PALUBA
May 19, 2024, 12:29:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 407722 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
BSD
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 384« Reply #1770 on: January 27, 2024, 01:53:43 pm »

@BSD, šta znači slika koju si postavio? Može li kratko objašnjenje?

Hvala!
Moze, stize HQ-17AE, a po mom skromnom misljenju verovatno i stanice za upravljanje Wing Loonga I-D, drugi je vec u Kini, a treci avion danas polece sa Batajnice za Cirih.Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 092


« Reply #1771 on: January 27, 2024, 02:04:51 pm »

Hvala ti.
Logged
BSD
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 384« Reply #1772 on: January 27, 2024, 02:51:46 pm »

Hvala ti.

Taman posla, nema na cemu, tu smo, nasi smo!
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1773 on: January 27, 2024, 05:04:32 pm »

Quote
Moze, stize HQ-17AE, a po mom skromnom misljenju verovatno i stanice za upravljanje Wing Loonga I-D, drugi je vec u Kini, a treci avion danas polece sa Batajnice za Cirih. Biće nešto na prikazu za par dana javno prikazano. Ne mora sve ni da se zna šta je transportovano Wink .
Logged
BSD
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 384« Reply #1774 on: January 27, 2024, 09:30:48 pm »

Quote
Moze, stize HQ-17AE, a po mom skromnom misljenju verovatno i stanice za upravljanje Wing Loonga I-D, drugi je vec u Kini, a treci avion danas polece sa Batajnice za Cirih. Biće nešto na prikazu za par dana javno prikazano. Ne mora sve ni da se zna šta je transportovano Wink .
Slazem se, nece sve ni biti prikazano, ali dobro! Samo me interesuje da li su kupili sest madjarskih aviona MiG-29. Sta da radimo sa njima pored Mi-35p i ko da ih remontuje.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 842« Reply #1775 on: January 30, 2024, 05:52:15 pm »

Predsednik Vučić prisustvovao referisanju o analizi sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, referisanju o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu, u Domu Garde na Topčideru.

Referisanju su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i najodgovornije starešine u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Predsednik Vučić istakao je da je tokom današnjeg sastanka razgovarano o unapređenju kapaciteta i da je zaključeno da je Vojska Srbije održala i unapredila svoje operativne sposobnosti u prethodnim godinama, dodajući da smo to skupo platili u finansijama, kao i da ćemo ove i sledeće godine platiti još više, jer za dve i po godine dolazi više od 500 novih oruđa samo iz domaće industrije. Predsednik Republike najavio je, takođe, da će se nastaviti sa ulaganjem i u sve fabrike namenske industrije i zavode.

Tokom obilaska statičkog dela prikaza sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, predsednik Vučić istakao je da moramo strahovito da ubrzavamo dalje naoružavanje Vojske Srbije i da snažimo domaću industriju, da imamo bolju popunu jedinica te najavio nove jedinice opremljene dronovima. On je ocenio da to neće biti lako finansijski ispratiti, ali moramo da se oslonimo na svoje kapacitete.

Predsednik Vučić istakao je i da postoji veliko interesovanje u inostranstvu za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera „Lazar-3“. Govoreći o opremanju savremenim sredstvima, predsednik Vučić istakao je da je naručena proizvodnja 80 „Lazara“, 112 „Miloša“, kao i da se očekuje da stigne važan sistem iz Ruske Federacije, koji služi za elektronsko ometanje. On je, takođe, rekao da su obezbeđena sredstva za 701 sistem naoružanja i da ostaje da se nađu sredstva za još 853 sistema iz domaće industrije.

Predsednik Republike izrazio je uverenje da će do kraja godine Vojska Srbije moći da nabavi veliku količinu dronova-kamikaza koji će biti domaće proizvodnje.

- Verujem da ćemo u saradnji sa brojnim privrednicima i domaćom pameti moći da do kraja godine pokažemo veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje – rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, nabavka novog oružja zahteva još vojnika i obuke te istakao da će sada Vojska Srbije u okviru oklopnih jedinica imati i nove jedinice koje će upravljati dronovima.

