Vojnici koje je NATO obučio pokazali su u kontraofanzivi Ukrajini nizak nivo borbenih znanja, ne bi ni novi bili nešto mnogo bolji.
Pa nisu se ni rusi nesto proslavili...
U vezi obuke novih vojnika i daljeg "pumpanja" Ukrajine cifrom od 4-5 milijardi dolara/evra svaki mesec, ne verujem ni da ti sam veruješ da to može tako dalje, posebno u svetlu za svet mnogo opasnijeg sukoba na Bliskom istoku.
Ja sam dosad fulao sve prognoze oko ovoga rata, pa cu lako moguce i ovu... Iako je 5 milijardi svaki mjesec ogromna lova, to je realno kikiriki za ozbiljne igrace. BDP Amerike i EU kombinirano iznosi 40 tisuca milijardi dolara. 50 milijardi godisnje je u postotku 0,125 %. Matematika kaze da ako USA i EU odluce izdvojiti 0,125% BDP-a za podrsku Ukrajini, mogu to ciniti dok je Ukrajinaca voljnih da ginu. I to nije tako nemoguc scenarij.
Obuka od par tjedana i ne može biti nešto zadovoljavajuća. To je više zbog propagande
Pa zapravo ih nista ne sprijecava da danas dignu jos 100 000 novih trupa, i posalju ih na obuku od 6 mjeseci... bilo gdje! u NATO / Prosireni NATO, pritom ce ih ovi obuci, hraniti, sto god...
Босиљко, НАТО обука је прилагођена НАТО војсци и разрађена до детаља. Подразумева озбиљну логистику, ваздушну надмоћ итд. Американци не могу да науче Украјинце како да се боре у ситуацији када противник контролише ваздушни простор - јер ни сами нису били обучавани за такву ситуацију.
Америка има своје приоритете. На америчкој листи приоритета, Украјина је далеко испод Израела. Последњи пакет помоћи, који је Бајден покушао да провуче, је био направљен тако да се обе земље прогурају уједном пакету. Републиканци су то зауставили и видећемо како ће то да заврши. Они гурају одвојен пакет за Израел, са идејом да након тога блокирају пакет за Украјину. Видећемо шта ће бити, вероватно ће се нагодити, али Украјина може да сања тих 60 милијарди које је Бајден хтео да да. Као што може да сања оне америчке гранате 155 мм које су на крају предате Израелу.
Америчком војно-индустријхском комплексу, који је лобирао за Украјину, је свеједно ко је корисник робе, само да се наручује и троши. Чак им и више одгвара да то буде Израел, јер нема извозних рестрикција. Могу да продају и оно што нису могли да продају Украјини.
Европљани ће морати да финансирају Украјину сами, али и да прихвате болну истину о америчким приоритетима.