PALUBA
June 14, 2024, 04:41:44 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 [314] 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 ... 338   Go Down
  Print  
Author Topic: Српске буне  (Read 780851 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4695 on: March 06, 2023, 10:33:07 am »

Предговор или објаснење.

Како је Кара-Ђорђе 24. Јануара 1804. год. усто противу Турака, и у Орашцу 2. фебруара на Сретење Господње подиго у вис блистајући крст на Србској застави противу тамног месеца, да још од Косова од 15. Јуна 1389. год. згуснуту тамнину над Србством разбије и да сунчани зраци Србство обасјају, увидио је да му је нуждно и знање војничко, да свето предузето то дело лакше изврши, крв своје браће заштеди и варваре порази, па је одма добавио из Аустрије и вештог екзерцир-мајстора, неког Проку Славонца од близу Пакраца, који је био намењен за Цесарске Гарде Гранатира, и он је први одпочео из Крагујевачке нахије у Тополи код дома Кара-Ђорђевог обучавати Србе у војничкој вештини.
У почетку тог вечбања ишло је потеже обвикнути Србе војеном реду, дисциплинарној навики, знању и запту, па су неки и негодовали на то. Но кад буде извечбат у екзерциру Крагујевачке нахије народ, и ступи у бој са Турцима, који стане својом вештином много већу силу Турску разбијати са уштедом саме своје крви. Тад угледавши се на јуначке Крагујевачке нахије војнике, Драгачевци, за овима Ваљевци и Шабчани, па Београдске и Смедеревске нахије Срби, за тим и по другим окрузима по целој Србији омиљен буде Србима екзерцир; добаве се екзерцир-мајстори и стану се Срби свуда по Србији екзерцирати. У екзерциру обучавати су пробрати помлађи људи из народа, а и омлађе Војводе, Капетани и друге војене старешине.
Па као што је речено прво одпочео је у Тополи обучавати у екзерциру Крагујевчане Прока Славонац, а потом у Карановцу Драгачевце, Војвода Лазар Мутап, Ваљевце, Војвода Јеврем и Сима Ненадовић, које је он Прока оба прва, прво екзерциру обучио. Шабчане обучаво је неки Јаковчић родом из Аустро-Угарске. Београдце обучаво је Мијаило Ђурковић родом из Аустро-Угарске са Јакшићем својим Ађутантом, и са Војводом Чарапићем, Смедеревце обучаво је Војвода Вуле Илић, и после ови народ у Србији обучаво је Капетан Жикић Краишник, Коста Глигоријевић, Михаило Костић и Зрнић Н. Хрвати, Прока Славонац, Јевта Н. и Димитрије Симоновић из Срема, сви из Аустро-Угарске, и Ђорђе Симић из Сремчице Београдске нахије, који су сви добили капетанске чинове и звали се капетани и екзерцир-мајстори.
Прво сва војска обучавата је по нахијама, у праздничне и у оне дане кад није било пољски радова, и кад су се у логорима без бојева наодили. Сви војници обучавати су прво по немачким правилама, па су из ти издвајани људи способни за коњанике, топџије и добошаре, ови последњи, топџије и добошари, обучавали су се стално у Тополи пред очима Кара-Ђорђевим, који су и своје особено одело војничко на себи имали, и тим разликовали су се од пешачке народне војске.
Војска прво обучавата је по начину Аустријске војске правилама, а подељена била на срезке баталионе, кумпаније и десетине, а кад су Руси 1807. год. са Србијом сајуз учинили и у Србију дошли, онда војска преустројена је и по начину руски правила обучавата је, и подељена је била на баталионе у ком је било 718 војника, а ови на четири дивизије, а ове на две чете, и чете на десетине. Подпун баталион као што се из Кара-Ђорђеви писати и на крају печатати пешачки правила у плану 1. и фигури 1.

Подпун баталион состоје се из:
III. - Штабс-официра... 1
A. – Ађутанта... 1
K. – Капетана... 4
П. – Поручника... 4
IIII. – Подпоручника... 4
Пр. – Прапорчика... 4
В. - Вахтмастора (наредника)... 4
Е. - Естандард фирера (барјактара)... 2
У. - Унтер-официра (поднаредника)... 34
Б. - Барабанчика (добошара)... 12
Солдати редови... 648
Свега... 718

У плану 1. фигури 1. разширеног у фронт баталиона по самом оригиналном плану Кара-Ђорђеви правила стављена су и почетна слова чинова, гди је коме место, и гди треба да се који налази, као што ће читаоц из самог плана увидити моћи.
Ова Кара-Ђорђева екзерцирна пешачка правила по Руском су начину врло чисто и јасно написана, којим је 10 чртежни планова додато, са 27 фигура разни пешачки постројења нацртати тако, да се и данас лепше нацртати руком немогу. У свима фигурама први у дјејству редови измалати су жутом бојом с лева на десно, а задња врста или ред зеленом бојом с десна на лево, а заставе са црвеном бојом.
Ова правила руком писата су у Београду, и такова разаслата по целој Србији војеним старешинама, те су они по истима војску обучавали. Овог правила један екземплар послат је и Ужичком пешачком Капетану Јовану Митровићу Демиру, по ком је он своје војнике вечбао, и по паденију Србије 1813. год. он је са својом дипломом Кара-Ђорђем издатом му са више писама сачуво, и до своје смрти као драгоценост чуво, и оставио на аманет својим потомцима на чување, од који мени су такова до руке дошла, која као драгоценост овде печатана увршћавам, заједно са литографисаним плановима и фигурама.
Вечна нек буде успомена сјењи великом јунаку Капетану Јовану Демиру, и велика захвала његовом потомству, на сачувању ове драгоцености која се на углед читајућем свету предаје.