- Uvek vam više ode na povećanje plata zato što to nije jednokratan trošak, ali ogroman novac nam odlazi na oružje i oruđe. Ovo je nama najvažniji sastanak u Vojsci Srbije, koji imamo jednom godišnje, gde se bavimo situacijom i onim šta bi trebalo uraditi u narednih godinu dana – poručio je predsednik Vučić.

Srbija je ozbiljna država koja ima ozbiljnu vojsku, zaključio je predsednik Vučić dodajući da se spremamo da sačuvamo svoju zemlju, jer u sadašnjim uslovima „ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu“.

- U skladu s tim moramo da osnažimo našu odbranu i koncept takozvane totalne odbrane, moramo da budemo spremni, nikoga ne ugrožavamo, čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore – naglasio je predsednik Vučić tokom obilaska. 

Ministar Vučević naglasio je da je Vojska Srbije danas upoznala državno rukovodstvo, pre svega predsednika Republike i vrhovnog komandanta, sa analizom stanja operativne i funkcionalne osposobljenosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

- Razgovarali smo i o zadacima, planovima i za 2024. godinu i iskoristili današnji skup da prikažemo deo naoružanja i vojne opreme kroz ovaj statički deo, sa čim raspolaže Vojska Srbije, ali i šta su razvojni programi koji se sprovode i kroz Vojnotehnički institut i ono što rade ostali delovi namenske industrije Srbije. Pozitivno su ocenjeni rezultati rada Vojske Srbije u 2023. godini, očigledan je napredak – istakao je ministar Vučević.

On je istakao i da je na današnjem sastanku, takođe, razgovarano i o onome što treba da se unapredi.

- Zadovoljan sam onim što su pripadnici Vojske Srbije radili u 2023. godini i koristim priliku da čestitam i načelniku Generalštaba i svim pripadnicima Vojske Srbije na izvršenim zadacima i ostvarenim ciljevima u 2023. godini, s napomenom da su zadaci i ciljevi još viši u 2024. godini. Hvala i predsedniku Republike na strpljenju da podelimo sa njim sve ono o čemu razmišljamo i šta su naša očekivanja, odnosno zahtevi – naglasio je ministar Vučević.

Ministar Vučević je, takođe, zahvalio i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što je danas bio sa nama, kao i predsednici Vlade, predsedniku Narodne skupštine i ministru finansija na podršci u godini za nama, bez koje Vojska Srbije ne bi mogla da ostvari sve ono što je uradila. 

- Čeka nas mnogo zadataka u 2024. godini, verujem da će Vojska Srbije biti na ponos svih građana Srbije, garant bezbednosti očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i najsnažniji odvraćajući faktor prema svima koji nisu dobronamerni, jer je snažnija vojska garant mira za Srbiju – poručio je ministar Vučević.

Predsednik Republike Srpske Dodik zahvalio je na prilici da danas vidi Vojsku Srbije koja je, kako je istakao, svake godine sve bolje opremljena i obučena i usmerena ka tome da očuva mir za Srbiju i sav srpski narod. On je čestitao državnom rukovodstvu na opredeljenju da Srbija u okviru svoje strategije neutralnosti ojača svoju odbrambenu moć.

- Nesumnjivo je da je Srbija danas najjača odbrambena snaga u regionu. Srpski narod veruje u mir i u Republici Srpskoj, veruje u Srbiju, raduje nas svaki napredak koji Srbija pokazuje i njena sposobnost da odbrani svoj teritorijalni integritet i slobodu srpskog naroda – rekao je Dodik.

