PALUBA
March 20, 2025, 03:36:23 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu! ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 2485 2486 2487 2488 2489 2490 2491 2492 2493 2494 2495 2496 2497 2498 2499 2500 2501 2502 2503 2504 2505 2506 2507 2508 2509 [2510] 2511 2512 2513 2514 2515 2516 2517 2518 2519 2520 2521 2522 2523 2524 2525 2526 2527 2528 2529 2530 2531 2532 2533 2534 2535 ... 2858   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2774528 times)

draggan and 2 Guests are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:43:25 pm

« Reply #25090 on: August 06, 2023, 11:33:26 am »

Ukrajina nije izgubila suverenitet na Majdanu niti je mogla napraviti "agresiju" na vlastiti teritorij. Jedina aigresija tamo je Ruska na teritorij suverene i od strane Rusije također priznate države. Ruski jezik nije zabranjen nego je Ukrajinski postao jedini službeni i to puno godina nakon 2014.,iz razumljivih razloga.
"Zapad" neće nikada pustiti Ukrajinu niz vodu.

Nadam se da će kolega Prodanić biti raspoložen za diskusiju bez da me se prijavljuje moderaciji, kao što je već do sada bilo slučaj.

Kolega @KUPAč, za diskusiju sam uvek raspoložen. Imam ovlašćenja Global moderatora te nemam potrebu da te prijavljujem, ako procenim da nešto treba uraditi, sam to uradim (pitaj Darka Wink). Dugo sam čuvao privatnu poruku na koju mi nisi odgovorio par meseci, pa je izbrisao jer nisam znao da li ćeš se i kada i vratiti na Palubu. U nabrajanju si zaboravio da navedeš da su se proruski demonstranti u Odesi sami spalili u Domu sindikata.

Šta je suverenitet države danas je tema za šire diskusije, ukrajinski svakako nije potpun ako toliko zavisi od bilo koga izvan Ukrajine, a zavisi. Šta je agresija, šta je preventivni napad, teme su za mnogo ozbiljnije diskusije od naših na Palubi. Da li agresija može da bude na jedan etnicitet u okviru vlastite države? Nova tema za vrlo ozbiljne diskusije. Šta je oživljavanje nacizma kroz nacističku ikonografiju na tetovažama vojnika, u državnim medijima i slavljenju "heroja" iz Wafen SS opet je tema za diksusiju za koju ja nisam dovoljno obrazovan. Ja mogu samo da vidim da neke stvari ne da podsećaju nego su iste kao u doba nacizma. Mogu i da vidim da se odluke o ratu u Ukrajini ne donose u Ukrajini. Planovi se ne prave u Ukrajini, ciljevi rata su nešto sasvim drugo od proklamovanih od strane Zelenskog i društva.

O puštanju Ukrajine niz vodu diskutovaćemo kad se to dogodi ako pre toga opet ne odeš "u ilegalu".

Dakle, uvek može diskusija, ovde ili na PP, ali bez pranja mozga tipa "američki izmet divno miriše i izvrsnog je ukusa". Izvinjavam se na bizarnoj rečenici, tako mi ja najkraće da izrazim tu misao.
Morskoprase
zastavnik I klase
*

Last Login:January 04, 2025, 04:43:17 pm

« Reply #25091 on: August 06, 2023, 11:34:35 am »

E pa ovako; Da sam video, da je neko od zapadnih garanata Minskih sporazuma doslovce nabio Porošenka i kasnije Zelenskog na kolac-doslovce i Ukrajina bi izvodila tačke sporazuma-u onom momentu stanem na stranu Ukrajine. Pošto se to nije dogodilo a vlast, koja se pretvorila u odvraćanje pogleda sa režima, koje je sve više i više simpatizovao sa ljudima, koji uvelićuju ukrajinske nacionalno-nacistićke simbole ili ćak simbole nemaćkog nacizma, e tada se dragi moj dark-bullete za mene ova stvar završava u istom momentu. I znam ko je u pravu i ko nije. Ali isto tako mi je jasno, da su u istoj šerpi i gospoda komesari i razna ostala EU govna (govnima se izvinjavam na usporedbi)!
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 10:44:28 pm

