PALUBA
May 30, 2023, 11:06:09 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 [117]   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 344104 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 534


« Reply #1740 on: February 20, 2023, 11:50:29 pm »Ово је лепа вест. Изгледа да и Алас коначно улази у наоружање.

За тенкове, БРДМ и гвоздике, претпостављам да се ради о модернизацији?

Da, i piše tako..... Smiley

У тексту само за тенкове каже да ће бити модернизовани, зато и питам: 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 gvozdika, 60 alasa
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #1741 on: February 22, 2023, 03:45:23 pm »


У тексту само за тенкове каже да ће бити модернизовани, зато и питам: 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 gvozdika, 60 alasa

Ovde već ulazimo u polje tumačenja gramatike.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #1742 on: February 22, 2023, 03:47:43 pm »

Srbija kupuje dronove samoubice od Emirata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Abu Dabiju da će Srbija u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova "samoubica", koji će veoma brzo stići u Srbiju.

"To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije", rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju.

Istakao je da "vojska nije igračka" i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Vučić je rekao da morahz dalje da rade na svemu drugom, jer je izazovan period pred njima

"Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno  je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora", rekao je Vučić.


Izvor
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 534


« Reply #1743 on: February 22, 2023, 11:02:25 pm »


Ovde već ulazimo u polje tumačenja gramatike.

Не ради се о граматици, него о прецизности изражавања. Немања Старовић из Министарства одбране је пуно јаснији од новинара који су пренели Вучићеву изјаву: "Radi se o 109 vozila tipa 'miloš', 39 vozila tipa 'lazar', 26 modernizovanih tenkova, 26 modernizovanih borbenih vozila pešadija, 12 'gvozdika', 12 raketnih sistema tipa 'oganj'. To je nešto što će ozbiljno povećati kapacitete Vojske Srbije" (Извор)

Значи стижу возила са STANAG заштитом (Милош) која ће вероватно заменити ТАМ110 (а не ”Мали Милош”, беспосадно возило)  Grin

Да ли се зна какви се дронови купују од УЕА?


Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 717« Reply #1744 on: February 23, 2023, 03:17:49 pm »

Да ли се зна какви се дронови купују од УЕА?

У питању су HALCON RW-24, концерна Edge. Ти дронови су добрим дијелом и српски производ, Крушик производи бојеву главу, а Телеоптик оптоелектронски систем.
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 534


« Reply #1745 on: February 23, 2023, 09:02:32 pm »

Да ли се зна какви се дронови купују од УЕА?

У питању су HALCON RW-24, концерна Edge. Ти дронови су добрим дијелом и српски производ, Крушик производи бојеву главу, а Телеоптик оптоелектронски систем.

Хвала!
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #1746 on: February 25, 2023, 04:30:01 pm »

"KAMIKAZE" IZ EMIRATA DAJU KRILA I NAŠEM "GAVRANU": Potpisan ugovor o kupovini dronova "ubica" - čak četiri sata može da čeka metu

UGOVOR o kupovini "dronova kamikaza" za Vojsku Srbije potpisan je juče, poslednjeg dana Sajma naoružanja i vojne opreme "Ajdeks" u Abu Dabiju - saznaju "Novosti".

Ovo sofisticirano naoružanje koje proizvode Ujedinjeni Arapski Emirati trebalo bi da bude isporučeno već za šest meseci. Od ovog ugovora očekuje se da ubrza i završetak sličnih domaćih sistema koji su u procesu razvoja.

Prema saznanjima našeg lista, načelni dogovor o kupovini postignut je i pre smotre "Ajdeks", a skup u Abu Dabiju iskorišćen je za dogovor o svim neophodnim detaljima ugovora. Ipak, delegacije Srbije i UAE "glancale" su sporazum sve do poslednjeg dana sajma kada su svi detalji precizirani.

Finalni ugovor potpisala je delegacija Ministarstva odbrane Srbije i predstavnici korporacije "Edž" (Edge) iz UAE - koncerna pod čijom kapom su gotovo svi vojni razvojni i proizvodni projekti Emirata. Iako detalji sporazuma nisu objavljeni, predmet kupoprodaje je najverovatnije sistem dronova kamikaza RW-24, kompanije "Halkon", koja deluje pod kapom "Edža".