Константин Н. Ненадовић,
Краљ. Срб. Арт. Капетан.
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4696 on: March 07, 2023, 01:16:57 pm »

Команда.

Команћеръ Командуетъ Смирно! Равньаисъ! Баталионъ отъ Ноги Разъ! два!
Втора Шеренга на право и на лѣво! Маршъ! Маршъ! Слушай!

На Караулъ!... 3 темпа
На Плечо!...2 темпа
ŵ Дожда!...3 темпа
На Плечо!...3 темпа
На Руку!...2 темпа
ŵ  Ружіе на Превезъ!...1 темпо
На Руку!...1 темпо
На Плечо!...2 темпа
С'Плеча!...2 темпа
На Молитву!...4 темпа
На Плечо!...6 темпа
На Караулъ!...3 темпа
На Погреб!...3 темпа
На Караулъ!...3 темпа
На Плечо!...2 темпа
Повратно. На Право!....во фронтъ
На ЛѢво!....во фронтъ
Полу Боротъ на право!...во фронтъ
Полу Боротъ на лѣво!....во фронтъ
На льво Круг – омъ!
На льво Круг – омъ!
К'Заряду……2 темпа
Без Командье
С Патрономъ Зарежай! (На ову Команду с'вакъ по себи пунй и наплечо доноси.)
Баталионъ на мѣстѣ Шашируй весь Башалионъ.Го-товъ!
Равньаисъ!
Баталіонъ Зарежай Оружіе!
Слушай!
К'Заряду!...... 2 темпа
По Командье без патрона чехлйдолу Заре – жай… 5 темпа
Обраћи Оружіе…….1 темпо
Шомпъ……1 темпо
Бей……1 темпо
Вложъ…..1 темпо
На Плечо!....2 темпа
К'Заряду!.....2 темпа
По Командье с'патрономъ Заре – жай!......5 темпа
Обраћи Оружіе!.....1 темпо
Шомпъ……1 темпо
Бей……..1 темпо
Вложъ……1 темпо
На Плечо!....2 темпа
Безъ Командье с'патрономъ на право! Баталионъ Кладсъ!
Одставъ!
Безъ Командье с'патрономъ налѣво! Баталионъ Кладсъ!
Одставъ!
Безъ Командье с'патрономъ Баталионъ Кладсъ Па - ли!
Заре - жай!
Безъ Командье безъ патрона верхъ! Баталионъ Кладсъ Па-ли! Ку-роъ в'зводъ!
На Плечо разъ два!
Строй Шеренгу на право и на лѣво Маршъ Маршъ!
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4697 on: March 08, 2023, 12:54:53 pm »

Строенiе комплетаго баталиона.
(Зри план 1-ви фигура 1-ва.)

Вистроеніе с' Баталиона С'трелковъ.
Перво одѣленіе Стрелковъ в' Предъ Маршъ Маршъ! На ову Команду излази 1-го, 3-го, 5-го и 7-го звода втора шеренга Рядами на право, мећу индерваловъ зводовъ предъ фронтъ и строютсе в'линію на лѣво по 2. в'рядъ такъ чтоби вишедшй Стрелка еднаго звода прикрили два звода.
(Зри планъ 2. фигура 2.)
Второе одѣленіе Стрелковъ в'предъ Маршъ, Маршъ! Ови дѣлаютъ на лѣво 2-го, 4-го, 6-го и 8-го звода втрора шеренга и ви ходи као перви в’индервалу зводовъ предъ фронтъ и строются в’линію на право.
(Зри планъ 2. фигура 2.)

Вистроеніе с'фронта Колону с'места по первомъ зводу.
Справа в'Колону строися перви зводъ, стой Колону с места по прочи на право Маршъ, Маршъ! (Унтеръ-Офицѣри, кои су на деснимъ Крилу зводовъ командираю своимъ зводамъ кадѣ зводъ за зводъ заишао стой! и во фронтъ !)
(Зри планъ 3. фигура 3.)

