PALUBA
July 21, 2024, 06:33:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Borbe u gradu  (Read 41765 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #15 on: March 23, 2010, 07:34:58 pm »

@AleksGreat, obzirom da je odgovor baš politički (svim vojskama na svetu naređenja na ovaj ili onaj način daju političari), ajde da zanemarimo pitanje. Slažeš se?
Logged
AlexGreat
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13« Reply #16 on: March 24, 2010, 12:18:58 am »

У реду,може!  Wink
Logged
Bojnik
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 359« Reply #17 on: June 24, 2014, 12:23:39 am »

Znate, jedino što bi se dalo naučiti u modernom svijetu ratovanja je da očito i dalje vrijedi ona narodna "Boj ne bije svjetlo oružje, nego srce junaka", ma koliko god mnogi kažu da u modernom ratovanju 21-og stoljeća ta poslovica više ne vrijedi ispada da itekako vrijedi, a Irak i Ukrajina su dosta dobar primjer toga (realno čak i Sirija jer Asad iako sada daje batine i dalje se muči več 3 godine).

Mi se na ovim prostorima često žalimo kako su nam vojske slabe , loše opremljene, kako bi nas svatko mogao potući ovakve kakvi smo sad, ali mislim da je istina ipak drugačija. Za dobru i efikasnu obranu zemlje treba očito mnogo više od hrpe teškog oružja, a realnost je da ovakvi kakvi smo sad možemo stjerat u kut i mnogo veće i na papiru jače zemlje, a isto tako i sami možemo biti potučeni od daleko slabijeg protivnika koji ima samo minobacače, snajpere, jurišne puške i  PO raketne bacače.

Danas uz dobru taktiku kombiniranja otvorenog bojišta i urbane borbe i visoko moralizirane borce zaista ne trebaš puno teškog naoružanja da gotovo svakog neprijatelja dovedeš u ozbiljne dugoročne probleme. Da ne pričamo o zarobljenoj tehnici koja tu često uvijek dođe kao poklon (Sirija, Ukrajina, sada Irak) sve su to dobri primjeri toga.

Usuđujem se reći da je i sad svaka država bivše SFRJ uz visok moral boraca na terenu i sa postojećom opremom i količinom naoružanja može napraviti čuda prvenstveno u defanzivnom djelovanju protiv gotovo svakog neprijatelja i to čak bez M-84, Migova, teške artiljerije itd. Mješanjem otvorenog i urbanog ratovanja svakog neprijatelja iscrpljuješ i vodiš ga u stanje vječnog rata u kojem nikad nema pobjednika.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #18 on: June 24, 2014, 08:23:41 am »

Bolje reči sve zavisi od geopolitičkih interesa jačih. Samo moraš odbaciti sve svoje principe, njihove vrjednosti uzeti kao univerzalne, slušat ih, i nema problema, šanse za pozitivan ishod rata su tu.
Jači protivnik može biti sveden na srednji vijek, na borbu kopljem i mačem, bez obzira na borbenu tehniku, ako je prisiljen, izvana, da je ne upotrebljava.
Svi se sa ovih prostora guraju pod štit NATA mada se veoma dobro zna ko kolo vodi i kako mu tragovi smrde.
Ne bi previše polemizirao jer se na forumu, obzirom na ograničenja, te stvari ne mogu objasniti.
Da prekinem, ali bi zamolio i diskutante da prekinu sa utopističkim teorijama. Sve je u politici.
Logged
sakota79
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 76


« Reply #19 on: June 24, 2014, 08:28:27 am »

A koliko je JNA  uopšte i uvežbavala vojnika za borbu u naseljenom mestu? Nešto vrtim po glavi al sem zida sa prozorom i vratima na taktičkom poligonu i par strana u pravilu "Vojnik-odeljenje pešadije" puno se nije razglabalo o toj vrsti borbe tj takvom prostoru.(Tačka 119, čitav list za temu "pri napadu na naseljeno mesto". Mada dalje ima još odredbi vezanih za takvu borbu)
Posebno to šturo i površno izgleda kad vidim stranu literaturu i njihove nastavne filmove... kao da se kod nas tome nije posvećivalo dosta pažnje?
Logged
Boris P
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 238


« Reply #20 on: June 24, 2014, 11:02:15 am »

Varšavski ustanak je veoma zanimljiv primer borbe u urbanim područjima sa više aspekata.

1. Korišćenje kanalizacije.

2. Sa logističkog aspekta pobunjenika.

3. Sa aspekta početnog šoka nemaca i višednevnih neuspeha.

4. Sa aspekta improvizacije (oružje, mine, previjališta, komunikacija, komandovanje i izostanak istog).

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #21 on: June 24, 2014, 05:49:01 pm »

Na početku da kažem da se u potpunosti slažem sa Bojnikom. Pri tom ne mislim da treba ići u drugu krajnost pa ustvrditi (pomisliti) da dobra i moderna tehnika, posebno teško naoružanje, nisu potrebni vojsci. Itekako su potrebni, posebno profesionalnim armijama. Nejno posedovanje često bude preventiva od mogućeg napada. Još da dodam da  poslovicu "boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka" treba shvatiti da junačko srce nisu samo hrabrost već promišljnost i kreativnost u osmišljavanju dejstva. Za to je potrebna i maštovitost. Nekada i nemoguće bude moguće. "Ko sme taj može".