Na analizi, kojom je rukovodio general Mojsilović, razmatrana je bezbednosna situacija u zemlji i okruženju od uticaja na sposobnosti Vojske Srbije, borbene mogućnosti Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Teritorijalnih snaga, stanje u jedinicama i ukupne sposobnosti Vojske Srbije za realizaciju dodeljenih misija i zadataka. Prezentovan je i dodatno obrazložen predlog Generalštaba Vojske Srbije za stavljanje van snage odluke Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

Istaknuto je da rezultati analize pokazuju da je nastavkom opremanja savremenim naoružanjem i vojnom opremom, remontom i modernizacijom perspektivnih sredstava ratne tehnike, organizacijsko-mobilizacijskom dogradnjom jedinica i intenzivnom obukom u godini za nama nastavljeno sveobuhvatno jačanje sposobnosti Vojske Srbije, koja ostaje sposobna da se suprotstavi mogućim oblicima ugrožavanja bezbednosti.

Zaključeno je da su planirani i vanredni zadaci izvršeni u potpunosti, bezbedno i profesionalno, na čemu je vrhovni komandant Vojske Srbije odao priznanje svim oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima na službi u Vojsci Srbije, odnosno radu u Ministarstvu odbrane.

Na referisanju su iskazani prioriteti i potrebe Vojske Srbije u srednjoročnom periodu i predložene mere za dalje unapređenje sposobnosti, uz zahvalnost vrhovnom komandantu i Vladi Republike Srbije na snažnoj podršci planovima i aktivnostima Ministarstva odbrane i Generalštaba usmerenim na jačanje Vojske Srbije kao faktora mira i stabilnosti u zemlji i regionu.

Po završetku analize, predsednik Vučić je, sa ministrom Vučevićem i generalom Mojsilovićem, prisustvovao prikazu savremenog naoružanja i vojne opreme, kako iz domaćeg razvoja, tako i iz uvoza, kojima se opremaju ili će biti opremljene jedinice Vojske Srbije ove i narednih godina.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Referisanje 1.jpg (680.46 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)

* Referisanje 2.jpg (1687.29 KB, 2500x1667 - viewed 6 times.)

* Referisanje 3.jpg (649.57 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* Referisanje 4.jpg (537.4 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* Referisanje 5.jpg (254.12 KB, 2500x1666 - viewed 3 times.)

* Referisanje 6.jpg (1881.38 KB, 2500x1667 - viewed 10 times.)

* Referisanje 7.jpg (586.96 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* Referisanje 8.jpg (1545.72 KB, 2500x1667 - viewed 8 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 085


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1776 on: February 01, 2024, 06:46:28 am »

Dodatak na koleginu vest iznad o sumiranju stanja Vojske Srbije na Topčideru - šta se sve uradilo sada već prošle 2023. godine, uz video prilog.

Šta se sve videlo i čulo u Topčideru: stigao kineski TOR I FK-3, stiže još bespilotnih letelica i novih Lazara 3/3M

30.01.2024.

U Domu garde u Topčideru predstavljeni su rezultati stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije u prošloj 2023. godini, planovi za tekuću 2024. godinu što se tiče opremanja Vojske Srbije novim naoružanjem i vojnom opremom, ali i uvođenjem vojnog roka s obzirom na bezbednosno okruženje u regionu, ali i na globalnom nivou koje se usložnjava.

Zaključci sastanka u Topčideru su sledeći: Srbija će u narednom periodu jačati koncept “Totalne odbrane”, jer kao vojno neutralna država moramo da imamo snažnu vojsku i da je jačamo kako u tehničkom smislu, tako i na ljudima. Kako je objasnio predsednik Srbije u pitanju je doktrina u kojoj je vojska narod i u kojoj su svi uključeni u odbranu države.

