PALUBA
February 04, 2023, 10:14:28 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Centar za obuku Kopnene vojske - aktivnosti  (Read 67679 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #30 on: July 24, 2009, 09:56:10 pm »

  24.07.2009.

  У лесковачкој касарни “Јабланица” обављена је сертификација обучености кандидата за професионалне војнике извиђачких специјалности и завршен други период обуке војника генерације март 2009. Професионални војници су након провере теоретских и практичних знања из свих сегмената стручно-специјалистичке обуке добили сертификат оспособљености за обављање дужности професионалног војника извиђачке специјалности и тиме стекли услов за потписивање уговора. Паралелно са професионалним војницима оспособљавају се и војници на одслужењу војног рока за рад у саставу различитих извиђачких органа.
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 “У досадашњем раду чинимо све што је у нашој моћи - каже командир чете за стручно-специјалистичку обуку војника извиђачке специјалности у Центру за обуку КоВ мајор Жељко Панић - да што квалитетније оспособимо професионалне војнике и војнике на одслужењу војног рока за обављање одговорних, сложених и тешких задатака у оквиру извиђачких јединица. И данашњи процес сертификације кандидата за професионалне војнике је показао да можемо за кратко време поставити добре основе за њихово даље усавршавање, док у обуци рочних војника имамо устаљену методологију рада, која нам омогућава да плански и ефикасно спроведемо процес оспособљавања”.
  


* img0659n.jpg (121.67 KB, 640x480 - viewed 62 times.)
« Last Edit: August 08, 2010, 09:36:51 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 045


« Reply #31 on: July 30, 2009, 10:32:58 pm »

Drago mi je da ste propratili ovu vest... Smiley
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #32 on: September 25, 2009, 12:37:51 pm »

3аклетва војника септембарске генерације

25.09.2009.

Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствоваће свечаности полагања заклетве војника септембарске генерације у суботу, 26. септембра 2009. године у Сомбору, у 1. центру за обуку, са почетком у 11 часова.

Свечаност полагања војничке заклетве одржаће се и у Центрима за обуку у Крушевцу, Панчеву, Јакову, Зајечару, Лесковцу и Ваљеву.

Извор: Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 12:16:30 pm by Dreadnought » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 732


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #33 on: September 26, 2009, 03:18:18 pm »

Svečana zakletva vojnika septembarske klase


26.09.2009.


Najmlađi vojnici u stroju Vojske Srbije dali su danas svečanu zakletvu
u centrima za obuku u Somboru, Jakovu, Pančevu, Valjevu, Kruševcu,
Leskovcu i Zaječaru.

 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić prisustvovali su svečanosti u Prvom centru za obuku u Somboru.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na svečanostima su bili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, brojni građani i roditelji, rodbina i prijatelji mladih vojnika.

- Još jedna generacija vojnika danas je u centrima za obuku položila vojničku zakletvu i time pokazala da svoju obavezu prema otadžbini želi da oduži služeći vojni rok. Prvi put se desilo u ovom uputnom roku da, na žalost, ne možemo da prihvatimo sve one koji su želeli da služe vojni rok. Prvi put od kako je omogućeno civilno služenje vojnog roka imamo više kandidata koji žele da služe u uniformi. Takođe, dobijamo i prva pisma sa molbom da nekoga uputimo na služenje vojnog roka. Poznato je da je odziv i ovoga puta rekordni – preko 98 odsto i čestitam svima koji su doprineli da se vojnički poziv i ugled vojske u celini vrati na nivo koji je neophodan - rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac danas na svečanosti polaganja vojničke zakletve koja je održana u 1. centru za obuku u Somboru.

Prvi put u istom stroju činu polaganja zakletve prisustvovale su i žene profesionalni vojnici i njih je ministar odbrane posebno pozdravio.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Šutanovac je potom istakao da se reforme u sistemu odbrane odvijaju po planu. One imaju za cilj da povećaju operativne sposobnosti naše vojske i da omoguće našim građanima da budu spokojni i bezbedni, a da Srbija bude prosperitetno društvo.

