PALUBA
June 14, 2024, 03:26:25 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 [110] 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 414899 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 061« Reply #1635 on: December 04, 2021, 05:41:14 pm »

Панцир треба да упореде са ЗСУ 57 или прагом.

Ako nisi sarkastičan, onda je ovo još gore nego ono kod novinara Novosti. Oni ljudi pročitali parametre po daljini i visini i na osnovu toga doneli takvu ocenu.
Znači, ako postoji interesovanje, ja mogu da objasnim zašto nije "prikladno" upoređivati 1 oruđe Pancir sa celom baterijom Neva.
« Last Edit: December 04, 2021, 05:49:23 pm by Kubovac » Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #1636 on: December 04, 2021, 11:15:49 pm »

кубовац, ако ја, пешадинац, добро копчам, нева се размешта на некој територији. јесте један радар, али рампе су раштркане и покривају већу површину. већи број ракета је на располагању, и дејствује се са рампе која је најближа или из неког другог разлога најпогоднија. нева притом има већу ракету, самим тим и већу бојеву главу (заборавио сам, да не тражим сад, чини ми се да беше 57 кг) што значи да ће приликом поготка имати већу шансу за уништење циља. јесам бар близу?  Grin
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 061« Reply #1637 on: December 04, 2021, 11:49:32 pm »

@ssekir75

Ima tu nešto, vezano za bojevu glavu i verovatnoću uništenja cilja usled toga.
Ali druge stvari su presudne.

Neva je klasičan sistem teritorijalne PVO. Organizovana je tako da vatrena jedinica ima sve što joj treba da može samostalno da radi, a može raditi i u sklopu veće jedinice ili pak primati podatke od integrisanog sistema PVO.
U svom sastavu ima osmatrački radar srednjeg do velikog dometa, obično P-12 ili P-18, ali recimo sada vidimo u Etiopiji koriste radare 36D6 Niva. Mogu i drugi radari.
To vatrenoj jedinici Neva omogućava potpunu situacionu svesnost, jer osmatrački radar vidi "daleko". Pritom se osmatrački radar može pomeriti od par stotina metara do par kilometara od nišanskog radara i Stanice za vođenje raketa, da bi "otisak" položaja iz vazduha bio manje očigledan.
Tako da u tom smislu posada u Stanici za vođenje raketa ima izdvojeni pokazivač na kome posmatra stanje u vazdušnom prostoru prema podacima osmatračkog radara srednjeg do velikog dometa.
Tek kada se avioni približe daljoj granici zone uništenja, rukovaoc gađanja naređuje uključenje nišanskog radara na zračenje, otkrivanje cilja i dejstvo po njemu vođenim raketama.
Takođe, nišanski radar sistema Neva ima domet do 85 km. Naravno, neće se njime tražiti ciljevi, ali se stvara mogućnost da se, prema oceni situaciju u VaP-u može primeniti poseban režim rada.
Taj režim omogućava uključenje nišanskog radara na zračenje i otkrivanje i kratkotrajan zahvat cilja na većoj daljini. Recimo 50 km. U tom trenutku moguće je isključiti zračenje nišanskog radara, a oficir za vođenje postavlja na posebnom potenciometru na svom pultu brzinu cilja koja je do tada zabeležena. Recimo 250 m/s. Operatori ručnog praćenja održavaju brzinu kretanja antena po uglovima konstantnom.
Rukovaoc gađanja posmatra kretanje cilja i njegove parametre na izdvojenom pokazivaču osmatračkog radara u svojoj kabini. Ukoliko dođe do promene brzine ili pre svega do promene parametara (cilj počne da manevriše) može narediti uključenje nišanca na zračenje, ponovni kratki zahvat cilja i opet na memorijsko praćenje. I tako sve dok cilj ne dođe u zonu dejstva.
Ova metoda nije više toliko efikasna danas, Neva je zastareo sistem, ali u svome vremenu to je bila dobra i poželjna mogućnost, pogotovo uz upotrebu šeme lažnog lansiranja, kada se iako je zračenje radara isključeno, uključi predajnik komandi upravljanja, pa pilot dobija signaizaciju da je na njega ispaljena raketa i počne da manevriše. Teški bombarderi ne mogu da manevrišu tako agresivno, a i brzina im je gotovo konstantna i onda se tako mogu raspoznati od lovaca i krene se sa praćenjem baš tih ciljeva i dejstvo na njih.
Naravno to je bilo u tom vremenu, danas su i neki bombarderi nadzvučni, ali svejedno i dalje znatno slabije manevrišu.

