PALUBA
March 24, 2023, 04:28:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Србин први у свету – из топа оборио авион!  (Read 4392 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 638« on: October 20, 2013, 03:43:34 am »


У селу Пољни живо сећање на Радоја Раку Љутовца (1887-1968) – зачетника српске противваздушне одбране.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

СПЕЦИЈАЛНА јединица Војске Краљевине Србије бранила је Крагујевац са Метиног брда тог 30. септембра 1915. године. Међу њима и редов Радоје Рака Љутовац из села Пољна код Трстеника. Три непријатељска авиона приближавала су се из правца Лапова. Дата је узбуна.

Српски војници су покушали да се одбране пушкама, али је из авиона полетело 45 бомби. Већина се сручила на варош, а 16 на Војно-технички завод. Рака се дохвати топа, окрене га ка облацима, опали и погоди авион! Не само да топ није био направљен као противавионски, већ је био модификовани турски, заплењен још 1912. године. Авион марке „ферман“ био је командни.

Овај тренутак сматра се почетком српске ПВО, а уједно је према расположивим подацима прво обарање авиона из топа на свету!

- Командант даде Раки коња да ођаше на лице места, више да га не би сам убио, јер се оглушио о наређење и пуцао из топа из чистог револта! – сведочи, за „Новости“, Звонимир Љутовац, праунук Ракин. – Авион је пао у Улицу престолонаследника Петра. Рака је дојахао до олупине и салутирао погинулим војницима. Е, то је био мој прадеда. То је био српски војник.
Ових дана у Народном универзитету и Туристичкој организацији Трстеника поново се помињу име Раке Љутовца. Спрема се сређивање родне куће не би ли до 2015. године, када ће бити обележена 100. годишњица Љутовчевог подвига, а Пољна добити праву спомен-кућу у знак сећања на велико име свог мештанина.

Радоје Љутовац није имао директне потомке, иако се два пута женио. Одмах по рату отворио је трговинску радњу у Трстенику где је данас зграда суда. Живео је сложно са рођеном браћом Мирчом и Живадином. Породица Љутовац ни по цену живота не издаје корене.

- Увек је морао да остане један син у Пољни да се не угаси огњиште. То је била судбина мог деде Светомира, оца Драгише и сада мене – каже нам Звонимир. – Прадеда Рака нам је увек помагао, али и ја сам њему. Био сам му водич до моје 14. године, јер је пред смрт изгубио вид.

ДАН РАКЕТНЕ ЈЕДИНИЦЕ

ПОСЛЕ обарања авиона Радоје Љутовац унапређен је у каплара, а касније на Солунском фронту и у наредника. Одликован је Карађорђевом звездом, медаљама Албанска споменица и Споменица рата. Тај 30. септембар слави се као Дан Артиљеријско-ракетне јединице Војске Србије, а крагујевачка касарна носи Ракино име.

Оставио је потомцима и пријатељима драгоцену причу из српске историје. Често је причао у кафани „Јадран“ у Трстенику где је имао почасно место. Дружио се са Живојином Мишићем. Славила га је краљевска породица, примао је савезничке делегације у Београду и у Крушевцу.

- Како није имао рођену, помагао је туђој деци, а колико их је само по Пољни и Трстенику ишколовао, то нико не зна – прича, за „Новости“, Душица Љутовац, Звонимирова супруга. – По смрти је све своје поклонио општини, суду, банци и породици. Чак је сваки предмет у кући, који данас чувамо пописао и прибележио коме поклања, од столице до шифоњера.

Чукунунуци Иван и Драган Љутовац наставиће да брину о Ракином дому. Наследници имају огромно газдинство, пољопривреду и новију кућу у дворишту. Стара не сме да се дира. Спремни су да подрже сваку идеју о уређењу спомен-куће. Једино су додали црепове како би заштитили колевку славног артиљерца.


* rep-trstenik-tobdzija-u-tek.jpg (11.56 KB, 350x184 - viewed 342 times.)
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #1 on: October 20, 2013, 09:02:40 am »

Da li je top sa slike dotični?
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 677« Reply #2 on: October 20, 2013, 09:05:38 am »

Овај тренутак сматра се почетком српске ПВО, а уједно је према расположивим подацима прво обарање авиона из топа на свету!

Istini za volju, mislim da ipak Srbin nije prvi koji je topom obalio jeroplan. Mada bih ja volio da jeste. Ali jeste među prvima.


Da li je top sa slike dotični?

Nije.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #3 on: October 20, 2013, 09:07:02 am »

Prvo obaranje aviona, doduše, od strane drugog aviona desilo se na Istočnom frontu.