- Jedna od osnovnih pretpostavki tih reformi bilo je svakako vraćanje poverenja u Vojsku i ugleda vojnika u Srbiji. I ubeđen sam da ova svečanost i ovoliki broj prisutnih pokazuju da smo u tome uspeli. Međutim, reforma ima i svoj drugi deo. Ovih dana u parlamentu Srbije biće usvojeno šest novih zakona i prvi put dve strategije. Time ćemo završiti reformski deo koji se tiče naših zakonodavnih aktivnosti – naglasio je ministar odbrane.

Šutanovac je potom podsetio da je Vojska Srbije u proteklom periodu pokazala da je sposobna i spremna da ispunjava sve obaveze iz sve tri misije.

- Nedavno održana vežba u Nišu - MEDCEUR, najveća međunarodna vežba iz oblasti druge misije, pokazala je da imamo operativne sposobnosti i da imamo veliko poštovanje u svetu kada je reč o pomoći civilnom stanovništvu. A aeromiting u Batajnici, na kome je učestvovalo 14 zemalja sa svojim letelicama i više delegacija ukazuje da imamo potencijale da organizujemo velike aeromitinge i da imamo potencijale da okupimo sve zemlje u regionu i pokažemo da smo mi faktor stabilnosti ne samo u Srbiji već i u ovom delu sveta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Obraćajući se mladim vojnicima Dragan Šutanovac je rekao da postoji veliko interesovanje za školovanje u Vojnoj gimnaziji, gde je ovoga puta bilo preko 12 kandidata na jedno mesto, kao i za školovanje na Vojnoj akademiji koja danas predstavlja jednu od najprestižnijih školskih ustanova u Srbiji. To sve ukazuje da pored kvantiteta imamo i bolji kvalitet.

Ovoga puta je rekordno nizak bio broj vojnika koji su otpušteni u ovom periodu od kada su septembarci došli na odsluženje vojnog roka – taj broj je ispod tri odsto i to je za sada najbolji rezultat.

Ministar odbrane je istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije postali stub međunarodne saradnje države Srbije, a u poslednjem periodu i stub naše privrede, naše ekonomije. Ugovori koje sprovodi odbrambena industrija, zahvaljujući kojima se zapošljava više hiljada radnika u Srbiji, napravljeni su zahvaljujući aktivnostima Ministarstva odbrane i na taj način, prema rečima ministra odbrane, ministarstvo i Vojska Srbije doprinose i pomažu da u kriznoj situaciji građani u Srbiji imaju posao i mogućnost da zarade.

- Želim da se obratim i oficirima i podoficirima koji imaju veliko iskustvo u radu sa vojnicima da im kažem da se prema vojnicima odnose kao prema svojoj deci. Pored vojnih veština želim da se ovi mladi ljudi vrate kućama sa uspomenama bar onakvim kakve su imali njihovi roditelji kad su bili u vojsci – rekao je ministar Šutanovac, poželevši mladim vojnicima da u miru odsluže vojni rok.

Svečanosti u somborskom centru prisustvovali su i komandant Komande za obuku general-major Aleksandar Živković, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga, gradonačelnici Sombora i Subotice i predstavnici opština Apatin, Odžaci i Kula.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U izjavi novinarima posle svečane zakletve ministar Šutanovac je izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva u septembarskom roku. On je ocenio da je najbitniji cilj Strategije nacionalne odbrane završetak profesionalizacije vojske i dodao da će Strategija nacionalne odbrane dati okvir za privođenje tog procesa kraju.

Ministar je govorio i o setu zakona koji bi uskoro trebalo da se nađu na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije. Istakao je da su ovi zakoni značajni jer će zameniti postojeću pravnu regulativu, pošto je trenutno važeća još iz perioda bivše SFRJ. Takođe je kao značajne napomenuo i zakone koji određuju položaj Vojske Srbije u učešću u mirovnim misijama, kao i zakon o agencijama kojima će se postići osavremenjivanja sistema odbrane.

- Ne očekujem velike debate o samim zakonima, već više napade lične prirode od strane onih koji u svojim mandatima nisu postigli ništa osim loše politike. Mi ćemo prihvatiti amandmane koji su kvalitetni, a one koji menjaju duh zakona ne možemo da prihvatimo, rekao je Šutanovac.