Reč je o savremenom konceptu vazduhoplovne tehnike loitering munition, koji podrazumeva dejstvo velikog broja ubojitih dronova po unapred zadatim ciljevima. Za razliku od primene borbenih bespilotnih letelica, ova vrsta naoružanja se ne vraća na zemlju, već se uništava u dejstvu. Rojevi dronova se zato nazivaju i pametnom municijom, a njihova važna karakteristika je i njihova sposobnost da rojevi u letu čekaju zadati cilj, da bi se po njegovom pojavljivanju obrušili na njega i neutralisali ga.

- To će biti veliko pojačanje za Vojsku Srbije, budući da će naša zemlja biti među retkim evropskim državama koja će imati dronove samoubice u svom naoružanju. Ova vrsta ratne tehnike trenutno je hit u svetu, a proizvodnja dronova i pametne municije višestruko je povećana. Srbija dobro koristi svoj međunarodni kredibilitet za modernizaciju oružanih snaga i nabavku savremene tehnologije - kažu u Vojsci Srbije.

Nabavka dronova iz UAE pomoći će i završetak razvoja sličnog domaćeg koncepta koji razvija "Jugoimport SDPR". Reč je o projektu "gavran", rojevima dronova koji se ispaljuju iz kontejnera. Srpska namenska industrija proizvodi bojeve glave i delove sistema za samonavođenje, koje čak izvozi i u UAE. Očekuje se zato da u sklopu saradnje Emirati pomognu Srbiji da zaokruži svoj koncept i dovede ga do proizvodnje.

Dronovi kamikaze koje je Srbija kupila sofisticirano su naoružanje koje se ispaljuje sa specijalnih lansera. Vreme potrebno za dejstvo je manje od 20 minuta. Jedan dron težak je 45 kilograma, a nosi bojevu glavu težine osam kilograma.

Maksimalno zadržavanje u vazduhu i čekanje cilja je četiri, a optimalno oko dva časa. Koncept rojeva dronova kamikaza afirmisan je posle rata u Nagorno-Karabahu, gde je masovna primena besposadnih platformi potpuno promenila ratnu doktrinu i nagovestila kako će izgledati ratovi budućnosti.

BEZ PROBLEMA SA ISPORUKOM ROBE

VOJNA saradnja za UAE značajna je za Srbiju sa više aspekata, a posebno se naglašava prednost nabavki naoružanja i vojne opreme u Emiratima zbog lakše dostave. Ovo pitanje je postalo značajno posle početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, što se odnosi na prelete aviona i isporuku kupljene robe. Osim toga, Srbija i Emirati već imaju široku saradnju u oblasti vazduhoplovstva. U našoj zemlji se školuju njihovi kadrovi, a više srpskih firmi učestvuju kao kooperanti u projektima UAE.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 323365_dron-kamikaza_f.jpg (33.76 KB, 906x513 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #1747 on: March 18, 2023, 11:35:06 am »

Vojska Srbije dobija nove radare

Isporuka nove tehnike za 126. brigadu vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u drugoj polovini ove godine, obuka radarista u inostranstvu

Jedinica ovih vojnika je neprekidno na dužnosti, danju i noću, sedam dana u nedelji, u miru i ratu. Raspoređena je širom Srbije, a „radarski pogled” njenih pripadnika seže i daleko preko državne međe. Reč je o 126. brigadi vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja (VOJiN), koja je jedinstvena u VS i od izuzetnog značaja za bezbednost i odbranu zemlje.

Pukovnik Jovica Kepčija, komandant ove jedinice, čitaoce „Politike” ovom prilikom upoznaje sa njenom organizacijom i specifičnostima.

„Naš sastav čine profesionalci, većina pripadnika su podoficiri koji, kao i oficiri, moraju imati odgovarajuća znanja iz oblasti neophodnih za rad na radarima kao što su elektronika, radio-lokacija i radio-tehnika. Naša zona odgovornosti je vazdušni prostor iznad cele teritorije Srbije i neprekidno smo angažovani na zadacima kontrole i zaštite vazdušnog prostora naše zemlje”, kaže pukovnik Kepčija.

