PALUBA
June 23, 2024, 12:42:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 ... 121   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 417979 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #945 on: August 17, 2018, 08:28:55 am »

Шта ће заменити "Жирафе" које се користе преко 30 година?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Grin


* 001.jpg (104.71 KB, 800x1014 - viewed 68 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #946 on: September 14, 2018, 10:05:51 am »

Ново оружје и мотоцикли за војну полицију
Аутор: М.Г.четвртак, 13.09.2018.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је свечаном пријему поводом Дана војне полиције, који се обележава у знак сећања на формирање војне полиције тадашње Југословенске Народне Армије, 14. септембра 1955. године, саопштило је Министарство одбране. Како је рекао министар Вулин, на свечаности у Великој ратној сали Старог Генералштаба у Београду, војна полиција „као свака полиција света, није лака за волети, али је тешко не поштовати је“.

- Тешко је не поштовати људе који се доследно, упорно, тврдоглаво и жилаво боре за законитост, ред и поштовање правила, али више од тога за поштовање вредности које су нас учиниле великим и важним и вредности које су наш народ учиниле вредним понављања. У рату, Војна полиција је елитна јединица која се не склања из прве линије. У миру, војна полиција се бори са свим оним од чега бисмо некада најрадије окренули главу – са криминалом и понашањем које је неспојиво са угледом и достојанством припадника Војске Србије – рекао је Вулин.

Он је истакао да „у ових годину дана, војна полиција је добила ново наоружање, нове униформе, добиће, после много година, мотоциклистичко одељење, добиће и нова возила, најсавременије и најмодерније комбије”. Припадници војне полиције, поводом празника, уручили су министру Вулину „црну беретку“, симбол припадника војне полиције, у знак захвалности за успешно остварену сарадњу и пружену подршку. Пријему су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #947 on: September 18, 2018, 07:43:31 am »

Miloradović: Ministarstvo odbrane nabavlja bespilotne letelice
I.M.J.  18.09.2018.

Ministarstvo odbrane pregovara sa nekoliko kineskih tehnoloških partnera o projektu nebavke bespilotnih letelica, izjavio je za “Blic” pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

On je objasnio da je to u svetu trenutno jedan od najsofisticiranijih vidova naoružanja, koji Vojska Srbije do sada nije imala.

- U paketu o kojem se pregovara biće obavljen i transfer tehnologije za integraciju složenih izviđačkih bespilotnih letelica koje ce srpska industrija i Vojnotehnički institut praviti za naše potrebe - kaže on. I jedne i druge će, kaže, imati sposobnost da izviđaju ciljeve, određuju koordinate ciljeva i danju i noću, i da navode laserski vođene rakete i bombe kojima će biti opremljene.

- Paket kojim se planira nabavka, ali i proizvodnja izviđačkih bespilotnih letelica za Vojsku Srbije, trebalo bi uskoro da bude realizovan - potvrdio je Miliradović.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #948 on: September 18, 2018, 05:36:21 pm »

Србија од Кине набавља беспилотне летелице
уторак, 18.09.2018.

ПЕКИНГ – Помоћник министра одбране Ненад Милорадовић рекао је да ће Србија од Кине набавити једно од најсофистициранијих наоружања и војну технологију, коју готово да немају земље у окружењу.

Он је, у изјави новинарима у Пекингу, рекао да се ради о набавци борбених беспилотних летелица, које ће имати способност извиђања, откривања циљева дању и ноћу, као и гађања ласерски вођеним бомбама и ракетама. „То је спососбност које имају само најспособније војске света, а које ће имати на располагању Војска Србија”, нагласио је Милорадовић, преноси Танјуг.

Он је указао да Војска Србије за сада нема такву способност, али да то нема ни велики број земаља у окружењу. Пакет, који је уговорен, како каже, ће обухватати и део индустријске сарадње, односно трансфера технологије. Према његовим речима, то ће бити трансфер технологије за интеграцију сложених система у беспилотне летелице, на основу којег ће беспилотне летелице које ће бити произведене у Србији бити опремане оптоелектронским системом.

Тако да ће, како је објаснио, наше летелице имати три од ове четири способности - моћи ће дању и ноћу да осматрају бојиште, преносе координате циљева и управљају артиљеријском ватром, наводе ласерски вођене бомбе и ракете, које ће лансирати други ефектори што земаљаска оруђа, или друге беспилотне летелице. Иначе, ради се о два система борбених беспилотних летелица нове генерације, а сваки систем се састоји од по три дрона, земаљске контролне станице и удаљеног видео терминала. Поред тога, договорено је да осталих пет система наша земља прави сама, уз кинеску технологију.

