Trodnevna vežba održava se u garnizonu Šabac a izvodi se u dva dela, po scenariju u kome vojske Srbije, Rumunije i Mađarske pružaju pomoć civilnom stanovništvu pogođenom poplavama izazvanim izlivanjem reke Save.
Otvarajući vežbu, komandant Rečne flotile pukovnik Andrija Andrić istakao je da razmena iskustava i usvajanja novih znanja značajno doprinosi učvršćivanju međusobnog poverenja, boljem razumevanju i povećanju interoperabilnosti pontonirskih i plovnih jedinica triju zemalja, kako bi bili spremni za zajedničko reagovanje u slučaju poplava izazvanih izlivanjem reka.
....
U toku vežbe biće prikazani postupci Rečne flotile uz upotrebu rečnih minolovaca, rečnih patrolnih čamaca, amfibijskih transportera, desantno-jurišnih čamaca, desantnih čamaca, rečnih ronilaca i skela na evakuaciji i spasavanju ugroženog stanovništva.
Pripadnici pontonirskih jedinica Rečne flotile prikazaće korišćenje skela nosivosti 40 i 60 tona za spasavanje ljudi, stoke i materijalnih dobara, izradu i ojačavanje nasipa, izradu mosta kao i upotrebu inžinjerijskih mašina za izradu druge linije nasipa.
E sad mene interesuje ako dodje do poplave koliko ce npr. minolovci biti korisni u opisanim radnjama? Da li takav brod moze i sme da se koristi van plovnih puteva? A ako se koristi u plovnom putu tokom poplave cemu onda uvezbavanje? Kao pontonir odgovorno tvrdim da skele u slucaju poplave nemaju nikakvu funkciju tamo gde je nivo vode ispod 90-ak cm koliki je potreban gaz remorkerima. Imao sm priliku da jednom budem poslat sa camcem i vanbrosdkim motorom d aiz polave spasem jednu porodicu iz kuce. Dzaba smo nosili motor, jeste poplava ali nije to voda duboka po metar i vise vec dovoljno da napravi stetu a tada je dzaba i minolovac, i remorker i skela... tada treba samo camac i vesla da bi se stvarno prislo ugrozenima kako bi bili evakuisani.
Po meni ovo je jedna zgodna prilika za malo druzenja pripadnika 3 vojske, malo vozikanja po nekoj od reka a ove vezbe mislim da i nemaju neku bogzna kakvu prakticnu vrednost ukoliko bi se stvarno dogodio pretpostavljeni scenario.
Zasto?
-Zato sto u slucaju poplave u Srbiji RF i pontonirske jedinice imaju dovoljno kapaciteta da i same organizuju pomoc i evakuaciju ne cekajuci Rumune i Madjare. Ukoliko bi doslo do poplava koje bi prevazisle domace kapacitete onda je za ocekivati da bi i komsije imale isti i slicne probleme da bi se bavile nama.
-Zato sto je bar prema fotografijama izlisno vezbati prevozenje dzakova sa peskom pomocu skele od 40 tona nosivosti kada znamo da te dzakove obicno na lice mesta dostave kamioni.
-Zato sto na fotografijama ne videh prevozenje ljudi i stoke pa da mogu da kazem ajde evo probali su kao izgleda stoku prevoziti pa da znaju u slucaju potrebe kako se to radi
-Zato sto je vecina sredstava neupotrebljiva tamo gde se reka izlije posto vec rekoh da to nisu dubine koje se mere metrima
-Zato sto ni na jednoj fotografiji ne videh to civilno stanovnistvo kome po scenariju pomazu
-Zato sto su mi se ogadile ove sablonske recenice koje se ponavljaju godinama unazad -
razmena iskustava i usvajanja novih znanja značajno doprinosi učvršćivanju međusobnog poverenja, boljem razumevanju i povećanju interoperabilnosti pontonirskih i plovnih jedinica triju zemalja, kako bi bili spremni za zajedničko reagovanje u slučaju poplava izazvanih izlivanjem reka
-U vezi sa prethodnom stavkom - koje usvajanje novih znanja na tehnologiji koji sve tri strane poseduju 40-ak i vise godina, sta je to novo izmisljeno da bi sada jedni drugima prenosili novosti svake godine
Mozda ima jos ponesto ali ajde da ne kvarim dalje, a i mrzi me da trazim jos poneki razlog.
Inace lepe slike, svaka cast