PALUBA
February 04, 2023, 02:19:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 ... 116   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 330469 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 602« Reply #1170 on: November 02, 2019, 10:04:05 pm »


 Pritisci; Sankcije; Trice i kučine.
 
 Kladim se da će sve isporuke ubuduće ići preko Turske i Severne Makedonije.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #1171 on: November 02, 2019, 10:30:29 pm »


А можда су ознаке уклоњене да се не би видело којој јединици техника припада? У сваком случају и да је све ово остало код нас Русија би морала да организује још неколико транспорта да би допремила целокупан систем С-400 заједно са ракетама и рез. деловима као и др. опремом за његово одржавање и употребу. Исто важи и за Панцир. Уз све то, Србија би до сада требало да изгради положај за С-400 где би он био распоређен у мирнодопско време.

пало је мени одмах то на памет, међутим, изгледа да на возила нису никада качене таблице. не види се ни да је број возила префарбаван. што се положаја тиче, да се изградити кад се обелодани да је систем ту (ако је ту). што се осталог тиче, наравно да би морало да још организује, али срце система је ту (тј било је, не знам да ли је још ту или је отишло, нагађам).

Палмер "учитиво" прети уместо да сагледа пропусте у политици САД и из тога извуку поуке. Друго, око могућих санкције су у Србији јако свесни и сигурно ће настојати да се то избегне. То је и председник Србије поменуо на једној од скорашњих конференција за штампу.

На крају, зашто би чисто дефанзивно наоружање какви су ПВО системи били предмет санкиција, па макар долазили и из Русије? Једино ако неко не планира да оружано офанзивно дејствује према Србији.

Проблем је новац. Зашто Србија купује од Русије ако је исто могла да купи од Америке? Уместо С-400 да купи Патриот. Уместо Су-35 да купи Ф-15, уместо Т-90 да купи М1А2 итд. Друго, Америка је претила свакој држави до сада да ће јој увести санкције ако крене да купује од Руса. Код неких то могу да спроведу, а код неких не могу. Трећа ствар, Србија постаје значајно јача и може да поставља неке услове јер има јачи систем ПВО. Није исто имати само С-125 и Куб или С-400 и панцир. Поред тога та техника не би била под контролом Америке у оној мери попут оне у Словачкој и Бугарској (обе земље имају С-300).џумбо, сам си себи дао одговор. да су добронамерни, не би им сметало занављање и јачање војске србије.

торпедо, знаш кад би нам амери продали патриот, ф15 или било шта друго озбиљно? на светог живка. одговор је у задњем болдованом, не би имали контролу над њим.

Добро, не морамо толико да идемо у детаље. Ја сам то навео чисто ради илустрације. Нека буде М60 или М1А1. Суштина је јасна.

Још једну ствар бих додао: Америка може да спречи испоруку С-400 затварањем ваздушног простора око Србије. Ако јој С-400 предстваља проблем у војном смислу може лако да онемогући његово појављивање овде и без санкција. Једноставно да га физички онемогући да стигне. И поставља се питање да ли ће нам увести санкције оног тренутка када потпишемо уговор или оног тренутка када то стигне? И зашто би уводили санкције након доласка система и што би уопште чекали тај тренутак ако им С-400 нарушава равнотежу у овом делу света? Ако стварно не желиш да се нешто догоди онда делујеш превентивно.
а руси су глупи па то не знају. зато и мислим да је сасвим могуће да је систем остао овде, јер врло лако може да следећи пут опет дође на малопрепоменутог светог живка.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1172 on: November 02, 2019, 10:47:07 pm »

Quote
пало је мени одмах то на памет, међутим, изгледа да на возила нису никада качене таблице. не види се ни да је број возила префарбаван. што се положаја тиче, да се изградити кад се обелодани да је систем ту (ако је ту). што се осталог тиче, наравно да би морало да још организује, али срце система је ту (тј било је, не знам да ли је још ту или је отишло, нагађам).

Таблице могу лако да се скину. Као са аутомобила. На великом броју возила из састава ОС РФ ја нисам видео ништа друго осим рег. таблица. Неки лансери имају петокраке, неки имају још неку ознаку, али већина само рег. таблице. Разликују се и по камуфлажним шемама, а ни ова обична СМБ није ректа. Чак највећи број возила је заправо такав.

Ово што је стигло у Србију је једна батерија, ако се тако може назвати. С-400 има још елемената и неопходно је да се довезе још доста тога да би систем могао да функционише. Ја не знам како неко замишља да једна батерија без осталих возила, опреме и делова као и инфраструктуре настави самостално да ради без сметњи и ограничења.

Quote
торпедо, знаш кад би нам амери продали патриот, ф15 или било шта друго озбиљно? на светог живка

Ја сам рекао да је то написано само илустрације ради и да је суштина јасна. Нека буде Ф-4 уместо Ф-15.

