Pat pozicija je nastupila zbog vremenskih uslova. Dok se ne smrzne zemlja oklop ne može ni da napreduje ni da nazaduje (tu je gde je). Zato su obe strane stale sa pomeranjima većih razmera,trenutno .
А где су то била "померања већих размера" у последњих 8 месеци? Осим ако под тим "већи" не подразумеваш померање фронта у зони Запорожја и то само на једном месту за око 15-так км и то сума сумарум, за овај период.
Mislim da ovdje postoji problem s definicijom pat pozicije!
U igri šaha pat-pozicija znači trenutak kada kralj nije izravno napadnut, a igrač na potezu ne može igrati ni jednom figurom osim kraljem. Pri tom svi potezi koje igrač može povući doveli bi kralja u šah-poziciju. Ako se dogodi ovakav slučaj, igra završava remijem.
Kada nemaju gotovo nikakve šanse da izbjegnu poraz, igrači u šahu nastoje izboriti pat-poziciju. Često je tako i u političkom životu. I uglavnom na štetu građana, birača.
U prenesenom smislu pat-pozicija je neodređen ili neodlučan položaj, stanje je kojemu se teško što može učiniti, kad su ruke jednostavno vezane.
Pojam potječe od latinske riječi pactum, a znači dogovor. U francuskom riječ patto znači izravnanje, a patta neriješena igra.Ono sto mi u zadnje vrijeme gledamo jest prelazak inicijative u ruske ruke. Pomacina frontu jesu maleni, nema velikih manevara, snaznih prodora, ni brzih upada, ali ono sto mozemo primijetiti jest:
- Ukrajinska kontraofenziva je definitivno propala
- Rusi su osvojili Marinku
- Kako stvari stoje, Rusi se spremaju osvojiti Avdivku, nisam siguran da je Ukrajinci uopce mogu obraniti
- Ruska vojna industrija se prebacila u vojni rezim rada, i rezultati se vide, barem po promo filmovima. S izuzetko Su-24 i Su25, gotovo da su anulirani svi gubici
- Kod helikoptera je situacija vjerojatno drugacja, ali ako rusi dignu godisnju proizvodnju Mi-28 i Ka-52 na 24-36 komada po tipu, gotovo da ce svi gubici i ovdje biti anulirani
- Zapad je ispraznio sva skladista stare krame, i malo toga je ostalo. Sto se tenkova tice, jedini nacin da se bitno promijene stvari su da ameri odluce povuci 1000 Abramsa iz pustinje i poslati ih u Ukrajinu. To se cini malo vjerojatnim, jer su oko 31 komada mudrovali mjesecima.
- Ako tu tocne prognoze koje se vuku oko ruske proizvodnje tenkova, pricamo o 900 komada godisnje sto novih sto refurbishanih! I to je prakticno dosta za trenutni (jako visoki) attrition rare
- Ako je za vjerovati onoj projekciji proizvodnje Sehida / Gerana, tvornica bi taman trebala punom parom izbacivati stotine komada mjesecno.
Uza sve navedeno, ja ne vidim prostor za ''nerijesenu poziciju'', Rusija je do sada shrahovito puno izgubila, i jos vise investirala u rat. Pregovori krecu s neke pozicije. Ukrajinci su imali dvije prilike do sada da ih zapocnu nakon velikih pobjeda, (poraz ruskog u napadu na Kijev, i razbijanje rusa oko Harkova). Nije im to padalo na pamet, narativ je bio ''pregovori startaju kad se rusi povuku'', sto je bizarno, jer ako se povuku nema vise oko cega pregovarati.
S obzirom na balone koji upravo bivaju pusteni (
ovaj i
ovaj npr) meni je tesko vjerovati da smo mi u pat poziciji u kojoj se nemoze nista promijeniti. Rekao bih da ce se unistavanje Ukrjaine nastaviti.
Nadam se da ce biti zdrave pameti, i da ce netko ovo zaustaviti, da ti jadni ljudi prestanu vise ginuti. Nazalost, trenutno nisam optimist. !