Добра воља Пољске према Украјини еродира. Крајња десница користи предностЛублин и Кострогај, Пољска
ЦНН
—
Пре неколико дана на истоку Пољске је било изузетно топло време. Али зиме су овде дуге и оштре, и могу стићи уз мало упозорења.
У Лублину је петак увече, а време се променило. Градска омладина је напољу, масовно, збијена у јакнама и капама које су месецима презимиле у ормарима. Хладни су, али су појачани, тапкају ногама од нестрпљења. И љути су.
Мноштво тема изазива гнев оживљајуће крајње деснице у Пољској. „Овде сам јер сам против ЛГБТ, ја сам против Европске уније, ја сам против абортуса“, каже за ЦНН 15-годишњи дечак који је помогао у организацији вечерашњег догађаја на централном тргу у Лублину.
Али и политичко време се мења.
По први пут откако је Русија покренула брутални рат преко границе прошле године, неки делови пољског друштва окрећу се на нову мету: Украјину .„Неки Украјинци се превише осећају као код куће“, каже Пшемислав Чинек, 28, који је довео своју жену и две ћерке – од пет и три месеца – на митинг за Конфедерацију, крајње десничарску странку која је нагло порасла у знак подршке уочи избора у Пољској у недељу.
„Они прете Пољацима“, додаје он. „Културно, ово су сличне земље. Али морал је другачији.”Конфедерација се противи државној потрошњи, критикујући средства која је Пољска – најближи и најважнији европски савезник Украјине – обезбедила свом суседу откако је Русија извршила инвазију.
„Председник Зеленски је марионета! виче уводни говорник на митингу, узнемирујући набујалу масу. „Веома сам толерантан. Али запамтите да нисте гост, ви сте посетилац“, каже Матеуш Рибачек, 31-годишњи креатор садржаја у гомили, о огромној популацији украјинских избеглица у Пољској. „Морате ми одати поштовање. То је моја земља.”
Однос Пољске са Русијом није компликован: За већину Пољака Москва је увек била и увек ће бити глобални предатор чијој се претњи мора одупрети. Тај став, испечен у генерацијама вредним анимозитета, само се учврстио у последњих 18 месеци.
Али Украјина, непријатељ непријатеља Пољске, није увек била њен пријатељ. Историјска траума и комшијско надметање, одложено прошлог фебруара, се враћају, а Конфедерација је дала глас Пољацима који са сумњом гледају на 1,4 милиона пресељених украјинских избеглица у земљи.
Странка није велики играч у пољској политици, али последњих недеља има све већи утицај. А његова улога би могла да порасте овог викенда; Истраживања јавног мњења показују да би парламентарни избори у недељу могли да доведу до обесјења парламента, нудећи Конфедерацији пут до власти ако постигну договор са Законом и правдом, популистичком владајућом странком познатом по пољском акрониму ПиС.
Конфедерација је саопштила да није заинтересована за склапање било каквих договора, али они имају неку идеолошку укрштање са ПиС-ом, а пољски медији спекулишу да би њихова подршка могла бити потребна да подрже ослабљену владу ПиС-а.
Такав исход је најгори сценарио у Кијеву и на Западу. Посвуда на овом митингу – нешто више од сто миља од Украјине – постоји расположење које ће одушевити Кремљ који очајнички жели да натера пукотине у солидарности Запада.
„Вратили смо девојке из Украјине од границе до Варшаве“, каже Томасз Пиотр, 33, препричавајући своје напоре у првим данима инвазије. Он и његова супруга Катарина кажу да су такође донирали намирнице једном избегличком центру, жељни помоћи након што су видели бруталне сцене из Украјине.
Али, као и многи његови вршњаци на митингу, каже да Украјинци нису показали „захвалност“ за своје напоре.
„Они желе више него што би требало да имају“, каже он. „Морамо знати када да кажемо стани… Пољак је први и морамо то да запамтимо.'Сви су уморни'Као и милиони Украјинаца, Ана Мартиненко се са радошћу сећа помоћи коју је добила док је њена земља упала у сукоб. „Пољаци су нам дали храну. Било је места где смо могли да останемо, где је било топлије“, каже она у Варшави, где сада живи са своја два сина. "Питали су ме како се осећам - били су тако пријатељски настројени."
Подршка Пољске била је од суштинског значаја за украјинске ратне напоре; од фебруара 2022. неколико милиона расељених лица је пожурило из Украјине у Пољску, док је војна опрема НАТО-а вредна неколико милијарди убачена преко територије Пољске.
Та подршка сада еродира на два фронта. Док непријатељство испуњава неке јавне тргове и таласе током предизборне кампање, чак и међу онима који су саосећајнији, умор се увлачи.
„Интелектуално, Украјинци и даље имају моју подршку“, каже Ђанмарко Ерколани, који је прошле године угостио избеглицу у свом стану у Лођу. „Али осећам се као да сам већ урадио много“, каже он. "Сада када нема ове хитности, то вас тера да промените свој менталитет... једноставно се навикнете на то."
Прошле године, истраживање истраживачког центра Пев открило је да 80% Пољака подржава њихову земљу да прими избеглице које беже од рата. Када је Пев поставио исто питање прошлог месеца, подршка је пала на 52%.....
Извор:
CNNНапомена: пренео сам само први део текста, који је поприлично дугачак. Гугл превод на српски можете погледати на: https://www-cnn-com.translate.goog/2023/10/13/europe/poland-ukraine-tensions-election-cmd-intl/index.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp