Швајцарска је неутрална и купује само са запада. Аустрија је неутрлна и купује само са запада. Шведска је неутрална, нема ништа руско. Једино остаје Финска која држи стару руску технику коју гледа да замени западном.
Слажем се са тиме да је то политичка тема и да зависи од одлуке политичара, али се све на крају своди на новац. Циљ је да неко са запада буде економски задовољен. Мислим да би могло да се нађе решење да онда запад добије могућност да продаје нешто друго нпр. локомотиве, грађевинске машине, опрему, лекове, возила итд. Ми од њих купујемо готово све, а из Русије не стиже много робе у поређењу са ЕУ и САД.
Друга ствар која је врло битна, а опет се тиче полтике, је стратешко опредељење Србије. Да је у НАТО било би лакше, а исто важи и за ОДКБ јер би онда непријатељ био лакше и прецизније дефинисан, а поред тога и добављач. Овако је само КиМ представљено као највећи безбедносни проблем, а спољна политика није јасно одређена.
Све земље величине Србије (Мађарска, Чешка, Словачка) пројектују своје буџете и организацију у складу са потребама НАТО и имају неку слободу како и шта да уреде. Они сви имају по једну ескадрилу ловачких авиона, једну ескадрилу хеликоптера за превоз, јуришна авијација је угашена, имају по пар Ми-24 који треба да оду у пензију или ће да набаве апаче итд. Буџети су им већи од нашег, ако изузмемо ово повећање ради набавки.
Сви ти системи које ми набављамо су добри, али сутра ће ваљда морати да буду употребљени и то изискује одржавање.
Шведска је неутрална на папиру, ниво размене информација са Шведском је већи него са многим чланицама НАТО (прогуглај
14 Eyes).
Све три земље које си поменуо имају далеко већи национални доходак од Србије, па је нормално да имају и већи војни буџет. Номинали БДП Чешке је 5 пута већи, Словачке 3,5 пута већи, а Мађарске мало мање него 3 пута већи. Без обзира на повећање српског војног буџета, он је и даље пуно мањи од њиховог. Чешки буџет је 4 милијарде долара, словачки 2 милијарде, а мађарски је негде између. Једина земља из окружења са којом би Србија могла да се упоређује је Бугарска, која је 2020. имала сличан војни буџет. Оно што Србију извлачи су домаће набавке, јер је све што се произведе у земљи јефтиније.
Ја не видим баш превише лутања по питању набавке војне опреме. Поред оних ствари које је Џумба набројао (буџет, политика), ту су и могућности унапређења домаће индустрије. Купиш дронове од Кине, а они ти помогну да завршиш развој домаћих дронова. Купиш хеликоптере од Француза, а они ти омогуће да одржаваш Газеле. Наравно да има и политике. Купујеш ПВО већег домета од Кинеза, зато што би набавка С-300/350/400 од Руса изазвала санкције.
Када су хеликоптери у питању, мислим да је ту логика била веома једноставна. Србији је био потребан наоружани универзални (
utility) хеликоптер већи од Газеле, а мањи од Ми-17/35. Мил нема такав хеликоптер, Русија нема такав хеликоптер у својим оружаним снагама. Кина не производи нешто тог типа. Могао је да се набави од нових добављача негде у свету - или у Европи. Ремонт Газела је сигурно био плус. Међутим, и без тога, мислим да је направљен добар избор. Не постоји пуно компанија које производе хеликоптере, посебно не у том сегменту.
Хајде да погледамо Мистрал. Када тај тип оружја набавиш у количини од 18 комада, онда је јасно да се не ради о неком масовном увођењу у наоружање. Покушаће да их интегришу на домаће системе Пасарс. Када заврше интеграцију, тражиће неки облик сарадње са произвођачем (MBDA), мултинационалном компанијом која годишње направи 4 милијарде долара и запошљава преко 11 хиљада људи. Та компанија не производи ништа слично Пасарсу, то је веома мало тржиште за њих. Ако Србија може да прода њихове системе трећим земљама, кроз интеграцију у Пасарс, добро по њих. Да би Србија продала те системе, треба прво да их има у својој војсци. То је нешто што може да отвори врата за трансфер технологије, а можда у једном тренутку и за лиценцну производњу неких компоненти. Уопште није битно да ли су руски системи те класе добри. Мистрал је добар систем, а постоје земље које неће купити оружје које користи руске ракете тог типа. (Постоје и Руси који могу да направе нешто слично са руским ракетама и ПВО топовима
)