“Biće nekih doktrinarnih promena, razgovarali smo o uvođenju vojnog roka. Ministar odbrane i Generalštab su izneli uverljive argumente da je potrebno ići na uvođenje vojnog roka. Da li će se ići na 90 ili 100 dana, kada će se ići na uvođenje vojnog roka, zavisiće da li će se ispuniti logistički i finansijski preduslovi. Ministar odbrane i načelnik generalštaba trebaju do 1. maja da dostave argumentovane predloge, da ih zajedno sa vojnim kabinetom razmotrim, zatim dostavim Vladi Srbije i da se sa njom donese konačna odluka, a oda da se izađe sa predlogom pred poslanike Narodne skupštine”, izjavio je predsednik Srbije u razgovoru za srpske medije dok je obilazio tehnički zbog sredstava koja su uvedena ili će tek biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Predsednik Srbije je u razgovorima napomenuo da će za PVO Vojske Srbije biti kompletirane ukupno tri raketne baterije kineskog PVO sistema FK-3, ali i da je Srbija kupila novi PVO sistem od Kine HQ-17, ali nije navedena količina nabavljenih sredstava. Isto tako spomenuto je da se u Srbiji nalazi i ruski mobilni anti-dron sistem “Replent -1” koji je nabavljen iz Rusije. Kako je sistem stigao u Srbiju nije navedeno.

Prilikom obilaska modernizovasnih tenkova M-84AS 2 i BVP M-80AB predsedniku je saopštio da VS trenutno ima 20 modernizovanih tenkova M-84AS 2i da je nosilac modernizacije Tehničko remontni zavod Čačak  u saradnji sa 10 kooperanata. Kako je navedeno na prikazu tenkovske posade dobile su nove kombinezone, čuveni automatski pištolj M-84 je zamenjen i posade su za ličnu zaštitut dobili skraćenu automatsku pušku Zastava M-21.

” U guseničarima smo tenkovska velesila u regionu. Zaostatak smo imali u točkašima i naručili smo 80 Lazara 3, 112 oklopnih vozila Miloš,. Izdvojili su novac za još 723 borbena sredstva iz domaće proizvodnje. Strahovito se i ubrzano svet naoružava. Oslanjamo se na sebe, zbog težeg snabdevanja i kupovine iz inostranstva, gde je potražnja za oružjem velika. Za državni praznik Sretnje u Nišu će građani imati priliku da vide nova nabavljena sredstva i Repelent i FK-3 i uskoro HQ-17 i mnogo drugog naoružanja”, saopštio je predsednik Srbije u obraćanju novinarima.

On je dodao i da Srbija mora strahovito brzo da se naoružava, da se razvija domaća industrija, da imamo bolju popunu vojske i da kupovina nove tehnike zahteva i nove vojnike.

Novina koju je saopštio predsednik jeste da će u mehanizovani bataljoni u sastavu Vojske Srbije imati i jednice sa dronovima. Međutim, nije saopšteno da li se misli na izviđačke dronove ili dronove kamikaze. Samo je navedeno da na tom procesu rade i VTI (Vojnotehnički institut) zajedno sa TOC (Tehničko opitni centar) i da bi ti dronovi trebali biti pokazani do kraja 2024.

Kako je navedeno Lazar 3M za Vojsku Srbije predstavlja periorit i u okviru toga predviđeno je povećanje proizvodnje, izgradnja novog pogona u Velikoj Plani i nove proizvodne linije. U projektu opremanja Vojske Srbije modernizovanim Lazarima 3M angažovano je dosta kooperanata na proizvodnji oklopnog tela.

Kako je navedeno kao pratnja oklopnih vozila točkaša Lazar 3 nabavljeni su domaći MRAP M-20 koje proizvodi Zastava Tervo iz Kragujevca a u kojima će se prevoziti snajperske i minobacačke jedinice kao podrška mehanizovanoj pešadiji.

Isto tako prikazana je i osnovna verzija BOVT Lazar 3 koja se nalazi u naoružanju Vojske Srbije i kao je predsednik Srbije naveo Vojska Srbije u svom naoružanju ima trenutno 80 Lazara 3 a ukupno će ih biti 125 kako je navedeno zajedno sa vozilima za rezervu.