Šutanovac je govorio i zakonu o odlikovanjima čije je usvajanje ocenio kao izuzetno značajno za sistem odbrane, a na koji se čeka već tri godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pomenuti zakoni su sistemski i trebalo bi da dovrše rad na zakonodavnom okviru sistema odbrane, rekao je ministar Šutanovac novinarima danas u Somboru.

Svečano je bilo i u ostalim garnizonima Vojske Srbije gde su zakletvu položili vojnici septembarske generacije. Zakletvama su prisustvovale najviše starešine Vojske Srbije, a zamenik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Mladen Ćirković prisustvovao je svečanoj zakletvi u 7. Centru za obuku u Leskovcu.


Izvor: Sajt Vojske Srbije


* Zakletva (1).JPG (145.33 KB, 1024x681 - viewed 71 times.)

* Najlepši trenutak za jednog vojnika.JPG (157.36 KB, 1024x681 - viewed 59 times.)

* Zakletva (3).JPG (280.25 KB, 1024x681 - viewed 59 times.)

* Zakletva (4).JPG (210.31 KB, 1024x681 - viewed 62 times.)

* Zakletva (5).JPG (168.69 KB, 1024x681 - viewed 79 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 732


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #34 on: September 26, 2009, 08:18:26 pm »

Video sa današnje zakletve septembarske klase:

 


Izvor: Sajt Vojske Srbije
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #35 on: January 28, 2010, 04:47:26 pm »

Prijem nove generacije vojnika u Centar za obuku vojnika u Jakovu


28.01.2010.

Na odsluženje redovnog vojnog roka, u Treći Centar za obuku vojnika u Jakovu kod Beograda, stigla je nova generacija vojnika, kojima je zbog epidemije gripa vojna obaveza od decembra odložena za kraj januara. Tokom tri dana prihvata novih vojnika, od 25. do 27. januara, u centar u Jakovu primljeno je 250 novih regruta, čime je postignut odziv veći od 90 odsto.


Najveći broj regruta stigao je u prva dva dana prihvata, i trenutno prolaze kroz fazu prilagođavanja vojničkom načinu života. U Trećem centru za obuku sprovodi se obuka regruta u prvoj fazi prvog perioda, nakon čega se vojnici šalju u druge centre, u zavisnosti od specijalnosti, na dalje usavršavanje. Manji broj onih koji se specijalizuju za služenje u pešadiji ostaju u Jakovu po završetku prve faze obuke, do trećeg meseca služenja vojnog roka.

Proces prihvata budućih vojnika počinje od samog ulaza u kasarnu u Jakovu, gde se od regruta preuzimaju privatne stvari koje oni donose sa sobom. Poštujući mere bezbednosti, zbog epidemije gripa, vrši se dezinfekcija i pregled regruta, nakon čega se prelazi na sledeću fazu, utvrđivanje identiteta i raspoređivanje u jednu od tri čete bataljona u Jakovu.

Zbog mera predostrožnosti, osoblje koje radi na prihvatanju budućih vojnika radi sa maskama na licu sve dok se ne utvrdi da regrut nije bolestan. Među regrutovanima u ovoj generaciji do sada nije bilo obolelih. Nakon raspoređivanja u četu, sledi ambulantni pregled, šišanje, kupanje i zaduživanje opreme u intendantskom servisu, a za nekoliko dana započeće sa vojničkom obukom.

Vojska Srbije
« Last Edit: October 24, 2013, 12:23:09 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #36 on: February 13, 2010, 02:56:00 pm »

Svečana zakletva vojnika decembarske klase


13.02.2010.

Najmlađi vojnici u stroju Vojske Srbije dali su danas svečanu zakletvu u centrima za obuku u Somboru, Jakovu, Pančevu, Valjevu, Zaječaru, Kruševcu i Leskovcu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sneg i teški uslovi saobraćaja nisu omeli roditelje, rodbinu i prijatelje mladih vojnika da u velikom broju dođu na današnje svečanosti i sa njima podele radost zakletve otadžbini na vernost.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić prisustvovao je svečanosti u Petom centru za obuku u Zaječaru.

