PALUBA
March 04, 2024, 11:56:59 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34   Go Down
  Print  
Author Topic: Rečne jedinice i Rečna Flotila VS  (Read 141898 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #390 on: July 07, 2015, 11:16:38 am »

потребно је много километара проћи и познавати ћуди реке за сигурну пловидбу.теорија је једно а пракса на води друго.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 272


« Reply #391 on: July 07, 2015, 07:53:23 pm »

Како год било, пловљење "Козаре" се наставило и брод је стигао у Будимпешту и пристао у луку речних ратних бродова Мађарске војске.

Брод Речне флотиле упловио у Будимпешту

Брод посебне намене Речне флотиле „Козара“ упловио је јуче у раним јутарњим часовима у Будимпешту, где га је дочекао изасланик одбране Србије у Мађарској пуковник Златан Јеремић.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
После више од двадесет четири часа непрекидне пловидбе од Бачке Паланке до мађарске престонице, српски војни брод је у луци за ратне бродове мађарске војске зауставио своје моћне машине.

Посаду брода с командантом Речне флотиле капетаном бојног брода Андријом Андрићем на челу и кадете треће године рода речних јединица Војне академије, које је предводио капетан бојног брода Владимир Милинков, примио је командант Првог пука ратних бродова и пиротехничара мађарске војске пуковник Атила Чурго. Он је, поздрављајући госте из Србије, истакао да њихова посета представља наставак сарадње војски Србије и Мађарске која се већ годинама реализује на заједничким вежбама.

— Историјска посета ратног брода Речне флотиле Војске Србије нашој ратној луци наставак је сарадње започете још 2009. године. Већ у септембру два брода мађарске војске учествоваће на вежби гађања у Србији, чиме ће сарадња две војске бити још богатија, рекао је пуковник Чурго.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Узвраћајући на поздрав, командант Речне флотиле Војске Србије капетан бојног брода Андрија Андрић истакао је да посета кадета Војне академије ратној луци мађарске војске и презентација јединице која извршава значајне задатке у домену разминирања водених путева представља део практичне обуке будућих официра Речне флотиле Војске Србије, остварен у сарадњи са мађарском војском.

— Већ шест година на принципима узајамног поверења, међусобне размене информација и искустава, продубљујемо сазнања о заједничким задацима и пловидби на реци Дунав. Од нашег првог сусрета на Мохачу, где су нас дочекали припадници ваше војске могли смо да се уверимо у уређеност пловног пута и сигурну пловидбу. Наши кадети су током ових неколико дана увежбавали навигацију дању и ноћу, обучавали се за пловидбу међународним пловним путевима и осматрали звездано небо, оспособљавајући се тако за будуће задатке. Знања стечена током посете кадета Војне академије овој јединици мађарске војске, биће драгоцено искуство које ће будући официри речних јединица наше Копнене војске моћи да искористе током своје професионалне каријере и рада на првим дужностима, рекао је пуковник Андрић.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

После постројавања и интонирања српске и мађарске химне, пуковник Атила Чурго је укратко представио јединицу којом командује, а затим су кадети Војне академије и део посаде „Козаре“ посетили будимпештански Национални универзитет на коме се, на Војној академији, школују будући официри мађарске војске. Након тога, обишли су мађарски парламент, а затим су примљени и у Амбасади Републике Србије у Будимпешти.

Другог дана боравка у Мађарској кадети су обишли Сентандреју, у коме од негдашњих пет хиљада Срба, данас живи десетак српских породица. После обиласка Музеја Епархије будимске Српске православне цркве и Саборне цркве, кадети су обишли и сентандрејски трг препун споменика некадашњег српског присуства у том граду.

Извор: http://www.vs.rs


* BAN_9219.JPG (142.8 KB, 1024x683 - viewed 162 times.)

* BAN_9246.JPG (113.75 KB, 1024x683 - viewed 162 times.)

