Vučiću je najlakše da "zapadnim prijateljima" kaže kako nećemo da kupimo S-400 jer nemamo para. Ja sam pri stavu da para ima, ali mu je od strane Rusa sugerisano da po pitanju takve nabavke smanji izlive egoizma u medijima.
И ја се слажем да новац постоји, али су приоритети другачији.
Можда ја и грешим, можда су нам САД нешто и нудиле.
Грешиш.
Ја полазим првенствено од озбиљнијих саопштења и назнака, а не од рекла-казала из таблоида.
Оћеш наводе из озбиљних новина? Нема проблема:
1. Србија разматра куповину С-400.
2. О С-400 се неће полемисати у новинама.
3. Србија нема паре да купи С-400.
Може и овако:
1. Србија набавља С-300
2. Упућен званичан захтев Србије Руској Федерацији за набавку С-300.
3. Руско МО демантовало постојање захтева.
4. Српско МО демантовало постојање захтева.
5. Ко је рекао С-300?
Има и ово:
1. Србија набавља 6 МиГ-29М2
2. Србија купује МиГ-35
3. Србија прима донацију од 6 Мигова 29
4. Србија плаћа 185 милиона за модернизацију и набавку УБС.
Има и:
1. Србија добија БУКМ1
2. Србија ће модернизовати БУКМ1 у Белорусији
3. Србија преговара за Азербејџаном.
Пре 2012. се причало како ће Србија да прави хеликоптер са Украјином, да се разматра поновно покретање програма НА у кооперацији са ''страним партнерима'', ескадрила вишенаменских авиона за 100. годишњицу В и ПВО, модернизација Г-4,... Датуми су се померали, али је увек било нешто у најави.
Хипотетичка набавка Ф-16 за Србију не долази у обзир због логистичког хаоса који би настао, у ПВО једино што нам одговара је Мистрал, што ћемо изгледа и купити, јер то није технолошки и логистички ризична набавка. Радари за покривање територије су неодговарајући за увезивање са постојећим системима и вероватно су скупљи од руских.
И ја сам исто против Ф-16, али зашто онда набављамо ербасове хеликоптере, зашто смо купили мистрал и зашто набављамо другу опрему са запада? Тачно је да би прелазак са руске и совјетске технике на западну кошта, али ја колико видим Србија купује и са запада. Зашто није купљена комплетна ескадрила Ми-17 него се купује 2+3+...? Шта је Газела?
Што се радара тиче ја колико знам ми имамо и радаре западне производње које користе јединице ВОЈИН.
запад јавно затвара очи на свакодневне гадости, кршење Устава и Закона који се догађају у овој јадној земљи која свакодневно "крвари као у рату" губећи људе који одлазе "трбухом за крухом" - да се више никад не врате.
Не видим ни да се друге светске силе много потресају због тога.