B051LjKo
vodnik
Last Login:January 04, 2025, 02:53:29 am
|
|
« Reply #25750 on: November 02, 2023, 09:44:58 pm » |
|
Босиљко, НАТО обука је прилагођена НАТО војсци и разрађена до детаља. Подразумева озбиљну логистику, ваздушну надмоћ итд. Американци не могу да науче Украјинце како да се боре у ситуацији када противник контролише ваздушни простор - јер ни сами нису били обучавани за такву ситуацију. Pa ni ne trebaju nuzno uvjezbavati oficire. To nek ukrajinci sami odrade prema svojim iskustvim. Dovoljno je da prodju 3 mjeseca temeljne, i recimo jos 3 specijalisticke obuke, i napravilo se puno. Sest mjeseci je puno, sasvim dosta da se netko dovede u dobru formu, nauci rukovati naoruzanjem, i nauci se osnovama prezivljavanja na bojistu. Америка има своје приоритете. На америчкој листи приоритета, Украјина је далеко испод Израела. Последњи пакет помоћи, који је Бајден покушао да провуче, је био направљен тако да се обе земље прогурају уједном пакету. Републиканци су то зауставили и видећемо како ће то да заврши. Они гурају одвојен пакет за Израел, са идејом да након тога блокирају пакет за Украјину. Видећемо шта ће бити, вероватно ће се нагодити, али Украјина може да сања тих 60 милијарди које је Бајден хтео да да. Као што може да сања оне америчке гранате 155 мм које су на крају предате Израелу.
Америчком војно-индустријхском комплексу, који је лобирао за Украјину, је свеједно ко је корисник робе, само да се наручује и троши. Чак им и више одгвара да то буде Израел, јер нема извозних рестрикција. Могу да продају и оно што нису могли да продају Украјини.
Европљани ће морати да финансирају Украјину сами, али и да прихвате болну истину о америчким приоритетима.
Deklarativno bih se slozio, samo su brojke debelo na strani Ukrajine. Jednostavno je sukob puno intenivniji. Evo, cak i u ovom zadnjem primjeru kojega navodis, trebalo je ici 14 milijardi Izraelcima, i 60 milijardi Ukrajincima. Brojke ne bas ne otkriaju ''puno veci prioritet Izraela''.. Po mojem misljenju, u jednom trenutku ce Amerikanci pustitii Ukrajince niz vodu, sto nikako nije slucaj za Izrael. Ako ikad bude trebalo (a Izraelci su toliko snazni da to trenutno nije izgledan scenarij) amerikanci ce se direktno ukljuciti u sukob!
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 09:47:24 pm
|
|
« Reply #25751 on: November 02, 2023, 09:45:12 pm » |
|
Већ сам написао да пратим 30-так руских и још око 20-так украјинских ТК. Па ћу написати шта "видим" између редова. Можда нећу бити потпуно јасна, али да покушам уз нека образложења.
Прво о интервјуу генерала Жалузног "Економосту". Узгред, у једном од претходних постова је пренет смисао тог интревјуа по виђењу Ал Џазире. Како сам прочитао тај интервју на порталу "Украјинског Тајмс"-а уопште не видим тај смисао који наводи Ал Џазира. Да, он каже шта је Украјини требало и шта јој још увек треба, али је свестан да то баш све неће ни добити. Шта више Жалузни је самокритичан и каже да је погрешно претпоставио да ће све ићи лакше него што је ишло. Каже да је претпостављао да су 4 месеца довољно да се дође до Крима, борави на њему и врти, а још су далеко од њега. Суштина његове изјаве да су он, (а вероватно мисли и на колеге из НАТО-а) потценили Русију. Главни закључак је да се на бојном пољу дошло до "пат" позиције, слично као у Првом светском рату. Ни један страна не може да изненади ону другу. Системи осматрања и детекције бојног поља су "далекометна" и свеобухватна. То што види Урајинска страна види и Руска, и обрнуто. Ја ценим да Жалузни посредно каже да треба тражити и друга решења, осим оних на бојном пољу јер се ту, за сада не може много постићи осим жртава (узгред он руске губитке у мртвима процењује на преко 150000).
Друго, на пар украјинских ТК наишао сам на негативне коментаре (што је тамо и иначе врло ретко) о стању код Авдијевке у којима се каже да тај град не треба држати по сваку цену већ је потребно фронт изравнати (напустити Авдијевку) и направити нову утврђену линији, по угледу на Русе. Описује се и лоше стање у команди која руководи одбраном и потреби пребацивања нових снага да би се фронт стабилизовао.
Треће, такође украјински канали сугеришу (посредно, не директно) на од раније познати сукоб војног врха и Зеленског око војних одлука, као и око начина спровођења мобилизације. Војска сматра да треба прогласити тоталну мобилизацију, односно да држава практично пређе на ратно стање, а не да се по Кијеви Лавову и другде живи као да рата и нема. Тотална мобилизација подразумева да се мобилишу сви војноспособни (којих има, али се на разне начине легално извлаче), а не да се као сад мобилиу инвалиди, рањеници, људи страијих годишта.
Дакле, моја оцена, на основу укупног праћења и покушаја да разумем контекст је да у последње време нешто не ваља ("шкрипи") у Украјинском вођењу рата, да "шкрипи "и у војсци а још више у цивилној-политичкој структури. Ако се томе дода стрепња око даљег финасирања од стране САД, па и ЕУ, као и чињеница да Русија полако преузима стратегијску иницијативу (активна дејства на целом фронту, оборили су више украјинских авиона у последњих 1,5 месеци него од почетка године до септембра) онда се ствара једна негативна аура која урушава морал и спремност на борбу. Не мислим да ће Украјина овог момента пропасти и изгубити рат, али је очигледно да нешто не ваља.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #25752 on: November 02, 2023, 09:52:19 pm » |
|
Када сам поменуо повећано обарање и уништење (на пистама и склоништима) украјинских авиона, руски ТК преносе имформацију, вероватно из руских обавештајних извора, да су први авиони Ф-16 (њих 4, а још 4 су на путу) у расклопљеном стању већ стигли у Украјину. Процењују да већ крајем новембра треба очекивати прве борбене летове. Цене да ће приоритет употребе ових авиона бити да неутралишу руске "Аваксе"-а односно авионе А-50 и ловце који их прате и вребају украјинске. Макар да их помере "уназад" и тако обезбеде већи маневарски простор за употребу украјинске авијације и лансирање ракета са њих .
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #25753 on: November 02, 2023, 10:00:27 pm » |
|
Bosiljko, ti ovo izgleda kao da naručuješ negde.
|
|
|
|
|
|
|
B051LjKo
vodnik
|
|
« Reply #25754 on: November 02, 2023, 10:03:09 pm » |
|
...То што види Урајинска страна види и Руска, и обрнуто. Ја ценим да Жалузни посредно каже да треба тражити и друга решења, осим оних на бојном пољу јер се ту, за сада не може много постићи осим жртава (узгред он руске губитке у мртвима процењује на преко 150000)....
Slazem se s vecinom napisanog, ali ne i citiranim. NATO mogucnosti izvidjanja, su puno, puno bolje od ruskog. Pogotovo ako pricamo o nekakvom situational awareness (ne znam kako ovo prevesti). Pocevsi od broja satelita, broja radarskih platvormi, kvalitete samih radara, data linkova, i svega sto ide uz to. Da su Rusi u stanju 24/7 pratiti stanje na nebu iznad Ukrajine, ne bi im Ukrjainci radili nered po krimu sa Strowshadowima. Ako su tek nedavno poceli koristiti A50 24/7, ne znam sto su radili do sada! To je tako trebalo biti od prvoga dana.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #25755 on: November 02, 2023, 10:26:36 pm » |
|
Да, НАТО има далеко боље могућности извиђања. Међутим, у овим околностима то Украјини не доноси предност. Они немају довољно свега онога што има НАТО, пре свега ваздушну моћ. Џабе ми је што видим да се непријатељ групише на 200км од фронта, када нема чиме да их неутралишем. Морам чекати да приђу. Са друге стране, очигледно је да је Русија поправила способност свог извиђања и неутралисања противничког. Залужни посебно истиче способност руских снага за електронско ратовање. Каже да се Украјинци још увек у 65% ослањају на системе из совјетског времена, док је Русија по том питању далеко испред. Ову чињеницу (квалитетно електронско ратовање) су више пута истицали и други западни аналитичари, па и генерали НАТО. Руси су последњих месеци увели неколико нових система за електронско ратовање а неки су у опитовању на фронту.
Мора се приметити да Руси, колико год изгледали трапави, инертни, опседнути бирократијом, релативно брзо уче. "Барајактар" је првих месеци рата правио "дар-мар" у руским редовима. Сада ге нигде нема. Највећи број је пообаран а остатак не сме да приђе ни близу линије фронта. На почетку нису имали довољно БПЛ, сада надмашују противничку страну када су у питању дронови "камиказе". Фале им још увек стратегијски извиђачки дронови, али се не треба изненадити ако се појаве врло скоро. Ракете које Украјинци испаљују из ХИМАРС система у почетку се без проблема достизале циљеве. Сада више од пола ПВО обори. Исто је и са "Шторм шадоу" и са сваком другом ракетом. Мислим да још нису на задовољавајући начин решили поморске дронове.
Авиони А-50 су им очигледно били у лошем стању, има их мало, а барем један су Украјинци оштетили приликом напада БПЛ. Претпостављам да су последњих месеци радили на њиховом оспособљавању и модернизацији. Највероватнији задатак им је "лов" на носаче далекометних лансера ракета, како копнених система тако и оних који се лансирају из ваздуха, са авиона.
Мислим да је Русима најслабија карика у ланцу сателитско извиђање. Колико ту могу нешто учинити не знам.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #25756 on: November 02, 2023, 10:32:15 pm » |
|
Заборавих малопре написати да ни то снажно, вишеслојно НАТО извиђање није свемогуће. Ето, прексиноћ (или јуче ујутро) Руси су изненадили Украјинску ПВО и тако их жестоко платнули ракетним и ударима БПЛ у ширем рејону Полтаве да су се се Украјинци чудили одакле то (најјачи напад у последњих 4-5 месеци). Знали су да се Руси прикупљају ракете за ударе, знали су и видели ракетне носаче када су их Руси подигли или лансирали, али опет...Мало се промени тактика, мало се користи електронско ратовање, испаљују мамци и др и сл. и ето изненађења.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik fregate
Last Login: Yesterday at 11:36:28 pm
|
|
« Reply #25757 on: November 03, 2023, 01:19:13 am » |
|
Deklarativno bih se slozio, samo su brojke debelo na strani Ukrajine. Jednostavno je sukob puno intenivniji. Evo, cak i u ovom zadnjem primjeru kojega navodis, trebalo je ici 14 milijardi Izraelcima, i 60 milijardi Ukrajincima. Brojke ne bas ne otkriaju ''puno veci prioritet Izraela''.. Po mojem misljenju, u jednom trenutku ce Amerikanci pustitii Ukrajince niz vodu, sto nikako nije slucaj za Izrael. Ako ikad bude trebalo (a Izraelci su toliko snazni da to trenutno nije izgledan scenarij) amerikanci ce se direktno ukljuciti u sukob!
Украјинци не добијају паре, него могућност да купе наоружање у том износу. Паре остају у Америци и преливају се у џепове војне индустрије. Украјинцима требају ствари које америчка индустрија не производи, или их производи у малим количинама. Војној индустрији се више исплати да се наоружава Израел. Бајден је запаковао тих 60 милијарди јер зна да самостални пакет за Украјину не би прошао. Мислим да је чак и напумпао број, било зато да не би поново морао да тражи паре - било да има више простора за погађање. Ако оставимо по страни пословне интересе његовог сина, Бајдену је била потребна победа, након оног дебакла у Авганистану. Победа у Израелу је пуно лакша, бржа и ефикаснија. Зато, мислим да си у праву, Украјину ће пустити низ воду. Једино је питање када. Израел је добар и као изговор.
|
|
|
|
|
|
|
B051LjKo
vodnik
|
|
« Reply #25758 on: November 03, 2023, 08:02:43 am » |
|
Украјинци не добијају паре, него могућност да купе наоружање у том износу. Паре остају у Америци и преливају се у џепове војне индустрије. Украјинцима требају ствари које америчка индустрија не производи, или их производи у малим количинама. Војној индустрији се више исплати да се наоружава Израел. To se odnosi na vojnu pomoc, i to mislim cak nije ni pitanje ''mozete kupiti oruzje kod nas''. Mislim da je davno stalo bilo kakvo odlucivanje u Ukrajini, netko drugi odlucujuj sto ce dobiti, i po kojoj vitrualnoj cijeni. Kontam i ovaj paket od 60 milijardi znaci napucane cijene od x2 ili x3, ako ne i jace... Ukrajina mora dobivati i svjezi novac, rupa u proracunu je svaki mjesec izmedju 4 i 5 milijardi. Bez toga nema funkcioniranja drzave, nema placa, nema penzija... Sve je stalo. Kojim kanalima stize ta lova, vjerojatno svakakvim, nesto je donacija, nesto krediti, nesto MMF, nesto direktno drzave ne prazim toliko taj aspekt pa ne znam detalje. Бајден је запаковао тих 60 милијарди јер зна да самостални пакет за Украјину не би прошао. Мислим да је чак и напумпао број, било зато да не би поново морао да тражи паре - било да има више простора за погађање.
Ако оставимо по страни пословне интересе његовог сина, Бајдену је била потребна победа, након оног дебакла у Авганистану. Победа у Израелу је пуно лакша, бржа и ефикаснија. Зато, мислим да си у праву, Украјину ће пустити низ воду. Једино је питање када. Израел је добар и као изговор.
Ma to je njihov glupi interni igrokaz. Nece biti nekih velikih pomaka po tom pitnaju osim ako se Trump ne vrati. Amerinakci su se isto jako uvukli u pricu, jednostrano povlaenje sada bi i njima bio veliki samar. Sto se vojnoindustrijskog lobija tice, pa ovo je njima el dorado... Ogromne kolicine municije koj se trose, a relativno su jeftine za napraviti znaci pune dzepove. Pa jedan Excaliur se prodaje po cijeni vecoj od 100K USD, cama glupa granata kosta parsto dolara za napraviti je, cijena zirade elektronike je u domeni jos par sto, do nek ude par hiljada dolara... Ako je i rocket assist u prici, OK, jos par hiljada dolara, nesto za upravljacka krilca... i to je to ostatak je lova u dzepu. Javelini, HIMARs rakete, a narocito suludo skupe PZO rakte... Ma El dorado... Kao kontrast, izraelci bi dobili cek na nekoliko milijardi za spickati... ovi su isto to pa puta 20... i jos ne biraju, nego praznis skladiste kako tebi pase.
|
|
|
|
|
|
|
B051LjKo
vodnik
|
|
« Reply #25759 on: November 03, 2023, 08:17:26 am » |
|
Evo malo bolje snimke one hrpice ostecenog oklopa... Jos jedan dron u Leoparda, opet gomila oklopa na hrpi... ja to bas ne kuzim! Hajde protiv dronova je svejedno, ali jedna vodjena 155 mm granata napravi nered na 4 vozila... https://lostarmour.info/news/fpv_23_11_02_11-12_sudoplatov
|
|
|
|
|
|
|
|