PALUBA
May 23, 2024, 01:52:03 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 120   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 409129 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« on: August 01, 2008, 12:16:50 pm »

01.08. 2008. , sa sajta Vojske Srbije


МОДЕРНИЗАЦИЈА СУПЕРГАЛЕБА ДО НАБАВКЕ НОВИХ АВИОНА

- Војска Србије планира да до краја године започне обимну модернизацију и дигитализацију 15 школско-борбених авиона домаће производње Супергалеб Г-4, а да следеће године, у зависности од финансијских могућности, купи један до два руска транспортна хеликоптера Ми-17, речено је агенцији Бета.

Командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Драган Катанић је у интервјуу поводом Дана авијације рекао агенцији Бета да је Ми-17 изабран као најпогоднији хеликоптер за војне али и цивилне потребе јер се може користити и за гашење пожара и помоћ становништву у случају елементарних непогода.

Предност тог типа летелице је и велика сличност са хеликоптерима Ми-8 које Војска Србије има неколико деценија, због чега ће се избећи додатна улагања у обуку пилота и механичара.

Према његовим речима, цена једног хеликоптера Ми-17 је око пет милиона евра.

"Будућност авијације се не може заснивати искључиво на ремонту, већ је време да се полако уђе у процес обнављања", рекао је Катанић и подсетио да је последњи авион из иностранства купљен још 1987. године - 16 "Мигова 29" из Совјетског савеза.

Катанић каже да се у Министарству одбране тренутно одлучује којој ће иностраној фирми бити поверени послови модернизације и дигитализације опреме домаћег авиона Г-4, након чега ће бити омогућено да се ти авиони употребљавају све до 2030. године.

Генерал је рекао да се планира уградња најсавременије електронске авионске опреме која ће у великој мери повећати могућности тог авиона у обуци пилота и увећати његову борбену употребну вредност јер ће бити омогућено коришћење вођених, такозваних "паметних" бомби и ракета за дејство по циљевима на земљи и у ваздуху.

Цена модернизације и дигитализације Г-4, према процени Катанића, биће између четири и пет милиона евра по летелици у шта улази и генерални ремонт и продружење ресурса до 2030. године.

Авиони тог типа из инвентара ВС који не прођу тај процес, биће коришћени за обуку до 2016. године, односно до истека временских ресурса.

Основна замисао Војске је да се модернизацијом 15 летелица тог типа премости технолошки јаз између авиона који се користе у ВС и модерних вишенаменских летелица чија се набавка очекује око 2015. године и да се тако умање накнадни трошкови преобуке пилота за савремене авионе.

Катанић је поновио да ВС има потребу за 14 до 20 вишенаменских савремених борбених авиона као што су Грипен, Миг-35, Еурофајтер, Рафал, Ф-16, Ф-18 или Сухој 30К, али да ће се војска само изјаснити о томе какве карактеристике треба да има нови авион док ће држава донети коначну одлуку о томе која ће летелица бити набављена.

Генерал је најавио да ће до јесени бити завршен ремонт још три хеликоптера Ми-8 у заводу "Мома Станојловић", док ће по две летелице Ми-17 и Ми-24 бити до краја године послате у Русију на ремонт јер у Србији не постоје могућности да се тај ремонт обави.

Он је најавио да ће ове и наредне године на ремонту Русију бити послат још један транспортни авион Антонов-26, у који ће бити уграђена савремена опрема. Тај авион ће бити коришћен и за цивилне потребе.

Катанић каже да се на јесен очекује укључивање ремонтованих Мигова 29 у дежурство у систему ПВО Србије, пошто се у августу и септембру уведу у тренажу пилоти који су раније летели на том авиону и обучи млађи летачки кадар.

Командант ВиПВО је изразио очекивање да ће, пошто је решено питање снабдевања горивом, просечан годишњи налет пилота ВС ове години бити око 30 сати. То је за осам и по сати више него прошле године и готово шест пута више него 2005. године када је, због недостатка горива, дошло до застоја у летачкој обуци.