Вистроеніе фронта с'Колоне на мѣстѣ.
Строися на лѣво перви зводъ стой прочи на лѣво! (Унтеръ-Офицѣри на линію на ову команду изъ ходе Унтеръ-Офицѣри с десногъ крила зводовъ на линію на слѣдующе Маршъ, Маршъ! Командираю Унтеръ-Офицѣри на лѣвимъ Крилу своимъ зводамъ стой и во фронтъ а на деснимъ вторе Глиде.) Маршъ, Маршъ! Како доће зводъ у свою дирекцію то Командира Унтеръ-Офицѣръ, кои е изишао на линію стой! И дирекціа на право!
(Зри планъ 3. фигура 3.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4698 on: March 08, 2023, 01:33:45 pm »

Вистроеніе съ фронта Колону с'места по Осмомъ зводу.
Слѣва в' Колону строися 8-ми зводъ стой прочи на лѣво! Маршъ, Маршъ! На ову команду ушедши звод за звод командираю Унтеръ-Офицѣри, кои су на лѣвимъ Крилу зводовъ Командираю стой и во фронтъ.
(Зри планъ 3. фигура 3.)

Вистроеніе фронта с'Колоне на мѣстѣ.
Строися на право 8-ми зводъ! стой прочи на право! (Унтеръ-Офицѣри на линію на ову команду излазе унтеръ Офицѣри слѣвога Крила зводовъ на линію на слѣдующе Марш! Маршъ! Командираю унтеръ Офицѣри на правимъ Крилу с'воймъ зводамъ стой и во фронтъ! (а на лѣвимъ вторе Глиде) Маршъ! Маршъ! како дође звод у свою Дирекцію то Командира унтеръ Офицѣръ кои е изашао на линію Стои и Дирекціа на лѣво!
(Зри планъ 3. фигура 4.)

Вистроеніе съ фронта Колону в'пред по первомъ зводу.
Справа в'Колону въ предъ Строися! Перви та Колону в предъ зводъ прямо прочи лѣвое плечо в'предъ Маршъ! на слѣдующе Марш! поће перви зводъ в'предъ за свою ширину а прочи учине лѣвое плечо в'предъ по симъ слѣдуетъ Стой! Колонъ тихимъ шагомъ в предъ Маршъ! (овде имаду унтеръ Офицѣри на деснимъ Крилу своихъ зводахъ Дирекцію и зводну дищанцію обдержавата).
(Зри планъ 4. фигура 5.)

Изъ зводне Колоне по заћи перваго звода фронтъ встроић.
Дирекція на Право по первомъ зводу Строй фронтъ!на ову Команду комамидуетъ унтеръ Офицѣръ на лѣвимъ Крилу первого звода лѣвое плечо в'предъ Маршъ! поће 3. Корака у управо и командира Стой! и равньаисъ! а прочи зводи заходе слѣдьи и улазе по тоиже Командье у фронтъ.
(Зри планъ 4. фигура 6.)

Изъ зводне Колоне на лѣво фронтъ вистроићъ.
Дирекція на лѣво! зводами правое плечо в предъ Маршъ! на ову Команду мораду унтеръ Офицѣри на лѣвимъ Крилу перво Дирекцію обдержатъ, друго дищанцію а треће на слѣдующе Маршь! да се сместа не макну и ако се то обдержи онда ће фронтъ паралелнй бити.
(Зри планъ 4. фигура 7.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4699 on: March 09, 2023, 11:01:08 am »

Вистроеніе съ фронта Колону в'предъ по 8-момъ зводу.
Слѣва в'Колону в'предъ строися осмй зводъ Стой прочи правое плечо в'предъ Маршъ на слѣдующе Маршъ поћи осми зводъ в'предъ за свою ширину а прочи учине правое плечо в'предъ посимъ слѣдуетъ Стой! Колонъ тихимъ шагомь в'предъ Маршъ ту имаду унтеръ Офицѣри на деснимъ Крилу Дирекцію и дищанцію обдержаватй.
(Зри планъ 5. фигура 8.)

Изъ зводне Колоне позаћи осмаго звода фронтъ вистроићъ.
Дирекціа на лѣво по осмомъ зводу строи фронтъ! на ову Команду Командуетъ унтеръ Офицѣръ на правимъ Крилу осмаго звода правое плечо в'предъ Маршъ поће 3 корака управо и Командира Стои равньаисъ! а прочн зводй заходе слѣдьи и улазе по тоиже Командье у фронтъ.
(Зри планъ 5. фигура 9.)

Изъ зводне Колоне на право фронтъ вистроићъ.
Дирекція на право зводами лѣвое плечо в' предъ Марш! на ову Команду мораду унтеръ Офицѣри на правимъ Крилу, перво Дирекцію обдержаћ второ зводну дищанцію а треће на слѣдующе Маршъ! да се сместа немакне и ако се то обдержи онда ће фронтъ Паралелнй битй.
(Зри планъ 5. фигура 10.)

С фронта по 4- и 5-омъ зводу Дивизіоную Колону вистроићъ.
По срединѣ баталіона Строй дивизіонй 4. и 5-тй зводъ в'предъ Маршъ! по сей Командье Командуютъ унтеръ Офицѣри перве поле баталіона на лѣвимъ Крилу свакога звода на лѣво приньимай! а отъ фторе на правимъ Крилу свакога звода на право приньимаи, и приньима с'права 3. 2-гй и перви звод а с'лѣва 6. 7-ми и осмй зводъ и замкнутся под Командье прямо.
(Зри планъ 6. фигура 11.)
« Last Edit: March 09, 2023, 11:14:49 am by JASON » Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4700 on: March 09, 2023, 11:14:14 am »

Изъ замкнуте Колоне фронтъ вистроиѣъ в'марше.
Дирекцiа по срединѣ строися на право и на лѣво Маршъ Маршъ! на слѣдующе Маршъ Командираю унтеръ Офицѣри перве поле баталіона на правомъ Крилу зводовъ на право приньимаи и прямо, -равньаю се на лѣво – а вторе поле баталіона на лѣвимъ Крилу свакога звода на лѣво приньимай и прямо. Ови се равньаю на право 4. и 5-ти зводъ иде управо. Ако ли хоћешъ из стоеће дивизионалне Колоне фронтъ вистроић то Командирашъ Стой! строися на право и на лѣво 4- и 5-ти звод Стой! прочи на право и на лѣво Маршъ Маршъ! посимъ Командую унтеръ Офицѣри 3-го, 2-го и 1-го звода на правимъ Крилу зводов Стой! и во фронтъ а на лѣвимъ Крилу зводовъ Маршъ Маршъ Стой! и Дирекціа на право после перва пола баталiона Глоза на право.
(Зри план 6. фигура 12.

С'фронта преправу вистроићъ.
Строй преправу в'предъ знаменіа радй прямо перва пола Баталіона на лѣво а втора на право Маршъ Маршъ!
(Зри планъ 7. фигура 13.)

Вистроеніе фронта с'преправе.
По Командье Стой! Командира унтеръ Офицѣръ на лѣвимъ Крилу перве поле Баталіона и унтеръ Офицѣръ на правимъ Крилу вторе поле баталіона во фронтъ! посимъ слѣдует Строися на право и на лѣво зводни унтеръ Офицѣри Командуютъ правое и лѣвое плечо впредъ Маршъ Стой! и равньаисъ. Аколіе в' марше с' преправе фронтъ вистроић то се само Командира стропся на право и на лѣво, то перва пола баталіона в'предъ а втора пола батальона на лѣво и держу Дирекцію посрединье.
(Зри планъ 7. фигура 14.)

Вистроеніе съ фронта карре по 4. и 5-мъ зводу.
Строи Карре 4. и 5-ти зводъ Стои прочи на лѢво Круг-омъ! Строися! на ову Команду командираю унтеръ Офицѣри перве поле баталіона лѣвое а вторе поле баталиона правое плечо в'пред Маршъ. Стой и на лѣво Кругомъ.
(Зри планъ 8. фигура 15.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4701 on: March 09, 2023, 11:19:05 am »

Вистроеніе фронта с'Карреа по 4. и 5. зводу.
Строися на право и на лѣво Маршъ! Маршъ! на ову Команду Командира перва пола баталіона правое а втора лѣвое плечо в'предъ Маршъ Стои и на лѣво Кругомъ и равньаисъ.
(Зри планъ 8. фигура 15.)

Вистроеніе съ фронта Карре по 2. Дивизiону или зводу.
По второмъ дивизиону или зводу Строи Карре втори дивизіонъ или зводъ Стой прочи на лѣво Круг-омъ! на Команду Строися Командира 1-ви Дивизіонъ или зводъ лѣвое плечо в'предъ а 3. и 4-тй правое плечо в'предъ Маршъ Стой и на лѣво Кругомъ и ровньаисъ.
Зри планъ 8. фигура 16.

Вистроеніе фронта из Карреа по 2. Дивизiону или зводу.
Строися на право и на лѣво Маршъ Маршъ! на ову Команду командира 1-ви дивизіонъ или звод правое плечо а 3. и 4. лѣвое плечо в'пред Маршъ Стой и равньаисъ.
(Зри планъ 8. фигура 16.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4702 on: March 17, 2023, 10:14:49 am »

Вистроеніе съ фронта Карре по 3. Дивизіону или зводу.
По трећемъ дивизіону или зводу Строи Карре трећи дивизіонъ или зводъ Стой прочи на лѣво Кругомъ, на слѣдующу Команду Строися! Командира унтеръ Офицѣръ перваго Дивизіона и втораго Дивизіона или звода лѣвое плечо а четверти правое плечо в'предъ Маршъ Стой и на лѣво Кругомъ! и равньаисъ!
(Зри планъ 8. фигура 17.)

