PALUBA
June 25, 2024, 12:33:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Rečne jedinice i Rečna Flotila VS  (Read 154795 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #465 on: April 19, 2022, 07:33:29 pm »

Обука војника у јединицама Речне флотиле

На реци Дунав код Београда и Новог Сада у току је обука војника генерације „децембар 2021“ који други период војног рока служе у пловним јединицама Речне флотиле.

Војници укрцани на речне бродове се оспособљавају за дужности бродараца, сигналиста и бродских артиљераца, а у овом периоду обука се реализује на сидришту, како би се у потпуности припремили за извршавање задатака на својим борбеним станицама који их очекују у пловидби и на извршењу програмских гађања.
 
У складу са програмом обуке, војници се оспособљавају за правилну употребу палубних средстава и извођење палубарских радова, руковање и одржавање бродских артиљеријских топова, као и слање и пријем сигнала за бродске покрете и комуникацију у здруженом пловљењу.

Војници рода речних јединица три четвртине војног рока служе укрцани на пловним објектима Речне флотиле, како би се прилагодили на специфичне бродске услове и савладали сложене садржаје обуке који захтевају максималну концентрацију и тимски рад.
 
Захваљујући посвећености командира, инструктора и свих чланова посаде, војници се брзо привикавају на бродски амбијент, о чему сведочи и жеља многих од њих да, по завршетку служења војног рока, постану део професионалног састава у речним јединицама Војске Србије.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18686/obuka-vojnika-u-jedinicama-recne-flotile-18686
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #466 on: April 25, 2022, 04:34:01 pm »

Министар Стефановић обишао припаднике Речне флотиле

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике Речне флотиле који су током васкршњих празника ангажовани као дежурна смена речних јединица на сидришту "Ушће”. Он им се том приликом захвалио на свему што даноноћно чине за Србију.

Министра je са задацима дежурне смене на почетку обиласка упознао командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић, након чега је приказан рад посаде речног патролног брода у случају потребе за ангажовањем.

Огромна љубав према војном позиву и отаџбини, труд који улажу, оспособљеност и спремност наших припадника да у случају потребе одмах реагују, јасна су порука нашим грађанима да могу бити спокојни, јер их Војска Србије чува и на небу, на копну и на води, поручио је министар Стефановић.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18706/ministar-stefanovic-obisao-pripadnike-recne-flotile-18706

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #467 on: June 02, 2022, 07:30:35 pm »

Министар Стефановић на тактичкој вежби са бојевим гађањем „Тиса 2022“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас тактичкој вежби са бојевим гађањем Речне флотиле „Тиса 2022“ на привременом полигону код Титела. Он је, након вежбе коју је посматрао са командног брода Речне флотиле „Козара“, рекао да смо данас имали прилику да се уверимо у то колико су обучени и посебни припадници Речне флотиле, као и они који их обучавају, и поручио да ће се наставити са инвестирањем у ту јединицу.

- Људи који се определе да служе у Речној флотили и уопште да буду део наших јединица Речне флотиле, да буду на води 24 сата дневно сваког дана у години су посебни људи и види се да имају посебну љубав и према води, али и према овом виду наше војске. Данас је Речна флотила значајна подршка нашој Копненој војсци и данас смо на Тиси могли да видимо део њиховог борбеног гађања. Гађали су четвороцевним и једноцевним топовима 20мм и показали шта могу да ураде у симулираним ситуацијама, у заштити наше земље, а имали смо прилику да видимо и шта раде наши рониоци у различитим ситуацијама и са различитим могућностима. Дан је био кратак да покажу шта умеју, али смо имали прилику да се уверимо у то колико су обучени и колико су посебни они људи који раде и на њиховом тренингу и на њиховој обуци – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране је рекао да ништа то за њих није ново, али да је нешто на шта треба да се обрати више пажње и да се инвестира у нашу Речну флотилу.

- Да би ови људи обавили свој посао на професионалан начин, морају да имају снажну подршку свог министарства и инвестиције у модернизацију бродова, у њихову опрему, и сува и мокра одела, и најновију опрему која подразумева и њихову заштиту и медицинско збрињавање и њихово олакшано деловање у свакој врсти видљивости. Овде сте могли да видите како то изгледа када је река потпуно без видљивости и хоћемо на то да обратимо пажњу и наставимо инвестирање у ове момке и девојке – рекао је министар Стефановић.

Он је, такође, изразио задовољство јер је у претходним данима имао прилику да види и повећано интересовање за нашу војску.
 
- Имали смо прилику да готово 70 нових војника примимо у редове наше војске у претходним данима из генерације „Децембар 2021“ на добровољном служењу војног рока и желим да наставимо ту снажну подршку и нашој војсци и тим младим људима који доласком и у овакве елитне јединице показују колико воле и Србију, али и своју војску – рекао је министар Стефановић.

Министра Стефановића на командном броду Речне флотиле БПН-30 „Козара“ дочекали су заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић уз почасну бродску стражу.

У оквиру вежбе "Тиса 2022" данас је приказано рашчишћавање пловног пута од препрека, заједничко гађање циљева на води групом вишенаменских бродова, спасавање човека из воде, а затим је изведен приказ заједничког гађања циљева на води и копну групом патролних и десантних бродова. Завршни део данашњих увежбавања обележио је маневар испловљења и пловидбе бродом до луке Тител и пролазак брода БПН-30 „Козара“ поред строја бродова учесника вежбе. Министар Стефановић је, затим, обишао и тактичко-технички збор ронилачке опреме.

Вежби Речне флотиле код Титела присуствовао је и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић.

Извор

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 03_image_2022_06_02_14_30_56_457_1654173200.jpg (242.72 KB, 1600x1066 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #468 on: July 05, 2022, 01:52:50 pm »

Обука војника понтонирских специјалности

У јединицама Речне флотиле у току је интензивна обука војника понтонирских специјалности који су служење војног рока започели у марту ове године.

Обука се реализује у оквиру другог периода војног рока, током којег се војници оспособљавају за реализацију колективних задатака родова и служби за које су регрутовани. Они који се у Речној флотили оспособљавају за понтонире, сада пролазе практичну обуку на реци за дужности послужилаца понтонског моста и реморкера.

У складу са програмом за војнике на служењу војног рока, реализује се обука за склапање скела и понтонских мостова, савлађивање водених препрека десантним чамцем и основно одржавање моторних возила и пловних средстава на употреби у јединици. Циљ је да се добије физички спреман и мотивисан војник, у потпуности оспособљен за реализацију колективних задатака.

У овом периоду војног рока, војници су активно укључени у живот и рад јединице и реализацију свакодневних задатака, чиме додатно унапређују знања и вештине које су стекли како у овој јединици, тако и у центрима Војске Србије за основну и специјалистичку обуку.

Војници генерације „март 2022“ су изузетно мотивисани и постижу одличне резултате на обуци, а многи од њих показују и интересовање да по завршетку служења војног рока ступе у редове Војске Србије као професионални војници, за шта већ сада могу да се пријаве.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #469 on: August 04, 2022, 05:50:50 pm »

SVEČANI PROGRAM U ČAST PRVOG SRPSKOG RATNOG BRODA Rečna flotila sutra na Keju obeležava svoj dan

Dan roda rečnih jedinica i Rečne flotile biće obeležen sutra, 5. avgusta na Keju žrtava racije. Program će početi u 11 časova.

Dan Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je tokom Prvog svetskog rata u Beogradu porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac "Jadar", nakon što je prethodno počeo da se koristi zarobljeni austrougarski brod "Forte".

Rečna flotila je stručno i tehnički opremlјena i osposoblјena za realizaciju zadataka odbrane i zaštite prava na unutrašnjim plovnim putevima, bezbednosti plovidbe i spašavanja na rekama, kanalima i jezerima, pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa, kao i učešću u mirovnim akcijama i međunarodnoj saradnji, prenosi 021.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor* RRF.png (525.91 KB, 761x442 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #470 on: August 16, 2022, 08:00:09 pm »

Obuka vojnika u Rečnoj flotili

Na delu Dunava kod Beograda u toku je specijalistička obuka vojnika generacije „jun 2022“ koji vojni rok služe u plovnim jedinicama Rečne flotile.

Vojnici ukrcani na rečne brodove osposobljavaju se za dužnosti brodaraca, nakon što su uspešno savladali sve sadržaje individualne osnovne obuke u centrima Komande za obuku.

Težište u ovom periodu je na realizaciji praktičnih oblika nastave na sidrištu i brodu u vezu, kako bi vojnici bili osposobljeni za izvršavanje zadataka na svojim borbenim stanicama, koji ih očekuju u plovidbi i tokom realizacije gađanja.  U skladu sa programom obuke, uvežbavaju se postupci prilikom uplovljenja i isplovljenja, pravilna upotreba palubnih uređaja, brodskih čamaca i formacijskih sredstava za borbenu otpornost broda.

Vojnici roda rečnih jedinica tri četvrtine vojnog roka služe ukrcani na plovnim objektima Rečne flotile, kako bi se prilagodili na specifični brodski ambijent i savladali kompleksne sadržaje obučavanja.

Uz podršku komandira, instruktora i svih članova posade, vojnici se brzo privikavaju na uslove života i rada na brodu, o čemu svedoči motivisanost i zalaganje na obuci, kao i želja mnogih od njih da, po završetku služenja vojnog roka, postanu deo profesionalnog sastava rečnih jedinica Vojske Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #471 on: September 26, 2022, 05:56:34 pm »

Obuka ronilaca Rečne flotile

Na delu Dunava kod Novog Sada pripadnici ronilačke jedinice iz sastava  Rečne flotile izvode kondicionu obuku za realizaciju namenskih zadataka.

Obuka se realizuje radi održavanja i unapređenja osposobljenosti ronilaca za obavljanje zahtevnih ronilačkih zadataka na rekama, kanalima i jezerima u svim hidrometeorološkim uslovima.

Programom obučavanja obuhvaćeno je kondiciranje u hiperbaričnoj barokomori na simuliranim dubinama do 50 metara i brojni praktični sadržaji na reci, a u ovom periodu težište je na uvežbavanju postupaka prilikom pretraživanja rečnog dna i taktičkih radnji koje se primenjuju u protivdiverzantskom obezbeđenju komandnog broda u uređenom rejonu baziranja.

Veliki broj složenih zadataka za koje je namenjena ronilačka jedinica Vojske Srbije zahteva izuzetnu uvežbanost i psihofizičku sposobnost rečnih ronilaca, kao i poštovanje strogih procedura u pripremi i realizaciji zadataka. Stoga je neophodno da se njihova obuka realizuje tokom cele godine kako bi u svakom trenutku bili sposobni za rešavanje najtežih situacija i pripremljeni za najveće psihofizičke napore.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* obuka-ronilaca-recne-flotile-vojska-srbije-septembar2022-5.jpg (1012.26 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #472 on: October 04, 2022, 04:02:07 pm »

Obuka vojnika u Rečnoj flotili

Na reci Dunav kod Novog Sada u toku je obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „jun 2022“ i dodatno osposobljavanje profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primljeni u jedinice Rečne flotile. 

Vojnici ukrcani na rečne brodove se osposobljavaju za dužnosti signalne službe i poslužilaca brodskih artiljerijskih oruđa, kao i za realizaciju kolektivnih zadataka u operacijama u zahvatu plovnih puteva.

U skladu sa programom obuke, artiljerci stiču znanja i veštine u rukovanju i održavanju brodskih protivavionskih topova 20mm i 30mm, dok se signalisti osposobljavaju za slanje i prijem signala za opštebrodske pokrete i komunikaciju u združenom plovljenju. U ovom periodu, obuka se realizuje na sidrištu, kako bi se vojnici u potpunosti pripremili za izvršavanje zadataka na svojim borbenim stanicama koji ih očekuju u plovidbi i na izvršenju programskih gađanja.

Obuka vojnika na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika u Rečnoj flotili se realizuje tokom cele godine, a dodatnim osposobljavanjem, koje se redovno sprovodi u svim jedinicama Vojske Srbije, profesionalni vojnici se obučavaju za više dužnosti u okviru svog roda ili službe, čime se unapređuje ukupna osposobljenost jedinice.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* obuka-u-recnoj-flotili-vojska-srbije-oktobar2022-4.jpg (695.96 KB, 2500x1666 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #473 on: October 25, 2022, 02:10:17 pm »

Aktivnosti jedinica Rečne Ratne Flotile VS na združenoj vežbi "Manevri 2022":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


foto


* RF Manevri 2022.jpg (1482.52 KB, 2500x1667 - viewed 0 times.)

* RF Manevri 2022 -2.jpg (1451.76 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #474 on: November 02, 2022, 04:36:57 pm »

Na delu Dunava kod Begeča jedinice Rečne flotile realizuju vežbovne aktivnosti i taktičko-tehnička uvežbavanja za izvođenje borbenih dejstava na rekama i u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva.

Tokom višednevnih aktivnosti, koje se realizuju u okviru združene vežbe „Manevri 2022“, plovne i ronilačke jedinice rešavaju raznovrsne taktičke zadatke u plovidbi, koje u skladu sa namenom Rečna flotila izvršava u odbrambenim i napadnim operacijama Vojske Srbije.

Foto:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* RF 1.jpg (392.66 KB, 2048x1366 - viewed 1 times.)

* RF 2.jpg (549.7 KB, 2048x1366 - viewed 0 times.)

* RF 3.jpg (416.92 KB, 2048x1152 - viewed 1 times.)

* RF 4.jpg (674.2 KB, 2048x1366 - viewed 2 times.)

* RF 5.jpg (1203.63 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)

* RF 6.jpg (1572.84 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)

* RF 7.jpg (1340.17 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 612


« Reply #475 on: November 02, 2022, 05:59:42 pm »Зна ли се какав је будућност пловних јединица РФ ВС? Миноловци типа Нештин су при крају свог корисног века. Све ми је на углед РФ Румуније, са мониторима и разним бродовима, мада је ту мало савремених.

У "Зимовнику" се базира бар један камуфлажно обојен новији глисер Жандармерије, а постоји више чамаца МУП Србије - јединица за речни саобраћај. Рекао бих да најновији има двадесетак година.

Има ли неких вести о плановима развоја РФ? Текући догађаји доносе разне промене у врсти бродова на рекама и начину њихове борбене употребе.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #476 on: December 01, 2022, 04:14:18 pm »

Inžinjerijska obuka za savlađivanje vodenih prepreka

Na delu Save kod Šapca u toku je redovna obuka pripadnika Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile za izvršavanje zadataka u skladu sa namenom ove jedinice.

Obuka se realizuje radi održavanja visokog nivoa osposobljenosti profesionalnog sastava za pružanje operativne podrške borbenim snagama prilikom izvođenja operacija u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva.

U skladu sa programom obučavanja, uvežbavaju se taktičke radnje i postupci prilikom organizovanja skleskih, mostovnih i desantnih mesta prelaska i transporta sredstava amfibijskim transporterima, uz primenu mera neposredne zaštite jedinice. Istovremeno se proveravaju i normirane radnje i propisani standardi za formiranje skela od plovnih članaka i efikasno savlađivanje vodene prepreke.

Realizacijom ove obuke i neprekidnim usavršavanjem u pontonirskim bataljonima Rečne flotile obezbeđuje se visok nivo obučenosti pripadnika jedinice, što je, uz ispravnost tehnike, najvažniji preduslov za efikasno izvođenje inžinjerijskih dejstava na reci.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #477 on: December 22, 2022, 05:29:35 pm »

Osposobljavanje profesionalnih vojnika u Rečnoj flotili

Na brodovima Rečne flotile u toku je obuka za dopunske dužnosti profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primljeni u ovu jedinicu.

Obuku, koja se realizuje na Dunavu kod Novog Sada, prolaze vojnici navigacijske, protivminske i specijalnosti brodske artiljerije kako bi bili osposobljeni da, osim osnovne, efikasno obavljaju i druge dužnosti u okviru brodskih borbenih stanica.

U skladu sa svojim specijalnostima, vojnici se osposobljavaju za upotrebu brodskih navigacijsko-informacionih sistema, komunikaciju u združenom plovljenju, opsluživanje mehaničkih i akustičnih minolovki, te rukovanje brodskim protivavionskim topovima. U prvoj fazi obuka se realizuje na sidrištu, da bi se u drugoj fazi, u plovidbi i na programskim gađanjima, zaokružio celokupan proces osposobljavanja vojnika za nove dužnosti.

Dodatnim osposobljavanjem profesionalnih vojnika, koje se u Rečnoj flotili redovno sprovodi, obezbeđuje se obučenost pripadnika jedinice za različite zadatke u okviru brodskih posada, čime se unapređuje otpornost, žilavost i ukupna borbena gotovost za izvršavanje zadataka u operacijama u zahvatu plovnih puteva.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 399


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #478 on: December 27, 2022, 04:51:13 pm »

Od 07:30

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 133« Reply #479 on: February 01, 2023, 08:34:26 pm »

Obuka ronilaca Rečne flotile u zimskim uslovima

Na više lokacija na Dunavu pripadnici ronilačke jedinice iz sastava Rečne flotile realizuju redovnu obuku i kondiciranje u zimskim i u uslovima smanjene vidljivosti.

Ova obuka predstavlja jednu od psihofizičkih najzahtevnijih vežbovnih aktivnosti vojnih ronilaca budući da se realizuje pri veoma niskim temperaturama vode, a cilj je održavanje visokog nivoa osposobljenosti za obavljanje namenskih zadataka na unutrašnjim plovnim putevima u svim hidrometeorološkim uslovima.

U skladu sa programom obučavanja, ronioci prvo realizuju kondiciranje u hiperbaričnoj barokomori, a potom na reci uvežbavaju postupke prilikom izvođenja zarona, pretraživanja rečnog dna, pronalaženja i izvlačenja potonulih objekata, te taktičke radnje koje se primenjuju u protivdiverzantskom obezbeđenju brodova u uređenom rejonu baziranja.

Veliki broj složenih zadataka za koje je namenjena ronilačka jedinica Vojske Srbije zahteva izuzetnu uvežbanost, fizičku spremnost i mentalnu snagu i stabilnost rečnih ronilaca, kao i poštovanje strogih procedura u pripremi i realizaciji zadataka. Stoga je neophodno da se njihova obuka realizuje tokom cele godine kako bi u svakom trenutku bili sposobni za rešavanje najtežih situacija i pripremljeni za najveće psihofizičke napore.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* ronioci.jpg (828.63 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 24 queries.