PALUBA
May 24, 2024, 01:46:58 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1723 1724 1725 1726 1727 1728 1729 1730 1731 1732 1733 1734 [1735] 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 ... 1797   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2167170 times)
 
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26010 on: December 10, 2023, 07:20:20 pm »

Неколико, по мојој оцени занимљивих информација са ТК које пратим:

И руски и украјински ТК, кроз информацију о стању у зони украјинских мини мостобрана на левој обали Дњепра, ситуацију оцењују као тешку (за своје снаге). Главни проблем обема странама, осим времена и терена су беспилотне летелице и артиљерија.

На једном руском ТК се даје оцена - закључак да је употреба БПЛ смањила број војника у рововима (основни разлог је смањење губитака од БПЛ), односно отпорним тачкама и то на обема странама. Док су раније отпорну тачку држали са 30 људи (један вод), сада се то ради са 10 људи, а и то је пуно јер их је негде и мање. На јуриш креће 30-50 војника... Вероватно то и јесте стварно стање ствари. Из тога је јасно да великих продора и маневара не само да неће бити, него и не може бити са таквим тактиком. За велике продоре и маневре је потребна велика концентрација људи и технике не једном месту, једном правцу, а њих чине велики број људи и средства. А потребна је и способност да се трпе и поднесу велики губици због тога. То изгледа ни једна страна у овој ситуацији не може себи да дозволи. Зато имамо и имаћемо мала, ситна померања линије фронта, без великих продора.

Руси су у оквиру теренских радионица једне од ангажованих јединица, модификовали FPV дронове за даљинско минирање. Почели су од избацивања једне ПП мине, да би сада из БПЛ избацивали (полагали) 10 ПП мина одједном. У току је прилагођавање једне од БПЛ да може поставити и ПТ мине... (претпостављам да ће то бити по једна мина).

Шведски генерал, (како се каже главнокомандујући ОС Шведске)  Микаел Бјуден, посетио је 45. артиљеријску бригаду Украјине, у зони фронта, у Донбасу. Ова јединица је наоружана делом и шведским хаубицама Archer. Он је први високо рангирани генерала неке од украјинских савезничких земаља који је обишао борбену јединицу која је непосредно ангажована у борбама.

« Last Edit: December 10, 2023, 07:26:14 pm by dzumba » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26011 on: December 10, 2023, 07:23:51 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ево решења за заштиту пешадије у рововима од минијатурних БПЛ... Cool Кажу да су ово руски ровови...Ако може тако са тенковима, што не би могло и са рововима. Мало је демаскирајуће овако, али када се на то набаци трава, грање, бусење...можда буде и успешно. Понекад се у почетку необична решења покажу успешним...


* photo_2023-12-10_10-15-26.jpg (139.44 KB, 1280x728 - viewed 17 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #26012 on: December 10, 2023, 07:53:29 pm »


Нужда (овде рат) закон мења. Ни оружје, нарочито ново, ни тактика, ни начини распореда, поседања и маскирања положаја не могу ни радити ни бити као на некој обуци, полигону, маневру, а мењају се и са протеком времена, временских услова, са променом простора борбених дејстава, итд.
Тако и ово. Колико сам приметио (што не мора увек бити тачно), руски положаји су уређенији и опремљенији, често релативно суви, са подношљивим условима за дужи боравак. Заштита са мрежама је добра идеја, сем ако борбено средство (мина, ручна или друга бомба...)  експлодира баш при додиру са жичаном препреком и распе шрапнеле директно у ров. Подашчавање одгоре било чиме, грање, итд. може дати неку заштиту и од тога.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #26013 on: December 10, 2023, 07:58:31 pm »

Ево решења за заштиту пешадије у рововима од минијатурних БПЛ... Cool Кажу да су ово руски ровови...Ако може тако са тенковима, што не би могло и са рововима. Мало је демаскирајуће овако, али када се на то набаци трава, грање, бусење...можда буде и успешно. Понекад се у почетку необична решења покажу успешним...

Вероватно може да заштити пешадију. Оно што ја видим као проблем је да допушташ противничким дроновима да надлећу твоје положаје и мапирају их. Колико год се добро маскираш, ако ти неко виси над главом сатима и данима, откриће твоје положаје.

