PALUBA
January 27, 2023, 11:35:45 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... 116   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 328904 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 219


« Reply #1350 on: July 31, 2020, 11:37:25 pm »

Quote
Модерна цивилна варијанта пухова је Мерцедес Г, почетна цена за цивилну варијанту у Америци је око 150 хиљада долара. Да кажемо да на луксузну опрему отпада 30 хиљада долара, опет би са ценом од 120 хиљада био 6 пута скупљи од УАЗ Патриота.

Хоћеш рећи да је цена "патриота" 20000 долара? Ако заиста толико кошта, онда толико и вреди :'(. За 5-6 година ће их расходовати...

Ја сам му подигао и заокружио цену, можда су неке ствари урађене другачије за војна возила. Цивилна верзија је 2018. у Русији коштала 12-16 хиљада долара: https://www.motor1.com/reviews/274321/2019-uaz-patriot-first-drive/ У мају прошле године, најскупља верзија је коштала 1,103,000 у рубљама: http://avtoter.ru/en/2019/05/06/novyi-yaz-patriot-2019-2020-s-avtomatom-i-novym-dvigatelem-cena-foto-harakteristiki/ То је тренутно испод 15,000 долара: https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1%2C103%2C000&From=RUB&To=USD

Када се упоређују цене, треба имати у виду да је вредност новца у Русији другачија. Номинални GDP је 2,73 пута мањи од онога који се изражава паритетом куповне моћи. Рачуница је компликована, али да је направљен без било кавих увозних делова (искључиво руска радна снага и материјал), његова вредност би била 36,000 долара. На исти начин на који је номинални GDP у Русији 11, а реални 31 хиљаду долара. Пошто има доста увозних делова, његова вредност је негде између. Све ово нема везе са ценом коју је Србија платила, али говорим да аутомобил није 6 пута лошији од Мерцедеса Г. Можда 3 пута.Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1351 on: August 02, 2020, 07:52:09 pm »

недеља, 02.08.2020.

Наставља се осавремењавање Војске Србије

НИКИНЦИ – У Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци”, министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас извођењу дела обуке одељења оклопног борбеног возила точкаша Лазар-3 и бојевом гађању новом аутоматском модуларном пушком 6,5/7,62 мм коју производи „Застава оружје”.

Према Вулиновим речима, процес осавремењавања и увођења нових средстава наоружања у Војску Србије је непрекидан.

„Модуларна пушка калибра 7,62 и калибра 6,5 је нешто што немају ни много веће, богатије и развијеније армије него што је наша. Модуларна пушка је постала део нашег наоружања, припадници 41. пешадијског батаљона већ вежбају са њом, узимају је као своје основно средство и показују да су наши конструктори урадили изузетан посао”, рекао је министар одбране, преноси Танјуг. Нагласио је да ће влада наставити да опрема Војску Србије. Осим тога, демонстрирано је и како се употребљава оклопно возило пешадије Милош 4x4, које ће бити велико појачање за припаднике специјалних јединица и показује да српски конструктори могу да се носе са светском конуренцијом.

„Све што је представљено требало би да значајно повећа убојитост наших војника пешадије, за 30 до 50 процената, односно да повећа предњи појас запречне ватре и вероватноћу поготка јединачном ватром уз несмањену ефикасност у рафалној паљби. Основа свега тога је нови метак 6,5 мм који је уведен у наоружање после исцрпних испитивања претходних година и нова модуларна пушка М19 6,5/7,62 мм која је недавно уведена у наоружање, а чију сте ефикасност данас могли да видите током обуке припадника 41. пешадијског батаљона” - изјавио је помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић. Додао је да је она опремљена комплексним нишанским системима - дневни и рефлексни оптички нишан који спада у стандардни комплет пушке, као и термовизијски нишан који ће носити одређени број припадника сваког пешадијског одељења, а који значајно повећава ефикасност тог одељења и у ноћним дејствима.

Како је истакао потпоручник Небојша Цветковић, командир вода у 41. пешадијском батаљону ИВ бригаде Копнене војске, током обуке и гађања на полигону у Никинцима, могло се видети да је пушка поуздана, веома прецизна и ергономична.

„Посебно бих издвојио чињеницу да је ова пушка модуларна, што значи да се зависно од задатка и од потребе може користити и у калибру 7,62 мм, као и у калибру 6,5 мм, који се по одређеним параметрима показао као изузетан”, рекао је потпоручник Цветковић.

Припадник 72. бригаде за специјалне операције истакао је да су припадници те јединице на полигону у Никинцима започели увежбавања на борбеном оклопном возилу „Милош”.

„Прва запажања су да је возило поуздано, комфорно, одликује га добра проходност и омогућује нам лако наступање, односно, лак излазак из возила и запоседање борбеног положаја”, истакао је он, додајући да ће доласком возила Милош у ту јединицу знатно бити унапређене борбене способности, а извршавање задатака бити олакшано.

Извођењу обуке је присуствовао и начелник управе за развој и опремање, бригадни генерал Милан Поповић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1352 on: August 03, 2020, 07:39:35 am »"Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši"


Kada je reč o mogućoj nabavci američkih vojnih aviona od strane Vojske Srbije, Hodžis je rekao da ne zna specifičnosti u vezi sa mogućom nabavkom.

On je ukazao da bi za SAD bila dobra investicija da pomognu Srbiji u modernizaciji vojske, ali je, sa druge strane, postavio pitanje zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu.

"Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši", rekao je on.

Na primedbu da su u Prištinu nedavno stigli američki "hamviji", Hodžis je rekao da svaka nacija ima obavezu da se štiti, ali mora da ima prioritete u vezi sa investiranjem.

"Mislim da je na srpskom narodu da izabere da li je to infrastruktura, medicina ili odbrana, bitno je da se nađe balans", kazao je Hodžis.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1353 on: August 03, 2020, 09:44:09 am »Наставља се осавремењавање Војске СрбијеQuote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je izvođenju dela obuke odeljenja oklopnog borbenog vozila točkaša “Lazar-3”, sa izvršenjem bojevog gađanja novouvedenom automatskom modularnom  puškom 6,5/7,62 mm koju proizvodi "Zastava oružje", u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme “Nikinci”.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1354 on: August 04, 2020, 07:45:35 am »Prošla sve testove: Vojska Srbije uvela pušku koja menja kalibar u odnosu na municiju


Vojska Srbije uvela je novo streljačko naoružanje koje prvi put ima modularnu pušku koja menja kalibar u odnosu na municiju.

Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša.

Ova puška je postala deo srpskog naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom, prenosi RTS. Sve to zajedno treba da znatno poveća ubojitost naših vojnika pešadije za 30 do 50 odsto, odnosno da poveća prednji pojas zaprečne vatre i verovatnoću pogotka u poluautomatskom režimu uz nesmanjenu efikasnost u rafalnoj paljbi.

"Pošto se upravo završava provera glavnog elementa tog novog sistema streljačkog naouružanja, to je modularna puška u kalibru 6.5 i 7.62 milimetara. Puška je do sada završila najveći broj testova što znači 95 odsto su to mehanički testovi. Šokove, udare, blato, pesak, vodu – izdržala je uspešno proveru pouzdanosti i izdržljivosti", objašnjava Nenad Miloradović iz Ministarstva odbrane Srbije.


Veliki tehnološki skok

Ubojitost vojnika koja se ostvaruje novim sistemom streljačkog naoružanja, što podrazumeva novu pušku i još osam novih tipova streljačkog naoružanja, novi sistem municije i novi set optičkih i optoelektronskih nišanskih sprava.

„Ovde smo pokazali kao proizvođač da se radi o jednom velikom skoku u odnosu na prethodnu generaciju i po pitanju efikasnosti i po pitanju ergonomije i po pitanju lakoće upotrebe sredstva iz nove generacije“, ističe Aleksandar Mladenović iz „Zastava oružja“.

Osnova svega toga je, kaže, novi metak 6,5 milimetara koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška „M19 6,5/7,62 mm“ koja je nedavno uvedena u naoružanje.

Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima – dnevni i refleksni optički nišan koji spada u standardni komplet puške, kao i termovizijski nišan koji će nositi određeni broj pripadnika svakog pešadijskog odeljenja, a koji značajno povećava efikasnost tog odeljenja i u noćnim dejstvima.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1355 on: August 04, 2020, 07:55:52 am »


Prošla sve testove: Vojska Srbije uvela pušku koja menja kalibar u odnosu na municiju


Čestitam "novinaru" koji je smislio naslov, a takođe i inžinjerima u CZ koji su supeli da stvore ovo čudo od savremene puške.
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 219


« Reply #1356 on: August 04, 2020, 08:01:27 am »


Prošla sve testove: Vojska Srbije uvela pušku koja menja kalibar u odnosu na municiju


Čestitam "novinaru" koji je smislio naslov, a takođe i inžinjerima u CZ koji su supeli da stvore ovo čudo od savremene puške.

 Grin Grin Grin
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1357 on: August 04, 2020, 02:43:21 pm »Quote
Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi “Zastava oružje”, nova je puška u naoružanju Vojske Srbije. Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodna za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 863


« Reply #1358 on: August 04, 2020, 03:22:06 pm »"Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši"


Kada je reč o mogućoj nabavci američkih vojnih aviona od strane Vojske Srbije, Hodžis je rekao da ne zna specifičnosti u vezi sa mogućom nabavkom.

On je ukazao da bi za SAD bila dobra investicija da pomognu Srbiji u modernizaciji vojske, ali je, sa druge strane, postavio pitanje zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu.

"Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši", rekao je on.

Na primedbu da su u Prištinu nedavno stigli američki "hamviji", Hodžis je rekao da svaka nacija ima obavezu da se štiti, ali mora da ima prioritete u vezi sa investiranjem.

"Mislim da je na srpskom narodu da izabere da li je to infrastruktura, medicina ili odbrana, bitno je da se nađe balans", kazao je Hodžis.


izvor


Боже господе шта овај прича. А као Приштина је нашла приоритете и то је наоружавање војске. И САД су нашле приоритет а то је давање донација у виду НВО суседима Србије...И господин Хоџис се као исчиђава... Па што се први не понудише да помогну Србији да осавремени војску, а не само да уништава и оно што је имала.
Logged
vodnik policije
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 496


« Reply #1359 on: August 04, 2020, 07:10:16 pm »

TOC R.I.P.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1360 on: August 05, 2020, 12:40:38 pm »Novu pušku VS proizvela Zastava oružje: Meci iz užičkog Prvog partizana


Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi “Zastava oružje”, nova je puška u naoružanju Vojske Srbije.

Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodna za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Modularna puška M19, u zavisnosti od zadatka i potrebe, može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm. Ovim se prevazilaze i eventualno nastali logistički problemi, s obzirom na to da novi metak kalibra 6,5 mm nije trenutno rasprostranjen na svetskom tržištu. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 m.

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u njen kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost, navode iz Ministarstva odbrane.

Metak 6,5 mm sa običnim zrnom i mesinganom čaurom i metak sa probojnim zrnom i mesinganom čaurom su proizvodi privrednog društva „Prvi partizan“ a. d. Užice. Reč je o potpuno novom metku 6,5 mm koji je idejno zasnovan na sportsko-lovačkom metku 6,5 mm Grendel, s tim da su njegova konstrukcija, balističko rešenje i funkcijske karakteristike prilagođeni potrebama gađanja iz poluautomatskih i automatskih oružja.

Posle svih ispitivanja, mehaničkih testova i testiranja u raznim meteorološkim uslovima, kao i provere pouzdanosti i izdržljivosti iz oba kalibra, postignuti rezultati su na izuzetno visokom i zavidnom nivou. U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, modularna automatska puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike.

izvor


* M19.JPG (44.14 KB, 640x445 - viewed 47 times.)
Logged
dzombijaner
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #1361 on: August 08, 2020, 07:43:22 pm »

Da li bi mogao neko od stručnijh članova Paluba da ukratko objasni šta je taktička prednost modularne puške? Takođe, ako je moguće, u čemu se ogleda šira korist za Srbiju?
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 239« Reply #1362 on: August 09, 2020, 10:21:23 am »

09.08.2020

Министар Вулин: Развој система ПАСАРС и модернизација радара „Жирафа“ важни су за Војску Србије

Министар одбране Александар Вулин и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић присуствовали су испитивањима рада против-авионског самоходног артиљеријско-ракетног система (ПАСАРС) са интегрисаним ракетама „Игла” увезаног са модернизованим осматрачко аквизицијским радаром „Жирафа, на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Након опита, министар Вулин је рекао да је развој противавионског система ПАСАРС, заједно са модернизованим радаром „Жирафа“, велика ствар не само за нашу противваздухопловну одбрану, већ за читаву нашу војску.

- Војска Србије непрекидно се модернизује. Наши људи се обучавају и оно што је најважније, показујемо да су наши инжињери и наши конструктори у стању да прате светске трендове и да налазе најбоља решења која могу да се примене на нашој техници и нашој технологији. Војска Србије, захваљујући таквим људима, у стању је да се опрема и наоружава много јефтиније него што би то радила да је на тржишту - рекао је министар одбране.

Министар Вулин наглашава да је наше само оно што је производ наше памети и што сами произведемо, јер све друго подлеже туђим одлукама, неким другим правима и не може да се користи онако како мислимо да треба.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Развој ПАСАРС-а заједно са модернизованим радаром „Жирафа” је велика ствар не само за нашу противваздухопловну одбрану, већ за читаву нашу војску - истакао је министар одбране.