Takođe predstavljena je i Daljinski upravljiva kupola DUBS sa topom kalibra 30 mm koji zajedno rade u kooperacije Teleoptik i Prva Petoletka. Kupola je namenjena za projekat modernizacije borbenih vozila pešadije BVP M-80 u okviru projkta modernizacija tehnike vojske Srbije do 2027. godine. BVP M-80 je takođe dobio maksirnu mrežu koja smanjuje IC odraz, a takođe navedeno je da će svi topovi na BVP kalibra 20 mm biti zamenjeni novim topom kalibra 30 mm.

Predsednik je obišao i BOVP OT sa kojim se opremaju pešadijske čete Vojske Srbije. U pitanju je domaće oklopno vozilo u koje su ugrađene domaće komponente i da cena jednog vozila košta 600.000 evra. Na njega je ugrađen mitraljez kalibra 12,7 mm. Plan je bio DUBS kalibra 20 mm, ali je ustanovljeno da je mitraljez kalibra 12,7 mm dosta jeftinija verzija.
Isto tako navedeno je u prikazu da top kalibra 57 mm za oklopno vozilo Lazanski se nalazi u fazi razvoja i da će biti poslat na ispitivanja.

Na statičkom prikazu viđene su obe verzije lakog oklopnog vozila Miloš. Kraća sa DUBS-om kalibra 12,7 mm, dok kupola za porduženi Miloš biće primljena u TOC -Nikinci na tromesečno ispitivanje. Direktor Jugoimport SDP Aleksandar Lijaković naveo je da novi produženi Miloš ima jači oklop jer može sa svih strana da izdrži pogotke kalibra 12,7 mm. Kapacitet kraće verzije Miloša je 8 vojnika, a produžene verzije je 10 vojnika.

Prilikom obilaska artiljerijskih sistema prikazani su samohodna top-haubica Nora B-52 verzija M-17 zajedno sa vozilom za popunu granatama, zatim modernizovane samohodne haubice 2S1 Gvozdika kalibra 122 mm kojoj je skraćeno vreme rekacije, ugrađen sistem za upravljanje vatrom, a granate koje rpoizvodi Sloboda Čačačk dobile su novi upaljač.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Po prvi put predsednik je saopštio i da je novi kupac samohodne top haubice Nora i Azerbejdžan. Podaci o količini nabavljenih sredstava nisu saopšteni. Takođe na prikazu saopšteno je da Samohodni višecevni raketni lanser modularni Tamnava sa raketama kalibra 122 mm i 262 kreće na ispitivanje. Ispitivanje rakete kalibra 122 mm je završeno, dok se ispitivanje rakete kalibra 262 mm nastavlja da su urađeni statički testovi raketnog motora, a celokupno testiranje raketnog sistema će biti pokrenuto u naredna tri meseca.

Na statičkom delu izložbe prikazani je modernizovani digitalizovani višecevni lanser raketa Oganj, kao i Samohodni viševecni raketni lanser modularni Oganj koji ispaljuje raket ALAS i koji će do januara 2025 godine ući u naoružanje Vojske Srbije, pre svega se misli na raketu tipa ALAS koja se radila zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa čime se Srbija svrstala kako je rekao predsednik Srbije u grupu država kojih je manje od 20, a koje mogu da proizvedu ovakav tip rakete .

Prilikom obilaska komandnih vozila za upravljanje bespilotnim letelicama kineske proizvodnje CH-92 i CH-95 da će Srbija u narednom periodu nabaviti još kineskih bespilotnih letelica CH-95.

Što se tiče trupne PVO prikazana je i hibridna verzija PVO sistema PASARS koji se koristi za borbu protiv niskoletećih ciljeva droniova, helikoptera i jurišne avijacije, ali i za protivoklopnu borbu kao sredstvo zaštite s obzurom da osim topa kalibra 40 mm na bokove u zavisnosti od verzije postavljen je francuski PVO sistem Mistral, zatim ruski sistemi Strela 2 ili Igla-M, a na krovu kupole protivoklopne rakete modernizovane Maljutke sa fugasnom i tandem kumulativnom bojevom glavom.