* BAN_9288.JPG (144.49 KB, 1024x683 - viewed 175 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #392 on: July 10, 2015, 03:30:18 pm »

09.07.2015

"КОЗАРА" ПОНОВО У СРБИЈИ

Брод посебне намене „Козара“ упловио је синоћ у територијалне воде Србије, чиме се, након више од 13 сати непрекидне вожње низ Дунав од Будимпеште и око 200 пређених километара, приближио крај прве међународне пловидбе највећег војног брода Речне флотиле КоВ Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

После ноћи проведене у Апатину, брод дуг готово 70 метара, депласмана 55 тона, јутрос је наставио пловидбу ка Београду. Посади брода, која је током последњих шест, седам дана била на једном од најтежих испита у последњих неколико година, преостало је још да преплови пут дуг око 260 километара до сидришта у Београду, где се очекује у раним вечерњим сатима, како би с поносом могла да каже да је успешно окончана још једна од вишеструко значајних мисија брода чија је историја дуга 76 година.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Оцењујући успех вишедневне међународне пловидбе Дунавом, командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић је нагласио да је брод „Козара” овога пута послужио и као школски брод на коме су кадети Војне академије рода речних јединица, током пловидбе у међународним водама, имали изузетну прилику да на делу виде своје старије колеге и од њих уче.

— Кадети су током ове, умногоме историјске пловидбе, обучавани за различите дужности на бродовима Речне флотиле, од кормилара и командира одељења навигације, до официра палубне страже у пловидби и његовог помоћника, учили су навигацију у дневним и ноћним условима и управљање бродом. Учили су од својих старијих колега, од људи који имају богато искуство у пловидби на рекама и морима. Посада брода „Козара“ је јединствена, баш као и сам брод. То је једини такав брод у нашој Флотили, па и у овом делу Дунава, те је логично што су на њему неки од најбољих припадника Речне флотиле. И овог пута посада је показала да је оспособљена за извршавање и најсложенијих задатака, а ова међународна пловидба, односно задатак који успешно извршавају последњих неколико дана у сваком смислу је изузетан.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Брод посебне намене „Козара“ је био у историјској посети Будимпешти и мађарској ратној луци у којој је стациониран њихов Први инжињеријски пук. О значају те посете и пловидбе довољно говори податак да је то прва међународна пловидба једног српског војног брода од 1915. године и изградње првих бродова за српску Речну флотилу. Посада брода и кадети Војне академије имали су јединствену прилику да обиђу мађарски парламент, Универзитет јавних служби на којем се школују њихови официри, да посете Сентандреју у којој је некада постојала богата српска заједница и да буду гости у Амбасади Србије у Будимпешти. Тако су стекли јединствена искуства која ће им свакако користити током каријере, рекао је капетан бојног брода Андрија Андрић.

Поред пловидбе ноћу, у специфичним условима, посада је током последњих шест дана, имала прилику да тестира брод и у условима непрекидне вожње. Највећи и најзначајнији брод Речне флотиле „Козара“ пловио је на путу до Будимпеште, од Бачке Паланке до ратне луке у Мађарској, брзином од 16 километара на сат, више од 26 сати без заустављања.
„Козара“ је од 2009. до 2012. године у потпуности ремонтована и модернизована. Замењен је погонски комплекс, уграђен је и бочни потискивач, чиме су омогућени и најкомпликованији маневри. Брод је оспособљен за пловидбу и у најсложенијим условима и веома захтевним лукама, попут ратне луке у Будимпешти. Сви витални системи брода су модернизовани, а уграђен је и савремени навигациони систем који одговара најновијим трендовима у Европи и свету. Брод је увезан у навигациони систем Србије, чиме је олакшано управљање у свим временским, просторним и климатским условима.