Brigada ima dva bataljona, jedan pokriva južni, a drugi severni deo zone odgovornosti. Osmatrački radari, koji se, naravno, zbog svog načina operativne upotrebe kao i veličine i specifičnosti objekata u kojima su instalirani ne mogu sakriti, nalaze se na pet lokacija – radarskih položaja: Zlatibor, Lisinac kod Niša, Kačarevo, Stari Banovci i Sombor.

Deo ovih lokacija inače spada u takozvane izdvojene objekte, koji se nalaze daleko od naselja, sa potpunom autonomijom u radu, uključujući smeštaj osoblja, ishranu i zalihe energenata. Zimi, kada sneg zaveje puteve, to podrazumeva višednevni boravak na tim položajima i stalnu borbu za obezbeđenje uslova za nesmetano funkcionisanje.

„Podatke koje dobijamo sa svih radara prosleđujemo u sistem automatizacije centara VOJiN, gde se podaci obrađuju i objedinjuju. Na taj način stvara se jedinstvena slika o situaciji u vazdušnom prostoru koja se, kao obrađena informacija, dostavlja daljim korisnicima, kao što su operativni centri sistema odbrane i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Takođe, u stalnoj smo koordinaciji i razmenjujemo podatke sa Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koja upravlja civilnim vazdušnim saobraćajem”, kaže pukovnik Kepčija.

Osnovni zadatak 126. brigade VOJiN u miru je neprekidno osmatranje vazdušnog prostora zbog otkrivanja svih letelica, pa i onih koje ugrožavaju vazdušni prostor Srbije. U ratu, ova jedinica je jedan od oslonaca integrisanog sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO). Pravovremeno otkrivanje ciljeva u vazdušnom prostoru obezbeđuje sposobnost za brzu, pravovremenu i efikasnu reakciju u zaštiti sopstvenih snaga i objekata.

U mirnodopsko vreme incidenti su retki, ali se povremeno dešavaju, pa se ponekad u presretanje šalje takozvana dežurna para lovačkih aviona. Pre više godina desio se slučaj kada je mali avion, kojim je upravljao strani državljanin, bez odobrenja preleteo Hrvatsku i uleteo u vazdušni prostor Srbije, nakon čega je prizemljen na sportski aerodrom „Veliki Radinci” kod Sremske Mitrovice. Nedavno je jedan dvomotorni avion bez dozvole poleteo iz Mađarske i preko Rumunije u pograničnom pojasu prema Srbiji preleteo u Bugarsku. Ova situacija aktivirala je sve dežurne sisteme PVO u regionu.
Kao i mnogi sastavi VS, i ova jedinica je, tokom nedavne krize na severu Kosova i Metohije, stavljena u stanje pripravnosti i razmeštena je na teren sa radarom.
„Koristimo, uz kvalitetno održavanje i modernizaciju, radare TPS-70 američke proizvodnje, a imamo u operativnoj upotrebi i radare
S-600 britanske proizvodnje. Uskoro očekujemo opremanje najmodernijim trodimenzionalnim radarima velikog i srednjeg dometa, što će označiti novu stranicu u istoriji naše jedinice, a sa aspekta osmatranja ovo opremanje i operativna upotreba novonabavljenih radara predstavljaće i značajno unapređenje prostornih i informacionih mogućnosti”, kaže pukovnik Kepčija.

U prvoj polovini ove godine deo pripadnika brigade ide na preobuku za operativnu upotrebu i održavanje novonabavljenih radara, a isporuka prvih radara iz inostranstva planirana je u drugoj polovini godine.