- Proces profesionalizacije stvara realne uslove da znanja i veštine koje vojnici steknu tokom obuke budu kriterijum koji će vas kvalifikovati za poziv profesionalnog vojnika, istakao je general Miletić čestitajući mladim vojnicima davanje zakletve. On je rekao da je služenje vojnog roka u srpskoj vojsci sve manje obaveza, a sve više postaje pitanje interesovanja mladog čoveka. Zbog toga će u profesionalnu vojsku dolaziti mladi ljudi koji su motivisani da služe vojni rok.

General Miletić je izrazio uverenje da će deo mladih vojnika koji su danas položili zakletvu svoju profesionalnu karijeru ili jedan njen deo provesti u jedinicama Vojske Srbije.

Obraćajući se starešinama koji obučavaju najmlađe vojnike, general Miletić je rekao da od njih očekuje da sa ovom partijom vojnika dostignu i unaprede one sposobnosti koje su im neophodne da bi uspešno izvršili postavljene zadatke.

- Ispred stroja najmlađih vojnika želim da istaknem da se Vojska Srbije nalazi na stabilnom putu transformacije u profesionalnu vojsku, sa pažljivo i stručno procenjenim potrebnim sposobnostima u srednjoročnom i dugoročnom periodu. Sticanje tih sposobnosti omogućiće i odgovarajuću ulogu Vojske, kao garanta mira i stabilnosti, i pouzdanog oslonca međunarodnog položaja naše zemlje. – naglasio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

General Miletić je takođe istakao da, u uslovima u kojima bezbednosni izazovi, rizici i pretnje ne poznaju državne granice, Vojska mora biti jedan od stubova međunarodnog bezbednosnog kapaciteta i kredibiliteta Republike Srbije.

Na kraju svog obraćanja na svečanosti, general Miletić je izrazio uverenje da će Zaječarci svojom gostoljubivošću pomoći mladim vojnicima da iz tog lepog grada ponesu nezaboravne uspomene.

Svečanosti su prisustvovali i komandant Komande za obuku general-major Aleksandar Živković, komandant Garde brigadni general Goran Radovanović, načelnik Zaječarskog okruga Dušan Ivanić, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, episkop timočki gospodin Justin, predsednici opština Knjaževac i Boljevac, predstavnici društvenih, kulturnih i boračkih organizacija i oko tri hiljade prisutnih roditelja, rodbine i prijatelja najmlađih vojnika.

I na ostalim svečanostima u centrima za obuku Vojske Srbije bili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave i brojni građani.

Vojska Srbije


* 6.jpg (44.58 KB, 400x300 - viewed 88 times.)
« Last Edit: October 24, 2013, 12:20:46 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #37 on: February 22, 2010, 06:23:05 pm »

Vojnici u Zaječaru angažovani u odbrani od poplava


22.02.2010.

Vojnici i starešine Centra za obuku Vojske Srbije u Zaječaru uključili su se danas u odbranu od poplava u najugroženijim prigradskim naseljima Višnjar, Pižur i Muljak.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Beli Timok je nadošao zbog naglog topljenja snega i ugrozio prigradska naselja gde je već preduzeta evakuacija stanara iz najugroženijih kuća.

Prema rečima potpukovnika Jene Radića, zamenika komandanta zaječarskog Centra za obuku, vojnici rade na punjenju vreća sa peskom za osiguranje nasipa, a dva vozila Vojske data su za evakuaciju ljudi i imovine sa najugroženijih lokacija u gradu i okolini.

Više od 30 vojnika i starešina angažovani su naređenjem načelnika Generalštaba, na osnovu zahteva Operativnog štaba grada Zaječara za vanredne situacije, koji je juče doneo odluku o proglašenju vanredne situacije zbog ugroženosti od poplava.


Izvor: Sajt VS


* zajecar_03.jpg (169.21 KB, 1024x681 - viewed 53 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #38 on: March 22, 2010, 07:26:48 pm »

Zakletva najmlađe generacije vojnika


20.03.2010.

U centrima za obuku Vojske Srbije – Jakovu, Somboru, Zaječaru, Leskovcu i Valjevu, danas je svečanu zakletvu položila najmlađa generacija vojnika.  