О понашању брода током ове захтевне пловидбе командант капетан корвете Душан Ристић је рекао:

— Ова пловидба је прва велика провера брода после генералног ремонта у Апатину. Напрезања свих бродских механизама и уређаја била су максимална, посебно када смо пловили дуже од 24 сата непрекидно. Била је то прилика и за проверу рада посаде у екстремним условима. Задатак је био изазов за нас и са навигацијског аспекта, јер до сада нисмо пловили овим делом Дунава, који обилује тешким подручјима, посебно у ноћним условима смањене видљивости. Овом приликом посада је, поред својих редовних задатака, имала још један, за све нас леп и изазован. Неки од нас били су и у улози учитеља кадета рода речних јединица Војне академије. Не сумњам да смо и тај задатак успешно обавили и да су кадети имали прилику да сагледају живот на броду и оно што их очекује на почетним дужностима у Речној флотили, рекао је капетан фрегате Душан Ристић.

О томе шта су кадети научили током историјске пловидбе Дунавом нешто више рекао нам је представник Војне академије на “Козари” капетан бојног брода Владмир Милинков:

— Кадети треће године Војне академије рода речних јединица су на „Козари“ сагледали рад посаде, посебно део дужности кормилара, помоћника официра палубне страже, а реализовали су и део практичних облика наставе из предмета навигација и управљање бродом. Задовољан сам залагањем кадета током обуке, а истакао бих и несебичну помоћ и значајан допринос посаде брода успешној реализацији практичног дела наставе током ове пловидбе, рекао је капетан бојног брода Владимир Милинков.
Сумирајући утиске с пловидбе до Мађарске кадет десетар Никола Попов је рекао да није први пут да су кадети на „Козари” и да су им искуства стечена на овом путовању драгоцена.

— Имали смо прилику доста да научимо, да неке ствари које смо до сада учили теоријски, сагледамо у пракси, радили смо на крменом и прамчаном везу, били смо присутни и на мосту, где смо сагледали дужности и рад кормилара и официра палубне службе, који су непрекидно фокусирани, што је доста напорно. Пловили смо ноћу, неки од нас су баш тада били у смени, тако да смо видели и како изгледа пловидба у условима смањене видљивости. Свакако да ће нам искуства стечена на броду помоћи у даљем раду, баш као и оно што смо видели и чули у Будимпешти од домаћина у њиховој ратној луци, рекао је кадет десетар Никола Попов.

Извор: http://www.vs.rs


* RBP Kozara Madjarska.jpg (167.32 KB, 1024x683 - viewed 176 times.)

* RBP Kozara.jpg (99.36 KB, 683x1024 - viewed 173 times.)

* RBP Kozara1.JPG (125.01 KB, 683x1024 - viewed 183 times.)
« Last Edit: July 10, 2015, 03:35:04 pm by pvanja » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 272


« Reply #393 on: July 10, 2015, 07:19:53 pm »

Tekst deluje vrlo patetično, čak preterano i za jedno propagandno glasilo (sajt). Sve je istorijsko, najteže, maksimalno, složeno a sve je učinjeno ponosito, jedinstveno (posada, brod, znanje, veštine ...). Saznali smo da je mađarski Prvi inžinjerijski puk (a njega su pohodili naši brodarci) stacioniran u luci i te ne bilo kakvoj, nego ratnoj. A zbog toga što su obišli mađarski parlament, Univerzitet javnih službi, Sentandreju i bili na prijemu u našoj ambasadi, posada broda i kadeti Vojne akademije su "stekli jedinstvena iskustva koja će im koristiti tokom karijere".
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 152

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #394 on: July 11, 2015, 07:23:50 pm »

Ljepo. To bi bilo nešto slično kao krastarjenje sa galebom.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #395 on: August 07, 2016, 09:30:24 pm »

Обележен Дан речних јединица и Речне флотиле

05.08.2016

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Свечаношћу одржаном данас у Новом Саду, на Дунаву, на Кеју жртава рације припадници Речне флотиле обележили су Дан речних јединица и Речне флотиле као сећање на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац  „Јадар“, чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.

Честитајући припадницима Речне флотиле празник у име начелника Генералштаба и своје лично и обраћајући се гостима и бројним грађанима Новог Сада окупљеним на кеју, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић нагласио је важност и значај ове специфичне јединице.
  