A prošlost ove jedinice seže u 1915. godinu, vreme Prvog svetskog rata, kada je srpska vojska osnovala stalne signalne, odnosno osmatračke stanice, sa kojima je komandama javljano o naletima neprijateljske avijacije, što ujedno predstavlja početak i formiranje službe vazdušnog osmatranja i javljanja (VOJ). Tradicija je nastavljena u jugoslovenskoj vojsci, a prvi radari koji su korišćeni su oni koje je tokom Drugog svetskog rata od Nemaca zaplenila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. U vreme JNA sistem radarskog osmatranja je maksimalno razvijen. Raspadom bivše SFRJ, od tadašnjih pukova VOJiN, 1992. godine formirana je 126. brigada VOJiN. Za izuzetne zasluge u odbrani zemlje tokom NATO agresije 1999. godine na SRJ brigada je odlikovana Ordenom narodnog heroja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 677z381_Radarski-kaponir-sa-arktickom-kupolom-Foto-VS.jpg (77.71 KB, 677x381 - viewed 0 times.)
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 714


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1748 on: April 16, 2023, 08:41:29 am »

Najava razvoja amfibijske verzije vozila Lazanski ,o proizvodnji haubica Nora,Lazar 3 i BoV Miloš (i najava verzije "Veliki Miloš")

Mesto rađanja srpskog oružja za izvoz u svet: Reporteri "Novosti" u fabrici gde se proizvode najjači aduti vojne industrije

Gigantska presa snage 800 tona savija čeličnu tablu dugačku osam metara, dok svega nekoliko metara dalje laser za sečenje, najveći u državi, mikrometarski precizno reže pancirni čelik debljine bezmalo 20 milimetara. Ove dve mašine za obradu najsloženijih materijala u jednom "cugu" kroje bočne stranice budućeg oklopnog vozila. Presovanje i sečenje metala, ipak, samo su jedan korak u sklapanju oklopnjaka "lazar", koji će tek posle postavljanja na konstrukciju i ugradnje motora, menjača, uređaja i dodatnog oklopa biti kompletan i spreman za isporuku.

Put do kompletiranja borbenog vozila koje u sebi - bez složenih podsistema, poput motora ili transmisije - sadrži više od 10.000 delova, težak je, dug i pun prepreka. Ipak, njega svakodnevno prevaljuju inženjeri i tehničari fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, sa čijih linija izlaze najjači aduti srpske vojne industrije.

Kompleks od sedam hektara, tik uz auto-put, na kome je desetak najmodernijih proizvodnih hala zato se smatra mestom rađanja najsavremenije ratne tehnike koja se proizvodi u našoj zemlji. Sa njegovih traka izlaze čuvene samohodne haubice "nora", borbena vozila "lazar" i "miloš", višecevni lanseri raketa "tamnava", kao i gotovo svi domaći prototipski modeli: vozilo "lazanski", "alas", raketni sistem "Šumadija"...

Fabrika koja radi u sistemu kompanije "Jugoimport SDPR" otvorena je 2012. godine, a iz nje su do sada izašle stotine novih, remontovanih i modernizovanih haubica, topova i vozila, koja se danas koriste u Vojsci Srbije, ali i u brojnim stranim armijama. Reporteri "Novosti" dobili su ekskluzivnu priliku da obiđu pogone "Borbenih složenih sistema" i izbliza isprate sve faze rađanja oklopnjaka - od golih tabli čelika do efikasnih ratnih mašina po meri 21. veka.

 "Nora" je svakako najsloženiji proizvod koji izlazi iz naše fabrike. U njemu je nekoliko podstistema i najveći izazov - naoružanje. Jer za proizvodnju cevi i "zadnjaka" zatvarača potrebna je specifična tehnologija koju poseduje svega nekoliko zemalja u svetu, među kojima je Srbija - dok pokazuje osam metara duge cevi na "klocnama" - kaže inženjer Dragan Stanić, pomoćnik direktora "Borbenih složenih sistema".


Prioritet države i vojske

Odbranbena industrija među prioritetima je investicija i razvoja državnog i vojnog vrha poslednjih godina. Fabrika u Velikoj Plani dobar primer je održivog poslovanja.

- Opremanje naše vojske samo je deo složenog procesa investicija i proizvodnje u odbrambenoj industriji. Ova vrsta ulaganja je isplativa, jer se, kroz izvoz velika sredstva vraćaju u zemlju, što daje veći prostor za opremanje naše vojske. Praksa u svetu je pokazala da puko izdvajanje iz budžeta za oružane snage nije najbolje rešenje. Daleko bolje je kombinovanje proizvodnje i izvoza, što jača sveukupnu privredu i tako stvara uslove i za jače opremanje vojske - iscrtava filozofiju investicija u fabrike odbrambene industrije Lijaković.

