарантује очување мира и стабилности на само у националним, већ и у регионалним оквирима. Такође, ми смо поносни на сталну модернизацију наших оружаних снага и повећање свих наших одбрамбених капацитета, зато што тиме показујемо одговорност према очувању националне и колективне безбедности и стабилности, баш као што то раде и све друге одговорне и демократске државе – истакао је министар Стефановић. 

Он је оценио да важну улогу у остваривању ове наше стратешке опредељености има свакако и наше чланство у програму „Партнерство за мир“, као и наша развијена билатерална сарадња у области одбране са свим његовим чланицама и са чланицама НАТО.
 
- Сви заједно свесни смо чињенице да се регион којем припадамо и даље суочава са низом безбедносних изазова и претњи и не постоји начин да на њих ефикасно одговоримо без сталног и систематичног унапређења нашег система одбране и развијене сарадње са нашим партнерима. Србија без савремених оружаних снага и без опредељења за стабилност и мир у својем окружењу, не би могла да одговори том задатку. То врло добро знају и наши партнери у програму Партнерство за мир и зато ценимо њихову подршку константном подизању перформанси наших одбрамбених ресурса – рекао је министар Стефановић.
 
Како је навео, снагу наших укупних капацитета имали смо прилику да покажемо у многим досадашњим ситуацијама, које су претиле безбедности и наше земље и нашег окружења, али и ширег простора Европе.
 
- Поменућу само наше учешће у санирању последица елементарних непогода, као и наш допринос међународним мировним мисијама широм света у којима учествују припадници Војске Србије. Ту је свакако и наш допринос у управљању мигрантском кризом, али и у борби против пандемије вируса ковид-19, као и супростављању глобалним безбедносним изазовима чије последице и сада трпимо, али у њиховом решавању активно и учествујемо.  Нажалост, наш регион је и даље простор са специфичним безбедносним изазовима и Република Србија је свим својим капацитетима усредсређена на њихово трајно решавање. Овде пре свега мислим на питање Косова и Метохије где предузимамо огромне напоре и на политичком и дипломатском плану, јер сматрамо да је то једини пут којим је могуће изградити компромис, а преко њега и дуготрајан мир, стабилност и бољу перспективу и за Србе и за Албанце – поручио је министар Стефановић.

„КФОР-а да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи нелегитимне и насилне акције Приштине“

Он је додао да оваква опредељеност Републике Србије не добија адекватан одговор од привремених власти у Приштини, чије понашање и одлуке често представљају истинску претњу по безбедност не само у оквиру наше јужне покрајине, већ и у целом региону.
 
- Најизложенији таквом авантуристичком понашању су пре свега Срби који живе у нашој јужној покрајини и који данас не могу да буду спокојни за своју безбедност и безбедност својих породица и своје имовине. Приштинске власти су једини и искључиви фактор који под сталном напетошћу држи српску заједницу на Косову и Метохији, предузима акције мимо свих међународних одлука и договора, угрожавајући на тај начин и ширу безбедносну слику, на регионалном нивоу. Искористићу и ову прилику да подржим мисију КФОР-а на Косову и Метохији и да високо оценим нашу заједничку сарадњу, као и све њене активности на терену, али да у исто време још једном затражим да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи било какву непромишљену, нелегитимну и насилну акцију такозваних снага безбедности из Приштине усмерену ка Србима на Косову и Метохији – рекао је Стефановић.
 
Министар је још једном исказао пуну спремност Србије за даљу сарадњу у оквиру Партнерства за мир, истичући да сматрамо да је та сарадња у нашем најбољем интересу, али и у интересу укупне безбедности овог дела Европе.
 
- Што се тиче Републике Србије, уверавам вас да ће Србија и даље бити поуздан партнер у оквиру овог програма и да ће у складу са свим прихваћеним обавезама одговорити заједничким циљевима за очување колективне безбедности и борбе против свих изазова којима смо заједно изложени – поручио је министар Стефановић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #737 on: November 23, 2021, 06:38:58 pm »

23.11.2021.

Разговори о сарадњи Војске Србије и НАТО-а

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је данас у Београду са директором Директората за кооперативну безбедност Међународног војног штаба НАТО-а генерал-мајором Франческом Диелом.

На састанку је разговарано о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, сарадњи Војске Србије и Кфора и о заједничким активностима које се реализују у оквиру програма Партнерство за мир.

Током сусрета је изражена спремност за наставак сарадње у областима од обостраног интереса, уз очекивање да ће укупни односи наставити да се развијају у оквиру Партнерства за мир и уз потпуно уважавање војне неутралности Републике Србије.

Генерал-мајор Диела ће имати и састанак са представницима Генералштаба Војске Србије на коме ће бити презентовани капацитети Центра за мировне операције и ангажовање Војске Србије у мултинационалним операцијама и у оквиру Концепта оперативних способности.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #738 on: November 23, 2021, 06:40:43 pm »

23.11.2021.

Састанак помоћника министра Бандића са генералом Диелом

Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са директором Директората за кооперативну безбедност Међународног војног штаба НАТО-а генерал-мајором Франческом Диелом у оквиру његове тродневне посете Србији.

Током данашњег сусрета, помоћник министра Бандић истакао је да су Министарство одбране и Војска Србије активни учесници и корисници бројних механизама под окриљем Партнерства за мир, који сматрамо оптималним обликом сарадње, имајући у виду чврсто опредељење за војну неутралност.

У разговорима су посебно разматрани резултати постигнути кроз Процес планирања и прегледа, Концепт оперативних способности, Програм за унапређење образовања у области одбране и Програм Наука за мир и безбедност.

Наглашен је значај и моменат доношења Стратегијских докумената, којима се на бази војне неутралности уобличава концепт одбране ослањањем на сопствене снаге и потврђује чврсто опредељење Републике Србије да буде фактор стабилности у региону.

Саговорницима из НАТО Бандић је пренео забринутост Републике Србије у вези са укупном ситуацијом на подручју Косова и Метохије, указујући на низ једностраних одлука привремених институција у Приштини. Нагласио је да се Република Србија оштро противи стварању такозване „војске Косова“ и да остаје на чврстој позицији да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији јужне српске покрајине.

Помоћник министра одбране закључио је да Република Србија својим деловањем показује вољу да са свим кључним актерима међународне политике гради најбоље могуће партнерске односе, те да ће се даља динамика и ниво сарадње са НАТО пројектовати у складу са интересима обе стране.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #739 on: November 28, 2021, 09:36:48 am »Quote
Zajednička vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom SAD Entoni Godfrijem, završnom segmentu združene obuke jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država na poligonu "Peskovi" kod Požarevca.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #740 on: November 28, 2021, 09:38:22 am »Quote
Izjava pripadnika specijalnih snaga Vojske Srbije nakon vežbe sa Oružanim snagama SAD


Quote
Izjava pripadnika specijalnih snaga SAD nakon zajedničke vežbe sa Vojskom SrbijeLogged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #741 on: December 09, 2021, 08:05:29 am »

08.12.2021.

Састанак министра Стефановића са замеником помоћника генералног секретара НАТО

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са замеником помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Хавијером Коломином Пиризом, у оквиру његове посете Републици Србији.

Министар Стефановић је оценио на почетку састанка да је за Србију важно што је на значајну позицију у Алијанси именована особа из пријатељске Краљевине Шпаније. Он је изразио задовољство учесталим сусретима на највишем нивоу, који доприносе јачању поверења и узајамног разумевања, што уз практичну сарадњу у свим областима од заједничког интереса представљају основу за развијање наших односа.

Министар одбране је истакао да Република Србија сарадњу са свим партнерима остварује на крајње транспарентан начин и да смо задовољни оствареним резултатима кроз учешће у активностима под окриљем Партнерства за мир, што за нас представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, а уз задржавање прокламоване војне неутралности. Како је додао, једна од потврда нивоа и квалитета односа јесте и чињеница да ће се наредне јесени у Србији одржати заједничка вежба Војске Србије и НАТО.

Стефановић је изразио дубоку забринутост због ситуације на Косову и Метохији, посебно за безбедност српског становништва, које је континуирано угрожено једностраним потезима привремених приштинских институција.

Он је, такође, истакао да су за Србију покушаји формирања такозване војске Косова неприхватљиви и да су свакако у супротности са свим међународним актима, те да очекујемо да НАТО укупно задржи своју позицију неутралности, а од мисије КФОР-а, као једине легитимне оружане формације на Косову и Метохији, да делује у складу са додељеним мандатом, Резолуцијом СБ 1244 и Војнотехничким споразумом, и обезбеди сигурност и безбедност за све у нашој јужној покрајини.

Коломина Пириз је истакао да је Србија цењени и поштовани партнер НАТО-а и кључна земља за стабилност Западног Балкана. Он је поновио да НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије и да је у потпуности на Србији да изабере природу свог партнерства са Алијансом.
 
Он је похвалио Србију што је већ 15 година поуздан и вредан партнер НАТО-у кроз партнерство засновано на блиском политичком дијалогу и практичној сарадњи.

„Уживамо у доброј сарадњи у области одбране и безбедности, укључујући и интероперабилност и јачање капацитета Војске Србије, чије официре високо ценимо због њихове професионалности и посвећености“ истакао је Коломина Пириз.
 
Говорећи о региону, он је обавестио министра Стефановића да су министри спољних послова Алијансе на недавним сусретима у Риги разговарали о стабилности и безбедности на Западном Балкану.
 
„НАТО ће наставити да игра своју улогу у промовисању стабилности, безбедности и сарадње, заједно са својим партнерима, укључујући и вашу земљу, јер Србија игра фундаменталну улогу у том погледу, узимајући у обзир њен утицај у региону” рекао је Коломина Пириз.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #742 on: December 12, 2021, 07:56:52 am »

Субота, 11.12.2021.

Генерал Харис: Србија одлучује са ким ће сарађивати

ВАШИНГТОН - Србија је неутрална земља - надлежна и одговорна за очување сопствене безбедности, каже командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Џон Харис, коментаришући војно-техничку сарадњу Србије са државама попут Русије, Кине и Белорусије.

Харис, који последњих 15 година блиско сарађује са Војском Србије, рекао је за Глас Америке да поверење и везе две стране јачају и подвукао да се, све док је тако, односи са другим партнерима тичу искључиво грађана и Владе Србије.

„Жеља нам је да наши партнери увек користе америчку опрему. Међутим, Србија сама доноси одлуке не само о томе чију опрему ће набављати, већ и какве ће дипломатске односе одржавати”, нагласио је Харис. Како је навео, његов посао је да изгради поверење између САД и грађана Србије и српских оружаних снага.

„И да у односима са њима изградим интероперабилност. Верујем да су наше везе снажне и да додатно јачају”, рекао је командант Националне гарде Охаја.

Харис је нагласио да се поверење гради кроз односе, без обзира на то шта се догађа у релацијама са другим партнерским земљама Србије и истакао да је важна изградња однос и поверења између САД и Србије. Оценио је да Србији није лако и да се увек кретала на танкој линији и била принуђена да балансира.

„Морали су да уравнотеже интересе широм света и делује да то врло добро раде. И сигурно нисам у позицији да им указујем како би то требало да чине - јер имају више искуства са тим од мене. Моја одговорност су односи између Сједињених Држава и Србије. Изградња тог поверења које је темељ мира, економског напретка и развоја - до чега нам је свима стало”, поручио је генерал Хариc, преноси Танјуг.

Подвукао је и да је сарадња две стране боља него што је очекивао што се, како је навео, односи на све нивое организације - почевши од највиших. Командант Националне гарде Охаја је истакао да има одличан однос са начелником Генералштаба Војске Србије, генералом Миланом Мојсиловићем.

„Разговарамо најмање једном месечно и сматрам га добрим пријатељем. И наши војници временом су изградили односе. Тако да се сада, када се дешавају размене, сусрећу војници који се већ познају - што је добро важно за изградњу поверења. Оно што мислим да је још важније је да они постану нека врста катализатора како би једна нација што боље разумела другу - причајући приче о својим искиствима. То је добро за све”, поручио је он.

Харис је рекао да је сарадња америчке војске и Националне гарде Охаја са Србијом важна јер, како је навео, не даје двема странама само на вишим нивоима шансу за међусобно разумевање и грађење поверења, већ и војницима омогућује да изграђују односе и раде на интероперабилности војски. Подсетио је и на неколико заједничких вежби које су одржане ове године и најавио да ће ускоро бити одржана вежба „Сајбер Тесла”. На питање да ли је могуће побољшати сарадњу, Харис је рекао да је добро за све када војници и авијатичари две стране имају заједничка искуства и најавио да би следећи корак, на којем се ради, било проширење односа поверења ван војске.

„Помогли смо успостављање сарадње Државног универзитета Охајо и Универзитета у Београду. Моја намера и начин да унапређујемо програм је наставак јачања партнерства наших војски - али и да укључимо друге партнере и помогнемо изградњу разумевања у економији, академској области, дипломатији. Ако то успемо - наше две земље чинимо бољим”, закључио је Харис.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #743 on: December 15, 2021, 06:18:55 am »

Šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu: Alijansa poštuje neutralnost
SVET Autor: FoNet, Beta 14. dec. 2021

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, genera Tomazo Vitale ističe da je Aijansa spremna da pruži podršku potrebama, prioritetima i politikama Srbije, uz potpuno poštovanje njene politike vojne neutralnosti.

„Mi kao Savez poštujemo pravo svake suverene zemlje da bira sopstvenu spoljnu politiku i da određuje sopstvene bezbednosne aranžmane, bez ikakvog mešanja“, izjavio je Vitale u intervjuu za emisiju „Pola sata Demostata“. U ragovoru, povodom 15.godišnjice učešća Srbije u programu Partnerstvo za mir, on je naglasio da NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i „to uvek jasno i dosledno ističe“.

Sa druge strane, NATO ima takozvanu politiku „otvorenih vrata“, što u praksi znači da su zemlje koje žele da se učlane u NATO dobrodošle, kao što poštujemo i pravo drugih da budu naši partneri i ne postanu članice, objasnio je Vitale. Istakao je i da su tokom 15 godina od kada se Srbija pridružila programu NATO „Partnerstvo za mir“ održane brojne zajedničke vežbe za upravljanje posledicama vanrednih situacija i zajedničke obuke pripadnika vojske, kako bi se bolje suočavali sa bezbednosnim izazovima.

Uništeno 2.000 tona zastarele municije

Vitale je podsetio i da NATO obučava vojnike Srbije kako bi bili spremni za učešće u međunardnim vojnim operacijama širom sveta.

„NATO je uložio milione evra da bi pomogao naporima Srbije da uništi opasnu zastarelu municiju. Za sada je uništeno preko 2.000 tona i ovo je bitna tema, važna za našu sredinu. Još jedan značajan program je ‘Nauka za mir i bezbednost’. U njemu je Srbija veoma aktivan učesnik. Učestvovala je u više od 40 projekata, koji se bave brojnim pitanjima, koja su veoma važna na polju bezbednosnih izazova“, kazao je Vitale.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #744 on: January 03, 2022, 09:01:30 am »
"NATO gradi partnerstvo sa Srbijom; Rusija radi suprotno"


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa potpuno poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

Stoltenberg je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da Srbija kao suverena nacija ima pravo da bira svoj put, a da je NATO posvećen izgradnji snažnog partnerstva sa njom.

Podsetio je da je 2020. obeleženo 15 godina od kada je Srbija potpisnica NATO Partnerstva za mir.

Stoltenberg ističe da NATO radi sa Srbijom na reformi bezbednosnih snaga i institucija i da obučava srpske oficire za učešće u međunarodnim mirovnim vežbama.

Podsetio je da je Srbija je radila sa NATO-om na obuci iračkih vojnih lekara i da je pre samo nekoliko godina bila domaćin najveće NATO vežbe za vanredne situacije, čiji je cilj bio bolja priprema za suočavanje sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požari.

"Tako da je naša saradnja donela stvarne koristi i radujem se našem nastavku partnerstva", istakao je Stoltenberg.

Na pitanje šta vidi kao veći bezbednosni izazov regiona - stanje u BiH ili status kvo na KiM i nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine, Stoltenberg je odgovorio da će NATO nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu, uključujući i svakodnevni rad misije KFOR-a na KiM pod mandatom UN i kancelarija Alijanse u Sarajevu i Beogradu.

Naglasio je da saradnja sa Evropskom unijom ostaje za NATO saradnja od suštinskog značaja i da će Alijansa nastaviti da radi zajedno sa Unijom na očuvanju stabilnosti i podršci reformama.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #745 on: January 10, 2022, 12:00:53 pm »

NATO "opkolio" Srbiju i BiH
IZVOR: NEZAVISNE PONEDELJAK, 10.01.2022.

BiH i Srbija su dve zemlje na zapadnom Balkanu koje su u potpunosti okružene NATO članicama.

Obe zemlje graniče s Hrvatskom, koja je u NATO savezu od 2009. godine. Srbija graniči s Mađarskom, koja je članica od 1999. godine, kao i Rumunijom i Bugarskom, koje su članice od 2004. godine. BiH i Srbija na jugu graniče s Crnom Gorom, koja je članica od 2017. godine, a Srbija graniči i sa Severnom Makedonijom, najnovijom NATO članicom, koja je u Alijansi već gotovo dve godine, navode "Nezavisne novine". I samoproklamovanog Kosovo nije članica NATO-a, ali radi se o teritoriji koju kao nezavisnu državu ne priznaju ni Srbija ni BiH.

Glavni i osnovni razlog što BiH i Srbija nisu članice Alijanse je činjenica, kako se navodi u tekstu na ovom portalu, jeste da je srpski narod i dalje izrazito protiv članstva. Kako se sada stvari čine, nije izvesno da će se ovo promeniti u doglednoj budućnosti, a NATO u svojim zvaničnim komunikacijama objema zemljama daje slobodu i pravo da se odluče žele li članstvo i kakav oblik saradnje im odgovara s obzirom na to da je princip Alijanse da poštuje odluke lokalnih vlasti o statusu svoje zemlje. Srbija ima Partnerstvo za mir i s NATO-om redovno potpisuje Individualni partnerski akcioni plan. Na zvaničnoj NATO stranici se ističe da ova alijansa poštuje neutralnost Srbije.

"Srbija produbljuje politički dijalog i saradnju s NATO-om na pitanjima od obostranog interesa, poput važnog fokusa na razvoju demokratije, institucija i reforme odbrane. Mada Srbija teži članstvu u EU, za razliku od ostalih zapadnobalkanskih partnera, ne želi da se pridruži Alijansi", naglašeno je u NATO-u.

Zvanično i formalno, i BiH teži članstvu u NATO-u, jer je 2009. godine Predsedništvo BiH uputilo pismo u Alijansu, izražavajući spremnost da radi na članstvu. Kao rezultat toga, NATO je naredne godine na samitu u Talinu pozvao BiH da pristupi Akcionom planu za članstvo, pod uslovom da reši pitanje državne i vojne imovine. NATO je prvo nekoliko godina insistirao da se ovo pitanje reši, a onda je, ipak, krajem 2019. godine odlučio da aktivira MAP, iako BiH nije rešila pitanje državne i vojne imovine. U međuvremenu, RS je promenila stav o Alijansi, i ističe da neće dati saglasnost da BiH postane članica, a u NATO je poslan dokument "Pregled odbrane" u okviru MAP-a, koji ne prejudicira članstvo. Istovremeno, najavljuje se i da će RS sama doneti zakon o rešavanju pitanja vojne i državne imovine na svojoj teritoriji, pišu "Nezavisne".

"Učešće BiH u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku o članstvu. BiH treba da nastavi sprovođenje demokratskih i odbrambenih reformi kako bi ispunila svoje aspiracije prema NATO-u i EU i da postane funkcionalna i demokratska nezavisna država", naglasio je NATO. Treba napomenuti i to da su pre pisma iz 2009. godine formirane zajedničke Oružane snage BiH, za šta su bile i sadašnja vlast i sadašnja opozicija u RS.

Da bi bilo koja zemlja mogla da bude neutralna, potrebno je da zainteresovane vojne strane obostrano priznaju neutralnost. To se, na primer, desilo sa SFRJ, čiji su status neutralnosti priznali i NATO i Varšavski blok. Na sličan način neutralnost su dobile Austrija, Finska i Švedska, dok je Švajcarska svoju neutralnost stekla znatno ranije. Primera radi, SSSR je pristao da posle Drugog svetskog rata povuče svoje trupe iz Austrije u zamenu za to da Vlada Austrije pristane na vojnu neutralnost, što se i desilo.

"Danas Rusija želi da na sličan način Ukrajina prihvati neutralnost, u zamenu za posredovanje o razoružavanju proruskih trupa iz istočnog dela Ukrajine, ali NATO, zasad, ne pokazuje spremnost da prihvati ovaj predlog jer Vlada Ukrajine, barem zvanično, i dalje želi da ta zemlja postane članica. Naime, u NATO-u smatraju da se pitanje neutralnosti bilo koje zemlje ne može rešavati bez volje uključene zemlje", piše u tekstu "Nezavisnih".

"Za razliku od Ukrajine, mnogo veća šansa je da se prizna neutralnost Srbije, jer Vlada Srbije i srpski narod žele neutralnost u odnosu na oba vojna bloka. Ukoliko bude rešeno pitanje Ukrajine, može se očekivati da će NATO i Rusija razgovarati i o statusu ove zemlje. Međutim, te pregovore bi dodatno komplikovao status samoproglašenog Kosova, s obzirom na to da je ono odvojeno od Srbije zahvaljujući NATO intervenciji 1999. godine, a Rusija vezuje pitanje ove pokrajine s rješenjem statusa Krima, koji je pripojila 2014. godine", dodaje se u članku.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #746 on: February 09, 2022, 07:51:57 am »
Stoltenberg: "Poštujemo odluku Srbije da ne pristupi NATO"


Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u NATO i u tom smislu posebno istakao da NATO snažno podržava i poštuje odluku Srbije da ne uđe u Alijansu.

"To je suverena i nezavisna odluka Srbije i NATO je apsolutno poštuje, kao što uvažava odluke Švedske i Finske, koje su nam bliski partneri, ali nisu ušli u NATO", istakao je Stoltenberg za televiziju Vesti.

On je dodao da je ključna uloga NATO na KiM da podržava politički dijalog i omogući slobodno kretanje svima, ističući da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da Alijansa ima važnu ulogu u održavanju mira i sprečavanju sukoba, kao i pronalaženju političkog rešenja kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, i da u tom smislu podržava EU koja pomaže u tom dijalogu.

"Ključna uloga NATO na Kosovu je da podržava politički dijalog i da obezbedi slobodu kretanja svih zajednica na Kosovu", naglasio je on.

Govoreći o prisustvu Alijanse na Balkanu, Stoltenberg je rekao da NATO ima kancelarije u Sarajevu, KFOR snage na KiM i kancelariju u Beogradu, a podsetio je da su Crna Gora i Severna Makedonija pridružile NATO, naglašavajući ulogu tog saveza na Zapadnom Balkanu u sprečavanju novih sukoba.

On je još rekao i da se njegov desetogodišnji mandat na čelu NATO završava ove godine, 1. oktobra, a da će krajem godine preuzeti dužnost guvernera Centralne banke u Norveškoj.

Stoltenberg je dodao i da izuzetno ceni svoj položaj generalnog sekretara NATO i saradnju koju je u toku mandata ostvario sa Srbijom.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #747 on: March 23, 2022, 06:47:48 am »

Уторак, 22.03.2022.

Немачка очекује да Србија уведе санкције Русији

ПРИШТИНА - Специјални изасланик немачке Владе за Западни Балкан Мануел Зарацин изјавио је данас да у Немачкој очекују од Србије да уведе санкције Русији, јер је кандидат за чланство у ЕУ.

„То је предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању који је потписала и Србија, па желимо да Србија уведе санкције Русији. Москва жели дестабилизацију Балкана, у то свакако верујем, али уверен сам да имамо могућности, да не дозволимо такву дестабилизацију. Кремљ не нуди ништа привлачно грађанима Западног Балкана”, рекао је Зарацин за РТК, преноси Танјуг. На питање да ли има наде за чланство Косова у НАТО, немачки изасланик каже да је Берлин признао такозвано Косово као независну и суверену државу.

„Стога, наравно да мислимо да Косово има право да се придружи међународним организацијама у којима још није признато. Колико је реалан захтев за чланство у НАТО? Постоји пет чланица ЕУ које још нису признале Косово, а које су и чланице НАТО, и отуда знак питања. Наравно, веома добро разумем тренутну ситуацију и претње Косову и оно што могу да кажем је да морамо више да радимо на побољшању позиције Косова на међународној сцени и чланству у међународним организацијама”, додао је он. Он није, како је рекао, желео да улази у дубину и тумачи дефиницију Заједнице српских општина и Бриселски споразум.

„Оно што је важно то је да да обе стране почну да се залажу за конкретан напредак у процесу нормализације односа две земље и наравно да је ЗСО једна од тема о којој треба разговарати, али не и једина”, истакао је Зарацин.

РТК оцењује да после суспензије Русије из Савета Европе, две трећине држава чланица СЕ подржава чланство Приштине у тој организацији и поставља питање Зарацину - да ли је време да се Приштина пријави за чланство.

„Тренутно приводимо крају процес повлачења Русије из Савета Европе. Сматрам да, као што смо раније рекли, Немачка у принципу подржава чланство Косова у свим међународним организацијама. О питању тренутка када Косово треба да се пријави, треба разговарати, не само са Немачком већ и са другим државама СЕ које су признале независност Косова. Дакле, мишљења смо да Косово треба подржати, али поводом времена подношења захтева за чланство, треба разговарати са партнерима”, казао је он. Према његовим речима, Западни Балкан је приоритет немачке Владе, што је, како каже, истакла и министарка спољних послова Аналена Бербок током свог недавног боравка на Западном Балкану.

„О томе сведочи и моје именовање за специјалног изасланика, имам подршку целог владиног кабинета. То доказује да моје именовање није партијско питање, већ показује подршку читаве немачке Владе Западном Балкану”, изјавио је Зарацин.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #748 on: April 08, 2022, 08:22:26 pm »

Mađarski „gripeni” pratili srpske avione zbog dojava o bombi

BUDIMPEŠTA – Mađarsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su borbeni avioni te zemlje „gripen” danas u dva navrata ispratili iz svog vazdušnog prostora avione Er Srbije na letovima iz Rusije zbog dojava o bombi.

U saopštenju se navodi, da je mađarski borbeni avion „gripen” podignut je kako bi ispratio srpski putnički avion na letu iz Sankt Peterburga za Beograd, a da je prethodno iz vazdušnog prostora mađarske ispraćen i srpski avion na relaciji Moskva - Beograd, prenosi MTI.

Ranije danas ruska agencija RIA Novosti javila je da je avion na liniji Beograd-Moskva dobio poruku o pretnji bombom, nakon čega je bezbedno sleteo na aerodrom Šeremetjevo, preneo je Tanjug.

Tokom današnjeg dana mediji su javili i da su borbeni avioni sa oznakama Belgije ispratili avion kompanije Er Srbija, koji je išao iz Sankt Peterburga ka Beogradu, tokom preleta iznad teritorije Litvanije.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao da je u sredu ruska vazdušna kontrola obavestila našu državu da je jedan borbeni avion NATO u ruskom vazdušnom prostoru pratio let Er Srbije, na letu Moskva-Beograd, nedaleko od ruske granice sa Letonijom.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #749 on: May 24, 2022, 03:48:26 pm »NATO odgovorio na tužbe iz Srbije


Severnoatlanski pakt (NATO) odgovorio je na tužbe koje su protiv njega podnete prošle i ove godine Višem sudu u Beogradu, u ime obolelih od kancera, kao posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranijom u Srbiji, pozivanjem na imunitet.

Niški advokat Srđan Aleksić koji zastupa podnosioce tužbi izjavio je za Tanjug da nakon višemesečnog iščekivanja bilo kakvog odgovora, bez kojeg nije mogao da otpočne proces, NATO u odgovoru samo naveo da Alijansa ima imunitet.

Aleksić očekuje da se suđenje zakaže za oktobar, i ističe da će tada osporiti navode NATO-a.

U proteklih 15 meseci Višem sudu u Beogradu dostavljene su tri tužbe protiv NATO kojima se traži naknada štete za policajca i dvojicu rezervista koji su 1999. godine bili na Kosovu i Metohiji, nakon čega su oboleli od kancera, kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom.

Inače, povodom predstojećih procesa u Srbiju uskoro stižu italijanski advokat Anđelo Fiore Tartalja sa specijalistom pravne medicine i osiguranja doktorkom Ritom Čeli.

Doktorka Čeli je specijalizovana za forenzičku psihopatologiju, a bila je konsultant Istražne komisije- efekti osiromašenog uranijuma, nanočestice i na vojno stanovništvo zaposleno u mirnovnim misijama, a koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja.

Čeli je bila član komisije veštaka koji su radili na utvrđivanju uzročno-posledične veže između bombardovanja osiromašenim uranijimom i oboljevanja ljudi koji su zatekli na KiM 1999.

Ona određuje iz uzoraka krvi da li su vojnici koji su oboljevali od kancera posledica bombardovanja teškim metalima.

Aleksić je naglasio da će insistirati da doktorka Čeli takođe radi veštačenja na njegovim klijentima i da isti dokazi kao i u italijanskim tužbama , budu izneti na sudu radi ujednačenja sudske prakse.

Italijanski advokat Tartalja je dobio 253 pravosnažne presude protiv Ministarstva odbrane Italije, po tužbama koje je zastupao u ime italijnaskih vojnika, obolelih od kancera jer su bili u mirovnoj misiji na KIM u vreme NATO bombardivanja.

Po uzoru na Italiju, tužbama se od beogradskog suda traži da dosudi odštetu na račun NATO od oko 100.000 evra zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom.

Uz tužbe podnet je i predlog za medijaciju, odnosno mirno rešenje sudskog spora.

Kancelariji Aleksić se do sada obratilo oko 3.000 ljudi potencijalnih klijenata, koji žele da traže odštetu od NATO po ovom osnovu, a među njima ima Albanaca sa KIM i juga Srbije.

Aleksić je podsetio da dve decenije posle agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju građani teritorije koja je najviše izložena česticama osiromašenog uranijuma, na kojoj je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, danas se suočava sa posledicom povećanja obolelih od kancera, gde je uzročno – posledična veza nesumnjiva, a o čemu govore pravnosnažne presude pred italijanskim sudom, u kome je utvrđena uzročno posledična veza i odgovornost Republike Italije.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 [50] 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 24 queries.