Quote
A koliko je JNA  uopšte i uvežbavala vojnika za borbu u naseljenom mestu? Nešto vrtim po glavi al sem zida sa prozorom i vratima na taktičkom poligonu i par strana u pravilu "Vojnik-odeljenje pešadije" puno se nije razglabalo o toj vrsti borbe tj takvom prostoru.(Tačka 119, čitav list za temu "pri napadu na naseljeno mesto". Mada dalje ima još odredbi vezanih za takvu borbu)

Kada je u pitanju obuka pešadije u JNA toga (obuke za borbu u naseljenom mestu) praktično nije bilo. Izuzetak je vojna policija koja je imale nekoliko "antiterirističkih" tema koje su sadržavale elemente borbe u naseljenom mestu, kao i diverzantske jedinice. Preovladavao je klasicistički pristup tematici za obuku (juriš napred, "klinom" kroz žičane prepreke :'(). Vojska je pripremana za borbu kao u prošlim ratovima. Nije se videla "budućnost" ne samo iz ugla mogućeg garađanskog sukoba, već i klasičnog rata u kome bi se glavne borbe vodile u i oko naseljenih mesta. Kao što znamo u ratu u Iraku (oba rata) , delimično i u Avganistanu glavne borbe su vođene oko naseljenih mesta. Dejstva u i oko naseljenih mesta se izučavala u vojnim školama JNA, ali se kod praktične obuke sa vojnicima i jedinicama praktično nije ništa radilo.

Danas najveći broj ljudi živi u gradovimia ili većim naseljima. Broj seoskog stanovništva opada. "Normalno" je da se borbe vode oko mesta gde žive ljudi. Treba očekivati da se gerilski otpor javi upravo u velikim gradskim centrima. Velikim i snažnim armijama kakve su OS SAD, Rusije, Kine malo ko može da se suprotstavi na otvorenom bojnom polju. U naseljenom mestu gde zbog kanalisanosti kretanja prvensvteno na ulice ili isključivo na ulice, kada je u pitanju teška tehnika, branilac može bitno neutrlisati moć velikih armija. Osim toga i prisusvo građana, civila predstvalja štit koji "koči" upotrebu teške tehnike zbog velikih gubitaka civila i lošeg utiska koji tako stvara. Zato, kod budućeg ratovanja i naseljenim mestima treba očekivati da napadač, ona jača strana koja savladava otpor, pokuša da iseli stanovništvo i tako sebi obezbedi bolju "prohodnost" i upotrebu teške tehnike. Takođe, napadač će više nego do sada koristiti visoku tehnologiju za osmtranje i dejstvo iz vazdušnog prostora, pre svega helikoptere i bespilotne letilice. Bespilotne letilice može i verovatno hoće koristiti i branici, odnosno gerila (ili ti u političkom smilu "teroristi", kako ih "jača" strana obično klasifikuje). Zavisno od mogućnosti gerila će najčešće koristi amaterske (ili komercijalne) bespilotne letilice za svoje potrebe.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #22 on: June 24, 2014, 06:18:26 pm »

Kod borbi u gradu pre svega preovlađujući element koji sprečava napadača je civilno stanovništvo, pre svega radi odziva, drugih država, obično onih koje u svemu pronalaze svoj interes. Snalažljivost branioca se pre svega svodi na manipulisanje sa ljudskim žrtvama. Ako ih nema, lako ih i sami stvore. Generiraju se grozote i počinje pritisak sa strane. Dio folklora su i bolnice, crkve..
Gađaju se bolnička kola, strahota ( nema veze što see bolnička kola kriste za prevoz minobacača od tačke do tačke.. Osnova svega je manipulisanje, pre svega sa nevinim življem.
Ovde ne treba uopšte ni napominjat koliko jedan grad može izdržati bez dotura sa strane, hrane, oružja.. Ali normalno kao po pravilu i dotur stiže, na raznorazne načine.
Ako  se tome kaže snalažljivost i srce u junaka, onda može..
Najlakše se je braniti iza štita ljudi, a to je u gradu najveći problem.
Logged
victoria
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 523


« Reply #23 on: June 14, 2024, 04:20:14 pm »

Naslov ovo školskog filma Бритиш арми istina kaže da je u pitanju obuka za borbe u selu a ne u gradu ali nema veze,slično je.Elem,vrlo poučan filmić.Uređenje sela za odbranu od napada sovjetskih oklopno mehanizovanih jedinica,usporavanje ispred sela i usmeravanje napadača u tzv "kiling zone",protivnapa i sl.Ima deo koji pokazuje pravilno kretanje u takvoj sredini(tenk granatom otvara rupu u zidu jedne kuće jer niz ulicu "briše" sovjetski mitraljez),korišćenje dimne bombe pre prelaska ulice,napad na kuću ODOZGO ,"čišćenje" kuće.Zanimljivo za ovo poslednje predviđaju angažovanje tima od čak 6 ljudi.Vođa,dvojica bombaša,dvojica koji ulaze u sobe(entry man) i jedan koji gleda pozadi i čuva im leđa.   
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 22 queries.