Ово су први облици војно-технолошке сарадње са Кином, а имају за циљ диверзификацију опреме Србије, као војно неутралне земље. Милорадовић оцењује да овај аранжман не може да угрози сарадњу са било којим досадашњим партнерима.

„Немамо идеолошких предрасуда када је реч о набавци оружја. Ми имамо задатак да Војску Србије опремимо што боље и подигнемо спососбност сопствене индустрије да прави наоружања најсравремене технологије”, објаснио је он. Истиче да од аранжмана Србија може да има огромне користи јер у технолошком смислу, када је реч о војној технологији, спада у једну од најнапреднијих земаља света. Такође, наводи да су услови које нуде кинеске компаније повољне. Милорадовић очекује да ће први резултати ове сарадње моћи да се виде до краја године, а током следеће године требало би да на нашем небу видимо резултате.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #949 on: September 25, 2018, 06:48:41 am »

Кинеска електроника даће крила „пегазу”
Аутор: Милан Галовић субота, 22.09.2018.

Србија ће набавити наоружане беспилотне летелице у Кини, али ће трансфер технологије омогућити развој започетих домаћих пројеката

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Уговор о набавци кинеских беспилотних летелица за потребе Војске Србије биће потписан до краја године, речено је „Политици” у Министарству одбране. Подсетимо, председник Србије је уочи посете Кини најавио да ће војска набавити оно што до сада није имала у свом арсеналу – наоружане беспилотне летелице. „Разматра се више опција набавке беспилотних летелица с кинеским партнерима и до краја ове године биће одлучено за који тип беспилотне летелице ћемо се определити”, објашњавају за „Политику” у Министарству одбране.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Како је раније изјавио помоћник министра одбране Ненад Милорадовић, Србија ће набавити беспилотне летелице које имају способност извиђања, преношења података о откривеним циљевима, ласерског навођења бомби и – гађања вођеним бомбама и ракетама. Осим тога, што је посебно важно, договара се и пренос технологије, односно да се софистицирана опрема уграђује у ове летелице у Србији, укључујући и у оне летелице које већ развијају наши стручњаци. Од Кине ће бити набављене извиђачке и наоружане беспилотне летелице. Један систем, једноставније речено комплет, овог наоружања састоји се од три летелице, земаљске контролне станице с које се њима управља и удаљеног видео-терминала, који се може налазити у некој команди, на којем се приказују прикупљени подаци.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Набавка беспилотних летелица била је једна од тема приликом недавне посете високе војне делегације Кини, о којој је извештавала „Политика”, а на основу дочека домаћина и њихове понуде било је јасно да ће доћи до конкретних договора. Када је реч о беспилотним летелицама и електронској опреми коју носе, оне су делегацији из Србије приказане у компанијама ЦАТИЦ, специјализованој за ваздухопловство, и ЦЕТЦ, која је гигант у области електронике. Иначе, Војска Србије је још пре неколико година увела прве беспилотне летелице типа „орбитер”, израелске производње, које су распоређене у Трећу бригаду ВС у Нишу. Реч је о малим летелицама типа „крило”, које полећу с лансирне рампе, а слећу помоћу падобрана. Домаћи стручњаци почели су с развојем ове врсте наоружања још деведесетих година прошлог века.

Њихов рад за сада је резултирао малом беспилотном летелицом „врабац”, која се лансира из руке и чија употреба је представљена на неким приказима способности и вежбама војске, као и средњом летелицом „пегаз”, која је приказивана и с могућим опцијама наоружања – али само на земљи. Могуће је да ће кинеска електроника бити оно помоћу чега ће „пегаз” коначно раширити своја крила.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Стицајем историјских околности, Србија има занимљиву збирку беспилотних летелица, али у – музеју. Од америчке, оборене током рата у БиХ, до британске и немачке које су оборене током НАТО агресије. У то време, 1999. године, још увек су се користиле само за извиђање. Наредних година, посебно у ратовима које су САД водиле у Авганистану и Ираку, почела је њихова употреба и за гађање циљева на земљи. Кинези су пратили овај развој, па су, према расположивим подацима, њихове наоружане беспилотне летелице ефикасно употребљаване у Ираку, Јемену и Нигерији.

Izvor: www.politika.rs


* 001.jpg (29.69 KB, 672x414 - viewed 42 times.)

* 002.jpg (20.33 KB, 672x354 - viewed 38 times.)

* 003.jpg (57.41 KB, 672x408 - viewed 46 times.)

