Можда ја и грешим, можда су нам САД нешто и нудиле. Ја полазим првенствено од озбиљнијих саопштења и назнака, а не од рекла-казала из таблоида. У давна времена СФРЈ, друга половина 80их, када је рађено на пројекту НА, САД су нам омогућавале доступ најсавременијим технолошким достигнућима, слично као и чланицама НАТО или Шведској (у време развоја Грипена) - мотори, радари, технологије композитних материјала. Када се СФРЈ распала, све је пало у воду, Амери нам нису хтели продавати ништа. Ситуација је ескалирала до врхунца 1999. 2000их Србија није ни хтела ни могла да набавља било шта. Данас САД, ако и нуде, имају мало тога што нас може занимати, цене су сигурно веће од руских и одскора кинеских система, а способности тих система, авиона и шта ја знам чега су бар на папиру испод онога што нам се може понудити са истока.
Хипотетичка набавка Ф-16 за Србију не долази у обзир због логистичког хаоса који би настао, у ПВО једино што нам одговара је Мистрал, што ћемо изгледа и купити, јер то није технолошки и логистички ризична набавка. Радари за покривање територије су неодговарајући за увезивање са постојећим системима и вероватно су скупљи од руских. У ОМЈ, шта бисмо ми са половним М1 или Леопардом? Страјкер нам не треба, Патрија је слична Лазару3, а немачки Боксер скуп и компликован. Артиљерије имамо довољно, а СХ Норе су за нас добро решење, без обзира што је питање шта је на њима "наше", сем аутопуњача.
Србија је ионако постала острво окружено НАТО. У време потпуног урушавања норми међународног права и једна Бугарска се надигла претећи да затвори Дунав за војне испоруке Србији, ма колико то било директно супротно Дунавској конвенцији. Расправља се о затварању ВаП за испоруке авионима!!! Укратко, раде се такве гадости, које никоме не би пале на памет у "уређено и весело време некадашњег хладног рата". Па сад, Србијице, мисли како ћеш. Некако мораш да пливаш. Када би наш "врли Председник" и имао "за шта да се ухвати", ласно би се он окренуо западу, но нас запад једноставно неће, сем да нас увуче у НАТО на силу, што народ листом не би прихватио. Служимо као дежурна "бабарога", запад јавно затвара очи на свакодневне гадости, кршење Устава и Закона који се догађају у овој јадној земљи која свакодневно "крвари као у рату" губећи људе који одлазе "трбухом за крухом" - да се више никад не врате.
Најзад, немојмо се сувише радовати "пријатељству" са Русијом и Кином. Руси нас можда и воле, али, да се не замајавамо ... њима треба овде пре свега њихов прст да нервирају Амере и НАТО, Русији треба нека цевка да "пумпа гаас преко наас" - тра ла ла и ћију ћи - цврр-кут. А опет... ће преживеме некако, ваљда. Можда. Никад није било - да некако није било.
Распад СФРЈ се поклопио са санкцијама СР Југославији, наравно да неће нудити оружје држави која је под санкцијама. Међутим, у време када је Министарство одбране тражило презентације борбениг авиона, пре 2012. године, F-16 је презентован. Друга је ствар шта би од опреме и наоружања било испоручено, вероватно основне ракете ваздух-ваздух у ограниченим количинама.
Међународна ситуација се у међувремену заоштрила, али мислим да би Србија и данас могла да купи F-16. Друго је питање шта би Србија са њим.
Питање слободне пловидбе Дунавом је веома осетљива тема, и Србија мора инсистирати на томе. Није чланица ЕУ и санкције ЕУ се не могу односити на оно што Србија транспортује Дунавом. Постоји један детаљ на који треба обратити пажњу. Руски брод који превози руску робу није исто што и српски брод који под српском заставом превози робу у власништву Србије. Без обзира на одредиште брода.