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U zaječarskoj kasarni „Nikola Pašić”, u Petom centru za obuku, ministar odbrane Dragan Šutanovac, čestitajući polaganje svečane zakletve vojnicima, rekao je da prisustvo roditelja i rodbine predstavlja podršku mladim ljudima koji su izabrali da služe vojni rok u uniformi i da se, uz poštovanje tradicija, oduže državi.

– To je istovremeno i podrška našim naporima da povratimo ugled koji je Vojska imala među građanima. Uz poštovanje tradicija, želimo da modernizujemo našu vojsku i da je vratimo na mesto koje joj pripada u društvu. Činjenica je da, u godini u kojoj završavamo najvažniji zadatak u okviru reforme Vojske Srbije – profesionalizaciju, imamo opet rekordno visok odziv za služenje vojnog roka u uniformi, što pokazuje da stičemo poverenje i među mladima – istakao je Šutanovac.

Ministar odbrane naglasio je da u godini kada Vojna akademija obeležava 160, a Garda 180 godina postojanja, imamo visok odziv i za studiranje na Vojnoj Akademiji.

– Izražavam zadovoljstvo što proces profesionalizacije Vojske teče u sladu s planovima i što ima veliki broj zainteresovanih kandidata za vojnu službu. To jeste pokazatelj da smo uspeli da vratimo Vojsku među narod, ali i narod u Vojsku. Ne možemo izvesti modernizaciju bez poštovanja tradicija, a samo na taj način Vojska će moći da ispuni sve tri misije. Želja nam je da taj posao uradimo na ponos građana Srbije, a pogotovo roditelja koji su nam poverili decu na obuku i školovanje – rekao je ministar Dragan Šutanovac.

Od oficira i podoficira ministar odbrane zatražio je da brinu o mladim vojnicima kao o svojoj deci.

– Ovo je jedna od poslednjih generacija vojnika koja vojni rok služi u uniformi i uniforma treba da im ostane u svetloj uspomeni – poručio je Šutanovac i dodao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju veliko zadovoljstvo kad god imaju novu generaciju vojnika, a ovog puta je odziv bio 95 odsto.

Svečanosti u Zaječaru prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Mladen Ćirković, komandant Komande za obuku general-major Aleksandar Živković, načelnici zaječarsakog i borskog upravnog okruga, gradonačelnik Zaječara, predsednici opština Knjaževac, Sokobanja i Boljevac, zatim, predstavnici opština Bor, Negotin i Paraćin, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva unutrašnjih poslova, društvenih i radnih organizacija, kao i rodbina i prijatelji najmlađih vojnika.

Odgovarajući na pitanje novinara o učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama, ministar odrbrane Dragan Šutanovac naveo je da smo od prošle godine prisutni i u Čadu, što je pored Liberije, Obale Slonovače i Konga, četvrta mirovna misija u kojoj učestvujemo.

– Pregovaramo za učešće u još tri mirovne misije, u kojima bi se angažovali naši medicinski timovi i oficiri. Ubrzo ćemo imati rešenje i saopštićemo o kojim se misijama konkretno radi – rekao je ministar Šutanovac. 


Izvor: Sajt VS


* IMG_2230.jpg (137.26 KB, 1024x683 - viewed 62 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 732


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #39 on: June 30, 2010, 09:33:46 pm »

Najmlađi vojnici položili zakletvu

26.06.2010.

Vojnici junske generacije danas su položili svečanu zakletvu u centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu, Jakovu, Leskovcu i Zaječaru, u prisustvu predstavnika Vojske Srbije, svojih roditelja, rodbine i prijatelja i predstavnika lokalne samouprave, SPC i organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih borbi Vojske i naroda Srbije.

U 4. centru za obuku u Valjevu davanje svečane zakletve najmlađima u stroju odbrane, među kojima je i 16 devojaka, čestitao je načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Za naš narod odbrana otadžbine uvek je predstavljala svetu dužnost, pravo i čast. Potvrda toga je i visok odziv regruta u junskom roku, veliko interesovanje mladih za profesionalno služenje vojske, ali i rezultati školovanja na vojnim obrazovnim institucijama, istakao je general Miletić.

