PALUBA
October 03, 2023, 02:56:33 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na kubovac@paluba.info ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 107040 times)
 
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #330 on: June 26, 2023, 08:15:23 pm »

Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju u Libanu

U kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu danas je održana vojna svečanost povodom upućivanja novog kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu.

U sastavu kontingenta, koji će narednih šest meseci biti deo mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u ovoj bliskoistočnoj zemlji, su pešadijska četa iz Prve brigade kopnene vojske i štabni oficiri.

Pešadijska četa će u zoni operacije zadatke izvršavati kao samostalna jedinica u okviru španskog bataljona, dok će štabni oficiri biti angažovani na dužnostima u komandi misije. Pripadnici Vojske Srbije su prethodno prošli sveobuhvatne pripreme i višemesečnu obuku, kako bi u potpunosti bili spremni za angažovanje u mirovnoj operaciji.

Svečanom ispraćaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane, jedinica Vojske Srbije, organa lokalne samouprave i Srpske pravoslavne crkve, te rodbina i prijatelji vojnika i starešina koji se upućuju u misiju.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu otpočela 2010. godine. Trenutno u ovoj misiji Vojska Srbije angažuje pešadijsku četu, vod za zaštitu snaga, štabne oficire i grupu specijalističkih oficira zaduženih za podršku našem kontingentu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* DSC-8331.jpg (1057.63 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #331 on: June 29, 2023, 05:51:18 pm »

Prvi kontingent Vojske Srbije u mirovnoj operaciji na Sinaju

U Centru za mirovne operacije u kasarni „Banjica“ u Beogradu danas je održana vojna svečanost povodom ispraćaja prvog kontingenta Vojske Srbije u međunarodnu mirovnu operaciju na Sinajskom poluostrvu.

Reč je o misiji nezavisne mirovne organizacije „Međunarodne snage i posmatrači“ (Multinational Forces and Observers), koja je nastala u skladu sa sporazumom između Arapske Republike Egipat i Države Izrael 1981. godine, sa ciljem sprovođenja bezbednosnih odredaba Egipatsko-izraelskog sporazuma iz 1978. godine.

Vojska Srbije će u ovoj mirovnoj operaciji angažovati desetočlanu inžinjerijsku radnu grupu u sastavu američkog kontingenta, što će biti prvo zajedničko angažovanje naše i američke vojske u misijama izgradnje i očuvanja mira u svetu. Inžinjerci Vojske Srbije će biti zaduženi za inžinjerijske i infrastrukturne radove u kampu misije u južnom delu Sinajskog poluostrva. Oni su prethodno na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije prošli specijalističku i taktičku obuku prilagođenu zahtevima misije, kako bi u potpunosti bili spremni za realizaciju dodeljenih zadataka u zoni operacije.

Svečanom ispraćaju su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, te rodbina i prijatelji pripadnika Vojske Srbije koji se upućuju u mirovnu operaciju.

Načelnik Generalštaba je ovom prilikom komandiru inžinjerijske jedinice kapetanu prve klase Predragu Živanoviću uručio zastavu Republike Srbije, uz poruku da profesionalno i odgovorno izvršavaju sve dodeljene zadatke u mirovnoj operaciji, dostojno prezentuju lik i delo pripadnika Vojske Srbije i grade dobre odnose sa pripadnicima stranih oružanih snaga.

Izvor
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #332 on: July 18, 2023, 03:54:19 pm »

Kolektivna obuka za učešće u mirovnoj operaciji u Libanu

Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ u toku je završni deo kolektivne obuke voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Obuka predstavlja deo višemesečnih priprema koje ova jedinica iz sastava Komande za obuku prolazi kako bi bila u potpunosti osposobljena za realizaciju namenskih zadataka i uspešno angažovanje u misiji.

Tokom ovog dela priprema, vod radi u uslovima sličnim onima u misiji, a taktički zadaci i supozicije koje rešava su u potpunosti prilagođeni situacijama u kojima se jedinica može naći tokom izvršavanja zadataka u zoni operacije.

Programom su obuhvaćeni sadržaji iz taktičke i fizičke  obuke i teme iz međunarodnog humanitarnog prava, sa težištem na realizaciji zadataka prilikom obezbeđenja baze. Obuka se završava realizacijom taktičke vežbe, na kojoj će u praksi biti provereni obučenost i interoperabilnost jedinice za učešće u misiji.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u sektoru Istok misije Ujedinjenih nacija u Libanu od 2014. godine, u sastavu italijanskog kontingenta. Osnovni zadatak jedinice je obezbeđenje baze u kojoj su smeštene snage Ujedinjenih nacija. Osim ovog voda, Vojska Srbije u Libanu angažuje i pešadijsku četu, štabne oficire i element nacionalne podrške, koji se nalaze u sektoru Zapad.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #333 on: July 28, 2023, 06:11:45 pm »

Provera jedinice Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji

U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca ove nedelje je realizovana taktička vežba „Srpski štit“, na kojoj je proverena spremnost voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Reč je o jedinici Komande za obuku koja će u ovoj bliskoistočnoj zemlji biti angažovana u sastavu italijanskog kontingenta, sa osnovnim zadatkom obezbeđenja baze u kojoj su smeštene mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti, pripadnici jedinice su rešavali taktičke zadatke kakvi ih mogu očekivati u zoni operacije, dok je obučenost i interoperabilnost voda vrednovao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije.

Praćeni su i ocenjivani postupci na maršu, primena mera protivvazduhoplovne zaštite, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, te postupanje u slučaju napada na bazu ili nailaska na minsko-eksplozivna sredstva.

Zaključak je da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #334 on: August 31, 2023, 07:03:27 pm »

Redovna zamena tima Vojske Srbije u misiji EU u Somaliji

Pripadnici Vojske Srbije koji su od februara bili angažovani u sastavu medicinskog tima u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije vratili su se sinoć u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Naš tim je u prethodnih šest meseci uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih pripadnika snaga u misiji i tako na najbolji način prezentovao profesionalizam i obučenost pripadnika sanitetske službe Vojske Srbije.

Njih su u Somaliji zamenile kolege lekari i medicinski tehničari koji su u zonu operacije upućeni sredinom ovog meseca i koji su, nakon primopredaje dužnosti, započeli svoje šestomesečno angažovanje.

U sastavu kontingenta Vojske Srbije u ovoj vojnoj operaciji Evropske unije su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u misiji i petočlani medicinski tim zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu medicinsku zaštitu međunarodnih snaga stacioniranih na aerodromu u Mogadišu.

Vojska Srbije je učešće u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije započela 2012. godine, a do sada je u ovoj afričkoj zemlji bilo angažovano više od 100 lekara i medicinskih tehničara na dužnostima u komandi misije i sanitetskom timu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #335 on: September 06, 2023, 05:36:34 pm »

Upućivanje jedinice Vojske Srbije u mirovnu misiju u Libanu

U mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu juče je, sa aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu, upućen vod za zaštitu snaga iz sastava Komande za obuku.

Ova jedinica Vojske Srbije će u narednih šest meseci, u okviru italijanskog kontingenta, izvršavati zadatke obezbeđenja baze Ujedinjenih nacija u sektoru „Zapad“.

Pre upućivanja u misiju, pripadnici jedinice su prošli sveobuhvatne pripreme koje su uključivale i višemesečnu obuku na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije, kako bi u potpunosti bili spremni za angažovanje u mirovnoj operaciji. Oni će u Libanu preuzeti dužnost od prethodne rotacije voda koji je sa uspehom realizovao sve postavljene zadatke u skladu sa mandatom misije.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2010. godine. Osim voda za zaštitu snaga, Vojska Srbije u ovoj misiji trenutno angažuje i pešadijsku četu, kao samostalnu jedinicu u sastavu španskog bataljona, štabne oficire u komandi misije i grupu specijalističkih oficira zaduženih za podršku našem kontingentu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Liban1.jpg (1514.61 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* Liban2.jpg (910.74 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 762


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #336 on: September 06, 2023, 06:49:29 pm »

Za sve.

Puno Vas je sve pozdravio Rade.
Momentalno se nalazi u mirovnoj misiji na potezu od Indijskog okeana preko Sueca pa sve do Muskata u Omanu, vođa je borbene smene na italijaskom razaraču Luigi Durand de la Penne.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* Rade i kolega.jpg (249.64 KB, 1200x1600 - viewed 12 times.)

* EU Somalija patrola zastita dejstva pirata.jpg (116.21 KB, 1200x1600 - viewed 8 times.)

* L_Durand_de_la_Penne_D560.jpg (2017.85 KB, 3264x2448 - viewed 7 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 698


« Reply #337 on: September 07, 2023, 06:12:12 pm »

Да се Раде мало подсети када је био прави морнар... Cheesy
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #338 on: September 14, 2023, 04:03:46 pm »

Zamena kontingenta Vojske Srbije u mirovnoj misiji UN u CAR

Pripadnici Vojske Srbije koji su od marta ove godine bili angažovani u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici vratili su se u zemlju, nakon uspešnog učešća u ovoj mirovnoj operaciji.

U prethodnih šest meseci, kontingent Vojske Srbije, u čijem sastavu je vojna bolnica nivoa 2+, bio je zadužen za prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu, kao i evakuaciju povređenih.