Sa druge strane, Pancir je sistem teritorijalne PVO, ali određenih objekata infrastrukture i slično, što bi se na zapadu reklo "point defence". Takođe, koristi se i kao faktička zaštita sistema PVO većeg dometa poput S-300PM ili S-400.
Samostalan rad jednog oruđa Pancir, stavlja posadu u veoma tešku situaciju, jer osmatrački radar sa malim dometom od 36-47 km (zavisno da li je jednostrana ili dvostrana antena) ne omogućava situacionu svesnost koja je potrebna. Oruđe ne vidi cilj lovca na 50 km, a ovaj već dejstvuje na njega sa PRR i drugim vođenim projektilima. Doduše Pancir ima mogućnosti da se brani od tih projektila, ali tada on faktički prestaje da brani objekat koji mu je poveren, nego se "bavi sam sobom" odnosno bori se za "sopstveno preživljavanje".
Da bi se jedno oruđe Pancir moglo porediti sa celom vatrenom jedinicom sistema Neva, trebalo bi da se formira jedinica koja bi se minimalno sastojala od 1 vatrenog oruđa Pancir, komandne stanice i eksternog osmatračkog radara srednjeg do velikog dometa. E tada bi se koliko toliko moglo govoriti o nekom "upoređenju", ovakve vrste.

Pancir je višekanalan po cilju, ima i topove. Potentniji sistem od Neve, bez daljeg. Ali samostalno oruđe je u modernom ratovanju gotovo jednako ranjivo kao i baterija Neva, a možda čak i više. Ovde pre svega govorim o napadu aviona, ne samo BPL, jer će ga SEAD grupe i avioni naoružani sa PRR gađati sa daljina sa kojih on njih uopšte ne vidi. Potrebno bi bilo da ima komandnu stanicu i osmatrački radar srednjeg do velikog dometa i da se uključenje na zračenje u borbeni rad, samo onda kada se ciljevi približe daljoj granici zone uništenja. Čak ne ni na tih 47 km, nego još bliže, na cca 20-tak kilometara, jer je toliki domet raketa.

Sa druge strane, Pancir ima svoje režime rada:
1. 2-6 oruđa u režimu "master-slave" - jedno oruđe sopstvenim radarom osmatra i prenosi sliku direktno na druga oruđa.
2. 6 oruđa u režimu rada sa komandnom stanicom i sopstvenim eksternim radarom srednjeg do velikog dometa sa ili bez veze sa integrisanim sistemom PVO
3. 6 oruđa u režimu rada sa komandnom stanicom bez sopstvenog eksternog radara srednjeg do velikog dometa, ali uz prijem podataka od integrisanog sistema PVO putem komandno-informacionog sistema
4. rad 1 oruđa u autonomnom režimu- rad uz osmatranje sopstvenim radarom kratkog dometa i/ili uz prijem talasa obaveštavanja radio-vezom

Ovaj zadnji režim, pod brojem 4., je režim koji je u sukobima u Siriji i Libiji, pokazao sve svoje slabosti i primenjuje se samo u "posebnim" slučajevima, bilo da su u pitanju neka zasedna dejstva ili odbrana nekog, uslovno govoreći, manje važnog objekta na pravcima na kojima se napad ne očekuje sa velikom verovatnoćom ili katkad kao zaštita ostalih vatrenih oruđa tokom samohodnog marševanja.....  

Režim rada "master-slave", pod brojem 1.,  se primenjuje kada baterija dejstvuje u sastavu ešalonirane PVO.

Najbolji rezultati za Pancir, ostvaruju se u drugom i trećem režimu rada baterije sa 6 oruđa sa komandnom stanicom i sopstvenim eksternim radarom srednjeg do velikog dometa. Ako je moguće uz to primati i talas obaveštavanja ili još bolje biti uvezan u komandno-informacioni sistem višeg nivoa kao dodatni izvor podataka, onda je ta baterija zaista u mogućnosti da veoma efikasno dejstvuje, zaštiti i sebe i objekat branjenja....