Iskusan je konstruktor, a već godinama radi na razvoju i proizvodnji "nore", koju poznaje do "u šraf". Sa ponosom pokazuje moderan pogon za proizvodnju cevi, gde ulaze termički obrađeni otkovci, a izlaze spremne na ugardnju na topove i tenkove. Pod istim krovom je laboratorija za merenja i ispitivanja, kao i mašine za žljebljenje cevi svih kalibara - od 105 do 155 milimetara.

Imamo i opremu za autofretovanje - specifičan postupak obrade koji garantuje njen duži životni vek. Kupci, posebno iz inostranstva sve češće insistiraju na ovom tretmanu što dodatno podiže potencijal našeg naoružanja. Mali je broj zemalja i proizvođača artiljerijskih oruđa koji to uspešno rade - navodi Stanić.

Uskoro i servisni centar

Sledeći korak u razvoju "Borbenih složenih sistema" je, kako kaže direktor ove fabrike Ognjen Oliverić, otvaranje servisnog centra.

- Na javnom konkursu kupljeno je zemljište u Velikoj Plani, površine dva hektara. U toku je projektovanje objekta. Reč je o strateški važnom centru u kome će se održavati, servisirati i remontovati sva vozila i druga sredstva proizvedena u ovoj fabrici. Naš pogon u Kuršumliji ima još jednu dimenziju - to je prva fabrika otvorena u tom kraju posle više decenija. Tako doprinosimo i ravnomernom ekonomskom razvoju svih delova Srbije - kaže Oliverić.

Hale namenjene za montažu borbenih vozila čine najživlji deo ove fabrike. Desetine radnika - inženjera, bravara, mehaničara radi na sklapanju oklopnjaka. Među njima je i Predrag Milojević, pomoćnik direktora za razvoj i vođa konstruktorskog tima za već renomirana vozila "lazar", "miloš" i "lazanski".

Sva ova vozila nastala su kao rezultat pomnog praćenja savremenih kretanja u razvoju i proizvodnji točkaša. Uspeli smo da savladamo razvoj, uđemo u serijsku proizvodnju, a naši oklopnjaci jačaju Vojsku Srbiju, ali i armije stranih zemalja, na šta smo naročito ponosni - kaže Milojević.

On najavljuje i novu verziju domaćeg vozila pod radnim nazivom "miloš veliki". Ime koje su mu spontano nadenuli radnici zaista odgovara konceptu - prototip novog točkaša je oko 70 centimetara duži u odnosu na standardni model, nešto je širi, snažnije je konstrukcije, a biće i bolje oklopljen i naoružan.

"ALAS" pred ulaskom u VS

U "JUGOIMPORTU" posebno su ponosni na osvojeni razvoj raketnog sistema "Alas", koji je pred serijskom proizvodnjom i uvođenjem u naoružanje naše vojske. To je sofisticirani sistem kojim će Vojska Srbije napraviti ozbiljan iskorak u korišćenju tehnike po meri savremenog ratovanja. "Alas" je rezultat zajedničkog rada više domaćih preduzeća, a u Velikoj Plani se proizvodi lansirno vozilo.

- Ovaj sistem koristi vođenu raketu dometa 25 kilometara, sa TV ili IC glavom za samonavođenje. "Alas" je koncipiran na bazi optičkog vlakna i data linka, kao i radio-linka kao rezerve, između operatora i rakete u letu. Preko tog kabla se prenosi slika cilja, a do poslednjeg trenutka moguć je izbor cilja, korekcija ili promena. Može da gađa tenkove u fazi marša, ali i raketne i PVO sisteme, radare, artiljeriju - kaže Lijaković.