Quote
одговор је у задњем болдованом, не би имали контролу над њим.

Као и у новцу јер свота није мала.

Quote
а руси су глупи па то не знају. зато и мислим да је сасвим могуће да је систем остао овде, јер врло лако може да следећи пут опет дође на малопрепоменутог светог живка.

Али шта са једном батеријом? Да би С-400 имао смисла и да би био ефикасан у потпуности он мора да има и остале елементе. Требају нам и пасивни сензори као и посебни радари за откривање стелт авиона као и др. ракете које иду уз С-400 те осматрачки радар који има већи домет.

Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 242


« Reply #1173 on: November 03, 2019, 12:16:25 am »

Набавком оружја од руске компаније која је под санкцијама, Србија би дошла под удар америчких санкција. Донација од стране руске војске би могла да буде пут за избегавање постојећих санкција. Да би се спречио прелет руских транспортних авиона, морала би да се донесе посебна одлука, посебно ако би се радило о цивилним транспортним авионима. Русија је велико пространство и било ко ко забрани прелет руских транспортних авиона суочава се са претњом да му се блокира прелет преко Русије. Оружје је роба као и свака друга.

Србија би требала да уложи дипломатски напор да ојача своју позицију на Дунаву и право да слободно транспортује робу на бродовима под својом заставом. Међународни уговори су на страни Србије, америчка позиција (бар са правног становишта) је поприлично јасна и на линији права слободне пловидбе унутрашњим пловним путевима. Србија има добре односе и са Румунијом и са Русијом и не треба дозволити да на било који начин буде умешана у њихове размирице. Интерес Румуније је да Србија развије транспорт робе Дунавом, јер би тим речним бродовима Констанца била најближа морска лука.

Што се тиче С-400, мислим да се сви боје те радарске и осматрачке компоненте, него ракета као таквих. Нисам сигуран колико је тај страх основан, јер Руси могу да пошаљу ратни брод са системом С-400 на 25 километара од обале црноморских земаља и да покрију онај део Румуније и Бугарске који не покривају са Крима. Било која верзије С-400 која би евентуално дошла у Србију би била експортна верзија, слабија од онога што Руси имају на Криму.


Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1174 on: November 03, 2019, 07:15:47 am »

Vulin: O nabavci S-400 nećemo raspravljati u medijima
Tanjug   02. novembar 2019.

Država odlučuje šta će kupiti i kada, a to je ipak pitanje o kojem se ne raspravlja u medijima, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom spekulacija da bi Srbija, nakon zajedničke vojne vežbe s Rusijom "Slovenski štit 2019", mogla da kupi sistem protivvazdušne odbrane S-400.

"Nakon NATO agresije (1999. godine), vazduhoplovstvo i PVO su najviše oštećeni i zato je njihova obnova neophodna. Vazduhoplovstvo je donacijom 'migova' iz Rusije i Belorusije spaseno, neće ni PVO ostati bez obnove i pomoći. Država odlučuje šta će kupiti i kada. A šta i kada, to je ipak pitanje o kojem se ne raspravlja u medijima", rekao je Vulin za sutrašnji Kurir. On rekao i da ne vidi nikakvu pretnju u odluci NATO-a, posle vežbe "Slovenski štit 2019", da oformi poseban komandni centar za specijalne operacije u Hrvatskoj i Mađarskoj, baš kao što, ističe, vojno opremanje ili vežbe Srbije s brojnim partnerima nisu nikome pretnja. Dodao je da sve zemlje, pa i one koje su u NATO-u, imaju pravo da samostalno odlučuju šta je najbolje za njihovu bezbednost.

Vulin ponavlja da je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića politka vojne neutralnosti i naglašava da je to najteži i najčasniji mogući put, "samo ako smo dovoljno snažni da se sačuvamo". Prema njegovim rečima, dok je Vučić predsednik Srbije i dok je vrhovni komandant Vojske Srbije, Srbija neće biti deo NATO-a ili bilo kog drugog pakta i neće slušati ničija naređenja.

"Srbi su izabrali da nikada drugima ne čine ono što je činjeno njima i zato nećemo da budemo deo bilo kog pakta u kojem bi mogli da nam narede da bombardujemo neki slobodan narod", istakao je Vulin. On navodi daje Srbija od svog nastanka pa sve do 2000. uvek bila vojna sila na Balkanu, ali da je od 2000. do 2012. godine slušala strance i učinila sve da se njena vojna moć umanji do uništenja. Ističe da se od 2012. godina, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, u Vojsku Srbije ubrzano i planski ulaže, što se vidi po opremi vojnika, novom naoružanju, obnovljenoj infrastrukturi, većim platama, mogućnosti kupovine jevtinih stanova, ali i vraćanju samopoštovanja vojsci i narodu.