Он је изразио очекивање да ће преговори са представницима црногорског Министарства одбране о повратку једног дела ваздухопловне технике са аеродрома Голубовци код Подгорице бити успешни и додао да постоје наговештаји да ће до краја године један број авиона Супергалеб бити пребачен у Србију.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1 on: October 06, 2008, 11:48:42 am »

База „Цепотина” биће завршена до зиме
------------------------------------------
Припадници Четврте бригаде ВС уселиће се у најсавременији војни објекат на југу Балкана
 
„Српски Бондстил” војна база „Цепотина” код Бујановца (Фото А. Давинић) Врање – Динамика и квалитет радова, које изводе грађевински радници, на објектима који се налазе у оквиру војне базе „Цепотина” код Бујановца у потпуности су испоштовани. У бази „Цепотина” биће смештено више стотина припадника Четврте бригаде Копнене војске Србије. Судећи по динамици радова, извесно је да ће „Српски Бондстил” бити завршен на време и да ће то бити најсавременији војни објекат изграђен на југу Балкана на пет километара југоисточно од Бујановца.

Првобитно је било предвиђено да се и полиција, односно жандармерија нађе у овој бази. У међувремену, полиција је одустала од свог удела, али због безбедности на овим просторима југа централне Србије предстоје разговори да се војска и жандармерија заједно нађу у „Цепотини”. У току су завршни радови на изградњи команде и савремене амбуланте. У бази ће бити стамбени објекти, полигони за обуку и спортски терени. Уместо монтажно-демонтажних, граде се објекти од чврстог материјала, све се чини да то буду савремени објекти који ће се користити више година.

Ваља подсетити да је изградња највеће српске војне базе прекинута због недостатка новца у децембру 2005. године. Тада је жицом ограђено градилиште почело да зараста у траву и коров. Поновном активирању градилишта највише су се обрадовали припадници Четврте бригаде Копнене војске који за закуп објекта „Заставе” у Бујановцу, у којем су смештени припадници ове бригаде, Војска Србије сваког месеца плаћа око 200.000 динара.

 Иначе, база „Цепотина” налази се на узвишењу, које омогућава контролу државне границе са Македонијом и надгледање КЗБ и административне линије са Косметом.


А. Давинић
Ж. Матић       06/10/08 "Политика"
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2 on: October 10, 2008, 09:28:39 am »

ВС увела у употребу беспилотне летелице
-----------------------------------------------
 
 Војска Србије набавила је беспилотне летелице мањег домета, потврђује Драган Шутановац, министар одбране у Влади Србије, за „Политику”. Он истиче да је реч је о беспилотним летелицама које ће имати и војну и цивилну намену.

– У војне сврхе, оне могу да буду коришћене за снимање положаја „непријатељских снага”, како видео, тако и термовизијском камером, док се у цивилне сврхе ове летелице употребљавају у случају разних несрећа, на пример, рушења авиона или хеликоптера, евентуалних бродолома или у потрази за изгубљеним скијашима на планини – каже министар одбране.

Према његовим речима, у систему одбране тренутно се налази 10 оваквих летелица, а планирано је да до краја године буде расписан и тендер за набавку још озбиљнијих летелица за те намене, које опционо имају и могућност ношења наоружања.

– Реч је о савременим летелицама најновије генерације какве у Војсци Србије никада нисмо имали. То је савремени тренд. Такође, битно је рећи да већ дуже време радимо и на развоју домаће беспилотне летелице и да очекујем да ће средином следеће године она извести и прве пробне летове – каже Шутановац.


М. Р. Петровић "Политика" 10/10/08

Избацио сам део текста који се не односи на тему
« Last Edit: October 10, 2008, 02:01:41 pm by machak » Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #3 on: October 10, 2008, 02:30:56 pm »

Министар Шутановац у интервјуу Политици није навео о ком се типу БПЛ ради, али ако је веровати дневном листу "Глас јавности" који је у броју од 07.10.2008. године објавио текст о поменутој набавци, у питању је БПЛ типа Orbiter израелске фирме Aeronautics. Речено је да су до сада пристигле летелице распоређене у три јединице: Специјалну бригаду у Панчеву 3 комада, 3. брКоВ у Нишу 3 комада и 4. брКоВ у Врању 2 комада.

Распон крила Орбитера је 2,2 m, а дужина 1 m. Оперативни радијус му је 15 km, а брзина од 45 до 140 km/h. Мотор који покреће летелицу је веома тих и може је одржати у ваздуху до 90 минута. БПЛ има уграђене телевизијску и термовизијску камеру.