"Lazar" je kroz nekoliko verzija potpuno zaokružen projekat. Trenutno najveći izazov je vozilo "lazanski", koje je zamišljeno kao platforma za neuporedivo jače naoružanje, kakav je top od 57, pa i 105 milimetara. Moći će da nosi oklop otporan na projektile kalibra 30 milimetara, a trenutno je u toku razvoj amfibijske verzije - kaže Milojević.
Ponosni su u "Borbenim složenim sistemima" i na pogone za proizvodnju topovskih zatvarača, koji se prave od specijalnih legura, čiji se sastav - ne otkriva. Takođe, postrojenje za mašinsku obradu metala verovatno je najmodernije u Srbiji, a iz njega silaze svi masivni delovi - konstrukcije, platforme, lafeti, kabine...

Fabrika u Velikoj Plani otvorena je 2012. godine, a prvi je kroz njena vrata prošao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji daje snažnu podršku Odbrambenoj industriji Srbije. Ipak, ideja o osnivanju ovakvog pogona datira mnogo ranije - još iz vremena raspada bivše Jugoslavije.

Pomoćnik direktora za komercijalne poslove "Jugoimporta" Aleksandar Lijaković podseća da se potreba za ovakvim industrijskim centrima javila još početkom devedesetih godina.

- Van Srbije su tada ostali ključni pogoni za proizvodnju složenih borbenih sredstava, vozila i artiljerije - ukazuje Lijaković. Otvaranjem ove fabrike "Jugoimport SDPR" je započeo misiju razvoja i proizvodnje složenih borbenih sredstava, a time je i praktično napravio zaokret i postao ne samo integrator domaće odbrambene industrije nego i proizvođač - objašnjava Lijaković.

Napori ne ostaju bez rezultata. Pomak u domenu jačanja Vojske Srbije je jasno vidljiv - prvi put posle mnogo decenija oružane snage opremaju se oklopnim vozilima iz domaće serijske proizvodnje. Artiljerijske jedinice, takođe, opremaju se modernim haubicama, koje po svojim osobinama ne zaostaju za oruđem vojno neuporedivo moćnijih država.

Zato samohodna haubica "nora B-52" ima posebno mesto u portfoliju "Jugoimporta". Njenim razvojem i serijskom proizvodnjom Srbija je ušla u uzak krug globalnih igrača u oblasti artiljerije i postala ozbiljan takmac velikim državama - Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Izraelu... Satisfakcija je stigla 2021. godine, kada su Amerikanci, u okviru izbora potencijalnog naoružanja za svoje oružane snage, iz celog sveta na testiranje izabrali svega četiri haubice, među kojima i našu "noru".

- Strateški je važan i razvoj domaćih artiljerijskih raketnih sistema, koji postepeno ulaze i u serijsku proizvodnju. Sistem "Tamnava" već se proizvodi za stranog kupca, a u planu je i uvođenje u našu vojsku. To je modularni sistem, sa raketama kalibra 122 i 262 milimetara. Posebno je zanimljiva raketa od 262 milimetara koja je još u razvoju, budući da je sistem sa tim kalibrom rakete, dometa 50 kilometara, dugo već u naoružanju naše vojske. Danas imamo modularni koncept koji može da ispaljuje i stare i nove rakete sa dometom od 70 kilometara. Sistem "Šumadija" daleko je ambiciozniji, jer je njegov domet 300 kilometara. To je vrlo složen sistem vođene rakete, pa i razvoj traje nešto duže - objašnjava Lijaković.

Izvor:
https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1227659/mesto-radjanja-srpskog-oruzja-izvoz-svet-reporteri-novosti-fabrici-gde-proizvode-najjaci-aduti-vojne-industrije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

____________________________________________
Ovo je zadnji put da moderišem vesti kada su u pitanju stariji članovi foruma koji jako dobro znaju (ili bi to trebali znati) kako se prenose vesti sa SH govornog područja. Više ne mogu i neću da trčim i ispravljam to što neko neće da postupi kako je to rečeno u pravilniku. Svaka vest koja ne bude postovana (običan copy/paste) po pravlniku, biće obrisana bez objašnjenja. Brok


* 340405_velika-plana-bss-0104-2023-47_iff.jpg (81.53 KB, 770x483 - viewed 0 times.)
« Last Edit: April 16, 2023, 07:45:14 pm by Brok, Reason: preneta vest po pravilniku » Logged
Pages:  1 ... 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 [117]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.