JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1612 on: July 08, 2019, 08:39:50 am » |
|
Бан и војводовина. II.
Са Саве. Почели сте ми замеравати, што вам поодавно ништа не пишем. Да ме неби и окривили, да сам ваше, или боље рећи наше, новине сасвим заборавио, ево вам сад овај лист за њи достављам. Видићете из њега, да сам овом приликом више предмета у памети имао и о свима овима без савеза и доста укратко мислио и писао. Дакле, пређе једном Јелачић бан са својом хрватско-славонском војском? Не само пређе, него ено га, гди већ Мађаре и потискује! Живио бан! Жива била и срећна и хрватско-славонска војска! 'Ако је и позна, али је и скозна'. Бан ће, ако Бог да, осветлати образ себи и нама, Хрватима, Славонцима и Србима; ја се о томе не сумњам. Он је човек народа и питомац овога нашега времена, а притом још и мудрица, кои се није хтео лакомуно на танак лед, ни на слабу даску, пустити. Он је своје мере и ствари истина позадуго угађао, али, као што признати морамо, све по потреби и нужди. Ми, Срби, били смо, као што још и сад јесмо, у невољи, па смо га на боишту изгледали као озебао сунце. У невољи човек ласно се огреши. 'Камо већ једном бана нама у помоћ, нама, рођеној његовој и његовог народа браћи? Ми, једна убога част србскога народа, сами се мучимо и боримо, без праве убоите главе и без потребни средстава цело драго лето, па ево већ наступи и јесен, а бана још нема! Срби гину и страдају; сва је сила Мађара на њи навалила; села њина и вароши гору, нестаје ијм снаге, праха и олова, па и природа ијм почела лепо време кратити, а помоћи ијм од бана још нема! Така невоља морала је код нас и у нама сумње и слутње произвести, тим пре, што смо слушали и читали, гди и сама браћа Хрвати вичу: 'ајде већ једном, светлиј бане, да неби после било и по нама и по Србима trop tard!' Но, Богу милостивом хвала, ево нам бана, па још ево га са силом и оправом сваком, као што му као глави оваковога народа и као војводи оваковог цара, и пристои! Весели се милиј хрватско-србскиј роде, стрепи ти Мађару, заједничкиј наш непријатељу! 'Der Serbe' није добро учинио, што је у своје врсте примио ону брзоплету, да не речем безумну кореспонденцију против Јелачића бана. Но, чини ми се, нису чинили добро ни браћа Хрвати, кои су на њу у своим новиим листовима онако обширно и немило одговарали. Као да се оно 'од стране Срба' мислило и рекло, што је један кореспондент рекао, кои, ако се не варам, тамо негди у Бечу, или барем удаљен од нас седи, па слабо участвује с нама овим нашим мукама и трудовима, него у суву стои и на мекано леже, па учи само на памет ове речи од моде: 'слобода и једнакост, абсолутизмус и демократизмус, камарила и реакција!' Не, тај човек нити је у име, нит' 'од стране' Срба ону неразборитост написао, него само од своје стране, да нам покаже, како и он уме и сме оним с новостима против велики и честити људиј на свет, али наравно без имена, изићи. Не примајте, браћо, такове маленкости и незнатности к срдцу, него уверени будите, да Срби поштују и љубе, као и ви, Јелачића бана, и да се и они, као и ви, од њега само добру надају. Ми, Срби, с вама смо се опет као права, једнокрвна и једнородна, браћа упознали, загрлили и сајединили; наша љубав, којом смо се ове године по самој вољи и заповести Божиој скопчали, треба да бива свакиј дан топлија и јача, то, мислим, сви видимо и знамо; зашто би се дакле мрзили због овакове индивидуалне причине? Проклет био свакиј, ко би међу нама раздор и неслогу сејао! Раздор није нам досад давао бела света видити, ни до среће доћи; зар смо га се опет зажелили?! Браћа Хрвати, ал' надам се, не млоги, веле, да смо ми, Срби, прерано започели бој с Мађарима; ми, нашавши се овако у невољи, од наше стране рекосмо, да су се они, Хрвати са Славонцима, одоцнили. – Што се нас тиче, наново ја питам: може ли ко од збиља нама замерити, што смо се овако рано на оруже дигли? Никако! Та ово је лако знати: да су Мађари имали кад заузети Срем, сав Банат и Бачку, а да су они имали времена и згоде, свуда овуда своја вешала с њиним преким судом подићи, Срби се после доиста неби више, особито сами и без туђе војске, били могли против њи наоружати и подићи. Њима је дакле требало, одма, још пролетос на праг своје куће с оружем у руци стати; другче би се данас Мађари, у њој, као господари, ширили и по вољи разметали. Па да се то збило, ко може рећи, да би се они сад ласно могли из ње истерати? У Вуковару и у светим Карловцима, у Митровици и Земуну, у Тителу и Панчеву сад би без сваке сумње Мађар и мађарскиј закон и језик господарио и деспотовао, а Србство би и Славенство у јарму подчињености и робства било!! Срби су се рано с Мађарима рат упустили. То и јесу, истина; али из нужде, као што видите зато, што су разумели, да ће погрешити, ако оставе, да ијм згодно време прође; данас би се они, а можда и до века, кајали, да су то учинили! Рано су се Срби с Мађарима завадили; али су се ево, Богу хвала, до данас на мејдану и одржали, премда су се за цело ово дуго и тешко време морали борити не само са свом мађарском силом, која је на њи из свју крајева Угарске навалила, него још и с млогим домаћим незгодама и недоскудицама. Не, Срби зато не заслужују укора, што су се овако рано на оруже дигли; шта више, хоћете ли само право, баш то ијм се у велику заслугу приписати мора. Јер осим што су се они тим сачуали, те иј Мађар није свуда у овим земљама, гди живе, претиснуо и своме Мађарству подјармио, још су и то показали, да су они онај народ, с коим се славенско племе поносити може, будући да се оно и овом приликом уверити могло, да је њему његова србско-славенска народност милија од свега, па и од самога живота и бића. Србскиј је народ, истина, готово најмањиј између славенски народа у аустријској монархии; али се он и сад, као и свагда досад, као такав савколикиј, и душом и срцем осећао, па зато се он, како је видио и сазнао, да се протпаст његовом имену и језику, његовој милој народности спрема, одважно оружа лати, тврдо наумивши и предузевши, да се сад, док му још час згодна времена куца, с овим у руци или спасе или барем пред целим Славенством оправда. Он се, да као, упустио у неједнаку борбу са своим угњетатељем, јер он нема ни десетиј део ни снаге, ни власти, ни новаца, ни оружја, ни предводитеља, ни искуства, што овај од свега тога има; али га све то није могло задржати од поступа у ту борбу, која му је једина обећавала спасеније, свога имена и језика, своје народности и слободе. Још се крај овој тешкој и светој борби није учинио; али је србскиј народ у Угарској свакојако свој образ осветлао, и показао, шта свакиј досад удручениј и угњетениј славенскиј народ за себе и своју народност предузети и покушати може, само ако хоће и ако се својски одважи. Браћо, остали славенски народи, наиме ви, кои у Угарској и под аустријском круном живите, пребројте се, и да видите, како свакиј од вас има по више милиона душа, па погледајте овамо на овај србскиј народ, којега ни један милион глава нема и кои вам зато на путу славенске чести и славе предњачи! (Овде ће нам вредниј г. дописатељ опростити, што приметити морамо, да овај навод његов не стои. Срба, по Шафариковом народопису (стр. 148.), у аустријској цесаревини има 2,594,000, по томе и не сачињавају тако баш малиј народ. Уч.) Погледајте, како су њиној борби и браћа Хрвати са Славонцима под родољубивим Јелачићем баном дично већ приступили; па ајдете и ви, барем и ви Словаци браћо, једном у ово свето наше коло, у ком ми само своје тражимо, а за туђим нипошто не идемо! Свет, но оставимо широкиј свет, јер није лако знати, што све преко света има ево и наши суседи, Немци, па и саме Бечлије, мислили су, да је Мађар некакав силан и великиј народ, па су се зато они од њега млогом којечему, добру и злу, надали. Чудни незналци, гди су ти они мислили, да је угарскиј народ, кои у овој великој и красној земљи живи, све сам чистиј мађарскиј народ! Шта ће сад ови људи рећи, кад виде, да Мађара у Угарској нема ни толико, да могу сами нас Србе надвладати, барем да не могу без велике муке и без помоћи други у овој земљи живећи народа, као Немаца, Влаха и Словака? Није дакле мала ни та заслуга Срба, што су они свету сад показали, да је величина и сила Мађара, којој су се досад млоги у незнању клањали, сама једна обсена, да они дакле нису онај народ, кои на мерилу европски народа претеже. Сиромаси Мађари! У њиним рукама беше царство и сва средства царства; Срби, ова шака народа, којега досад 'ни на карти Аустрије није било', дигоше се на њи, и Мађари иј за цело ово лето нису у стању били ни за педао земље с места потиснути, а камо л' још свладати и покорити. Немеша је мађарски млого било али мађарски људиј свагда мало! Сила уста, а мало руку! Најпосле учинили су Срби овом њином борбом с Мађарима знатну услугу и браћи Хрватима, као и самој целокупној монархии и царској круни. Они су се истина 'рано' упустили у бој; али су тим управо учинили, те су се браћа Хрвати лакше и безбрижније могли од пролетос па до сад спремати. Та то је лако разумети; да се Срби нису били одма с почетка лета на оруже против Мађара дигли, сва би ова мађарска војска, или поне већа част њена, која је на њи морала овамо у војводовину доћи, портив Хрватске и Славоније била оперирала, да овде народниј покрет смете, и предупреди, да се Хрвати и Славонци не могу по жељи од домаћи свои непријатеља и противника ослободити и за рат, кои су, хвала Богу, сад овако својски и красно започели, приуготовити. Осим тога, шта се од мађарског министериума, од мађарске финансије и војске од мађарског поноса и духа поузданости и силе, па и од одношења Мађара према Аустрии и круни, једним словом од целог политичког и својенародног стања Мађара учини, да не речем јединствено, него само највише по причини и у следству овога рата, кои су Срби тако 'прерано' с Мађарима започели и до данас овако срећно издржали! Ми се надамо, да ће сад Јелачић бан са својом војском не само зато, што је јак, него и што су му Срби крвљу и муком својом путове прокрчили и очистили, о по труда, а можда и без озбиљног боја, до под Буда-Пешту моћи доћи. Дај Боже сад само њему, бану, јуначке среће и пожеланог успеха, па ће и нама овуда боље и лакше наш посао за руком ићи. Мађари су и сувише муке имали, борећи се само с нама јединима, а како ће ијм одсад бити, кад иј је већ и бан заокупио, то ласно погодити можемо. Читали смо, како нам се доказује, да су и браћа Хрвати нама Србима од помоћи били, што су летос свој кордон на Драви против Мађара повукли, и тим учинили, те се једна част војске ови морала тамо против тог кордона задржавати. Па лепо ми и то благодарно за помоћ примамо! Што је било, прошло је. Само желимо, да се одсад све у братској љубави и по срећно закљученом нашем савезу искено и својски подупиремо и подпомажемо, и ни на што друго да не мислимо и не идемо, него само на то, да све нас скупа, као што нас је Бог за један красниј хрватско-славонско-србскиј или, по истории боље, хрватско-србскиј народ створио, подигнемо и усрећимо! 'Ми смо једно, једна браћа; Хрвати и Срби, то је једно!' рекао је Јелачић бан више пута, (уста му се позлатила!) па тога да се истинито и држимо, иначе ћемо све слаби и незнатни бити, па и остати међу народима и државама! Срби војују и бију се истина за своју народност и слободу, али опет и сад уједанпут и за цара и царство. Шта је и какове је верности и привржености србскиј народ своме цару показао, и колико је своје крви за њега и за његов престол већ досад пролио, па какве се за све то награде од његовога царства до овога часа удостоио?! Него не спомињимо више досадашња времена и досадашње неправде, које је претрпити морао! Србском је народу овде, на жалост, све зло и наопако било, код све његове благости, трудбе, привржености и верности; али, Бог-ме, ни другим народима, па ни самим господарећим Немцима, није млого боље било; то је тако несрећниј систем досадашњег самовластног и саможивог правитељства собом доносио! Сад су друга времена настала; ваљда су се и срца царева, и власти премниле!! И сад су Срби први у Угарској били, кои су се изјаснили, да се мора круна ове краљевине на цара аустријског глави одржати, што су они одма и мачем у руци потврдили. Видећемо дакле, која ће награда за то сад србском народу од стране цара и царства део пасти! Шта награда?! Не, те он сад не тражи и не требује! Од сад иште само своја права, која му по заслугама његовим и по самој природи припадају; он иште накратко, да се једном обистини начело слободе и једнакости, не само за грађане све, него и за све народе у Угарској и у целој монархии! Ј. С.
|