Изъ зводне Колоне Дивизіоне вистроићъ.
Строи Дивизіоне на ову Команду Командираю унтеръ Офицѣри 2., 4., 6-огъ и осмаго звода на лѣвимъ Крилу на лѣво приньимаи прямо! и Дирекціа на право аколіе по осмомъ зводу то по Командье Строи Дивизіони Командираю унтеръ Офицѣра 7., 5., 3. и перваго звода на правимъ Крилу на право приньимаи прямо и Дирекція на лѣво.
(Зри планъ 9. фигура 18.) и

Вистроеніе Карреа изъ Дивизионалне Колоне в' марше.
Строи Карре! на ову Команду Командира унтеръ Офицѣръ на лѣвимъ Крилу первого Дивизіона лѣвое плечо в'предъ Маршъ. Стой и равнаисъ а втори дивизіонъ иде управо и стави се на преко лѣвомъ Крилу 1-ве Дивизіе под Командом Стой и равньаисъ треће пакъ Дивизіе на правим Крилу Командира унтеръ Офицѣръ правое плечо в'предъ Маршъ Стой и равньаисъ! а четвертаго Дивизіона седми звод приньима на лѣво а осий на право и замкне под Командомъ Стой! и на лѣво Кругомъ!
(Зри планъ 9. фигура 19., 20. и 21.)

Из Карреа Колону Дивизiоню вистроићъ по 2. Дивизiону.
По второмъ Дивизіону замкнй Колону! на ову Команду командира унтеръ Офицѣръ на лѣвимъ первого Дивизіона на лѣво! и унтеръ Офицѣръ на правимъ Крилу трећаго дивизіона на право! а четвертй дивизіонъ Командира на лѣво Кругомъ на слѣдующе Маръ Маршъ! приньима седми звод на право а осми на лѣво и замкну.
(Зри планъ 9. фигура 22.)
Колонъ тихимъ шагомъ в'предъ Маршъ! Дивизіони правое или лѣвое плечо Кругомъ Маршъ и прямо!

Изъ Колоне Дивизіоналне Карре вистроиѣъ в'марше.
Строй Карре на ову Команду Командира унтеръ Офицѣръ на деснимъ Крилу четверте Дивизіе правое плечо в'предъ Маршъ Стой и равньаисъ, трећа пакъ иде управо и стави се на преко десномъ Крилу четверте Дивизіе под Командомъ Стой и равньаисъ вторе пакъ Дивизіе Командира унтеръ Офицѣръ на лѣвимъ Крилу лѣво плечо в'предъ Маршъ Стой и равньаисъ перве Дивизіе пакъ приньима перви звод на лѣво а втори на право, и замкну под Командомъ на лѣво Кругомъ и равньаисъ.
(Зри планъ 9. фигура 23. 24.)

Изъ Карреа Колону Дивизiоню вистроићъ по 3-ем Дивизiону.
По трећемъ Дивизіону замкнй Колону на ову Команду трећи Дивизіонъ Стой а четверти чини на право! а втори на лѣво, перва пакъ Командира на лѣво кругом на слѣдующе Марш Марш приньима перви зводъ на право а втори на лѣво и замкну.
(Зри планъ 9. фигура 25.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4703 on: March 17, 2023, 10:19:27 am »

Изъ Дивизiоналне Колоне зводну вистроићъ на право.
Колонь тихимъ шагомъ в'предъ Маршъ! Ако е перва Дивизіа на предъ и хоћу Колону зводну да вистроимъ то Командирамъ Строи Зводи! на ову команду командира унтеръ Офицѣръ на деснимъ Крилу 2. 4. 6. и осмаго звода на право принимай и пощое заишао перве зводе то Командира прямо.
(Зри планъ 10. фигура 26.)

Изъ Дивизiоналне Колоне зводну вистроићъ на лѣво.
Ако е четверти Дивизіонъ напредъ и хоћу зводну Колону да вистроимъ то Командирамъ Строи Зводи! на ову Команду командираю унтеръ Офицѣри на лѣвимъ крилу 7. 5. 3. и первого звода на лѣво приньимаи, и пощое зводъ за вторе зводе заишао Командира прямо!
(Зри планъ 10. фигура 27.)
Тимъ образомъ биваю и одѣленіа, коя небиваю већа отъ 6. ряда ни маньа отъ 3. ряда и Командираю се одѣленіами на лѣво одѣленіамй на право! и Строй Зводи! Послѣ рядами на право рядамі на лѣво и во фронтъ а може се й рядами правое или лѣвое плечо в’предъ Командирати. Такоћеръ из срединье зводовъ строися по два или по четири ряда впредь Маршъ! акоћешъ опет у зводове да ставишъ то командираш Строй Зводи!

Палба изъ фронта.
Баталіонъ на мѣстѢ Шаршируй (на ову Команду удари дробошъ тревогу) весъ Баталіонъ товсъ! Кладсъ! ли! жай!
Баталіонъ Плотонгами на мѣстѣ зачиньай после удареной тревоги Командира унтеръ Офицѣръ на десним крилу плутона перваго свакого звода плутонъ кладсъ ли жай пощо се ови изредише Командираю вторӑхъ Плутоновъ унтеръ Офицѣрӣ на лѣвимъ Крилу, свакаго звода плутонъ Кладсъ ли жай! и тако творе палбу до удареногъ дроба, после удареногъ дроба ставе оружіе на плечо.
Батліонъ зводами на мѣстѣ Шашируй после другой тревоги Командираю унтеръ Офицѣри 1-го 3-го 5-го и 7-го звода на деснимъ крилу перви Зводъ шовсъ кладсъ ли жай! после трећи звод и тако далье повторава први зводи изредише опетъ Командираю унтеръ Офицѣрй на деснимъ крилу вторихъ зводахъ какоти втори зводъ шовсъ кладсъ ли жай! четверий зводъ шовсъ кладсъ ли жай пакъ шестй после осмй, и тако творе палбу до ударенога дроба, после удареногъ дроба ставе оружіе на плечо.
Баталіонъ с' Дивизіонами на мѣстѣ Шаршируй после удареной тревоги командира унтеръ Офицѣръ на деснимъ крилу перваго дивизіона перви Дивизіонъ товсъ кладсъ ли жай! втори Дивизионъ шовсъ кладсъ ли жай! и тако трећаго и четвертаго Дивизіона творе палбу до ударенога дроба после дроба ставе оружіе на плечо.
Баталіонъ сполу баталіонами на мѣстѣ Шаршйруй после удареной тревогй командира унтеръ Офицѣръ на деснимъ крилу перве поле баталіона Перва пола Баталіона товсъ кладсъ одставъ кладсъ ли! жай! пакъ отъ вторе на деснимъ Крилу такоћеръ втора полу башаліона товсъ кладсъ одставъ! Кладсъ ли жай! творе палбу до ударенога дроба, после удареногъ дроба ставе оружіе на плечо!
Баталіонъ с'права фронта зачиньай весъ Баталіонъ товсъ! после удареной тревоги зачнье се палба рядами од сваковаго крила свакога звода какотй 1-ви 3. 5. 7. 9. 11. 13 и тако далше после почну опет три ряди с деснога крила свакаго звода какотй 2. 4. 6. 8. 10. 12. 14. и тако далше творе палбу до удареногъ дроба после удареногъ дроба ставе оружіе на плечо!
Баталіонъ на мѣстѣ Шарширу весъ Башаліонъ товсъ кладсъ ли жай! после удареногъ дроба ставе се на плече.

Палба из Карреа.
Карре на мѣстѢ Шаршируи весъ карре товсъ Кладсь одставъ Кладсъ ли жай! после удареногъ дроба ставе оружіе на плечо!
Карре с'плотонгами на мѣстѣ зачиньай бива тимъ начиномъ како що изъ фронта.
Карре зводами на мѣстѣ Шаршируй такоћеръ тимъ начиномъ као щосмо й из фронта творили.
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4704 on: March 17, 2023, 10:24:13 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Планъ 1.jpg (104.59 KB, 1050x710 - viewed 0 times.)

* Планъ 2.jpg (100.1 KB, 1050x710 - viewed 0 times.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4705 on: March 17, 2023, 10:30:15 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Планъ 3.jpg (140.96 KB, 1050x778 - viewed 0 times.)

* Планъ 4.jpg (97.66 KB, 1051x710 - viewed 0 times.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4706 on: March 18, 2023, 09:21:47 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Планъ 5.jpg (103.64 KB, 1051x709 - viewed 0 times.)

* Планъ 6.jpg (69.01 KB, 1050x711 - viewed 0 times.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4707 on: March 19, 2023, 10:46:18 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Планъ 7.jpg (65.73 KB, 1050x711 - viewed 0 times.)

* Планъ 8.jpg (99.26 KB, 1052x714 - viewed 0 times.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4708 on: March 19, 2023, 10:48:45 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Планъ 9.jpg (132.63 KB, 1050x714 - viewed 0 times.)

* Планъ 10.jpg (87.13 KB, 1051x706 - viewed 0 times.)
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 216« Reply #4709 on: March 20, 2023, 09:43:42 am »

Н. Ф. Дубровин, Устанак Србски од 1806 - 1810, I - II,
превео Милорад Медаковић, Нови Сад, 1866.


Предговор.
Двіе причине дале су ми повода, да ово дѣло преведем на Србски єзик: прва є причина та, што до сад ніесмо имали из времена устанка ясніи и вѣрніи писама, єр су ондашнѣ наше поглавице 1813 год. бѣжећи из своег отечества, по казиваню єдніе спалили сва своя писма, а по казиваню другiе, што є вѣроватніе, предата су у руке Родофиникина и то у Земуну, па их є по свой прилици и спасао Родофиникин; па по томе и по другіема околностима, све што се од таквіе артія налази, сачувало се код Руса, кое они попечаташе у 'Военом Сборнику'; друго зато, што се у овіема писмима одкрива право ондашнѣ станѣ Србie, погрѣшке главара и управо причине пропасти онако племенитог устанка. Међусобном неслогом и раздорима главара србски є народ често западао у чемерно станѣ и управо люто страдао и найпослѣ претрпіо найжешће неволѣ и муке и подпао наново под жешћи ярам турски.
Бой на Каменици, ђе су Срби зло прошли и што се доцнie ніе дало никако поправити, лежи на души Младена Миловановића и Милоя Любичића. Да ніе Милое против волѣ другiе врсніе главара раздробіо войску под Нишом; да ніе біо првом кукавицом на юначком мегдану, не би Турци поробили и изсѣкли толики ядни народ; не би Карађорђе напуштio крваву стечевину у Старой Србіи. Претежнія турска сила обколила є била Карађорђа код Суводола, и да не би врсног юнака Вула Илића Смедеревца, сва войска, кою предвођаше Карађорђе, била би изгинула, а послѣдице по сав народ биле би найжалостніе. Да є Милое имао осѣћанѣ и срце юначко као Вуле, онда несамо да би Србія извоєвала и утврдила свою независност, већ би и остала наша браћа стенюћа под турскіем ярмом била присаєдинѣна препорођеной србской држави и уживали єднака права людске слободе, и Србія би још онда извоєвала све и утврдила своя основна права и политични живот, кои ни єдна 1813 година не би била у станю покосити. Послѣ боя код Суводола србски ратници допрли су били до Дробняка и ступили у свезу са Црном Гором. Св. почивши Митрополит Петар I. изишао є біо са црногорском войском на Планиницу на спрам града Оногошта (Никшића) у Ерцеговини у намѣри и договору да се сєдини са србском войском, па заєдно и са свом снагом да се извоює общта срећа, за кое бѣху сва наша племена готова; али Младен и Милоє упропастише найплеменитіе намѣре србскіе вођа и найтоплію желю свега србског народа; разорише храм светинѣ србске, кои се бѣше подигао и око коег се сва браћа усрдно Богу моляху. Милое упропасти у прве Србе на Каменици, а Младен доцніе предаде Делиград, найзнаменитію точку обране србске, и без пушке Турцима! Све є то добро било познато Карађорђу па су опет зато и Милое и Младен остали код нѣга првіема главарима, првіема савѣтницима, и чиніо є све оно, што су они желили и ћели! То є управо непонятно, скоро безпримѣрно, и од таквіе примѣра да нас Бог сачува.
Сваки савѣстни и родолюбиви Србин увидиће из овог дѣла жалостне послѣдице злie и бездушніе люди, кои да заязе свое ненаситимо грло, презираюћи сваку светиню и Божію и людску, немилице подкопаваю и упропашћую обшту срећу свега народа. Ти и тiема подобни люди предаю себе вѣчноме проклетству своега млађега нараштая и будућie вѣкова. Таквіема людма уврћуе се у главу та мисао, да ньиховоме животу края нема; мисле да ће преживѣти сва поколѣня людска, неосврћући се на природни течай и на временост, по коioй cу люди подложни свакоег тренутка судби вѣчности и измѣни среће земальске. Люди у поєдиности биваю и нестає их, али род людски трає безпрестано и нѣгов се свршетак израчунати неда. То зна сваки, само ако оће да суди зрело, са основом разума и са правом вѣром. Дошавши до тога познаваня, валя се одкланяти од граблѣня и од злie и пагубніе тежня, па се чувати срамоте пред своем родом и народом, и нашто ударати на себе печат ляге и стида, кое не пере ни єдна рука, па ни сви вѣкови?
Неслогом смо ми страдали и пропадали и бивали подсмехом своiе найвећie неприятеля. Граблѣнѣ нашіе великаша за господарством рушило нам є нашу слогу, нашу славу и наш понос пред свіетом. У юнаштву ніесмо били нигда послѣдньи, али и празно юнаштво без зрелie paзборитости и памети, ніе могло имати оне плодове, кое стѣчу други народи опираюћи се на разумности у свѣетноме раду. Неслога, мржня, завист и отимачина за господарством прати нас од Косова, па и пpie нѣга. У данашнѣму времену свуд се душевна свіест пробудила; видимо да є развитак душевни одскочio од пређашнѣга, па тако имаюћи више свіести, морали би сад већ болѣ познавати све оно, што нам на нашу обшту корист служи; треба да узимамо у разумни претрес злоудне поступке, па да са убѣђенѣм увидимо, што нам смета, што ми є причина нашіе неброенiе страданя и пропаданя, па да почнемо радити cви на томе и у таквом правцу, како ћемо стећи гласа и уваженя пред осталіем просвіештеніем свіeтом, а тiем славу и снагу свою.
За времена устанка подвлачиле су се сплетке са свію страна, а налазило се опет по несрећи людих у земльи, кои су те сплетке пригрлявали и разплођавали их на штету свое браће. Французи, Турци, Ћесаровци тражаху раздора у нашему народу и они су у томе чинили успѣхе. Начело то, кoє є убитачно за нас, упражнявало се и у Црной Гори. Митрополит Петар I. имао є необични духовни уплив над Црногорцима и словом еванђелским могао є приклоняти свое горштаке, и ако са великим трудом, на пут истине и добра; али Франьо Долчія абат, учени Дубровчанин, из своје личніе користи пушти се у спрегу са Французима и біо є ревностніем радником Французкie сплетака. Будући се у писмима устанка говори о Долчію и о протођакону Филиповићу, кои є поради споменутог Долчія утекао из Црне Горе, то є нужно обяснити какав є био и шта є радіо Долчія.
Абат Франьо Долчія, учинивши неко преступленѣ у Дубровнику, добѣжи у Црну Гору. Митрополит неоћаше презрети станѣ бѣгунца, нити достоинство римског свештеника, прими га под свой кров и држао га є да нiе могао лѣпше. Долчія по обреду римске цркве носіо є и у Црной Гори фратарске альине. Митрополит уважавао є способност Долчія. У време Наполеоновог рата, кои є већ біо овладао Далмаціом, упушти се Долчія у тайне договоре са Французима и почне о томе радити, како да се под чини Црна Гора Французима. О том є имао Долчiя обширну преписку, па є саставляо акта од имена Црногораца и ньиховог правителства. Тадай є бio обичай у Црной Гори, да се земальски печат састояше из два діела, од коег се єдна половина налазаше код Митрополита, а друга код гувернадура; па кад є требало, да се прилаже земальски печат, саставляли би обе поле у єдно. Долчію є било то све врло добро познато, те набави себи цѣлокупни печат и прилагао га є на оне преписке, кое є имао са Французима. Митрополит нiе ни найманѣ сумняо, да би се Долчія могао упуштити у такво яче преступленѣ, па ніе о томе ништа ни знавао.
Руси дознаду ту опасну преписку и яве Митрополиту, али овай ніе могао томе вѣровати. Долчія є храніо свою преписку са Французима и печат у своему сандуку у манастиру под Маинама. Руски чиновник Мазуревски дође у Црну Гору на Станѣвиће и убѣди Митрополита о поступку Долчевом. Сандук Долчаев донесе се из под Маина у манастир Станѣвиће и ту се заиште од Долчія ключ, да се отвори сандук; али Долчія рече: 'Убите ме, само не отворайте сандук'. На то се освртaло ніе, већ му се одузме ключ, отвори се сандук и све се нађе по руском казиваню. Тако є Долчія радіо и обршio у Црной Гори; а у колико є споменути протођакон бio у свези са Долчоiм, то се неможе опредѣлити. Протођакон Филиповић ніе родом Црногорац, већ иностранац.
Ово є наведено зато, да се види какве су биле намѣре Француза; а покрай тога може се рећи, да є подобнie Долчія било доста у Србіи. Срби траживши и боривши се за избавленѣ изпод турског ярма, по несрећи, ватали су се за сваког као утоплѣник и за сламку, не били нашли олакшице и помоћи за своє избавленѣ; али тіем су они горе чинили за свое предузиманѣ, єр ови назови приятельи непримаху к срцу ньихове патнѣ и да им є люта неволя, већ се стараху, како ће прiе упропастити Србію.
Да су туђинци били противни нашему народу и да нам нежеле да подигнемо главу, о томе нетреба ни говорити, єр то сваки зна, кои и мало мозга има; али су већи яди и неволѣ те, кад браћа против браће раде, издаю се, и то само за свою себичност. Неупуштаюћи се нити у похвалу нити у куденѣ Карађорђа, мора се рећи то: біо КараЂорђе какав му драго, да су били главари другчій или управо да су били како треба, не би онie яда и неволя било, не би стране сплетке биле у станю наудити слоги србской. Младену, кои се біо обогатіо и осилio, завртio се бio несрећни црв у глави, да обори Карађорђа. Он се упиняо, да збаци или да убие или отруе Карађорђа; а тай Младен, по свойству нѣговог характера, біо би куд камо гори од вожда. Види се, да є Младен тежіо, да се дочепа господарства у Србіи, а ніе се осврћао на несрећне послѣдице по сав народ од нѣговіе злie и противзаконіе намъра. Родофиникин браніо є вожда и зауставляо є Младена да неизврши умишлѣно зло против вожда. Што є Родофиник браніо вожда, то му се може приписати у заслугу, єр є вожд біо господаром народа. Те зле ћуди и зли умишляи против господара народа треба да єдном престану и код нас. Што се чешће міеняю господари у земльи, тіем є горе по народ и свака таква промѣна баца га у назадак. Трагови пређашньiе зала, науке зле и сплетке іош се и данас повлаче; али време би било да се та болест изліечи, па то било ма коiем средством. Найплеменитій ліек біо би тай, кад би люди сами освieстили се и зреліем разсудком одбацили и оканули се свакоєг невалялства, а особито дволиченя и лисиченя, па да сви єднодушно напрежемо свое силе за оно, што нас уєдинява, снажи и спрема за већи задатак нашег политичног бића.
Сви оплакуемо нашу чемерну судбину, али ніе доста то, већ се валя старати, да се тie смртніе грѣхова опростимо, те да их уступимо нашіема злотворима.
Наш безсмртни, учени Србин и жарки родолюбац Доситей Обрадовић споминѣ се на некіема міестима, али само као Єромонах Доситей.
Logged
Pages:  1 ... 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 [314] 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 ... 338   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 23 queries.