"Pre Vučića smo dočekivali samo strance koji su došli da nam naređuju, a ispraćali smo generale i ratne komandante u Hag. Danas dočekujemo najnovije sisteme naoružanja, a ispraćamo vojsku koja ide u mirovne misije ili vežba s najznačajnijim armijama sveta", kaže Vulin.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #1175 on: November 03, 2019, 08:28:40 pm »

Quote
И зашто би уводили санкције након доласка система и што би уопште чекали тај тренутак ако им С-400 нарушава равнотежу у овом делу света?

Не уводе Американци санкције због нарушавања равнотеже у овом делу света већ да покажу које прави "газда" у свету. Тако је и код нас. Не би нам увели санкције јер би тај С-400 био несавладива препрека у неком евентуалном окршају, него да спрече Русију да шири политички, војни и економски утицај и да Србији ставе до знања које "шериф" на Балкану.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1176 on: November 03, 2019, 09:30:00 pm »

Наравно да није несавладива препрека у нападу на Србију, али Србија постаје јача са тим системом. Без тога остаје на техници старој 50 година чија су ограничења већ позната.

Слажем се да Америка жели да спречи ширење не само руског већ и сваког другог утицаја који није амерички, али исто тако жели и да заради. Погледај само колико Румунија издваја за набавку патриота. Ако Србија већ треба или жели да набави нове системе ПВО онда је најбоље да Американци на томе зараде, а не да имају измаклу добит. Без обзира да ли се ради о С-400, С-300 или панциру, само да је са запада и да Америка као и др. велике силе имају профит. Исто тако ни мигови стари 30 године не представљају озбиљну претњу по САД, али и ту има исто измакле добити јер је Америка могла да нам прода нове/половне авионе и да још зарађује кроз одржавање, обуку и др. послове. Овако та средства иду у руске џепове. Зато се буне, зато им не одговара. Не може 10 мигова да одбије напад НАТО-а на Србију, али их спречава да зараде.

Да се разумемо, Србији је неопходна нова ракетна и радарска техника јер ово што има је старо више деценија. Свако ко говори да нам не треба ништа од овога не говори исправно. Дилема и сукоб може бити само око тога да ли купити источно (Русија и Кина) или западно. Разни паравојни аналитичари говоре против С-400 као да је већ купљен и плаћен и истичу да нама то не треба у овом тренутку као ни панцир те да се Србија трка у наоружању те да постаје несразмерно јака. Са друге стране, постоје и они који тврде да би Србија била најјача са С-400 или С-300 у свом саставу и далеко испред свих. Нико од њих не наводи да Бугарска има С-200 и С-300 као и да Румунија набавља Патриот + авиопук Ф-16. Када цртају инфографике и праве табле пореде Србију са земљама бивше Југославије које осим Хрватске немају ЛА као ни озбиљне АРЈ за ПВД (стреле и игле не рачунам). Мере Србију са Босном, Македонијом, Црном Гором, а у ту ''статистику'' убацију и Албанију. Зато намерно нико не наводи стање у Бугарској и Румунији као ни у Мађарској. Нико од њих не предочава стварно стање јер је сваки од тих чланака писан за одређене групе људе с циљем који поставља наручилац текста.« Last Edit: November 03, 2019, 09:39:12 pm by torpedo011 » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #1177 on: November 04, 2019, 06:20:05 pm »

Mislim da je diskusija o kupnji S-400 utopija, mnogo je to para.  Tongue NHF

Ali imam drugo pitanje.  Smiley

Nekidan sam čuo na vijestima u RH da je kupljen Pantsir.
Daklem, dali je to istina i ako je, koliko jedinica i koja verzija? Naravno ako se zna.

hvala poz.
« Last Edit: November 04, 2019, 06:31:07 pm by Solaris » Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 263


« Reply #1178 on: November 04, 2019, 10:04:11 pm »

Kupovina S-400 ne zavisi od para, jer para ima, samo se trebaju adekvatno raspodeliti. Tako složeni sistemi se ne kupuju kao u prodavnici, već se prave posebni aranžmani za svakog kupca zasebno. Aranžman koji recimo imaju Egipat ili Turska, ne mora biti isti i za Srbiju.


Što se tiče Pancira, jedino se pouzdano zna da ga je Srbija naručila (po više puta ponovljenim izjavama zvaničnika), ali se ostali detalji drže u tajnosti (razumljivo).
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #1179 on: November 05, 2019, 05:49:47 pm »

Kupovina S-400 ne zavisi od para, jer para ima, samo se trebaju adekvatno raspodeliti.