« Reply #25092 on: August 06, 2023, 12:17:56 pm »

Moskva ponovo na udaru - Rusko ministarstvo odbrane: Naš PVO je uništio ukrajinski dron

U Podolskom okrugu Moskovske oblasti sistem protivvazdušne odbrane uništio je ukrajinski dron, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Danas u 11.27 osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Moskovskoj oblasti, navedeno je u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodaje se da nije bilo žrtava ni štete.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da je ukrajinski dron pokušao da se probije do Moskve i da su ga snage PVO uništile na prilazu glavnom gradu Rusije.

Aerodrom Vnukovo prethodno je obavestio da je, iz bezbednosnih razloga, deo letova preusmeren.

Prethodnih dana su učestali napadi dronovima na Moskvu.

Izvor
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*

Last Login:Yesterday at 01:16:38 am

« Reply #25093 on: August 06, 2023, 12:18:44 pm »

E pa ovako; Da sam video, da je neko od zapadnih garanata Minskih sporazuma doslovce nabio Porošenka i kasnije Zelenskog na kolac-doslovce i Ukrajina bi izvodila tačke sporazuma-u onom momentu stanem na stranu Ukrajine. Pošto se to nije dogodilo a vlast, koja se pretvorila u odvraćanje pogleda sa režima, koje je sve više i više simpatizovao sa ljudima, koji uvelićuju ukrajinske nacionalno-nacistićke simbole ili ćak simbole nemaćkog nacizma, e tada se dragi moj dark-bullete za mene ova stvar završava u istom momentu. I znam ko je u pravu i ko nije. Ali isto tako mi je jasno, da su u istoj šerpi i gospoda komesari i razna ostala EU govna (govnima se izvinjavam na usporedbi)!

Apsolutno ne podržavam bilo kakvo veličanje nacizma niti isticanje simbola.
Molio bih samo pojašnjenje kako se u denacifikaciju ukrajine uklapa poginuli zapovjednik "Sparte" koji je i odlikovan od strane Putina a doslovce je bio tapeciran nacističkim obilježjem i u spomen mu je objavljena fotorafija pod nacističkom zastavom?
B051LjKo
vodnik
*

Last Login:January 30, 2025, 01:25:24 pm

« Reply #25094 on: August 06, 2023, 12:52:23 pm »

Ukrajina nije izgubila suverenitet na Majdanu

Nije, ali je izgubila demokratski izabranu vlast u necemu sto je u osnovi bio puc. Iz nekog razloga to se danas slavi kao festival demokracije. Iz danasnje perspektive vidimo do kuda je taj puc doveo,

niti je mogla napraviti "agresiju" na vlastiti teritorij.

Naravno da je mogla. Tom logikom ima smisla i ona legendarna izjava Milana Vukovica, inace svojevremenog predsjednika ustavnog suda (sto samo po sebi naglasava koje smece moras biti za takvu izjavu) da se u obrambenom ratu ne moze pociniti ratni zlocin. Agresija je ponasanje kojem je namjera da se nanese steta.. To sto neki misle da ''nije agresija ako su oni u pravu'' je drugi par cipelica.

Jedina aigresija tamo je Ruska na teritorij suverene i od strane Rusije također priznate države.

Rat tamo traje od 2014. godine. Ruska agresija je tek daljnja eskalacija situacije. Da je bilo pameti i zdravog razuma na obje strane, do toga ne bi ni doslo. Nece se ni rijesiti dok obje strane ne shvate da trenutno stanje nikome ne donosi korist.

Ruski jezik nije zabranjen nego je Ukrajinski postao jedini službeni i to puno godina nakon 2014.,iz razumljivih razloga.