« Last Edit: December 05, 2021, 12:16:47 am by Kubovac » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #1638 on: December 06, 2021, 01:38:38 pm »

Quote
Neva je klasičan sistem teritorijalne PVO.

Quote
Sa druge strane, Pancir je sistem teritorijalne PVO,

Чиони ми се да си код овог другог цитата начинио лапсус. "Панцир" је систем "трупне ПВО", односно "point defence", како су у даљем тексту и описао.

Иначе, све остало је добро и разумљиво описано.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 061« Reply #1639 on: December 06, 2021, 02:56:03 pm »

Quote
Neva je klasičan sistem teritorijalne PVO.

Quote
Sa druge strane, Pancir je sistem teritorijalne PVO,

Чиони ми се да си код овог другог цитата начинио лапсус. "Панцир" је систем "трупне ПВО", односно "point defence", како су у даљем тексту и описао.

Иначе, све остало је добро и разумљиво описано.

Da, njegova namena je pomalo "specifična". Svakako nije sistem "klasične" trupne PVO da prati i brani oklopne i oklopno-mehanizovane jedinice jer je točkaš, ali svakako štiti jedinice PVO S-300 i S-400 tokom njihovog premeštanja, kao i sopstveni raspored tokom premeštanja, pa stoga i ima mogućnost dejstva u pokretu.
Sa druge strane, koristi se i kao PVO kapitalnih objekata infrastrukture, kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska čvorišta i slično.
U Ruskoj vojsci, Pancir se svrstava tamo gde su i S-300P/PM i S-400, u "Vozdušnu PVO", što bi po našem bilo "teritorijalna PVO", mada nije potpuna jednakost u terminologiji.

Vidi se kod razvoja ruskog PVO želja za "unifikacijom" sistema PVO, pa sam već pisao o prelasku sa "hijerarhijskog" organizovanja PVO uz striktnu podelu na trupnu PVO (Suhoputna PVO) i teritorijalnu PVO (Vozdušna PVO), na organizaciju strukture prema funkcionalnim karakteristikama, gde će se ova podela polako "brisati" a sredstva uvezivati po tome da li i kako mogu funkcionisati zajedno. Tu je naravno i napredak sistema automatizacije, koji postaje gotovo univerzalan, baziran na savremenim PC digitalnim tehnogijama, a što je preduslov za ovo, jer su dosadašnji sistemi automatizacije kod Suhoputnih i kod Vozdušnih PVO bili nekompatibilni, uz neke mogućnosti zajedničkog rada na nekim nivoima uz dodatna sredstva za uvezivanje što je samo komplikovalo takav rad, usložnjavalo ga, a nisu bili ni retki slučajevi ispadanja ili pucanja tako složenog sistema.
« Last Edit: December 06, 2021, 03:17:58 pm by Kubovac » Logged
miodrag2
desetar
*
Offline Offline

Posts: 100


« Reply #1640 on: December 06, 2021, 10:13:56 pm »

Danas je jedan od najznačajnijih dana za vojnu industriju Srbije u skorije vreme.

Puštanje u pogon superračunara u Kragujevcu je za ovu industriju jedan od najznačajnijih događaja u skorijoj istoriji.

Odlično je što predsednik države ističe isključivo civilnu primenu ovog računara, da li iz neznanja, da li zbog mudrosti. Ali je ovo jedan od najznačajnijih dana i najznačajnijih događaja u skorijoj istoriji vojne industrije ove zemlje. I nadam se da će se rezultati istog videti veoma brzo.

Mogućnosti koje se sa ovim ovoj industriji i zemlji u celini otvaraju su neverovatne. I čudi me da niko od vas ovaj događaj nije ispratio. Niti shvatio njegov značaj.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 061« Reply #1641 on: December 06, 2021, 10:42:07 pm »

I čudi me da niko od vas ovaj događaj nije ispratio. Niti shvatio njegov značaj.

Eto. Zato si ti tu da nama neupućenima koji ne shvataju, skreneš pažnju i sve lepo objasniš. 
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1642 on: December 12, 2021, 12:24:04 pm »

11.12.2021.

Вучић: Србија наставља да развија и додатно снажи своје војне капацитете

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са министром одбране Небојшом Стефановићем и војним врхом након војног приказа у Нишу, да се компликује безбедносна ситуација у целом свету, као и нашем региону, и да Србија зато мора даље да развија и додатно снажи своје војне капацитете.

"Како би Војска Србије била довољан одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на територију Србије", рекао је Вучић. Вучић је пренео новинарима да му је на састанку предочен петогодишњи план и програм опремања, наоружавања, организације и попуне људства, у периоду од 2022. до 2027. године.

Вучић је рекао да су у том плану предложена огромна улагања у војску и да је о томе разговарао са министром Стефановићем, и да би најмање требало уложити преко 500 милиона евра више годишње него што се сада улаже, иако су потребе и захтеви војске да то буде 700 милиона евра више.

"То је дефакато још један војни буџет", додао је Вучић и напоменуо да ипак треба имати у виду сложеност ситуације.

Вучић је рекао је на војном приказу у Нишу могао да се види рад дивизиона самоходних топ хаубица "НОРА Б-52 М15", које су производ српске војне индустрије и које продајемо на тржишту Европске уније. Вучић је рекао да ће у наредном периоду бити значајног појачања у свим видовима Копнене војске, као и да нам је потребно више војника и да ће зато бити настављено унапређење материјалног положаја официра и подофицира. Како је рекао, за једну земљу важно је да буду решена три елемента да би могла да опстане у савременом свету, у коме је свако свакоме вук. То су, додаје, да обезбеди границе своје земље и сигурност својих грађана, затим да енергетски обезбеди земљу довољним количинама струје, нафте и гаса, и да има довољно хране у будућности.

Вучић је рекао да су разговарали и о томе да треба да имамо 100 одсто попуњеност резерви хране за војску, не 15 дана као што је сада случај, већ два месеца, иако се у случају напада прелази на ратну производњу. Вучић је рекао да ће се то разматрати са Робним резервама.

"Не слутећи ништа, већ желимо да кажемо да смо ми организована и способна држава и домаћинска и зато треба да видимо са Робним резервама да можемо, од хране до муниције, да управљамо на домаћински начин", навео је Вучић.

"Тако и у војсци, имате 14 авиона, па онда морате да повећате број. Када купите четири МИ 13, кажу треба ескадрила од осам, а онда кажу, на основу искуства, да буду три јединице по три. Када увек нешто набавите, отворе се нове ствари које треба да набавите да бисте постигли резултат. Набавка муниције, горива, јер ти људи морају да вежбају на опреми коју смо набавили", истиче Вучић. Како је рекао, набављамо и трошимо огроман новац за нашу војску.

"Она је данас многоструко снажнија у односу на оно када сам постао министар одбране. Срећан сам што смо донели велике промене. Да ли је идеално и добро, још далеко од тога", закључио је Вучић.
 
Немамо одлуку о увођењу обавезног војног рока

Вучић је рекао је да још нема одлуке о увођењу обавезног војног рока. Вучић је, на питање око поновног враћања обавезе служења војног рока, рекао да има пуно проблема с тим, много отворених питања.

"Немамо одлуку о томе, јер има више отворених питања", објаснио је Вучић и додао да би то свакако било спасоносно за војску.

Вучић је указао да је, једно питање, на пример, од ког годишта ће да се примени војна обавеза, и да, ако се пресече и каже од 2004. или 2005. то би значило око 35.000 момака, број који војска у овом тренутку не може да прихвати, јер је капацитет до 10.000. Ту се, додаје, онда поставља питање кога ослободити, а кога не, па и колико ће држава плаћати војнике, иако је то најмањи проблем, а онда и да ли команда обуке може да обучи војнике.

"То је само део питања у вези ове стратешке одлуке. Знам да је већина становништва за ту одлуку, али има милион проблема о којима разговарамо, а тако разматрамо и значајно увећање плате за добровољно служење војног рока. Још вагамо између те две одлуке", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да свакако мора да се оснажи наша војска, која мора да има додатних минимално 5.000 војника. Рекао је да држава купује опрему, и да, на пример, неко мора да лети у тим авионима, а сада више нема довољно пилота, па нови људи морају да се шаљу на обуку.

"То нису једноставне ствари, војска је компликован систем, и не може да се изгради за годину или две. Ми је градимо девету годину на озбиљан начин и тек се сада виде помаци", објаснио је Вучић и додао да јавност не види све што има војска, јер се приказује само један део. Истакао је да је наша војска неупоредиво снажнија него што је била, а за неки месец, додаје, могао би да каже да више нисмо лака мета као што смо били, и да више нико неће моћи да се игра с нама мачке и миша. Тиме, сматра, више никада неће да страдају мала Милица, и мала Сања на мосту у Варварину.

"Тада нисмо имали довољно снажну војску да се супротставимо и земљу одбранимо, то су ствари које се мењају", рекао је Вучић. Вучић је рекао да је изнео само део проблема у вези питања које се чини "лаганим".

"Све рачунице смо направили, али није једноставно такву одлуку донети", закључио је Вучић.
 
Пре краја године стижу "Корнети" из Русије

Вучић је изјавио да већ пре краја ове године очекује да у Србију из Русије стигне противоклопна оруђа - противоклопне ракете "Корнет", што ће значајно оснажити Војску Србије.

Вучић је рекао да очекује и значајне набавке по питању опремања и наоружавања војске у 2022. године, а посебно у периоду од 2023. до 2025. године.

Вучић је истакао да посебно треба да појачамо противваздушну и ловачку авијацију, као и ловачко-бомбардерску авијацију.

Вучић је рекао да је разговарао са најважнијим људима из Министарства одбране и Војске Србије о војно-безбедносној и економско-политичкој ситуацији у региону и свету са потенцијалним последицама у будућности на угрожавање безбедности Србије и њених грађана.

Вучић је рекао да су имали у виду сву сложеност ситуације са којом се данас суочавамо - нарастајуће тензије на истоку Европе и све снажнији сукоби економско, енергетско политички између западног света и Кине и Русије и преламање интереса великих сила и регионалних сила у нашем региону.

"То нам даје обавезу да даље снажимо српску војску и разговарали смо како да попуњавамо јединице и даље побољшавамо материјални статус војника, официра и подофицира, иако је сада боља ситуација него пре, и како да у наредном периоду додатно привучемо људе да служе војску како би могли све јединице да попунимо у складу са циљевима", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити одређених измена стратегијских докумената у смислу потреба даљег јачања наше војске и дугорочног чувања наше војне неутралности, и који ће јасно омеђити потребе достизање одређеног нивоа снаге војске и капацитета Војске Србије.
 
Већа улагања у Војску Србије, Србија сама осигурава своју слободу

Србија неће никога да напада, али наше је да земљу чувамо, посебно због тога што нисмо чланица НАТО и што сами морамо да осигурамо своју слободу и сигурно небо и то ћемо бити у стању, поручио је Вучић и најавио значајно већа улагања у војску.

Вучић је рекао и да војска тражи огроман новац, од 700 милиона евра годишње, мимо повећања плата од осам одсто, али да им ништа није обећао док се за око месец дана не ураде опсежне анализе.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли је добио списак жеља војног врха, шта би могла да добије војска да би се модернизовала и да ли за то има новца и додао да ће захтевима изаћи у сусрет, али не у толиком обиму.

"Захтеви војске су оправдани, јер они имају стратегијске одлуке шта да прате у региону и свету и морају да знају какву снагу морају да имају и да буду снажнији, и од кога и у које видове војске треба улагати", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је реч о великим парама које би водиле страховитом снажењу Војске Србије и најавио да очекује да министар финансија Синиша Мали дође у Ниш како би то размотрили. Вучић је нагласио и да војни буџет не сме да угрози план "Србија 2025", ни износ јавног дуга у односу на БДП.

"Мања процена би била реална, али буџет војске ће да представља огромну разлику у односу на већину у региону, не на све"
, рекао је Вучић наводећи да неке земље које су богатије купују више наоружања, као што је Мађарска.

Вучић је рекао да и Румунија и Хрватска снаже војску, као и да Албанци на Косову и Метохији више улажу, што је ситан новац у односу на Србију, али да ништа не треба потцењивати.

Вучић је рекао да би војска могла да тражи и милијарду евра годишње и да види куда то иде указујући колико у свету расту потребе и колико се броји наоружање.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 175


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1643 on: December 12, 2021, 04:17:22 pm »

Ovde ću se osvrnuti samo na deo teksta iznad u kom se govori o rezervama hrane od 15 dana i prelasku na ratnu proizvodnju.

Takozvani sandal sa Marinikom Tepić, kada ona navodi da se u Vojnoj Ustanovi Morović drži  (ili skriva ) droga  (ili drugi narkotici ) zapravo ne otkriva to na šta je ona "uperila prst" (nema dokaza da se drže narkotici ),već da Vojna Ustanova Morović ima prazne hale u kojima bi trebalo da se proizvodi HRANA ZA VOJSKU.  VU Morović u svom sastavu ima "Titovo lovište " gde se gaji jelenska divljač, mufloni, jeleni lopatari I divlje svinje, fazani, jerebice i druga divljač.  A ima i hale  (na koje Marinika uperi prst) u kojima se nekada u punom kapacitetu tovila živina( za meso), uzgajale koke nosilje (za jaja I jaja u prahu kao prerađevinu ) I druge životinje po potrebi.  VU Morović ima par stotina hektara najplodnije zemlje pored reke Bosut pored sela Morović  (VU Morović i selo Morović dele samo reka Bosut i jedan mostić ) pored Šida, a uz samu granicu sa Hrvatskom. 

Da bi se ti pogoni stavili u puni kapacitet treba naj manje jedna godina, a vrlo verovatno i dve jer recimo u 2022. treba poorati svu zemlju, posejati razne žitarice za ishranu stoke  (ovde ne računam divljač jer za nju se već to radi ) ,sačekati celu godinu ,požnjeti, pa ako rod bude dobar povećati broj životinja u odgoju. 

Ovo navodim kao primer jer Vojska Srbije ima nekoliko ovakvih ustanova,jer je neko ko je bio pametan, gradio to za nedaj Bože posle Drugog Svetskog Rata, da narod i vojska imaju šta da jedu u slučaju rata.  To je od 2000. do 2022. (Jer nema šanse da se promeni ni iduće godine kao što sam naveo) planski uništavano.  I eto pred izbore se neko dosetio  (čuo je žalbu pa je iskoristio u propagandne svrhe ) da eksplatiše temu "povećanja rezervi".

U ovom prvom delu sam nadam se dovoljno dobro opisao da Vojska sama ne može tako brzo da uveća rezerve.  Ali recimo da neko zaželi da te rezerve uveća kupovinom iz civilstva?  Gde da dokupimo mi sve što nam zatreba?  Poljoprivreda u Srbiji je urnisana.  Sve se uvozi.  Mleko, meso, jaja skoro sve dolazi iz uvoza.  Žitarice imamo ali ove i naredne godine ne računajte da će ih neko tako lako prodati.  U januaru ove godine taj isti koji se sada dosetio da nemamo rezervi za 15 dana je po nagovoru "stručnjaka" učestvovao u prodaji naših robnih rezervi žitarica Kini u zamenu za kredit Kineske Eksim banke koji je potrošen ko zna na šta. To je dovelo do naglog skoka cena svih žitarica u Srbiji,do skoka cena koncentrata kojima se tovi stoka, tako da je tokom ove 2021.za oko 40% smanjena proizvodnja u Srbiji i mesa i mleka i jaja . U voćarstvu nije ništa bolje takođe.  Tako da I nije čudo što su rezerve samo za 15 dana, tako će biti i naredne naj manje dve godine jer su pređašnji potezi istih ljudi koji se sada pojavljuju kao "spasioci" I doveli do toga.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #1644 on: December 13, 2021, 01:15:51 am »

Pre oko 15 godina (mozda i vise) su vojni kapacieti za smestaj i cuvanje ratnih rezervi goriva (njih nekoliko) ustupljeni NIS-u jer VS nije imali cime da ih napuni pa su postali visak. Tada su ustupljeni u komercijalnom aranzmanu NIS-u.
Bareme jedan od njih je podzemni objekat.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 360


« Reply #1645 on: December 13, 2021, 02:14:33 am »

...Vojna Ustanova Morović ima prazne hale u kojima bi trebalo da se proizvodi HRANA ZA VOJSKU. 

Ovo navodim kao primer jer Vojska Srbije ima nekoliko ovakvih ustanova,jer je neko ko je bio pametan, gradio to za nedaj Bože posle Drugog Svetskog Rata, da narod i vojska imaju šta da jedu u slučaju rata.  To je od 2000. do 2022. (Jer nema šanse da se promeni ni iduće godine kao što sam naveo) planski uništavano.  I eto pred izbore se neko dosetio  (čuo je žalbu pa je iskoristio u propagandne svrhe ) da eksplatiše temu "povećanja rezervi".