Kako je predsednik Srbije naveo: “Ova snažna tvrđava košta sa svim dodacima ispod 2 miliona evra, a u slučaju ugradnje PVO sistema Mistral cena je veća”.

Što se tiče pešadijske opreme, pešadijske jednice Vojske Srbije biće opremljene modularnim puškama kalibra 6,5 mm sa dugom cevi koje imaju domet do 600 m, optički nišan koji je američke proizvodnje. Pešadijske jednice dobile su i teške snajperske puške dometa 1, 1,2 i 1,5 km čija preciznost kako je navedeno ispitane su na poligonu Pasuljanske livade. Inače svaka pešadijska četa imaće u svom sastavu odeljenje dakeometnih snajperskih pušaka.

Među prikazanom tehnikom koja se nalazi u jednicama Vojske Srbije viđeni su i lovci tenkova, odnosno protivoklopne rakete Kornet dometa 8 km montirane na laka oklopna vozila Hamvi.
Izvor: Tv Front

Dobar ovaj Lazar 3, nije što je srpski, već je stvarno dobar. Smiley
Dobra je i VS, ovi prošli su nam rasturili sve što smo sačuvali od agresije NATO pakta, dok sadašnji kupuju i zanavljaju, a i sada srpski vojnik liči na pravog vojnika.


* Vojska Srbije.jpg (395.1 KB, 1600x901 - viewed 3 times.)

* VS.jpg (233.82 KB, 1024x577 - viewed 2 times.)
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1777 on: February 01, 2024, 07:36:21 am »

Neću da protivurečim administraciji Palube ,ali... Smiley

Quote
"ovi prošli su nam rasturili sve što smo sačuvali od agresije NATO pakta, dok sadašnji kupuju i zanavljaju, a i sada srpski vojnik liči na pravog vojnika."

I u nastavku...


Quote
"kome da ih prijavimo, od VTK-a nema neke korsiti?"

Izgleda kao neka vrsta utešnog kviska Smiley .P.S. ne daj bože ako bi dodao tu i "Kad se vojska na Kosovo vrati",a ona nije ni odlazila sve dok neko drugi nije potpisao i izdao naređenje za to ...

No, pravi izraz bi bio "Vojska Srbije se nalazi u procesu tranzicije"( malo težak termin ,koji podseća ,a i sličan je ekonomskoj tranziciji , to jest prelasku sa jedne doktrine ka drugoj - jer da je sve ostalo u okruženju isto kao i pre - da Bugarska i Hrvatska nisu kupile Patria vozila ne bi ni mi pravili Lazar 3, da Rumunija ne kupuje dalekometne rakete ne bi ni mi kupovali PVO i tako dalje.... - i u našoj vojsci bi sve ostalo isto . Kad već pišem u zagradi ,da napišem i to da se u narodu misli da je ovo prelazak na "NATO standard jer u generalštabu sede NATO oficiri" ,ali ni to nije baš tačno,barem za sada . Nešto između. Neodređeno....i tri tačke...).
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 287


« Reply #1778 on: February 01, 2024, 07:51:28 am »

Оно што мене мало збуњује су Милош у две верзије и М-20 МРАП. Да ли су потребна два возила и колико су делови компатибилни? За утеху, ако је веровати Википедији, оба возила користе моторе истог, америчког произвођача (Cummins).
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 085


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1779 on: February 01, 2024, 08:22:26 am »

Raduje me što se i postojeći tenkovi M-84 polako modernizuju. Ide lagano, do sada je modernizovano 20 tenkova M-84, u oznaci M-84 AS12.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I jako je dobro što posada tenka M-84 više ne duži "Škorpion" već je tročlana posada prešla na automatske puške, najverovatnije sa rasklapajućim kundakom.
Taj "Škorpion" je odavno trebao da se izbaci iz upotrebe, bar za tenkovske posade, naročito kada treba da vršiš bojevo gađanje sa zaštitnom maskom i "Škorpionom" u futroli.