- Mladi vojnici, polaganjem vojničke zakletve od danas ste i zvanično u stroju Vojske Srbije. Stoga je ovaj častan čin na ponos vama, vašim porodicama i našem narodu. Polaganjem vojničke zakletve služite uzvišenom cilju – sigurnosti i ugledu Srbije i građana koji u njoj žive. Vojska Srbije će ove godine završiti profesionalizaciju, što znači da će vojničke dužnosti obavljati profesionalni vojnici. Vi ste jedna od poslednjih generacija koje će vojni rok služiti na ovaj način. Verujem da će mnogi od vas izabrati vojni poziv i kao profesionalni poziv. Želim vam da vojni rok odslužite u miru, da se vrhunski osposobite, ali da nikada ne budete u prilici da ovde stečena znanja proverite u praksi – istakao je general Miletić čestitajući najmlađoj generaciji vojnika Vojske Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

General Miletić je kao osnovni cilj Vojske istakao obučavanje i osposobljavanje komandi i jedinica za planiranje i izvođenje dodeljenih misija i zadataka.

- Predstavljamo čvrst oslonac rukovodstvu zemlje u zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije, izgradnji poverenja, unapređenja bezbednosti i stabilnosti u regionu i razvijamo saradnju i partnerstvo sa međunarodnim bezbednosnim organizacijama i institucijama sa ciljem stvaranja jake vojske i armije. Ostvarenje tog cilja podrazumeva realizaciju niza zadataka, pre svega privođenje kraju transformacije i profesionalizacije vojske, izgradnju i unapređenje njenih operativnih sposobnosti, angažovanje u okviru programa Partnerstvo za mir i učešće u međunarodnim mirovnim misijama. Naš strategijski cilj jeste reformisana vojska – naglasio je general Miletić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na današnjoj svečanosti u Valjevu pripadnici garde izveli su egzercir – atraktivnu vežbu sa naoružanjem u nizu strojevih radnji. Egzercir su izveli i u centru grada pred brojnom publikom.


Izvor: Sajt VS


* 1.jpg (49.5 KB, 1024x681 - viewed 111 times.)

* 2.jpg (68.21 KB, 681x1024 - viewed 97 times.)

* 3.jpg (115.46 KB, 681x1024 - viewed 86 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 242« Reply #40 on: July 01, 2010, 05:48:27 am »

Prepoznajem zgradu bataljona ( crvenu ) i pistu nakon 32 godine. I stabla kod restorana su narasla do neba.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 602« Reply #41 on: July 01, 2010, 10:49:15 pm »

Prepoznajem zgradu bataljona ( crvenu ) i pistu nakon 32 godine. I stabla kod restorana su narasla do neba.
Da li je to bivši V Puk? Skakao sam 85 na stadion u kasarni , topole oko stadiona su bile visoke do bola.Dvojca kolega su se povredila pa smo takmičenje nastavili na aerodromu u Divcima.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 242« Reply #42 on: July 02, 2010, 05:47:25 am »

Nije V puk. Ovo je kasarna bivšeg 15. gardijskog pješadijskog proleterskog puka '' Žikica Jovanović Španac ''. Otvorena je negdje 1960. godine.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #43 on: July 02, 2010, 06:57:02 am »

Ova kasarna se nalazi u Kličevcu, Ulica 15. septembra. U Valjevu. To se u Valjevu zove kasarna preko puta Tri lipe (kafane). Tu je gardijski puk. Pješadija nekada, sada ne znam. Kod bivšeg srušenog SUP-a. Na putu iz Valjeva prema Šabcu.  Malo je uzbrdo. Tu je nekada služio moj stariji brat. Od 11.11.1978 dok nije prekomandovan na Dedinje. Garda. www.zoranivanovic.com

Druga kasarna je u Brđanima, na putu od Valjeva prema Osečini.

Žena mi je iz Valjeva, pa imam mali  

Druge detalje ne znam. Zvaću poslije podne ženinog oca, pa ću imati više detalja. Pisao je knjige o Valjevu, pa valjda zna.

Pozdrav
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 242« Reply #44 on: July 02, 2010, 08:38:49 am »

Žikica Jovanović Španac je na Šabačkom putu. Preko puta je bila Kula ( pozadina ). U centru grada je bila još Kadinjača. Kad sam ja služio u njoj nije bilo vojske.
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.