* 004.jpg (30.79 KB, 672x346 - viewed 43 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 517


« Reply #950 on: September 25, 2018, 07:40:34 pm »

Надам се да се паралелно размишља и о средствима борбе против противничких беспилотних летелица, посебно они мањег домета, тактичке намене а нарочито оних импровизованих, које су прилично јада задале ирачким и сиријским снагама. Мислим да се у стрељачко одељење треба поново увести дужност (у борбеном разброју)  "осмтарач ваздушног простора"
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #951 on: September 26, 2018, 03:57:15 pm »

Надам се да се паралелно размишља и о средствима борбе против противничких беспилотних летелица, посебно они мањег домета, тактичке намене а нарочито оних импровизованих, које су прилично јада задале ирачким и сиријским снагама. Мислим да се у стрељачко одељење треба поново увести дужност (у борбеном разброју)  "осмтарач ваздушног простора"

Navodno su narucena dve vrste sistema iz Rusije. Bilo je nesto o tome u stampi proslih par nedelja.

Naruceno je nekoliko prenosnih sistema - pusaka i par stacionarnih. Mislim da je proizvodjac Kalasnjikov.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 555« Reply #952 on: September 30, 2018, 06:36:39 pm »

Tako je, najavljeno je da su kupljeni ti sistemi ili sta su vec.

Quote
Россия поставляет противодронные ружья «Пищаль» и стационарные радиоэлектронные комплексы «Таран», предназначенные для борьбы с БЛА, в Сербию и Южную Осетию.

Об этом, как передает «РИА Новости», сообщил первый заместитель генерального директора – генеральный конструктор концерна «Автоматика» (входит в Ростех) Сергей Букашкин.

«Оба представленных образца мы поставляем в Сербию и Южную Осетию», – сказал С.Букашкин в ходе доклада министру промышленности и торговли РФ Денису Мантурову во время его обхода экспозиции «Гидроавиасалона-2018».

По словам генконструктора, стационарный комплекс «Таран» для борьбы с БЛА работает на дальности 3 км, а ружье «Пищаль» – на 2,5 км. «Есть вариант (противодронного комплекса – ред.) на базе бронеавтомобиля «Тигр», который обеспечивает дальность до 10 км», – цитирует «РИА Новости» С.Букашкина.

http://www.armstrade.org/includes/periodics/news/2018/0910/091548629/detail.shtml
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 517


« Reply #953 on: September 30, 2018, 06:45:00 pm »

То је купљено пар система за потребе јединице за обезбеђење важних личности. Ја мислим на средства за заштиту трупних јединица.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 555« Reply #954 on: September 30, 2018, 06:48:30 pm »

Pa za tu namenu je ``sasredjena vatra vise strelaca`` da taj termin ne bi brisali iz pravila.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 517


« Reply #955 on: September 30, 2018, 07:09:55 pm »

Ма, проблем је што се одвикло од осматрања ваздушног простора. Осим тога, мали дронови се врло тешко уочавају, а још теже гађају, да не говорим о ноћним условима.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 354« Reply #956 on: September 30, 2018, 07:19:02 pm »

Kada su u pitanju komercijalni dronovi, sredstva za odbranu od njih se veoma lako naprave, evo uz 100-ak evra ja cu za sat vremena da napravim ometac za BPL koji se kontrolisu u frkventnim opsezima od 2.4Ghz i 5 Ghz. Cak i ako neki radi na 3 Ghz ni to nije neki veliki problem. Ozbiljnije BPL koriste satelitski data link pa to bas nije lako ometati, a i same frekvencije i kodovi za kontrolu letelica su strogo cuvana tajna. Osmatranje VAP ne bi dalo neke rezultate, jer su premale i tesko ih je uociti.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 517


« Reply #957 on: September 30, 2018, 07:40:21 pm »

Чини ти се. Боље је осматрати него то не радити.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 354« Reply #958 on: September 30, 2018, 08:55:14 pm »

Dzumba, ne sporim Vase znanje, ali vojne BPL lete ili visoko da se ne mogu videti (Npr Reaper) ili su manje, i lete nisko, medjutim onda se pre cuju nego vide, a da ne pricamo sto su osmatracke BPL opremljene sistemima nocnog osmatranja, kada prosto ne postoji sansa da  se primeti na nebu. Nije problem, 7 ljudi gleda unaokolo, jedan neka zeva u vazduh, ali ne mislim da bi bio preterano efikasan.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #959 on: September 30, 2018, 09:53:52 pm »

џумбо, овде је тихи у праву. другар има малог дрона који му је потребан због посла. та играчка од неких 500 евра лети на висину од километар ипо, а већ на 100м га нисам видо иако сам знао где је. притом, човек је био поред мене и гледао сам на његовом мобилном "ситуацију на терену", тј нас како се шврћкамо по малчанском стрелишту. то чуданце је неких 30цм у пречнику, ако има и толико.
Logged
Pages:  1 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 ... 121   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.081 seconds with 23 queries.