Ah, nemoj se ljutiti ali ovo je floskula koja se često koristi na ovom prostorima a zamjena je za - nema se.
Šta bi trebalo, kupiti rakete a svim penzionerima i zaposlenima srezati plaće na polak dok se to ne isplati.  Tongue

Samo radari sa komandnim vozilom koštaju više (nekih novaca), nego vrijede zajedno svi radari i zapovjedništva u ex Yu državama. MHO

Quote
Što se tiče Pancira, jedino se pouzdano zna da ga je Srbija naručila (po više puta ponovljenim izjavama zvaničnika), ali se ostali detalji drže u tajnosti (razumljivo).

Ne vidim neki preveliki razlog za tajnovitost, objavi se šta je naručeno, koliko komada i rok isporuke.
Neš ti super nadmoćnog oružja koje uništava sve živo u krugu beskonačno.  Roll Eyes
Ok, cijena i sami aranžman su tajni ali ovo ostalo ... Ovako to izgledaju samo kao tlapnje.

poz.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 263


« Reply #1180 on: November 05, 2019, 07:23:57 pm »

Ako bi hteo da budeš objektivan, onda bi potražio podatke šta se sve na godišnjem nivou finansira iz budžeta Srbije. Od kojekakvih nevladinih organizacija, pa do još većih gluposti. O krađi državnih para kroz razne javne nabavke i tendere da i ne govorim.

Sistem S-400 se može kupiti za potrebe Srbije, može se i relativno brzo otplatiti, ali je pre svega potrebno doneti političku odluku za njegovu kupovinu. Vojska će odraditi svoj deo posla i obrazložiti nadređenima, ali je na političarima odluka.

Javno dostupni detalji oko kupovine Pancira će biti objavljeni kada za to dođe vreme. Verujem da si više puta primetio kako ovdašnji političari imaju naviku da baljezgaju šta treba i šta ne treba u vezi određenih stvari koje se tiču vojske. Ovoga puta im je izgleda neko "stao na rep" i upozorio ih da skrate jezik.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #1181 on: November 05, 2019, 09:22:31 pm »

Quote
Исто тако ни мигови стари 30 године не представљају озбиљну претњу по САД, али и ту има исто измакле добити јер је Америка могла да нам прода нове/половне авионе и да још зарађује кроз одржавање, обуку и др. послове. Овако та средства иду у руске џепове. Зато се буне, зато им не одговара. Не може 10 мигова да одбије напад НАТО-а на Србију, али их спречава да зараде.

Могли су Американци да нешто и понуде или предложе. Не, они никад нису предложили или понудили продају односно да ми купимо неко право борбено средство. Од њих смо добили само ненаоружана возила (Хамере), опрему за обуку, донацију за изгрдању базе код Бујановца. Ево, могли би сада да нешто понуде да купимо, од "Патриота" до Ф-16, али нису и неће. Било би јако добро када би понудили радаре за осматрање ваздушног простора, на пример.

Дакле, не ради се о заради већ о томе да због "слепила" не умеју да на фин начин продобију Србију. Они имају своје фаворити на овом простору и њима нуде и поклањају наоружање. Нама су научили само да диктирају и да се то извршава. Међутим ситуација се мало изменила и то не иде баш лако.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #1182 on: November 05, 2019, 09:49:20 pm »

Ako bi hteo da budeš objektivan, onda bi potražio podatke šta se sve na godišnjem nivou finansira iz budžeta Srbije. Od kojekakvih nevladinih organizacija, pa do još većih gluposti. O krađi državnih para kroz razne javne nabavke i tendere da i ne govorim.

To pričaš o RS ili RH, malo je nejasno.  laugh Grin Tongue

Ok, sve štima, da ne idemo u daljnje nepotrebne diskusije.

Dabogda kupili/nabavili i S-400 i Pantsire.
Ali realnost je nešto drugo. NHF

poz.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 715


« Reply #1183 on: November 06, 2019, 05:42:38 am »


Чињеница да нам нису никад понудили ништа од борбених система много говори о америчкој политици. Западна средства ПВО су иначе знатно скупља од руских или кинеских.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1184 on: November 06, 2019, 10:51:04 am »


"Pancir S" u narednih nekoliko mjeseci stiže u Srbiju


Rusija će isporučiti Srbiji raketni sistem Pancir-S narednih nekoliko mjeseci, u skladu sa potpisanim ugovorom, izjavio je danas direktor ruske agencije uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda Rosoboronexport Alexandar Mihejev.

- Raketni sistemi se sastavljaju, a srpski specijalisti su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja - rekao je on za ruske medije.

Kako je rekao, ugovor će biti ispunjen u narednih nekoliko mjeseci, a nakon što se završi obuka, Rusija će započeti isporuku sistema.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 ... 116   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.