Мислим да се нигде у свету храна за ратне резерве не обзбеђује са пољопривредних газдинстава којима управља војска. Ни пре 2000. та газдинства нису служила за то, него за редовно снабдевање свежом храном.

У ратним резервама се држи храна која дуже траје. Ратне резерве хране се попуњавају куповином и увек су се тако попуњавале.

Иначе су у време ЈНА неке ствари биле аномалија, употреба војника на одслужењу војног рока као бесплатне радне снаге у пољопривреди је била једна од њих.

Мислим да се цела прича о повећању ратних резерви односила на гориво и друге потребе, а не на храну.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 175


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1646 on: December 13, 2021, 09:33:40 am »

Anomalija iz JNA postoji i danas i trpe je svi na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka.  No i bez toga, ja bih rekao da je ova izjava jedna od naj opasnijih do sada. Pitanje i stanje robnih ili materijalnih rezervi je bilo i trebalo bi uvek da bude označeno nekom vrstom poverljivosti. Iznošenje činjenice da Imamo rezervi samo za 15 dana može da dovede do toga da neko odmah izvrši agresiju na nas i da nas okupira bez borbe, jer koliko god da municije imamo, mi možemo 15-30 dana maksimum da izdržimo, a posle toga raspad i gerila kao u Drugom Svetskom Ratu. 
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1647 on: December 13, 2021, 10:54:08 am »

Na toj anomaliji iz doba JNA su uglavnom bili svršeni studenti poljoprivrednih fakulteta, tako da im je ta anomalija dobrodošla kao praksa za dalji rad.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1648 on: December 13, 2021, 11:01:41 am »

Srbija postaje velesila u regionu, uložićemo 1,25 milijardi evra u vojnu tehniku!
E V. N. 13. 12. 2021.

SRBIJA će nabaviti još oko 30 helikoptera u 2022. i 2023. godini, bićemo helikopterska velesila u regionu!

Ovo je jedna od ključnih poruka predsednika Aleksandra Vučića juče, na kraju trodnevne posete Nišavskom okrugu. Šef države je nakon prisustva prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade, naglasio da je povećanjem plata zaustavljen odliv iz vojske, ukazao je i da je veliki broj helikoptera u ovoj i prethodnoj godini nabavljen:

- Očekujemo još ukupno 18 plus 12 helikoptera. Od toga će biti 11 helikoptera H145, zatim četiri Mi-35, tri Mi-17, plus 11 ili 12 Mi-35 koje polovne kupujemo od jedne članice EU. Tako da ćemo biti, ako to smem da kažem, helkopterska velesila u ovom regionu.

Predsednik je juče, na sastanku sa preduzećima odbrambene industrije Srbije, rekao da je doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022. godine.

- Našli smo načina da sa oko 145 miliona evra ulažemo, uz striktnu kontrolu Ministarstva finansija, u kupovinu novih proizvodnih pogona i mašina i opreme, kako bismo mogli da osavremenimo naše fabrike i podstaknemo bolju proizvodnju i rentabilnost i bolje proizvode za našu vojsku - rekao je Vučić.

Dodao je i da je doneta odluka da država u narednih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe - vozila i ubojna sredstva, municiju, mine-rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijardi evra, što će, kako je istakao, biti dodatni podsticaj za razvoj namenske indsutrije i ogroman napredak u kupovini od strane Vojske Srbije. Prema Vučićevim rečima, naša vojska će biti modernizovana, "uz sve ono što kupujemo od ruskih, francuskih i drugih partnera, što nije uračunato, a gde su ulaganja zaista ogromna".

- Počeli su prvi razgovori i za nabavku lovačko bombarderske avijacije, ići će se na uvećanje kapaciteta zavoda "Moma Stanojlović", koji radi remont aviona "orao", i sada mogu da ih urade tri za dve godine.

Vučić je istakao i da je razgovarano o ceni struje za fabrike namenske industrije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1649 on: December 13, 2021, 12:23:45 pm »


- Počeli su prvi razgovori i za nabavku lovačko bombarderske avijacije, ići će se na uvećanje kapaciteta zavoda "Moma Stanojlović", koji radi remont aviona "orao", i sada mogu da ih urade tri za dve godine.


Daj Bože da kupe M346/Jak130 a ne neke izraubovane Su-25.
Logged
Pages:  1 ... 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 [110] 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.