– Речна флотила била је и остала веома значајна, не само за Копнену војску и Војску Србије, већ и уопште за нашу отаџбину Србију, и не само због одбране акваторије и територије, већ посебно због реализације задатака треће мисије Војске Србије, пружања помоћи цивилном становништву у елементарним и другим непогодама.

Осврћући се на данашњи датум 1995. године када је српски народ протеран из Хрватске, генерал Симовић је рекао: „Припадници Речне флотиле Копнене војске, као и сви грађани Србије, изражавају поштовање према жртвама тог прогона и свим људима који су, хвала Богу, уточиште нашли у нашој милој Србији“.

Посебне поздраве и честитке генерал Симовић упутио је понтонирцима Речне флотиле који на Међународним војним играма у Русији спортски, достојанствено, пожртвовано и храбро представљају и боре се за Речну флотилу, Војску Србије и Србију.

– Данас организацијска структура Речне флотиле омогућава успешно извршавање додељене мисије и реализацију широког спектра задатака на, и у захвату пловних река и канала, али и других текућих и стајаћих вода – истакао је у свом обраћању капетан бојног брода Андрија Андрић командант Речне флотиле, додајући како и захваљујући идејама, залагању и раду сваког појединца непрекидно тече процес модернизације јединице.

Током свечаности најбољим припадницима Речне флотиле генерал Симовић и капетан бојног брода Андрић уручили су награде и признања.

За најбољи брод проглашен је речни миноловац 341 из састава Групе вишенаменских бродова Првог речног одреда. Посада пливајућег транспортера у Првом одељењу амфибијског вода Првог понтонирског батаљона проглашена је најбољом посадом, а престижни епитет примерног официра, подофицира и професионалног војника понели су капетан Владимир Петровић начелник Групе за оперативне послове у команди Првог понтонирског батаљона, заставник Далибор Ђорђевић командир десантно-јуришног чамца 411 из састава Првог речног одреда и десетар Стеван Пламенац пушкомитраљезац из Командног вода.
  
Свечаност поводом обележавања Дана речних јединица и Речне флотиле завршена је дефилеом бродова и средстава понтонирских јединица.

ВОЈСКА СРБИЈЕ


* ARF_08.jpg (188.82 KB, 1014x676 - viewed 151 times.)
« Last Edit: August 07, 2016, 09:35:00 pm by Рашо » Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 639


« Reply #396 on: December 04, 2016, 08:05:10 pm »

Spomen soba RRF:

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/7jvzca9EIAo?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
« Last Edit: December 04, 2016, 08:38:19 pm by KUZMA®, Reason: sredjen link » Logged
spaske
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16« Reply #397 on: April 15, 2017, 03:31:38 pm »

Емисија снимљена са најмлађим официрима постављеним у команди и јединица Речне флотиле у 2016. години, по идејном замисли референта за односе са јавношћу поручника фрегате Драгана Спасојевића.
« Last Edit: April 15, 2017, 03:37:48 pm by spaske » Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #398 on: May 18, 2017, 08:10:35 pm »

Код Титела одржана вежба Речне флотиле са гађањем
Аутор: M.Г.четвртак, 18.05.2017.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Припадници Речне флотиле су на Тиси, на привременом артиљеријском полигону „Тител”, извели тактичку вежбу са бојним гађањем „Ечка 2017”, саопштила је Војска Србије. Са бродова у покрету гађало се бродским артиљеријским наоружењем калибра 20 милиметара, а по први пут противавионским топом калибра 30 милиметара.

Наиме, као што је „Политика” већ писала, вишенаменски бродови Речне флотиле биће на прамцу опремљени двоцевним топовима калибра 30 милиметара са „прага“, док је у тој верзији наоружања на крменом делу постављен четвороцевни топ калибра 20 милиметара.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Топ 30 милиметара, у верзији коју ће користити Речна флотила, имаће оптоелектронску нишанску справу и ласерски мерач даљине. Иначе, употребна вредност „прага”, борбеног средства препознатљивог по оклопном возилу на којем се налази топ, доказана је у борбеним дејствима током ратова на простору бивше Југославије.