Промотивни видео о Orbiteru, произвођача-фирме Aeronautics:

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/msGHvOl_9Cg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

На сајту ТОЦ-а се може наћи видео материјал са опитовања БПЛ типа Skylark коју производи такође израелска фирма Elbit Systems.
http://www.elbitsystems.com/lobmainpage.asp?id=764

« Last Edit: August 04, 2010, 03:46:50 am by Boro Prodanic, Reason: YouTube tag » Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4 on: October 10, 2008, 03:12:53 pm »

Šta bi sa onom našom VBL-2000?Jesu li totalno odustali od nje ili čekaju "bolja" vremena?
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #5 on: October 10, 2008, 04:25:43 pm »

Ниси пажљиво читао прву поруку:  Smiley
Quote
битно је рећи да већ дуже време радимо и на развоју домаће беспилотне летелице и да очекујем да ће средином следеће године она извести и прве пробне летове – каже Шутановац.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #6 on: October 10, 2008, 05:08:03 pm »

Pa na razvoju te letelice se radilo  još početkom devedesetih???
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #7 on: October 11, 2008, 12:22:24 am »

Па добро, ништа необично за наше прилике. Пројекат ласерски вођене бомбе је био спреман још почетком деведесетих, а прототип је направљен тек пре пар година.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #8 on: October 11, 2008, 11:50:17 am »

10.10.2008.  list "Alo"


Zasad je planirana nabavka oko 100 moćnih džipova, a pored britanskih „difendera“, biće nabavljen manji broj ruskih terenaca „lada niva“. Ovo će biti osveženje za jedinice kopnene vojske jer je prosečna starost vozila u Vojsci iznad 20 godina.

Cena „difendera“, u zavisnosti od modela i opreme, kreće se od 24.000 do oko 30.000 evra, a „lada niva“ košta oko 8.400 evra. Ukupna vrednost novih džipova Vojsku će koštati oko dva miliona evra.
Kako saznajemo, „glavni krivac“ za obnavljanje naoružanja i vojne opreme je ministar Dragan Šutanovac. On je, po rečima našeg sagovornika, podsticao politiku smanjenja drugih troškova, te su ostvarene značajne uštede.
- Osim vozila, Vojska će uskoro da dobije oko 1.700 novih pušaka M21 iz „Zastava oružja“, tako da najavljeno povećanje broja vojnika za 2.000 neće smanjiti rezerve u magacinima. Za specijalnu brigadu se takođe nabavljaju snajperi vrhunskog kvaliteta - kaže naš izvor. Ni srpska avijacija neće ostati „bez baruta“ jer je odlučeno da se nabave rakete vazduh-vazduh za „migove“ i dodatni borbeni setovi. Naš sagovornik dodaje da najveće investicije u Vojsku tek slede jer po završetku studije za nabavku novog višenamenskog borbenog aviona treba krenuti u realizaciju tog posla koji u narednim godinama može da košta od 600 do 800 miliona dolara. Ali, napominje on, nabavka nekih borbenih sredstava podrazumeva ofset aranžmane koji znače otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.
 
Upotrebljivi i van puteva

Lend rover difender“ i „lada niva“ su terenska vozila sa pogonom na sva četiri točka. Vojska Srbije poseduje ove terence koji su se odlično pokazali u nepristupačnim planinskim predelima. „Difender“ se izrađuje u dve osnovne varijante - „difender 90“ i „difender 110“ sa osovinskim razmakom od 2,36 metra i 2,79 metara. „Difender 110“ koristi i Žandarmerija, a mogu se modifikovati u naoružana patrolna vozila. U kopnenoj zoni bezbednosti mogu se videti „difenderi“ naoružani mitraljezima „brauning“ od 12,7 milimetara i M84 od 7,62 milimetara.
 
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 954« Reply #9 on: October 11, 2008, 12:55:23 pm »

Šta reći osim 'falim te bože'
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #10 on: October 11, 2008, 12:57:04 pm »

Lepo zvuči, ali da li će se i ostvariti? Ne verujem ništa dok se ne provozam...
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #11 on: October 11, 2008, 03:00:24 pm »

Промотивни видео о Orbiteru, произвођача-фирме Aeronautics:

Ovo izgleda odlično!
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #12 on: October 11, 2008, 03:08:23 pm »

Cena „difendera“, u zavisnosti od modela i opreme, kreće se od 24.000 do oko 30.000 evra, a „lada niva“ košta oko 8.400 evra.