Nije govno nego se pas posrao. Eto tako ni ruskim pjevacima nije zabranjeno pustati pjesme u Ukrajini, nego im samo treba dozvola. Iz razumljivih razloga. Ne ruse se ni spomenici u cije ime su milijuni ukrajinaca izgubili zivot, nego se samo mijenjaju simboli na istima, ''iz razumljivih razloga''. Sve je razumljivo! Nekome, drugima nista nije razumljivo.

"Zapad" neće nikada pustiti Ukrajinu niz vodu.

Da, jer u povijesti ne postoje presedani gdje su Ameri, Briti, Nijemci i Francuzi nekoga pustili niz vodu. Ukrajina ce biti presedan jer?
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:43:25 pm

« Reply #25095 on: August 06, 2023, 01:54:02 pm »

Apsolutno ne podržavam bilo kakvo veličanje nacizma niti isticanje simbola.
Molio bih samo pojašnjenje kako se u denacifikaciju ukrajine uklapa poginuli zapovjednik "Sparte" koji je i odlikovan od strane Putina a doslovce je bio tapeciran nacističkim obilježjem i u spomen mu je objavljena fotorafija pod nacističkom zastavom?

Ne uklapa se, naravno. Nema Ukrajina monopol na neo-nacizam, ima ga u svim zemljama sveta. Budala i krivog drveća nikada neće nedostajati.
KPoV
desetar
*

Last Login:Yesterday at 12:17:12 am

« Reply #25096 on: August 06, 2023, 02:13:57 pm »

Da se vratimo na stanje na ratistu.
Prema BBC ovo je stanje nakon dva mjeseca ukrajinske kontraofenzive:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

* Ukr BBC.png (260.22 KB, 801x564 - viewed 10 times.)
« Last Edit: August 06, 2023, 02:19:59 pm by Kubovac, Reason: Ubačena slika umesto prevelikog webp fajla » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 10:44:28 pm

« Reply #25097 on: August 06, 2023, 02:14:24 pm »

Ruska vojska gađala aviobaze na zapadu Ukrajine, pogođen i aerodrom u Zaporožju /video/

Ruska vojska je tokom noći preciznim oružjem izvela napad na aviobaze ukrajinske vojske u Hmeljnickoj i Rovenjskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Oružane snage Ruske Federacije izvele su noćas grupni napad dalekometnim preciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, na vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Starokonstantinov, Hmeljnicka oblast i Dubno, Rovenjska oblast“, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

"Cilj napada je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni", rekao je portparol.

Pored toga, pogođeni su hangari sa avijacionom tehnikom ukrajinske vojske na aerodromu u Zaporožju. Uništeno je i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja 9. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor

Prvačić
potporučnik
*

Last Login:March 15, 2025, 06:40:50 am

« Reply #25098 on: August 06, 2023, 04:50:24 pm »

Te iako je Putin, barem u Rusiji, stao tome delimično na put, napadom na Ukrajinu prešao je preko tačke preko koje nije smeo da pređe ni u kom slučaju. Nema niti govora o tome da se radilo o predudarcu (preemptive strike), jer iz Ukrajine mu opasnost nije pretila, a Donbas i Lugansk, kako god to nekome suludo zvučalo, delovi su međunarodne ali i sa ruske strane priznate Ukrajine. Nema tog razloga, osim ekonomskog. Sledivši vlastitu krivu procenu, napao je misleći da će "specialna operacija" biti gotova za tri dana zauzimanjem Kijeva i ključnih instalacija te svrgavanjem (barem iz Kijeva, verovatno se pretpostavljalo da će pobeći van zemlje) predsjednika Zelenskog te instalirajući vlastitog igrača Janukoviča. Mislio je, zapad će se malo meškoljiti, malo buniti, malo uvesti sankcije ali neće proglasiti rat protiv Rusije kao što je to onomad učinila Velika Britanija nakon napada nacističke Njemačke na Poljsku. Ali se zajebunio. Ukrajina nije šaptom padla, "specialnaa operacija" kao što je planirana nije uspela, sada je zaglavio u dugotrajnom ratu koji, kao što znamo iz povijesti, nikako ne može biti dobar. Rat na iscrpljivanje protivnika, gde je Rusija na jednoj strani i Ukrajina, ali i Zapad sa gospodarskim potencialom na drugoj strani ne može za Rusiju izići na dobro. I sada smo u situaciji gdje "globalizam" kako god izgledao grozan, štiti neovisnost jedne države, dok Rusija, paradoksalno, taj suverenitet uništava. Stoga pusti, bar za sada, "suštinu globalizma", po strani, jer su politika, geopolitika, a bome u rat, vrlo dinamični. Situacija se menja, i gotovo nikada ništa ne ide po nekom planu, već velika većina mudrih igrača vlastite poteze planira i korigira obzirom na stvarnu situaciju. Kao u šahu. Možeš planirati nekoliko poteza unapred ali ne možeš celu igru.

