PALUBA
February 21, 2024, 08:21:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Telegram kanal Paluba.Info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 1766   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2001959 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #150 on: January 31, 2014, 01:33:40 pm »

Saopštenje ministarstva je sačinjeno na prilično "diplomatski" način tako da može da se tumači kako god ga okreneš. Ako vojska bude stabilizovala situaciju, može da se desi da bude još grđa situacija no što je sada.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 429


« Reply #151 on: January 31, 2014, 02:37:25 pm »


Kako god bilo, ako se vojska umeša, vrag je odneo šalu. Ono što se mora priznati "mnogim" zemljama NATO (ne svim), to je civilna, politička kontrola oružanih snaga i, ukoliko postoje svi ostali preduslovi i poštovanje procedure, vrlo fino regulisanje upotrebe vojske u unutrašnjim sukobima. Takvo "fino" regulisanje u Ukrajini sigurno ne postoji. Dovoljno je nekoliko nadobudnih oficira lakih na obaraču da naprave nemerljivu štetu i gurnu zemlju u potpunu katastrofu. Pošto bi takvi verovatno bili ruskog porekla, tim gore. Ruskog porekla... teško je reći da li za ogromnu većinu Ukrajinaca postoji drugo poreklo sem ruskog. Njihova etnogeneza je vrlo osetljivo područje. Galicija, Volinija, zakarpatska Ukrajina, tamo je živeo narod vrlo sličan Poljacima, katoličke ili grkokatoličke veroispovesti. To i jesu današnji radikalni Ukrajinci.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 323« Reply #152 on: January 31, 2014, 02:41:14 pm »

Po tome ispada da je Ukrajina samo geografski prostor a Ukrajinci kao nacija ne postoje ? Smiley
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 429


« Reply #153 on: January 31, 2014, 02:44:45 pm »


Нисам уопште тако рекао. Наравно да постоји украјински народ, и не само народ, већ нација. Да је етногенеза Украјинаца врло клизаво подручје, и то је тачно. Нису уопште хомогени.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 323« Reply #154 on: January 31, 2014, 02:51:16 pm »

Samo nek se oni dogovore između sebe i da sve završi na najbolji mogući način pa makar pola njih bili bušmani a drugi tunguzi vjerovanja sam da će sve prevagnuti na Rusku stranu odnosno da će oni imati ključnu ulogu, al dosadašnji prosvjednici mi nekako ostavljaju mlak dojam bez jasnog cilja i organiziranosti pa i nedovoljne potpore ,državni udari se možda događju preko noći ali se sigurno preko noći ne planiraju tako da ovo sve nalikuje na kaotičnu predstavu nimalo ugodnog sadržaja sa ljudskim žrtvama...
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 429


« Reply #155 on: January 31, 2014, 03:22:17 pm »


"Tunguzi" su već zauzeti. "Tunguzi" su isto što i Jakuti. Omiljeni anegdotski narod moje bake - None - najveća moguća divljina je bila "Tunguzija".
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 323« Reply #156 on: February 01, 2014, 10:54:31 am »

Zimske radosti,nogomet,sanjkanje dodaju na ozbiljnosti situacije...
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 657


« Reply #157 on: February 01, 2014, 11:12:52 am »

Yanukovych Approves Amnesty Law, Abolition Of January 16 Laws By Rada (15:36, Friday, January 31, 2014)

Янукович99
Ukrainian News Agency

President Viktor Yanukovych has approved the law on amnesty and the repeal of the Verkhovna Rada laws endorsed on January 16, presidential press service has said.

The President approved that law passed by the Verkhovna Rada on January 29 and obliging law enforcement officers to release all anti-government protesters detained since December 26, 2013 from criminal responsibility once all administrative buildings will be freed.

Besides, in compliance with this law, during the period of 15 days, anti-government protesters will have to leave buildings of local governments, executive authorities, and unblock Hrushevskoho Street in Kyiv.

Yanukovych also approved the repeal of the law on enhancement of judges' guarantees and other eight laws endorsed on January 16 with the who-of-hand vote.

Moreover, Yanukovych approved four repeatedly endorsed draft laws, in particular, on suspension of establishment of centers for free secondary legal assistance to the low-income people and people having privileges until 2015; on criminal responsibility for desecration or destruction of monuments to soviet soldiers; partisans; on responsibility for public denial or justification of Nazi crimes.

As Ukrainian News earlier reported, on January 28, the Verkhovna Rada repealed the law on enhancement of guarantees of judges and other eight laws passed with show-of-hand vote.

http://un.ua/eng/article/489150.html
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #158 on: February 01, 2014, 05:44:53 pm »

Ukrajinska opozicija: Krenuće na nas vojskom
01.02.2014.

Ukrajinska opozicija je na sastanku sa evropskim zvaničnicima upozorila na "vrlo izvesnu intervenciju vojske" protiv demonstranata koji više od dva meseca protestuju u Kijevu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na to je upozorio jedan od lidera ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk, koji se u Minhenu, gde se održava bezbednosna konferencija, sastao sa evropskim zvaničnicima, medju kojima je bila i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Jacenjuk je "obavestio zvaničnike da je vrlo izvesno da će vlast pribeći sili, uključujući angažovanje vojske", saopštila je stranka bivše premijerke Ukrajine Julija Timošenko, koja je u zatvoru, Batkivščina, na čijem čelu je Jacenjuk. Ukrajinska vojska je juče pozvala predsednika Viktora Janukoviča da preduzme "hitne mere" radi "stabilazacije" situacije u zemlji. Za danas je na marginama Konferencije o bezbednosti u Minhenu najavljen sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija s predstavnicima ukrajinske opozicije, medju kojima su Jacenjuk i bivši bokser Vitalij Kličko. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je sinoć da je "duboko uznemirena" zbog nasilja i zastrašivanja u Ukrajini, posebno zbog navoda o mučenju jednog opozicionog aktiviste. Ukrajinska opozicija već više od dva meseca protestuje zahtevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti Janukoviča zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Izvor: Blic

Kako raspaliti ugasli plamen.


* 429043_ukrajina-demosntracije-kijev-ap_f.jpg (35.63 KB, 470x270 - viewed 47 times.)
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 657


« Reply #159 on: February 01, 2014, 06:25:31 pm »

cini mi se da vrime igra za vladu
Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #160 on: February 02, 2014, 06:19:09 pm »

Deo Ukrajine vratiti Rusiji?


02. februar 2014. 09:00


Najnovija zbivanja ponovo aktuelizovala pitanje povratka Krimskog poluostrva Ruskoj federaciji. Nema dovoljno objašnjenja zašto je Hruščov dao Ukrajini Krim
MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

MEĐU onima koji su se tukli ovih dana u centru Kijeva mnogi sigurno ne znaju da će 19. februara biti šezdeseta godišnjaca od kada je objavljen Ukaz o predaji Krimske oblasti Ukrajini. Taj dokument je potpisao predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Vorošilov, a sovjetski lider Nikita Hruščov je potpisao dokumente koji se odnose na predaju Krima Ukrajini. Kad god zaoštre i proključaju odnosi zapadne i istočne Ukrajine, počnu priče o politički kratkovidom Nikiti Hruščovu koji je „amputirao Rusiji“ Krimsko poluostrvo na kome se nalaze čuvene vile i carski vinski podrumi, kao i glavna crnomorska mornarička baza.

Sada, kada jedan broj građana Krima govori da žele da se otcepe jer neće da ih zapadna Ukrajina odvuče u EU i konfrontira sa Rusijom, nameće se više pitanja. Između ostalog i zašto je Hruščov poklonio Ukrajini Krim i zbog čega Boris Jeljcin, kad se raspadao SSSR, nije pokušao da vrati Krim u sastav Rusije?

Ljubiteljima istorije je sigurno interesantno i pitanje da li je Staljin pregovarao sa Amerikancima koji su navodno hteli da daju kredite a da zauzvrat Krim postane jevrejska autonomna oblast.

Istoričar Arsen Martirosjan je jedan od mnogih koji smatra da je Hruščov 1954. poklonio Krim Ukrajini zbog toga da bi ojačao svoju vlast jer je za taj ustupak dobio naklonost ukrajinskog rukovodstva.

U Rusiji se često može čuti priča o tome kako je Hruščov posle dve čaše konjaka dao carski poklon Ukrajini. Sovjetski rukovodilac iz tog vremena Dmitrij Šepilov, u svojim sećanjima tvrdi da je nameru da Krim da Ukrajini, Hruščov prvi put izneo na jednom savetovanju u Kremlju. Posle tog skupa tadašnji partijski rukovodioci su seli da malo pojedu i popiju, pa je Hruščov objasnio da će se primopredaja Krima obaviti uz obostranu saglasnost.

Na zasedanju Prezidijuma CK 25. januara 1954. pod tačkom 11. u dnevnom redu je bio „prelazak Krimske oblasti iz sastava Rusije u Ukrajinu“. U obrazloženju se kaže da su privredne i kulturne veze Krima i Ukrajine bliske pa se zato Krim pripaja Ukrajini. Na zasedanju Vrhovnog sovjeta SSSR 19. februara 1954. kojem je predsedavao Kliment Vorošilov, definitivno je doneta odluka o sudbini Krima.

Postoji više verzija zašto je Krim „preseljen“ u Ukrajinu.

Po prvoj, ali najmanje verovatnoj, Krim je dat Ukrajini povodom 300 godina ujedinjenja Ukrajine i Rusije, „zbog tri veka prijateljstva i ljubavi“.

Po drugoj, Hruščov je posle Staljinove smrti nameravao da raskrinka njegov kult ličnosti pa mu je bila potrebna podrška. Ali kako je i on, kao prvi sekretar CK Ukrajine učestvovao u represijama od 1938. do 1947. godine, „carski poklon“ davanje Krima trebalo je da odobrovolji ukrajinsku vrhušku.

Treća verzija kaže da je Hruščov nameravao da se u svojoj vladavini oslanja na bivše saradnike iz Ukrajine.

Postoji i četvrta, dosta ubedljiva verzija Hruščovljevog zeta, čuvenog novinara Alekseja Adžubeja, koji je prvo bio glavni urednik „Komsomolske pravde“ a zatim „Izvestija“.


Naime, Nemci su okupirali Krim u jesen 1941, a sovjetska armija ga je oslobodila u proleće 1944. Te godine sa poluostrva su deportovali većinu krimskih Tatara zbog saradnje sa okupatorom. Na Krimu je vladala glad. Vlasti su iz unutrašnjosti Rusije preselili ljude, ali mnogi od njih nisu mogli da se adaptiraju. Oni nisu imali navike da sade duvan, da uzgajaju vinovu lozu. Ali u to vreme se o tome nije pisalo. Kako je pričao Hruščovljev zet, u Moskvu su stizale hiljade pisama ogorčenih, preseljnih ljudi na Krim. To je bio glavni razlog zašto je Hruščov tajno posetio poluostrvo u jesen 1953. Bio je šokiran onim što je video...

I navodno je tada rešio da se Krim pokloni Ukrajini kako bi ona pomogla da se situacija normalizuje. U to vreme niko nije mogao ni da sanja da će jednog dana doći do raspada SSSR pa da će biti važno u kojoj je državi Krim.


Jedan broj istoričara tvrdi da se u vreme boljševičke vlasti raspravljalo da se na Krimu stvori jevrejska republika. O tome su ruski mediji pisali više puta tvrdeći kako je 1923. Moskvu posetio rukovodilac jevrejske organizacije „Džoint“ Jozef Rozen. On je predložio sovjetskom rukovodstvu projekt da se na Krimu stvori jevrejska autonomna oblast u koju bi se preselili Jevreji iz Belorusije i zapadne Ukrajine. Američki Jevreji su obećali da će zauzvrat obezbediti Rusiji povoljne kredite. Ali, ideja je zaboravljena sve do početka Drugog svetskog rata. Staljinu je tada bio potreban novac pa je u SAD poslao lidera Jevrejskog antifašističkog komiteta, rukovodioca Moskovskog jevrejskog teatra Solomona Mihoelsa. Moskvi je dat kredit ali je spomenuto da SSSR treba da izvrši svoje obećanje o stvaranju jevrejske autonomije koju su nazvali Krimska Kalifornija. Kasnije su autori tekstova o Krimskoj Kaliforniji tvrdili kako je Hruščov predao Krim Ukrajini kako bi izbegao da ispuni obavezu koju je imala Rusija.

Nije malo političara, istoričara i politikologa koji smatraju da je Boris Jeljcin imao šansu da vrati Krim u sastav Rusije. U decembru 1991. Jeljcin se bez znanja predsednika SSSR Mihaila Gorbačova sastao sa predsednikom Ukrajine Leonidom Kravčukom i predsednikom beloruskog parlamenta Stanislavom Šuškevičem. Oni su 8. decembra 1991. potpisali tzv. Beloveški dogovor o stvaranju Saveza nezavisnih država čime su praktično razbili SSSR. Političari tog vremena tvrde da bi Leonid Kravčuk sigurno pristao da vrati Rusiji Krim da je Jeljcin na tome insistirao. Što se nije dogodilo.

U sadašnjim uslovima Krim bi se mogao vratiti Rusiji samo ako dođe do građanskog rata u Ukrajini i zemlja se raspadne na dva dela. Miran razlaz je malo verovatan.


ISTORIJSKO PRAVO

KROZ istoriju su Ukrajinci imali nevolja sa Krimskim hanstvom jer je tamo bila baza Osmanske imperije. U 18. veku Krimsko hanstvo je osvojila Rusija i od 1802. Krim ulazi u Tavričku guberniju. U novembru 1917. se postavilo pitanje čiji će biti Krim, kada je proglašena Ukrajinska Narodna Republika. Tada ukrajinska Rada nije pokazala veliko interesovanje za Krim. Vojska Sovjetske Rusije ušla je na Krim u martu 1918. i proglašena je Republika Tavrida, koja je postojala oko mesec dana jer je to poluostrvo okupirala nemačka vojska. Kasnije je on bio ukrajinski da bi na kraju 1921. Lenjin i Kalinjin potpisali dekret o stvaranju Krimske autonomne republike. Ukrajina je 1922. potpisala savezni dogovor kojim je osnovan SSSR. Zbog toga neki ruski pravnici i istoričari kažu da je posle rascepa SSSR Ukrajina trebalo da izgubi Krim jer ga nije ni unela pri stvaranju SSSR.


SUDBINA SEVASTOPOLjA


U VREME SSSR grad Sevastopolj je 1948. izveden iz Krimske oblasti i direktno bio potčinjen Moskvi. Tamo se i sada nalazi glavna ruska crnomorska baza. Bez obzira na to što Rusija ima dugoročan ugovor za korišćenje baze do 2042. godine, ako na vlast u Kijevu dođe prozapadno rukovodstvo, ono će pokušavati na razne načine da otera rusku mornaricu sa Krima.

TATARSKA ZEMLjA

UKRAJINSKI istoričari i pravnici koji se danas protive ideji povratka Krima Rusiji kažu da to nije iskonski ruska zemlja nego tatarska. Ta teritorija je prisajedinjena Rusiji u vreme Jekaterine Druge. Čak i na kraju 19. veka Tatari su činili 89 posto stanovništva na tom poluostrvu.

Izvor:Vecernje Novosti
Logged
Wallberg
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 72


« Reply #161 on: February 02, 2014, 06:32:28 pm »

Gledam juce/prekjuce Arsenja Jacenjuka,kako na konferenciji u Minhenu poziva zapad da uvede Ukraijini sankcije.
Koliko je taj covjek zapravo nesvjestan sta radi. Tuzno je ko su vodje Ukrajinske opozicije, da svom narodu uvedu sankcije...ili je mozda mislio samo onima na istoku?
Mozda jeste ili nije svjestan da bi se time jaz pretovrio u rov?
A mozda ga i nije briga, za njega nikakvih sankcija ne bi ni bilo u svakom slucaju.
Potsjeca me na neke nase opozicionare koji su cak pozivali i da se zemlja bombarduje...zasto mi Labus pada na pamet, pa pok, premijer...
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 429


« Reply #162 on: February 02, 2014, 07:00:02 pm »


Ех, Wallberg, мало ли нам је муке, кад се сетим тих дана. Јацењуку, Кличку и компанији најважније је да заседну на власти, а то шта ће бити са земљом, мислим да им је то мање важно.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 867« Reply #163 on: February 02, 2014, 10:17:59 pm »

Ljubiteljima istorije je sigurno interesantno i pitanje da li je Staljin pregovarao sa Amerikancima koji su navodno hteli da daju kredite a da zauzvrat Krim postane jevrejska autonomna oblast.

Мало појашњење, идеја о евентуалној јеврејској аутономној области, или чак и ССР, на Криму, није била ништа друго до још једна Кобина (Стаљинова) мишоловка. Ко се на ту причу упецао, а упецали су се многи, чак и Молотовљева жена, жестоко је зажалио.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 429


« Reply #164 on: February 02, 2014, 11:10:54 pm »

На крају је Јеврејска аутономна област формирана у далеком и пустом Забајкалју 1934. Главни град је Биробиџан. Од 170.000 становника ЈеАО, данас је само 1% Јевреја. Ово је доказ још једне дијаболичне Кобине намере. Сва срећа што је умро пре него што се окомио на Јевреје, а спремао је још један холокауст! Ово јесте offtopic, али кратко помињање ове важне и на срећу неостварене епизоде није на одмет. Наравно да Стаљину није падало на памет да пребогати Крим додели Јеврејима. Иначе Украјина је традиционално већ више векова изражено антисемитски настројена. После једног погрома у Украјини у Палестину је избегла и Голда Меир. Све је то било пре 1917., наравно.
« Last Edit: February 02, 2014, 11:23:19 pm by kumbor » Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 1766   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 22 queries.