PALUBA
May 22, 2024, 08:48:03 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 ... 120   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 408915 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1365 on: August 10, 2020, 09:18:48 am »Quote
Danas je VTI izvršio ispitivanja rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama „Igla”, uvezanog sa modernizovanim osmatračko akvizicijskim radarom „Žirafa, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Cilj današnjih ispitivanja bio je utvrđivanje tačnosti u radu podsistema za prenosa podataka o cilju sa radara Žirafa na top Bofors 40 mm. Imali smo priliku da vidimo modernizovani sistem Žirafa, a ono što se danas desilo na aerodromu nagovestila je još 11. januara 2019. godine u svojoj izjavi tada potporučnik Tamara Šević, tokom prikaza naoružanja i vojne opreme u Vojnotehničkom institutu. Pa da pogledamo ko je ona i šta je tada izjavila.

U jednom od odgovora na komentar u poslednjem objavljenom videu o mobilnom artiljerijsko-raketnom sistemu anglo-francuskog porekla RapidFire, napisao sam da bi za PASARS napredak bio da se oslobodili raketa RLN-IC.

Danas ih nismo videli, ali ne zbog mog komentara, već mislim da sistem PASARS prati trendove i evoluira u dobrom pravcu, tako da će izmena još biti, a lično se nadam da se od raketa RLN-IC nije odustalo i da će od njih u skorije vreme nastati dva domaća sistema PVO o kojima sam govorio u drugom delu videa o raketama RLN-IC.

Danas smo na sistemu PASARS videli novu kupolu za koju se nadam da će se dalje razvijati dok ne bude besposadna i daljinski upravljiva iz kabine za gađanje u pasivnom modu. Prema informacijama kojima raspolažem danas viđeni sistem ne usmerava cev topa samo po pravcu već i po elevaciji, a podaci se dinamički ažuriraju i prenose na cev topa. Na kupoli su postavljena dva prenosna sistema PVO Igla, ali smo čuli da se pored njih mogu koristiti i sistem Strela-2M, koju smo nekada proizvodili. Takođe na kupoli se nalaze i GPS antene. Čuli smo u izjavi dr Miloradovića da će se izrađeni PASARS-i prevesti na izgled danas viđenog sistema. Danas nismo videli TOMS optoelektronski stanice, zasad se koristi prvobitna verzija za pasivno nišanjenje i gađanje u dnevno noćnim uslovima. Poslušajmo najzanimljive segmente izjava datih od strane dr Miloradovića i kapetana Stanojevića rukovodioca projekta na zadatku Usavršeni protivavionski sistem „Bofors“ – Pasars u vezi sa današnjom aktivnošću.

Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #1366 on: August 10, 2020, 02:39:40 pm »

Izgleda da novi UAZ Patriot ima problem sa korozijom od prvog dana.Evo i poljaci su testirali UAZ Patriot.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1367 on: August 13, 2020, 10:01:32 pm »

Borbeno vozilo „Miloš“ ojačava operativne sposobnosti
Novosti online četvrtak, 13. 08. 2020.

Uvođenjem višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4x4 „Miloš“, proizvoda domaćeg znanja i pameti, u naoružanje naših jedinica značajno će biti unapređene operativne sposobnosti Vojske Srbije.
Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila koje je uspešno prošlo sva ispitivanja i da se uvere u vatrenu moć, visok nivo zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti u svim vremenskim i terenskim uslovima. Vozilo „Miloš“, čiji je nosilac razvoja i proizvodnje JP Jugoimport - SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije. Standardna verzija predviđena je za posadu od osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila s mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnja vrata ili zadnju rampu pokretanu hidraulički, dok je za četiri člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz bočna vrata.

Osnovni koncept vozila predstavljaju samonoseće oklopno telo, savremeni sklopovi pogona i prenosa snage i nezavisni sistem oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu od 14 t. Dizel motor CUMMINS ISB 300 snage 300 KS, automatski menjač Allison 3500 SP i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu brzinu kretanja više od 110 km/č. U slučaju oštećenja pneumatika točkovi sa takozvanim „run-flat“ ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 km, a osim toga imaju i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima.

Borbeno vozilo „Miloš“ ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem tokom protivzasednih dejstava, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

„Miloš“ može biti opremljen i daljinski upravljanom borbenom stanicom naoružanom mitraljezom kalibra 12,7 mm, za dejstvo danju i noću, zatim raketnim sistemima PVO, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od 5 do 8,5 km, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica koji su montirani na teleskopskim stubovima različitih visina.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da ulažu u domaće znanje i domaću pamet, da opremaju jedinice najsavremenijim sredstvima u skladu s potrebama i da dalje jačaju operativne sposobnosti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1368 on: August 20, 2020, 02:36:34 pm »General Hodžis: Mogući pritisci Kremlja na Srbiju zbog kupovine oružja iz Kine


Srbija sigurno ima suvereno pravo da kupuje oružje od Kine ili od koga god želi, ali Vlada Srbije mora da odluči kako da izbegne zamenu jedne zavisnosti - od Kremlja, drugom zavisnošću - od Komunističke partije Kine, ocenio je general u penziji Frederik Ben Hodžis, nekadašnji komandant kopnenih snaga SAD u Evropi.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), osvrćići se na to što je Srbija nedavno kupila šest kineskih bespilotnih letelica, i odgovarajući na pitanje koje su moguće posledice kupovine oružja iz Kine za Vojsku Srbije, rekao da poslovanje sa Kinom obično uključuje, kako je rekao, „neke negativne ishode”, navodeći „transfer ili krađu tehnologija, infuziju kineske radne snage na uštrb zapošljavanja radne snage domaćina i izuzetno nepovoljne sporazumi o otplati kineskih dugova”.

Hodžis smatra da bi Zapad bi trebalo da se takmiči sa Kinom, nudeći Srbiji bolje mogućnosti.

On je izrazio nadu da će Vlada Srbije učiniti ono što je najbolje za mlade ljude Srbije, kako bi im omogućila najbolje i najperspektivnije sporazume od kojih će imati koristi u budućnosti.

„Srbija 2020. nije Srbija iz 1999. godine. Verujem da većina Srba traži dalju integraciju sa Zapadom i da većina mladih želi mogućnosti za bolje prihode, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu”, istakao je Hodžis.

Na pitanje kakva bi mogla biti reakcija Moskve na to što Srbija kupuje kiensko oružje, Hodžis je odgovorio da ne bi bio iznenađen upozorenjima Kremlja, niti time da vrši pritisak na Vladu Srbije.

Hodžis je od 2014. do 2017. godine komandovao kopnenim snagama SAD u Evropi, a sada je saradnik vašingtonskog nevladinog Centra za analizu evropske politike (CEPA), prenosi Tanjug.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1369 on: August 27, 2020, 05:52:21 pm »
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1370 on: September 07, 2020, 07:45:42 am »
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1371 on: September 07, 2020, 05:55:28 pm »

Naša vojska dobija savremeno oklopno vozilo, plod domaće pameti koji je otporan na mine
Novosti online ponedeljak, 07. 09. 2020.

SAVREMENE tendencije razvoja naoružanja i vojne opreme, ali i vojnih vozila imaju za cilj da povećaju bezbednost vojnika na bojištu, produže vek upotrebe sredstava, uz smanjivanje njihove cene proizvodnje i održavanja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected Vehicle) odnosno „Oklopna vozila sa protivminskom zaštitom zaštićena od dejstava iz zasede” naziv je koji se u vojnoj terminologiji koristi za vozila koja su otporna na minsko–eksplozivna sredstva i imaju odgovarajući stepen balističke zaštite ukrcnog dela, koji omogućava zaštitu posade od streljačke municije i određenih tipova protivoklopnih sredstava. Ona se upotrebljavaju za prevoženje jedinice u opasnim situacijama, kao što su ratne prilike ili učešće u multinacionalnim operacijama na terenima visokog rizika, koji zahtevaju vozila visoke zaštite, prohodnosti i pokretljivosti.