-Ruski napad na Ukrajinu je samo jedan od napada velike države na manju od kraja hladnog rata. I prvi koji je izvršila Rusija. 2008. Gruzija je (na svojoj teritoriji) napala ruske mirovne snage, koje su tu bile u skladu sa ranijim sporazumima. Tako da to tehnički i nije agresija. Koliko su drugi u istom periodu izveli agresija ili vojnih intervencija bez odobrenja SB UN (nazovi to kako hoćeš)?

-Živimo u takvom svijetu kad neka država izvodi takve akcije da bi pokazala suparnicima da je i ona sila. To se nam može nesviđati, ali to je realnost.

-Takođe živimo u vremenu preraspodjele moći između velikih sila. A to je uvijek nasilno.

-Tačno si napisao da se ovo pretvorilo u rat iscrpljivanja između Rusije i političkog zapada. I kad tome dodamo proces preraspodjele moći u svijetu (koji je uvijek nasilan), dolazimo do mogućnosti otpočinjanja novih ratova. S ciljem direktnog vojnog iscrpljivanja zapada. Za sad je Afrika glavni "favorit", ali ni (uvijek eksplozivni) bliski istok ne treba isključiti.

-Potpuno se slažem da se nemože sve predvidjeti.
Prošle godine sam pisao da je dovde došlo zbog obostranih pogrešnih procjena kakva će biti reakcija suprotne strane.
#Zapad nije računao na masovan otpor državnom udaru.
#Rusija nije računala na tako krvavo gušenje otpora državnom udaru.
#Zapad nije računao na (direktnu) vojnu pomoć Rusije pobunjenicima  i poraze Ukrajine (Debaljcevo, Ilovajsk...).
#Rusija nije računala na izigravanje Minskih sporazuma.
#Zapad nije računao na direktnu rusku vojnu intervenciju.
#Rusija nije računala na ovoliki otpor Ukrajine (jer da nije bilo takvog otpora danas zapad ne bi imao kome da šalje vojnu pomoć).
#Zapad nije računao da će Rusija izdržati ovoliko pod sankcijama.
I imamo šta imamo.

bespilotne letjelice iranske proizvodnje

Čitajući vijesti ispade da Iran ima najrazvijeniju industriju za proizvodnju bespilotnih letjelica. Huh?
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 11:27:26 am

« Reply #25099 on: August 06, 2023, 05:36:12 pm »

Серијска градња једноставних, а убојитих БПЛ није квантна механика. Персијанци су нашли нишу на тржишту и кренули. Способност Русије да омасови производњу већег броја и више типова БПЛ него Иран је неспорна.
Pages:  1 ... 2485 2486 2487 2488 2489 2490 2491 2492 2493 2494 2495 2496 2497 2498 2499 2500 2501 2502 2503 2504 2505 2506 2507 2508 2509 [2510] 2511 2512 2513 2514 2515 2516 2517 2518 2519 2520 2521 2522 2523 2524 2525 2526 2527 2528 2529 2530 2531 2532 2533 2534 2535 ... 2858   Go Up
  Print  

Jump to: