PALUBA
February 02, 2023, 07:19:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kratkotalasne misterije - špijunske radio stanice  (Read 3728 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« on: February 18, 2009, 12:42:04 am »

Tokom hladnog rata, na kratkim talasima je bilo gotovo nemoguće ne naići na čudne radio stanice, koje su emitovale nizove od po 4 ili 5 brojeva na različitim jezicima. Njihove frekvencije zvanično nisu bile u upotrebi, niti je ijedna od njih bila registrovana u međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije (ITU). Neke od njih su emitovale i naočigled besmislene rečenice, koje su u stvari bile šifrovane poruke za špijune sa druge strane gvozdene zavese, mada su te bile jako retke. Ovaj fenomen je bio naročito prisutan u Evropi, koja je bila i glavno žarište hladnog rata. Tajanstvene poruke su se emitovale na jezicima gotovo svih evropskih naroda, mada je bilo i jezika sa drugih kontinenata, pre svega korejskog (tamo su te stanice još uvek aktivne), kineskog, Farsi i Puštu (naročito tokom rata u Avganistanu), kao i arapskog. U Evropi aktivnost tih stanica je značajno opala posle završetka hladnog rata, ali su neke ostale aktivne.
Danas u eri e-maila, Skype-a, MSN Messengera, mobilnih telefona, i ostalih blagodeti tehnološkog napretka, jednosmerna komunikacija preko kratkotalasnog radija izgleda kao arhaizam. Međutim, nije tako. Da bi se primila poruka, potreban je šifarnik (koji se može vrlo sakriti) i mali radio-prijemnik, koji nikada ne bi izazvao ničiju sumnju, i koji je vrlo jeftin, i za koji je potreban samo par rezervnih baterija. Takođe, radio-goniometrijom može se utvrditi mesto emitovanja, ali ne može se utvrditi mesto prijema, što je veoma bitno kod takvih aktivnosti. Smiley 

Evo malog pregleda tih stanica, gde će biti predstavljene aktivne i nekadašnje špijunske radio stanice.

Aktivne:
Velika Britanija:
Lincolnshire Poacher (Lovokradica iz Linkolnšajra)
Nazvana po nekada popularnoj engleskoj narodnoj pesmi, čiji se instrumental emituje na početku svake poruke
Audio:   

Češka:
Ova stanica emituje poruke na češkom, engleskom i nemačkom.
Češki: 
Nemački: 
Engleski:
Svi snimci su preuzeti sa sajta britanskog radio-amatera Simona Masona (http://www.simonmason.karoo.net)
Poljska:
Poljska obaveštajna služba i dalje koristi jednosmerne radio komunikacija, iako izgleda da nemaju baš previše operativaca u inostranstvu, jer su poruke veoma retke. Emituju na engleskom, nemačkom, ruskom i poljskom.
Nemački:
Engleski:
Poljski:
Ruski:

Izrael:
Mossad šalje poruke isključivo na engleskom, i koristi kombinacije brojki i slova. Predajnik zvanično pripada RM Izraela, mada se osnovano pretpostavlja da stvarno pripada Mossadu i Amanu (vojnoj obaveštajnoj službi Izraela)
Audio:Severna Koreja:
Zanimljivo je da se koriste iste frekvencije kao i za Radio Glas Koreje (nekadašnji Radio Pjongjang)
Audio: (RealPlayer)
Sajt: http://www.246.ne.jp/~abi/ransu/ransu-e3.htm

Južna Koreja:
Poruka za 2885 će biti emitovana; molimo vas, primite poruku.
Audio: (RealPlayer)
Sajt: http://www.246.ne.jp/~abi/ransu/ransu-e3.htm

Kuba:
Kubanska špijunska radio stanica emituje isključivo na španskom. Pretpostavlja se da je namenjena kubanskim agentima u SAD. Nju je koristila i šef deska DIA, američke vojno-obaveštajne agencije za Kubu, koja je i sama bila kubanski agent, Ana Belen Montes. (v. ovde: http://findarticles.com/p/articles/mi_m1571/is_6_18/ai_83144700 )
Audio:

Alžir:
Emituje na engleskom i na arapskom, poznata je i kao Magnetic Fields, po istoimenoj kompoziciji Jean Michelle Jarrea, čiju muziku pušta na početku svakog emitovanja.
Audio:
Engleski:
Arapski:

Egipat:
Emituju poruke isljučivo na engleskom.  Jasno se čuje arapski akcenat Smiley
Audio:

Rusija:
Naravno, pošto je KGB sinonim za špijunažu, ne treba da spominjem da emituju poruke na skoro svim jezicima na svetu. Do sada su zabeležena emitovanja na ruskom, engleskom, španskom, nemačkom i francuskom. Koriste predajnike Glasa Rusije (www.vor.ru). Pored toga, emituju i na Farsiju, Portugalskom, Rumunskom, Poljskom, Urdu, Japanskom, Korejskom i Kineskom...
Evo i linka: http://www.simonmason.karoo.net/page79.html

Bivše špijunske radio stanice

Bugarska:
Bugari su emitovali na engleskom i bugarskom.
Audio:
Bugarski:
Engleski:
Nepoznato: ovde se čuje samo instrumental, koristili su Marcha Triumfal iz opere Aida:

Rumunija:
Rumunska Sekuritate je imala svoju radio stanicu, koju su radio amateri prozvali "Cicirlia", ili Lastavica, po rumunskoj/vlaškoj narodnoj pesmi, koja je poznata i kod nas. Prekinula je emitovanje nekoliko dana pošto je Čaušesku streljan.
Audio:
Poslednja zabeležena poruka, posle streljanja "karpatskog genija". Verovatno opoziv svih rumunskih špijuna iz inostranstva. Spiker je očigledno malo popio Smiley
Audio: 

DDR:
Istočna Nemačka je imala veoma uspešu špijunsku mrežu. Samim tim, imali su i svoju radio stanicu. Wink
Audio:


I, poslednje javljanje Štazija, pred samo ujdedinjenje Nemačke, gde je očigledno da su drugovi malo popili Smiley

Pesma se zove svi moji pačići. Smiley
Šta reći...  Cheesy

Normalno, posle ovakvog defilea svih mogućih i nemogućih evropskih zemalja, zapitaćete se, da li je nešto emitovano iz bivše nam Juge... Odgovor je, jeste.
Audio:


http://www.swldxer.co.uk/s8.wmad
Ove poruke je emitovala Služba za Informacije i Dokumentaciju SSIP (SID), i to relativno retkim operativcima u inostranstvu, koji su delovali van DKP SFRJ, i za prenošenje hitnih poruka diplomatskim predstavništvima u "egzotičnim" zemljama, gde je snabdevanje el. energijom bilo nepredvidivo. Samim tim, ova naša stanica se čula relativno retko. Prestala je sa emitovanjem 1993. ili 1994., kada se većina diplomata sa "egzotičnih" destinacija vratila u Beograd, usled nedostatka finansijskih sredstava. Predajnik se nalazio u beogradskom naselju Kaluđerica, i pogođen je tokom NATO agresije 1999. Šifru koja se koristila je razvio Prof.Dr. Aleksandar Trifoni sa PMF-a u Beogradu. 

Više detalja možete naći na ovom sajtu: http://www.simonmason.karoo.net/page30.html
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 24 queries.