На полигону код Титела циљеви на води гађани су на удаљености од 1.300 метара а циљеви на копну на даљинама од 800 до 1.000 метара. Током ове вежбе ангажовани су и рониоци 93. ронилачке чете за реализацију противдиверзантских дејстава и откривање сидрених мина.

Izvor: www.politika.rs


* Dejstvo-pragom-sa-broda.jpg (23.9 KB, 672x457 - viewed 106 times.)

* Vojni-ronilac.jpg (30.48 KB, 672x449 - viewed 121 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #399 on: May 18, 2017, 09:17:11 pm »

18.05.2017

ТАКТИЧКА ВЕЖБА РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ СА БОЈНИМ ГАЂАЊЕМ „ЕЧКА 2017“

Извор: www.vs.rs

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Припадници Речне флотиле данас су у раним јутарњим часовима на привременом артиљеријском полигону „Тител“ извели тактичку вежбу са бојним гађањем под називом „Ечка 2017“.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Део гађања и вежбу које представљају највиши ниво тактичке и ватрене обучености речних јединица и којима је руководио капетан бојног брода Венко Механџиски начелник Штаба Речне флотиле, пратили су генерал-мајор Желимир Глишовић заменик команданта Копнене војске и капетан бојног брода Андрија Андрић командант Речне флотиле.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Подводна противдиверзантска, бродска противминска и минска дејства, спречавање продора непријатељских војних бродова и ватрена подршка јединица пешадије у одбрани, чинили су окосницу извођења сложене и динамичне тактичке вежбе и гађања.

Snimak vezbe.


Као увертира у најсложенији и најзахтевнији вид тактичко-ватрене обуке претходних дана извршена су бројна припремна и бојна гађања појединачним бродовима из бродског наоружања.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Из пловних средстава Првог и Другог речног одреда којима командују капетан фрегате Ромео Грбовић и капетан корвете Дарко Стричић, у пловидби, гађало се свим бродским артиљеријским наоружењем, двадесет и, по први пут тридесет милиметарским противавионским топом, тридесетмилиметарским бацачима пројектила и бочним пушкомитраљезима калибра 7,62 милиметра, циљева на води на удаљености од 1300 метара и циљева на копну удаљених 800-1000 метара.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Током тактичке вежбе у пуној мери ангажовани су и рониоци 93. ронилачке чете Првог речног одреда за реализацију противдиверзантских дејстава и откривање сидрених мина.


* img_3269_1495115929.JPG (729.65 KB, 2500x1875 - viewed 125 times.)

* 0dd26232-3bcb-11e7-b515-001a649ddcfe.jpg (235.08 KB, 1280x853 - viewed 104 times.)

* img_3295_1495115929.JPG (826.07 KB, 1875x2500 - viewed 113 times.)

* img_3325_1495115930.JPG (681.86 KB, 2500x1875 - viewed 103 times.)
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 639


« Reply #400 on: May 19, 2017, 08:31:35 pm »

Članak na temu gore pomenute vežbe:

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/brodovi-artiljerijska-paljba-ronioci-recna-flotila-vojske-srbije-izvela-spektakularnu/dct32mx
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #401 on: June 01, 2017, 09:45:09 pm »

Koje je puška na slici vojni ronilac?
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #402 on: June 01, 2017, 10:26:45 pm »

Izgleda mi kao ronilačka varijanta AP "kalaš" APS
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 272


« Reply #403 on: June 02, 2017, 05:23:34 pm »

Негде смо посебно обрадили ту пушку, управо у време када је уведена у наоружање РФ
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 530« Reply #404 on: June 02, 2017, 07:45:05 pm »

https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,4267.msg220632.html#msg220632
Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 24 queries.