* M-84AS12.jpg (1051.87 KB, 1272x957 - viewed 12 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 287


« Reply #1780 on: February 01, 2024, 09:26:11 am »

I jako je dobro što posada tenka M-84 više ne duži "Škorpion" već je tročlana posada prešla na automatske puške, najverovatnije sa rasklapajućim kundakom.
Taj "Škorpion" je odavno trebao da se izbaci iz upotrebe, bar za tenkovske posade, naročito kada treba da vršiš bojevo gađanje sa zaštitnom maskom i "Škorpionom" u futroli.

У тексту су навели да су добили аутоматске пушке са скраћеном цеви. На шта мисле, видећемо када се појаве. Застава производи аутоматску пушку у две варијанте дужине цеви, али и ”аутомат” који је базиран на тој пушци, који има још краћу цев.

Интересантно је да амерички тенкови имају само једну аутоматску пушку у тенку, а посада има обичне пиштоље.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 085


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1781 on: February 01, 2024, 10:06:31 am »

To je savim logično, inače u tenku nema puno prostora, i Škorpion je samo smetao i pored sve svega je po meni nikakav pištolj, ovako kundak na preklapanje, kraća cev, ma više nego odlično. Pre bih nosio "TT-ejca" nego "Škorpion".
Ne znam ni ja koja je automatska puška, videćemo.
Inače kao k-dir tenka iako nisam dužio automatsku pušku, duže je vozač i nišandžija, ja sam je ipak preko mog "četnog" zadužio, a "Škorpion" gde nisam morao nisam ga ni nosio već je bio sa sve futolom obično u petom sanduku na kupoli.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1782 on: February 01, 2024, 12:12:33 pm »

M-19 je puška ,s tim što ne koriste 6,5mm cevi i municiju .
Miloš 2 (onaj veći ) bi prvo trebalo da ide uz Pasars. Služi za prevoz ljudi koji zadužuju Mistral rakete ili modernizovane Igle (sa SenzorInfizovim pokazivačima ) ,može da pruži podršku dok je kolona u pokretu (obzirom da Pasars ne dejstvuje u pokretu) ,a zato je i predstavljena verzija NTV sa DUBS + rakete Igla/Mistral. Oni svi (bi trebalo) da idu zajedno. Od prilike to bi izgledalo ovako : napred Miloš 2 ,sa vojnicima koji duže LPRS pozadi + Zastava NTV sa DUBS (na njoj su Mistral rakete ili Modernizovane Igle) pa baterija PASARS,pa još jedan NTV+Miloš 2.  Četri puta po toliko i eto ga divizion . Na nivou divizije je radar Žirafa koji je "master",plus radar GS-40 koji je "slave ".

E,sada ,gde će kasnije biti još pridodat videćemo.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 842« Reply #1783 on: February 01, 2024, 12:26:14 pm »

@Pakleni vuk

Ovi termini za Žirafu kao "master" radar, a za GS-40 da je "slave" ne stoje. "Master" komponenta (radar, lanser, borbeno oruđe) bi trebalo da upravlja sa "slave" komponentom (radar, lanser, borbeno oruđe), a to ovde nije slučaj. Pored toga, GS-40 ima veći domet i po daljini i po visini i ne vidim logiku da bude radar više hijerarhije od Žirafe, pogotovo što Žirafa služi za navođenje topova Bofors / PASARS. Dakle pre će biti obrnuto.
« Last Edit: February 01, 2024, 12:52:17 pm by Kubovac » Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1784 on: February 01, 2024, 01:41:21 pm »

@Kubovac
Pomislio sam pre nego što sam napisao i o tome čiji je domet veći i čiji "kvalitet slike" bolji (normalno novi radar ima prednost) ali ... Linija komandovanja i baš ta opcija "deljenja ciljeva ka vozilu" me navodi ka ovom što sam zapisao . No, videćemo i to uskoro.

P.s. mogu i o pušci M-19 još da zapišem (i priložim poneki dokaz) samo ne znam jel ovde odgovarajuća tema ? Smiley
Logged
Pages:  1 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.