Према речима в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, трупна противваздухопловна одбрана годинама је била запостављана како код нас тако и код много развијенијих земаља, а поготово у претходној ери експедиционих и асиметричних сукоба, али се сада поново интензивно ради на њеном побољшању. Он објашњава да систем ПАСАРС-16 - самоходно противавионско оруђе базирано на топу „Бофорс“ 40 мм и модернизовани радар „Жирафа“ који је основни осматрачки сензор батерије система ПАСАРС, су два система који чине основу наше модернизоване трупне ПВО.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- На радару „Жирафа“ у току су испитивања, пре увођења у наоружање, софтверског радарског пријемника, који значајно побољшава његове способности. То је прва фаза у модернизацији тог радара на коме се унапређују разни подсистеми како би радар имао свеукупно боље карактеристике - веће даљине захвата малоразмерних циљева, попут малих беспилотних летелица које сада постају доминантна претња, повећање брзине заузимања борбеног положаја, повећања броја оруђа којима може да се управља тј. којима могу да се аутоматски доделе циљеви - рекао је Милорадовић.

Основна варијанта противавионског система ПАСАРС уведена је у наоружање прошле године, истиче Милорадовић и додаје да су у складу са принципима спиралног развоја у току завршна испитивања нових подсистема који ће додатно да унапреде то противавионско оруђе. Као један од њих Милорадовић наводи интеграцију ракетног система „Игла“ на сва раније завршена оруђа, чиме би ефикасност ПАСАРС-а против ваздухопловних циљева због опремљености самонавођеним противавионским ракетама била знатно повећана.Покретачи и други елементи за интегрисање ракетног система „Игла“ на усавршени противавионски топ, послужиће за интегрисање и новонабављених ракета „Мистрал“, за које помоћник министра за материјалне ресурсе каже да су у овом тренутку вероватно најбоље на свету у својој класи. На тај начин, синергијом између унапређеног система навођења са радара Жирафа и додавањем ракета на ПАСАРС значајно ће се повећати способности тог система у његовој основној намени, а то је ПВО заштита јединица Копнене војске.

- Имамо велики број старијих, преносних противавионских ракетних система као што су „Игла“ и „Стрела“. На бојиштима у будућности појавиће се велики број циљева новог типа, пре свега разних врста беспилотних летелица и та старија, такорећи отписана оружја, односно противавионске ИЦ вођене ракете, сада добијају на значају јер су оне, уз потребне модификације, ефикасно, а веома јефтино средство за уништавање такве врсте циљева и из тог разлога се код нас интегришу на систем Пасарс – објашњава Милорадовић.Руководилац пројекта на задатку Усавршени противавионски систем „Бофорс“ - Пасарс капетан Александар Станојевић из Војнотехничког института рекао је да је опит по свим параметрима протекао успешно.

- Имали смо прилику да присуствујемо конструкторским испитивањима интеграције ракетног система „Игла“ на усавршени противавионски систем Пасарс. Сам систем функционише тако што је увезан са осматрачко аквизицијским радаром „Жирафа“. Нова дигитална комуникација између радара и оруђа је успешно функционисала. Пратили смо разне циљеве у ваздуху. Успешно смо добили захвате на дефинисаним даљинама, а навођење је било подједнако успешно и уз помоћ модернизованог радара и уз помоћ оптичког индикатора циља – поручује капетан Станојевић и додаје да је ово друга фаза модернизације усавршеног противавионског система „Бофорс“ - Пасарс.

Овим испитивањима присуствовали су и начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић.

http://www.mod.gov.rs/cir/16303/ministar-vulin-razvoj-sistema-pasars-i-modernizacija-radara-zirafa-vazni-su-za-vojsku-srbije-16303


* 111781_57034414_and_6033_1596910094.jpg (1117.75 KB, 2500x1664 - viewed 38 times.)

* 111781_57034414_and_6031_1596829371.jpg (1285.33 KB, 2500x1664 - viewed 37 times.)

* 111781_57034414_and_5962_1596829366.jpg (966.13 KB, 2500x1664 - viewed 39 times.)
« Last Edit: August 09, 2020, 10:34:16 am by pvanja » Logged
milena braco
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 700


« Reply #1363 on: August 09, 2020, 12:34:05 pm »

"Министар Вулин наглашава да је наше само оно што је производ наше памети и што сами произведемо, јер све друго подлеже туђим одлукама, неким другим правима и не може да се користи онако како мислимо да треба."

Potpuno je u pravu. Gdje se proizvode Boforsi, Zirafe, Igle i Mistrali?Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1364 on: August 09, 2020, 01:07:30 pm »
Logged
Pages:  1 ... 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... 116   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.049 seconds with 23 queries.