U složenim bezbednosnim uslovima u zoni operacije, oni su uspešno realizovali sve postavljene zadatke i tako na najbolji način prezentovali profesionalizam i obučenost pripadnika sanitetske službe Vojske Srbije. Njih je zamenio novi kontingent koji će nastaviti da radi na zadacima zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija u prestonici Centralnoafričke Republike, Bangiju.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici započela 2014. godine upućivanjem medicinskog i nemedicinskog osoblja, a osim za vojnu bolnicu nivoa 2+ svoje pripadnike angažuje i kao štabne oficire i vojne posmatrače.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* CAR 1.jpg (1031.59 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)

* CAR 2.jpg (955.04 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #339 on: September 15, 2023, 03:14:31 pm »

Provera sposobnosti jedinica za učešće u mirovnim operacijama

U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ ove nedelje je realizovana provera sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti.

Proveri su pristupili vod vojne policije i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane iz sastava Kopnene vojske, demonstrirajući pritom dostignuti nivo borbene gotovosti i interoperabilnosti.

Na višednevnoj taktičkoj vežbi održanoj tim povodom, ove jedinice su, u skladu sa svojom namenom, rešavale zadatke koji ih mogu očekivati prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Njihov rad ocenjivao je evaluatorski tim Vojske Srbije, a rezultati su pokazali da su jedinice ispunile zahtevane standarde osposobljenosti za angažovanje u međunarodnom okruženju.

Vod vojne policije i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane nastavljaju sa ciklusom intenzivne obuke, na kraju kog ih očekuje završna provera za učešće u multinacionacionalnim operacijama koju će izvršiti međunarodni tim evaluatora.

Republika Srbija je za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti deklarisala pešadijsku četu, dva voda vojne policije, dva voda atomsko-biološko-hemijske odbrane i inžinjerijsku četu opšte podrške.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* provera mm1.jpg (861.27 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* provera mm2.jpg (1023.82 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* provera mm3.jpg (788.51 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* provera mm4.jpg (993.74 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* provera mm5.jpg (1749.45 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* provera mm6.jpg (873.42 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* provera mm7.jpg (1034.44 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #340 on: September 20, 2023, 03:01:06 pm »

Redovna zamena jedinice Vojske Srbije u mirovnoj operaciji u Libanu

Jedinica Vojske Srbije iz sastava Komande za obuku koja je učestvovala u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu vratila se u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka svog angažovanja.

U prethodnih šest meseci ova jedinica je bila angažovana na zadacima obezbeđenja baze u kojoj je smešten italijanski kontingent mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, a zamenila ju je takođe jedinica Vojske Srbije, koja je u zonu operacije upućena ovog meseca.

Zamena je izvršena u bazi Ujedinjenih nacija u Libanu, uz prisustvo komandanta italijanskog kontingenta, a na ceremoniji upriličenoj tim povodom pripadnicima Vojske Srbije su uručene medalje za uspešno učešće u misiji i doprinos izgradnji i očuvanju mira.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2010. godine, a osim voda za zaštitu snaga, u ovoj operaciji su angažovani i pešadijska četa, štabni oficiri u komandi misije i grupa specijalističkih oficira zaduženih za podršku našem kontingentu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IMG_0304.jpg (848.55 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 886« Reply #341 on: September 25, 2023, 05:14:06 pm »

Međunarodni kurs za vojne posmatrače Ujedinjenih nacija

U bazi „Jug“ kod Bujanovca ovog meseca je realizovan međunarodni kurs za vojne posmatrače Ujedinjenih nacija, koji su pohađali oficiri Vojske Srbije i oružanih snaga iz osam afričkih i evropskih država.

Obuka je realizovana u skladu sa procedurama i standardima Ujedinjenih nacija, kako bi oficiri bili u potpunosti osposobljeni za rad na dužnostima vojnih posmatrača u mirovnim operacijama pod okriljem ove međunarodne organizacije.

Tokom tronedeljne obuke, polaznici su upoznati sa važećim standardnim operativnim procedurama i najvažnijim aspektima funkcionisanja mirovnih misija, i bili su u prilici da se praktično osposobe za rad na osmatračnicama, izviđanje sa kopna i iz vazduha i da usavrše pregovaračke veštine i tehnike.

Organizator kursa je Centar za mirovne operacije, a nastavu je realizovao instruktorski tim iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije uz podršku komandi operativnih sastava Vojske Srbije i angažovanje instruktora iz partnerskih centara za obuku iz Austrije, Grčke, Mađarske i Nemačke, kao i gostujućih predavača iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije i specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice i za decu.

Centar za mirovne operacije je od 2017. godine sertifikovan za izvođenje ovog kursa od strane Integrisane službe za obuku Ujedinjenih nacija. Veliko međunarodno interesovanje za učešće na kursu potvrda je kvaliteta obuke i priprema koje Vojska Srbije sprovodi za potrebe učešća u mirovnim operacijama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 24 queries.