Znam da su male šanse da je to baš isti top, ali da li je barem isti model?
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 876


« Reply #4 on: October 20, 2013, 10:44:44 am »


Topče na gornjoj slici je 75mm Skoda gebirgskanone M15.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 677« Reply #5 on: October 20, 2013, 11:12:46 am »

Prvo obaranje aviona, doduše, od strane drugog aviona desilo se na Istočnom frontu.

Ovdje se misli na avion oboren dejstvom sa zemlje. To se dogodilo prije Prvog sv. rata. Što se tiče tog obaranja na Istočnom frontu, Nesterov se zabio u drugi avion i oba su pala. Tako da se ni to ne računa kao prvo uspješno obaranje. Više kao junački čin.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #6 on: October 20, 2013, 11:24:37 am »

Rašo, interesuje me kada se desilo prvo obaranje aviona sa zemlje, ko je koga i čime.

Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 365« Reply #7 on: October 20, 2013, 12:07:32 pm »

Rašo, interesuje me kada se desilo prvo obaranje aviona sa zemlje, ko je koga i čime.
Руска ПА батерија у Србији је пре Раке оборила један или више авиона.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #8 on: October 20, 2013, 12:30:37 pm »

Hvala, Vatro.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 145« Reply #9 on: October 20, 2013, 12:40:39 pm »

Na internetu se nalaze jos i podaci o obaranju aviona iz topa....prije ISR.

 Posted 30 January 2013 - 01:17 PM
The first aircraft recorded as shot down by artillery was a Bulgarian military aeroplane which while reconnoitring over the fortress of Adrianople in February 1913 was hit by a Turkish shell and fell Inside the lines. It was piloted by a Russian officer Lieutenant Nikolas. who was made prisoner by the Turks.

http://1914-1918.invisionzone.com/forums/index.php?showtopic=189805
Logged
milan55
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 051


« Reply #10 on: January 18, 2023, 02:46:11 pm »

Htio sam skoro otvoriti temu kad sam vidio da je moj imenjak to vec davno ucinio. Nisam znao za ovaj dogadjaj iako mi je majka rodom iz sela Poljne a Ljutovci nam dodju neki daljnji rod, kako to u Srbiji kazu "svojtina". Bez obzira sto se vode polemike da li je on prvi koji je sa zemlje oborio avion ili nije povig je vrijedan paznje. U Jugoslaviji se nije o tome govorilo, tako da iako sam kao djete odlazio u Poljnu , nisam nikada za to cuo.

Navršavaju se 108 godina od kada je srušen prvi avion u istoriji svetske ratne avijacije, a oborio ga je iznad Kragujevca srpski vojnik Radoje Raka Ljutovac.

Datum kada je Ljutovac oborio njemački/austrougarski avion - 30. septembar, uzet je za slavu Protivavionske artiljerije Kraljevine Jugoslavije, a danas se slavi kao Dan Artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije.

Srpski artiljerac Radoje Raka Ljutovac je za vreme Prvog svetskog rata ušao u istoriju avijacije kao prvi čovek koji je vatrom sa zemlje oborio avion, kada je pucao iz poljskog topa sa Metinog brda, kod Kragujevca.

Njegov podvig je tim značajniji ukoliko se u obzir uzme činjenica da Srbija u to vreme nije imala organizovanu protivavionsku artiljeriju, a pojava nemačkih aviona naterala je srpsku vojsku da improvizuje odbranu.

Zato su majstori u kragujevačkoj Vojnoj fabrici trofejne poljske topove zarobljene u balkanskim ratovima montirali na okrugle drvene platforme i postavili ih na obližnje brdo da brane grad.

 

Stavio končić, napravio krstić, nanišanio, opalio i postao slavan
Bombe bacane iz aviona su nanele velike štete i pobile mnogo ljudi, a onda je 30. septembra redov iz Prvog voda Radivoje Raka Ljutovac dvogledom ugledao tri aviona koji kruže iznad grada. Nanišanio, opalio i postao slavan.

Raka je događaj kasnije prepričavao svom praunuku Zvonimiru Ljutovcu.

- Drhtala mi je ruka da ne smem da promašim. Ja sam stavio na topče končić. Napravio sam krstić i gađao kroz cevku, vodeći top kako avion leti, sa preticanjem od, možda, dva polja avionske dužine. Tad sam opalio - to je to - pričao je Raka.

Rakin pogodak uneo je pravu pometnju među preostale neprijateljske avione, koji su ostali bez predvodnika i, iznenađeni vatrom sa zemlje, nestali sa neba iznad Kragujevca.

Na srpskim položajima nastupila je velika radost. Avion je pao u centar grada, nedaleko od kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande i prestolonasljednik Aleksandar, a ispred koje je prethodno pala jedna bomba.