Novo oklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6 plod je domaće pameti, znanja naših inženjera i proizvod domaćih fabrika. Reč je o vozilu čija je namena bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Imajući u vidu da je srednjoročni cilj naše vojske da se nijedan naš vojnik više ne prevozi  u kamionu pod ceradom, novo vozilo, koje je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina, ogroman je iskorak.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kod ovog rešenja, pogonska grupa sa motorom snage 205 kW, devetostepenim menjačkim prenosnikom i dvostepenim diferencijalnim razvodnikom pogona, smeštena je u prednjem i srednjem delu vozila u podužnoj osi vozila. Vozilo ima stalni pogon na sve točkove. Sa leve strane je smešten vozač, a sa desne komandir. Ukrcno-iskrcni deo posade se nalazi u zadnjem delu vozila. Ukupni broj članova posade je 12 - vozač, komandir, nišandžija na mitraljezu i devet članova posade. Posada ulazi i izlazi u oklopno telo kroz vrata na zadnjoj ploči vozila.

Postoje i dva otvora na krovnoj ploči kako bi u slučaju potrebe posada mogla da ih iskoristiti za prinudni ulazak odnosno izlazak. Bočna vrata koriste vozač i komandir. Sedišta u ukrcno-iskrcnom delu vezana su za krov vozila, sklopiva su i preko sistema vođica i opruga efikasno apsorbuju udare i vibracije, što povećava komfor vožnje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kako je vozilo MRAP 6x6 rešenje na bazi komponenti terenskog automobila FAP 2228, to podrazumeva da sistem za oslanjanje bude zavisnog tipa. Prednost koju pruža zavisno oslanjanje FAP-a 2228 je gotovo rešenje za koje nije potreban dalji razvoj i prilagođavanje šasiji vozila te je cena drastično niža u odnosu na oslanjanje iz uvoza.

Kako je FAP 2228 opremljen CRPV sistemom, OVT 6x6 MRAP takođe poseduje taj sistem pored „run-flat“ uložaka u pneumticima, čime se pokretljivost vozila podiže na najviši nivo. Oklopna zaštita vozila obezbeđuje zaštitu nivoa STANAG 3 sa svih strana vozila. Debljina pancirnih stakala je prilagođena standardu kako bi nivo zaštite bio istog nivoa na svim delovima vozila. Donji deo oklopnog tela je oblikovan tako da se njime postiže zaštita od udarnog talasa eksplozije ispod vozila i samim tim zadovoljava karakteristike vozila MRAP koncepcije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vozilo M-20 6x6 predstavlja ključni faktor za obezbeđenje zaštićene mobilnosti pešadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dve familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje.

Izvor: www.novosti.rs


* 0001.jpg (75.39 KB, 1024x591 - viewed 50 times.)

* 0002.jpg (113.12 KB, 1024x682 - viewed 48 times.)

* 0003.jpg (102.11 KB, 1024x683 - viewed 50 times.)

* 0004.jpg (147.26 KB, 1024x683 - viewed 52 times.)

* 0005.jpg (164.67 KB, 1024x683 - viewed 49 times.)

* 0006.jpg (106.39 KB, 1024x683 - viewed 48 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1372 on: September 07, 2020, 06:04:43 pm »Quote
MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected Vehicle) odnosno „Oklopna vozila sa protivminskom zaštitom zaštićena od dejstava iz zasede” naziv je koji se u vojnoj terminologiji koristi za vozila koja su otporna na minsko–eksplozivna sredstva i imaju odgovarajući stepen balističke zaštite ukrcnog dela, koji omogućava zaštitu posade od streljačke municije i određenih tipova protivoklopnih sredstava. Ona se upotrebljavaju za prevoženje jedinice u opasnim situacijama, kao što su ratne prilike ili učešće u multinacionalnim operacijama na terenima visokog rizika, koji zahtevaju vozila visoke zaštite, prohodnosti i pokretljivosti.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1373 on: September 22, 2020, 05:18:14 am »

понедељак, 21.09.2020.
Милан Галовић

Електронске очи Војске Србије

Набавком футуристичке опреме за осматрање ноћу и у лошим временским условима наши војници изједначени су с колегама из најсавременијих армија света

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Необичне справе на шлемовима војника које се по потреби могу спустити у ниво очију, за које је и неупућеним посматрачима јасно да је реч о некаквим електронским двогледима или бинокуларима, постале су неизоставни део опреме елитних припадника Војске Србије. Реч је о војницима обухваћеним пројектима модернизације „1.500” и „1.500 плус”, а који се односе на опремање толиког броја војника наоружањем и опремом стране (пројекат „1.500”) и домаће производње (пројекат „1.500 плус”). Важан део те опреме су оптоелектронски уређаји, посебно они за ноћне и услове лоше видљивости. То је оно што је донедавно недостајало Војсци Србије, а што иначе поседују њихове колеге из модерних армија 21. века. Каква је по овом питању била ситуација минулих година, о томе је, између осталог, недавно за „Политику” говорио пензионисани генерал Љубиша Диковић, бивши начелник Генералштаба ВС.

„Копнена војска је унапредила покретљивост, заштиту, могућност дејства у свим условима дању, а посебно за дејство ноћу и у другим условима ограничене видљивости... Набавком знатног броја оптоелектронских средстава, што из увоза, што из домаће производње та слабост практично више и не постоји”, истакао је генерал Диковић.

Министарство одбране је ових дана први пут објавило детаљније податке о овој технологији, која можда није толико атрактивна на први поглед као авиони или хеликоптери, али је припаднике Војске Србије сврстала у ред савремено опремљених војника. С тим уређајима испред очију, рекао би неко, делују као да су дошли из неког футуристичког филма. Kада је реч и о овој опреми, постигнуто је оно чему систем одбране тежи у сваком смислу, да она буде и са Истока и Запада, али и, што је посебно важно, домаћег порекла. Од средстава која се монтирају на шлем, или носач који се носи око главе, елитни војници ВС су опремљени бинокуларом ДВС-8 руске производње с увећавајућом оптиком.

Поседују и мултифункционални термовизијски двоглед француске производње ЈИМ УЦ. Ово средство намењено је за осматрање, детектовање, препознавање идентификацију, лоцирање и обележавање циља по коме се затим дејствује. Овај супердвоглед има ласерски даљиномер, дневну камеру, термовизијску камеру, магнетни компас ГПС и ласерски обележивач циља. Сличну намену (али мањег домета) има и ласерски мултифункционални даљиномер „москито” швајцарског порекла. Војска Србије опремљена је и уређајем МУНС америчке производње. Реч је о средству великог домета које се монтира на пешадијско наоружање за гађање ноћу. Овај уређај намењен је пре свега специјалцима, за задатке када неку критичну ситуацију треба решити једним хицем.

Таква прецизност очекује се од снајпериста, а да би они били ефикасни, морају да виде даље и јасније од других захваљујући посебној техници конструисаној и набављеној за њих. Телескопски дурбин „спотер 60” с увећањем од 20 до 60 пута набављен је за њих.

Када је реч о домаћим оптоелектронским средствима које војска користи, или ће користити, реч је о преносним осматрачким уређајима, системима командира за видео-надзор околине, нишанским справама и уређајима који олакшавају посао возачима борбених возила из којих је, по природи ствари, смањена видљивост. Једно од поменутих врста средстава је МИП-1 (скраћени назив од „мултисензорска извиђачка платформа”), преносни уређај на постољу, намењен осматрању и извиђању у свим временским условима, дању и ноћу, а због прикупљања обавештајних података и лоцирања циљева.

Термовизијске камере у возилима

Када је реч о оваквој технологији, али уграђеној у возило, треба истаћи командно-извиђачко возило (КИВ), које је настало модернизацијом возила БОВ-3. Посаду возила, опремљеног савременом телекомуникационом и информатичком опремом, чини шест војника којима су на располагању телевизијске камере, као и термовизијска. КИВ је опремљен и даљински управљаном борбеном станицом, која такође постаје стандард савремених армија, а из које се, из возила, а не из саме станице (куполе), може дејствовати митраљезом и бацачем граната. У ред возила „наоружаних” и камерама, али намењених за обавештајно-извиђачке задатке, спадају и БРДМ-2 МС, које је Русија поклонила Војсци Србије.

Izvor: www.politika.rs


* 01vojskaoci.jpg (53.38 KB, 677x381 - viewed 42 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1374 on: September 23, 2020, 01:40:20 pm »

Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1375 on: October 02, 2020, 04:59:20 pm »

петак, 02.10.2020.
М. Г.

Ново специјално возило АБХО


Атомско-биолошко-хемијска (АБХО) одбрана Војске Србије добила је ново специјално возило, односно „платформу”, како се то војничким речником каже, која може да замени пет постојећих средстава ове службе, чији припадници су се истакли у сузбијању вируса корона.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Како је саопштено из Министарства одбране, ово специјално возило развија Војнотехнички институт, а нулта серија овог средства налази се на испитивању у 246. батаљону АБХО.
У касарни „Цар Лазар” у Крушевцу одржано је представљање овог средства чему је присуствовао и министар одбране Александар Вулин. Како је рекао поручник Рајко Гујаничић из ове јединице, мобилна платформа за деконтаминацију може да замени цистерне за деконтаминацију и воду, возило за гашење пожара, пумпу за испумпавање воде као и „сани џет” уређај за деконтаминацију. Вулин је рекао да је војска, на основу искуства из сузбијања ковида 19, увидела каква средства су јој потребна. Он је истакао значај АБХО која мора добити значајнију пажњу и улогу него до сада.   

Izvor: www.politika.rs                 


* 001.png (433.27 KB, 677x381 - viewed 15 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1376 on: October 05, 2020, 02:17:43 pm »
Srbija nabavlja turske dronove, sve spremno za kupovinuSrpska državna delegacija otputovala je danas u Ankaru gde će ugovoriti kupovinu više sistema borbenih bespilotnih letelica tipa “barjaktar”.

Kako prenose beogradski mediji, u Tursku su otišli ministar finansija Siniša Mali i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Kako se navodi, oni treba da pripreme svu dokumentaciju i ugovor na osnovu kojih će u Srbiju stići jedan od najmoćnijih borbenih sistema bespilotnih letelica na svetu.

"Barjaktar" je sistem turske proizvodnje koji se kao izuzetno efikasan pokazao u ratnim sukobima u Siriji, Iraku, Libiji, ali i u poslednjim okršajima u Nagorno Karabahu.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali u petak je boravio u Turskoj, gde je sa predstavnicima te zemlje razgovarao o otvaranju velike inudstrijske zone u Srbiji.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1377 on: October 16, 2020, 01:04:06 pm »"Morava" ima domet 40 kilometara: Najveći pomak kod artiljerijskih i raketnih sistema


Najveći pomak u modernizaciji kopnenih snaga Vojske Srbije napravljen je u artiljerijskim i raketnim sistemima.

Samo u poslednje tri godine u naoružanje je uvedeno više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme. Svakako najveći iskorak napravljen je na samohodnom modularnom sistemu "oganj" od koga se očekuje da naredne decenije bude okosnica vatrene podrške jedinicama.

Efektna paljba na nedavno održanoj vežbi "Sadejstvo 2020" na Pešteru iz gotovo svih savremenih oruđa potvrdila je opredeljenje vojnog vrha da digne na noge ovaj segment armije. Uvođenjem u naoružanje samohodne haubice "nora B52", modernizovane guseničke haubice 122 milimetra "gvozdika", digitalizovane i modularne verzije "ognja", kao i višecevnog lansera raketa "morava" Vojska Srbije dobila je na moći, ali i dometu koji sada dostiže - 40 kilometara.

O snazi ovog roda oružanih snaga svedoči i učinak sa Peštera - artiljerijsko-raketna oruđa za svega sedam minuta paljbe na prostor okupiran zamišljenim neprijateljskim snagama površine nekoliko kvadratnih kilometara ispalila su čak 500 projektila ili oko 20 tona razornog čelika.

"Srbija je među svega 10 država u svetu koje imaju mogućnosti da razvijaju ovakve dalekometne artiljerijske sisteme, oruđa, municiju i opremu za upravljanje vatrom", objašnjavaju za Novosti u Ministarstvu odbrane. "Pripadamo svetskom trendu u domenu povećanja dometa, preciznosti vatre, ali i uvođenju projektila sa projekcijom putanje. To je dobra osnova za brojna druga unapređenja i razvoj novih sistema."

Većina ovih zahteva primenjena je na modularnom sistemu "oganj", koji osim što može da ispaljuje gotovo sve nevođene projektile, ima mogućnost i za punjenje sofisticiranom municijom kakva je raketa "alas".

Ovaj model "ognja", osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalne elemente omogućio je daleko veću brzinu upotrebe - od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom "Ognju" potrebna su svega tri minuta, dok je njegovoj starijoj verziji bilo potrebno neuporedivo više vremena.

U okviru rada na razvoju oruđa, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i upravljanje vođenim raketama. U Vojnotehničkom institutu razvijaju se i rakete "košava 1" i "košava 2", čime će se domet naše raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte.


Haubica vraćena sa otpisa

Novi život je udahnut i samohodnoj haubici 122 milimetra, čija je modernizovana verzija imala javnu premijeru na Pešteru. Ovo sredstvo, kako ističu u Ministarstvu odbrane, skinuto je sa liste za otpis, budući da je odlukom prethodnih vlasti "gvozdika" bila planirana za otpis i sečenje. Artiljerci Vojske Srbije na modernizovanim guseničkim haubicama uvežbavaju takozvanu MRSI paljbu, koja podrazumeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa, s tim da svi zajedno istovremeno padnu na cilj.


Tenk M-84

Armije iz regiona posebnu pažnju poklanjaju razvoju i modernizaciji artiljerijskog i raketnog naoružanja. Njihova lupa na vežbi "Sadejstvo 2020" bila je usmerena na modernizovani tenk M-84. Ovo borbeno sredstvo nastalo je u predvečerje građanskog rata, a na njemu su radile fabrike iz svih delova tadašnje Jugoslavije.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1378 on: October 20, 2020, 12:30:07 pm »

Učinak opremanja jedinica kopnene vojske modernim oruđem
R. Dr. 20. 10. 2020.

KOPNENA vojska opremljena je novim sredstvima i naoružanjem. Posle dugog niza godina nabavljena su nova artiljerijska oruđa, nove uniforme i čizme, a poboljšava se i materijalni položaj svih pripadnika.

Ovo je tokom obilaska pripadnika Treće brigade Kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu, poručio ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je prisustvovao prikazu dela naoružanja i opreme dve brigade Vojske Srbije.

- Kopnena vojska je naš najmasovniji vid oružanih snaga, u kojoj služe vredni, posvećeni ljudi, kojima je otadžbina iznad svega - naveo je Vulin. - Gde god je bilo teško, kad god, Kopnena vojska je tu. Njeni pripadnici su u kopnenoj zoni bezbednosti, gde 24 časa dežuraju i vode računa da naša bezbednost i životi ne budu ugroženi.

Prilikom posete, prikazano je izviđačko odeljenje opremljeno po modelu M-21, rad bespilotnog vazduhoplova malog dometa - drona, kao i izviđački multisenzorski komplet KIM-1. Predstavljen je i ponos srpskih artiljeraca - samohodna top-haubica "nora" B-52 M15, modernizovano borbeno oklopno vozilo BOV, univerzalna prenosna stanica UPAOS, pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, meteo-stanica i logističko vozilo. Pripadnici Kopnene vojske, kako je rečno, preuzeli su na sebe najveći teret tokom epidemije, obezbeđivali sve domove za socijalno staranje, bolnice i izvršavali sve druge zadatke.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1379 on: October 29, 2020, 06:16:19 am »Stigla prva isporuka ruskih tenkova u Srbiju


Avioni sa tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji počeli su da sleću na batajnički aerodrom, nezvanično saznaje Sputnjik. Prema našim saznanjima, isporučena su dva tenka T-72B1MS Beli orao.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni.

Kako je doskorašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao u maju prošle godine pred vojnu paradu u Nišu, kada je ovaj tenk prikazan, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. On je tada dodao da će naše oklopne jedinice zahvaljujući toj donaciji, biti „značajno unapređene i ojačane“.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju.

I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani pre nego što su isporučeni našoj vojsci.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija i naš tenk M-84 „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku eksploataciju u Srbiji“.

„Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država“, rekao je Boldirjov za Sputnjik.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 ... 120   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.066 seconds with 23 queries.