PALUBA
October 14, 2024, 08:03:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35]   Go Down
  Print  
Author Topic: Rečne jedinice i Rečna Flotila VS  (Read 163630 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:55:34 pm

« Reply #510 on: April 22, 2024, 11:51:38 am »

@Boro

Koliko je kadrova iz Srbije, a koji su bili pripadnici RM, prešlo u RRF? Ne mislim "na broj pripadnika", nego ovako neku procenu. Koliko je mesta moglo biti "otvoreno" ta naše "mornare", da ne idu u druge vidove Vojske? Iz tvojih iskustava i saznanja?

Kada se Crna Gora odvojila 2006. već sam se spremao za penziju ali znam taj podatak - svi pripadnici RM koji su hteli da pređu u RRF (Srbiju) to su i uradili. Neki su išli direktno u RRF, neki u GŠ i MO. Problem su imale one kolege koje su htele u Kragujevac, Niš... da bi bili bliže mestu rođenja ali i oni su uglavnom uspeli, neki ne odmah ali većina jeste, s tim što su morali da menjaju VES (vojno evidencijsku specijalnost).
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:07:39 pm

« Reply #511 on: April 22, 2024, 07:32:24 pm »

@Boro

Koliko je kadrova iz Srbije, a koji su bili pripadnici RM, prešlo u RRF? Ne mislim "na broj pripadnika", nego ovako neku procenu. Koliko je mesta moglo biti "otvoreno" ta naše "mornare", da ne idu u druge vidove Vojske? Iz tvojih iskustava i saznanja?

Reći ću ti samo da smo masovno prolaziili prekvalifikaciju u druge rodove i vidove vojske. Opšti smer prekvalifikovan u pešasiju, minci i protivminci u inžinjeriju, artiljerci u artiljeriju.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:47:21 pm

« Reply #512 on: April 22, 2024, 07:37:59 pm »

Reći ću ti samo da smo masovno prolaziili prekvalifikaciju u druge rodove i vidove vojske. Opšti smer prekvalifikovan u pešasiju, minci i protivminci u inžinjeriju, artiljerci u artiljeriju.

Ja sam strašno voleo Mornaricu i sigurno bih, da sam mogao, aplicirao za taj smer vojne škole onda kada sam podnosio zahtev. Ali, obzirom da ne podnosim vožnju brodom, čak i autobusom mi zna biti loše, ta opcija, nažalost nije dolazila u obzir. Jedino možda na onim kopnenim Rubežima da sam nekako mogao da se "uglavim"... Wink
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:55:34 pm

« Reply #513 on: April 22, 2024, 08:21:50 pm »

@Boro

Znam, bilo je više mornara nego formacijskih mesta za njih.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #514 on: June 27, 2024, 04:44:13 pm »

Ronilačka obuka na velikim dubinama

Pripadnici ronilačke jedinice iz sastava Rečne flotile realizovali su na Zavojskom jezeru kod Pirota višednevnu obuku i kondiciranje za izvršavanje širokog spektra zadataka u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva.

Ovom obukom je započet letnji ciklus osposobljavanja ronilaca, čiji je opšti cilj održavanje i dalje unapređenje individualne i kolektivne obučenosti i ukupne borbene gotovosti jedinice.

Tokom višednevnog boravka na jezeru, ronioci su realizovali planske sadržaje obuke u dubinskim zaronima, na dubinama do 50 metara, i uvežbavali taktičke radnje i postupke prilikom traganja i spasavanja na rekama, jezerima i kanalima, kao i vađenja potonulih objekata.

Fokus je bio na dodatnom osposobljavanju najmlađih ronilaca, koji se na ovaj način sistematično pripremaju za više ronilačke kategorije, a samim tim i za složenije i opasnije zadatke.

Ronilačka obuka u Vojsci Srbije je veoma zahtevna jer se od ronilaca očekuje da u svakom trenutku budu spremni za dejstvo u ekstremnim uslovima, a samo vrhunska osposobljenost garantuje uspešno izvršavanje svih zadataka, od podvodnog miniranja, protivminskog i protivdiverzantskog obezbeđenja važnih objekata na unutrašnjim plovnim putevima do traganja i spasavanja u svim hidrometeorološkim uslovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

* Roni1.jpg (898.78 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* Roni2.jpg (858.94 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* Roni3.jpg (393.5 KB, 1920x1080 - viewed 1 times.)

* Roni4.jpg (323.16 KB, 1920x1080 - viewed 0 times.)

* Roni5.jpg (277.98 KB, 1920x1080 - viewed 0 times.)

* Roni6.jpg (882.33 KB, 1920x1081 - viewed 1 times.)
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 08:02:30 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #515 on: July 24, 2024, 08:02:05 pm »

Brzi, višenamenski, borbeni čamac Premaks

Predstavljamo vam prvi srpski višenamenski, borbeni čamac „PREMAKS”, proizvođača „Jugoimport SDPR”.

Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #516 on: August 20, 2024, 06:54:59 pm »

Dan roda rečnih jedinica i Dan Rečne flotile

Vojna svečanost povodom obeležavanja Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije i ujedno Dana Rečne flotile održana je danas u kasarni „Aleksandar Berić“ u Novom Sadu.

Povodom praznika, pred svečanim strojem pripadnika Rečne flotile, sumirani su rezultati roda i jedinice u godini za nama, uručena su priznanja za najbolji brod, najbolju posadu, odnosno poslugu, kao i nagrade i pohvale najistaknutijim pojedincima.

U osvrtu na rezultate ostvarene u prethodnom periodu, istaknuto je da je Rečna flotila uspešno realizovala sve postavljene zadatke na unutrašnjim plovnim putevima i dala svoj doprinos jačanju operativnih sposobnosti Kopnene vojske i Vojske Srbije u celini.

Dan rečnih jedinica i Dan Rečne flotile obeležavaju se 19. avgusta u znak sećanja na dan kada je, 1915. godine, sa Čukaričke padine porinut prvi srpski ratni brod — oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela bogata istorija srpske rečne ratne flotile.

Izvor

* danrrf1.jpg (1713.03 KB, 2500x1666 - viewed 2 times.)

* danrrf2.jpg (1898.47 KB, 2500x1667 - viewed 0 times.)

* danrrf3.jpg (973.89 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* danrrf4.jpg (1882.85 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)
Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35]   Go Up
  Print  

Jump to: