fazan
Moderator
poručnik fregate
Last Login: Today at 09:15:35 am
|
 |
« Reply #1780 on: February 01, 2024, 09:26:11 am » |
|
I jako je dobro što posada tenka M-84 više ne duži "Škorpion" već je tročlana posada prešla na automatske puške, najverovatnije sa rasklapajućim kundakom. Taj "Škorpion" je odavno trebao da se izbaci iz upotrebe, bar za tenkovske posade, naročito kada treba da vršiš bojevo gađanje sa zaštitnom maskom i "Škorpionom" u futroli.
У тексту су навели да су добили аутоматске пушке са скраћеном цеви. На шта мисле, видећемо када се појаве. Застава производи аутоматску пушку у две варијанте дужине цеви, али и ”аутомат” који је базиран на тој пушци, који има још краћу цев. Интересантно је да амерички тенкови имају само једну аутоматску пушку у тенку, а посада има обичне пиштоље.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #1781 on: February 01, 2024, 10:06:31 am » |
|
To je savim logično, inače u tenku nema puno prostora, i Škorpion je samo smetao i pored sve svega je po meni nikakav pištolj, ovako kundak na preklapanje, kraća cev, ma više nego odlično. Pre bih nosio "TT-ejca" nego "Škorpion". Ne znam ni ja koja je automatska puška, videćemo. Inače kao k-dir tenka iako nisam dužio automatsku pušku, duže je vozač i nišandžija, ja sam je ipak preko mog "četnog" zadužio, a "Škorpion" gde nisam morao nisam ga ni nosio već je bio sa sve futolom obično u petom sanduku na kupoli.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am
Ko laje zlo ne misli
|
 |
« Reply #1782 on: February 01, 2024, 12:12:33 pm » |
|
M-19 je puška ,s tim što ne koriste 6,5mm cevi i municiju . Miloš 2 (onaj veći ) bi prvo trebalo da ide uz Pasars. Služi za prevoz ljudi koji zadužuju Mistral rakete ili modernizovane Igle (sa SenzorInfizovim pokazivačima ) ,može da pruži podršku dok je kolona u pokretu (obzirom da Pasars ne dejstvuje u pokretu) ,a zato je i predstavljena verzija NTV sa DUBS + rakete Igla/Mistral. Oni svi (bi trebalo) da idu zajedno. Od prilike to bi izgledalo ovako : napred Miloš 2 ,sa vojnicima koji duže LPRS pozadi + Zastava NTV sa DUBS (na njoj su Mistral rakete ili Modernizovane Igle) pa baterija PASARS,pa još jedan NTV+Miloš 2. Četri puta po toliko i eto ga divizion . Na nivou divizije je radar Žirafa koji je "master",plus radar GS-40 koji je "slave ".
E,sada ,gde će kasnije biti još pridodat videćemo.
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1783 on: February 01, 2024, 12:26:14 pm » |
|
@Pakleni vuk
Ovi termini za Žirafu kao "master" radar, a za GS-40 da je "slave" ne stoje. "Master" komponenta (radar, lanser, borbeno oruđe) bi trebalo da upravlja sa "slave" komponentom (radar, lanser, borbeno oruđe), a to ovde nije slučaj. Pored toga, GS-40 ima veći domet i po daljini i po visini i ne vidim logiku da bude radar više hijerarhije od Žirafe, pogotovo što Žirafa služi za navođenje topova Bofors / PASARS. Dakle pre će biti obrnuto.
|
|
« Last Edit: February 01, 2024, 12:52:17 pm by Kubovac »
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am
Ko laje zlo ne misli
|
 |
« Reply #1784 on: February 01, 2024, 01:41:21 pm » |
|
@Kubovac Pomislio sam pre nego što sam napisao i o tome čiji je domet veći i čiji "kvalitet slike" bolji (normalno novi radar ima prednost) ali ... Linija komandovanja i baš ta opcija "deljenja ciljeva ka vozilu" me navodi ka ovom što sam zapisao . No, videćemo i to uskoro. P.s. mogu i o pušci M-19 još da zapišem (i priložim poneki dokaz) samo ne znam jel ovde odgovarajuća tema ? 
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1785 on: February 01, 2024, 02:05:13 pm » |
|
@Kubovac Pomislio sam pre nego što sam napisao i o tome čiji je domet veći i čiji "kvalitet slike" bolji (normalno novi radar ima prednost) ali ... Linija komandovanja i baš ta opcija "deljenja ciljeva ka vozilu" me navodi ka ovom što sam zapisao . No, videćemo i to uskoro. P.s. mogu i o pušci M-19 još da zapišem (i priložim poneki dokaz) samo ne znam jel ovde odgovarajuća tema ?  Pa opet ti kažem. Deluje naopako. Dakle osmatrački radar višeg nivoa (sa većim dometom po daljini i visini) GS-40 će prvi osmotriti ciljeve, preneti podatke na radar sa smanjenim dometom po daljini i visini Žirafu, a koji usput budi rečeno, navodi PASARS-e na ciljeve. Klasičan odnos "perimetarski" osmatrački radar-akvizicijski radar baterije/diviziona.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik fregate
Last Login: Today at 09:15:35 am
|
 |
« Reply #1786 on: February 01, 2024, 06:30:08 pm » |
|
P.s. mogu i o pušci M-19 još da zapišem (i priložim poneki dokaz) samo ne znam jel ovde odgovarajuća tema ?  Ја бих волео да прочитам више о пушци М-19, тако да бих ти био захвалан. Ако је довољно опширан текст можда да отвориш нову тему? У тексту се говори о састанку са Топчидера се говори ”скраћеној заставиној пушци М-21” за тенкисте. На сајту Заставе сам нашао на аутоматске пушке М21А/М21С и М21АБС/М21СБС са 2 дужине цеви (дужина са клопљеним кундаком 750 и 666 мм) али и аутомат М21 БС, дужине 575 мм са клопљеним кундаком. То оружје је у 5,56х45 мм НАТО.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Yesterday at 01:08:09 am
|
 |
« Reply #1787 on: February 02, 2024, 12:54:11 am » |
|
Svaki tenk duži po jednu AP 7,62 sa preklapajućim kundakom.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1788 on: February 02, 2024, 04:13:10 am » |
|
Svaki tenk duži po jednu AP 7,62 sa preklapajućim kundakom.
Tačno tako Mića, samo nišandžija duži AP, ali duži i automatski pištolj M-84 ili M61č "Škorpion".
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1789 on: March 12, 2024, 07:22:49 pm » |
|
Nekako pogledah ovo i odoh da povraćam, baš mi pripala muka.
|
|
|
|
|
|
|
|