 

Dojahao do mesta pada aviona i salutirao poginulim nemačkim vojnicima
Raka Ljutovac je, kao nagradu, od komandanta dobio konja i galopom dojahao do mesta pada austrougarskog aviona. Tu ga je već dočekao okupljeni narod.

Kada je stigao, sišao je s konja i salutirao izginulim nemačkim pilotima. To su bili kapetan-izviđač Kurt fon Šefer i oficirski kandidat Oto Kirš.

O tome koliko je Rakin podvig bio neverovatan svedoči i to što francuski oficiri nisu odmah poverovali da je avion pogođen iz prvog plotuna. Međutim, olupina je prenesena u Vojnotehnički zavod. Inženjeri su je pregledali i pronašli geler u radilici motora, što je bio dokaz da je avion pogođen.

Raka Ljutovac je kasnije, kao vojnik, stigao i do Solunskog fronta, gde je unapređen u narednika, a zbog zasluga u Velikom ratu odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima, Medaljom Albanske spomenice i Medaljom Spomenice rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918. godine.

Skromno proveo ostatak života
Porodica Ljutovac je odlikovanja poklonila kruševačkom Narodnom muzeju uz još neke lične Rakine predmete.

Kragujevac, koji je bio centar vojne industrije, tokom 1915. godine u tri navrata napale su eskadrile tadašnje austrougarske vojske.

Kada je skinuo uniformu, prvi svetski protivavionac Radoje Ljutovac otvorio je trgovinsku radnju u Trsteniku i ostatak života proveo skromno. Umro je u 81. godini, 25. novembra 1968. godine.
Izvor:
https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/zabavnik/3107273-o-podvigu-rake-ljutovca-i-danas-se-prepricava-prvi-ratni-avion-u-istoriji-oborio-srpski-vojnik

Podvig za svaku pohvalu, mada se osporava da je on bio prvi koji je oborio avion sa zemlje. Jedan link diskusije na tu temu.


https://www.greatwarforum.org/topic/189805-first-aircraft-shot-down-by-aa/

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* radoje-raka-ljutovac-830x0.jpg (37.98 KB, 830x1170 - viewed 1 times.)

* Radivoje_Raka_Ljutovac.jpg (305.87 KB, 1280x960 - viewed 1 times.)

* radoje-raka-ljutovac-2-830x0.jpg (57.92 KB, 830x489 - viewed 1 times.)

* trstenik-poast-raki-ljutovcu.jpg (136.08 KB, 1000x666 - viewed 1 times.)

* trstenik-predsednica-optine-ts-odaje-poast-raki-ljutovcu.jpg (150.1 KB, 1000x750 - viewed 1 times.)
Logged
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 362« Reply #11 on: January 18, 2023, 06:43:54 pm »

Међутим, све то може да буде али не мора да значи.

Наиме у званичним саопштењима ратног Пресбироа Врхвоне команде за тај датум се наводи да су дејствовале и та батерија са метиног брда али и још једна батерија. У почетку се веровало да су оборан два авиона и да је сваки оборила по једна батерија. Онда су нова саопштења коригована и установљено је да је оборен један авион и то је приписано Раки Љутовцу. Али, ово ен би било српски да нема и друга страна медаље.

Ја ћу овде поставити, да не бих преписивао, фотографисане странице из књиге издате 1972. године која говори нешто друго о овом догађају. Можда Рака ипак није први иако му је то признато.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ово су неки извештаји Пресбироа (по редоследу обајвљивања). Вероватно има тога још али искрено, даље нисам тражио.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* 324972333_1342291629862658_4518306894622595183_n.jpg (116.5 KB, 1536x2048 - viewed 3 times.)

* 320125230_3534910203389633_8582703907188727978_n.jpg (261.65 KB, 1536x2048 - viewed 4 times.)

* 319700516_553348416644211_1837410499046448982_n.jpg (333 KB, 1536x2048 - viewed 4 times.)

* 320441540_688032222867177_4388036863853374441_n.jpg (274.91 KB, 1536x2048 - viewed 3 times.)

* 321034366_501771062054224_6058911422916512509_n.jpg (140 KB, 2048x719 - viewed 2 times.)

* clipboard_image_97b04c5f6c00531f.jpg (45.32 KB, 494x429 - viewed 21 times.)

* clipboard_image_416a1896c710e093.jpg (64.76 KB, 514x601 - viewed 2 times.)

* clipboard_image_40517958005b0447.jpg (345.03 KB, 1128x1600 - viewed 2 times.)
Logged
milan55
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 051


« Reply #12 on: January 18, 2023, 07:06:51 pm »

Kuzma , puno hvala za ovo.
Logged
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 362« Reply #13 on: January 18, 2023, 07:09:23 pm »

Ту смо да мало дискутујемо, проналазимо неке податке који се до сада нису појављивали и тако...
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 22 queries.