Pobogu, pa ne kupuje vojska civilne verzije automobila Grin Ostaje samo pitanje da li će indijski Difenderi biti kvalitetni kao i ranije...
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #13 on: December 25, 2008, 10:24:28 pm »

Konačno i neke lepe vesti! Na sajmu Partner 2009 biće premijerno prikazano novo borbeno oklopno vozilo "Lazar" 8x8.

Evo i najave u Ekonomist Magazinu:

Promotional meeting for Partner 2009
24. December 2008. | 10:36The promotional meeting for Partner 2009-the fourth international fair of arms and military equipment was held yesterday at the Belgrade Fairground offices.


The promotional meeting for Partner 2009-the fourth international fair of arms and military equipment was held yesterday at the Belgrade Fairground offices.

The meeting was attended by Ilija Pilipovic, Assistant Defense Minister for Material Resources, Brigadier General Danko Jovanovic, Head of the Defense Technologies Department and Andjelko Trpkovic, CEO of Belgrade Fair as well as the representatives of SDPR Yugoimport company-Stevan Nikcevic, CEO, and Nenad Miloradovic, PhD, Assistant CEO for Arms and Military Equipment Circulation.

The Ministry of Defense of the Republic of Serbia will be the main organizer of this fair which will be held at the Belgrade Fair from 2 to 5 June 2009, while the co-organizer is Yugoimport SDPR.

As Ilija Pilipovic said this fair was an opportunity to show the products of the domestic defense industry, their export capacities, as well as the results of research projects.

The MoD will be represented at the fair by the Military Technical Institute as well as the Technical Repair Institutes “Cacak” and “Kragujevac”, and “Moma Stanojlovic” Air Force Institute, the Military Geographical Institute, the Military Academy, the Military Medical Academy, the Military Museum and ODBRANA news publishing center.

The CEO of Yugoimport SDPR Stevan Nikcevic said that 6 defense industry companies will present themselves at the fair. This is the largest fair of this kind in the region where various projects and offers are presented as well as various business deals are landed.

Yugoimport which is celebrating its 60th birthday next year will also present its antitank rocket system Alas, modernized version of M 84 AB 1 tank and Lazar multi-purpose armored vehicle.

The CEO of the Fair stressed that even though only one domain of Serbian industry is being promoted at the fair, a large number of exhibitors and visitors testify to its significance.

The fair will provide excellent conditions to the participants of the manifestation in order for them to represent the domestic defense industry in a better light.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #14 on: January 16, 2009, 09:04:56 pm »

16/01/2009
Samardžić je rekao da je u 2008. godini kupovinom 11.100 tona pogonskog goriva omogućeno snabdevanje za redovnu potrošnju, a nabavkom 4.200 tona goriva za Vazduhoplovstvo, omogućilo je povećan broj časova naleta pilota.

"Nabavkom oko 3.100 pneumatika, 5.500 akumulatora i 1.730 raznih cerada i navlaka, ublažili smo probleme koji su opterećivali jedinice Vojske", dodao je on.

Na osnovu potreba, jedinicama je isporučeno 14.000 tona mazuta, 2.000 tona lož-ulja, 8.300 tona uglja, 17 miliona kubnih metara gasa i 6.000 prostornih metara drva, nije bilo prekida u snabdevanju energentima, a zalihe na nivou Vojske, početkom januara, bile su u proseku za oko 80 dana.

Jedinicama Vojske podeljeno je oko 11.000 tona vanskladišnih artikala hrane i oko 3.000 tona skladišnih artikala hrane, čime je obezbeđena redovna potrošnja i popuna rezervi hrane na nivou od 96 odsto, rekao je Samardžić.

On je precizirao da je ukupno pripremljeno i podeljeno oko 3.300.000 dnevnih obroka hrane i oko 4.000.000 raznih dopuna u hrani.

Na osnovu ugovora Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane, komisionarima je predato oko 56.000 komada pešadijskog naoružanja, 1.500 komada ubojnih sredstava, 266 motornih vozila, 1.600 inžinjerijskih sredstava, 304 tehnička, 170 intendantskih i 15 sanitetskih sredstava.

Na taj način jedinice Vojske su rasterećene dela suvišnih sredstava, a ostvaren je i prihod od oko 73 miliona dinara i 7,5 miliona dolara.

Vojska je prošle godine kupila 65 novih putničkih vozila, 31 terensko, 22 dostavna vozila i šest sredstava integralnog transporta, a preregistrovano je i više od 16.000 vojnih motornih vozila.

Izvor: Odbrana
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 120   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.057 seconds with 23 queries.