Мислим да ће се решење за проблем дронова развијати у правцу употребе вештачке интелигенције и напредних система за откривање и праћење. Колико год дрон био минијатуран, он може да се детектује одговарајућим камерама. Након тога може да се обори прецизним ласерским зраком или електронским ометањем. Камере на аутомобилу детектују промену светла на семафору, нема разлога да иста технологија не детектује нешто што се креће по ваздуху. Један пример оружја тог типа: https://www.laserfocusworld.com/lasers-sources/article/14296218/onthego-highenergy-laser-weapon-system-counters-drone-threats
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #26014 on: December 10, 2023, 08:06:00 pm »


Што се тиче суманутих захтева Украјине за испоруку оружја... А `ел можје и музићку жхеељу, што би рекли Циге!? Разоружавање Европе се наставља. У изгледу је даљи пад стандарда и недостатак пара, новаца, пенеза и шолди, јер неко обнављање оружја ће бити неопходно, а то мора да се плати, вероватно вишеструко, па и десет пута више него што је некада плаћено постојеће оружје. Све ми се чини да ће од свега за Украјину бити као некад на Зелењаку: "Таригуз Палома.... сајсилома за сома... Паломааа!"
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 19 109


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #26015 on: December 10, 2023, 08:43:17 pm »


Што се тиче суманутих захтева Украјине за испоруку оружја... А `ел можје и музићку жхеељу, што би рекли Циге!?

Što da ne, ako bi se stavio na mestu Ukrajinaca i ja bih im tražio oružja u municije čak i više nego li je realno potrebno, pa Zapad ih je u gurnuo u rat obećavajući im bezrezervnu logističku podršku. Ako vojska ne bude imala jedno ili drugo ili oba, teško će zadržati linije odbrane sa molotovljev koktelima, lukom i strelom ili praćkama.

Zapravo najbolje bi i bilo da im nestane municije ili oružja ili oboje, tada bi se rat konačno završio, i bilo bi sačuvano toliko života.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26016 on: December 10, 2023, 09:48:52 pm »

Quote
Тако и ово. Колико сам приметио (што не мора увек бити тачно), руски положаји су уређенији и опремљенији, често релативно суви, са подношљивим условима за дужи боравак.

То си добро приметио. Апсолутно је тачно. Пре неки дан наиђох на интервју неког украјинског војника њиховим медијима и каже отприлике овако: кад упаднемо  у руске ровове (заузмемо их) ми се обрадујемо. Све сређено, дотерано, као из уџбеника... а наши никакви, неподношљиви за боравак...

Иначе, и украјинска страна је почела да озбиљно уређује 2. и 3. појас одбране (иза бригада првог ешалона). Осим машинског копања "под конац" постављају се бетонски елементи којима се формирају склоништа за војнике, осматрачнице, бункери и сл. Ипак, време их озбиљно омета: блато или залеђено тло, тако да радови врло споро напредују.

Ево, украјинских ровова у изградњи

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* photo_2023-12-09_14-52-56.jpg (177.06 KB, 1024x683 - viewed 11 times.)
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 135


Ko laje zlo ne misli


« Reply #26017 on: December 10, 2023, 10:40:09 pm »

Video sam još pri početku ove Specijalne vojne operacije kako je Rusi nazvaše ,sa njihove (Ruske strane) slične betonske elemente za izgradnju rovova . I još tada (ali evo tek sada pišem - no bolje ikad nego nikad) mi je palo na pamet "Zašto se ovako nešto ne radi kod nas ? U mirnodopskim uslovima bi mogli ispod puteva da služe da tuda prolaze cevi za gas,vodu i kanalizaciju (da ne mora da se kopa asfalt svaki čas ,pa da nam putevi iako su novi odmah budu prekopani ) ,a u nedaj Bože ratu, da se tranforišu u uređene saobraćajnice ,to jest rovove ."  To je moj tok misli po tom pitanju. Tako bi i mi imali industrijski proizvođene betonske elemenate koje bi radile civilne firme,za civilne potrebe, a i vojska bi mogla da se posluži njima ako joj zatreba da formira rovove.

Ovo sa laserima koji prže dronove ,rakete i granate nije za u rov . Onako kako je prikazano na linku (na vozilu) ,bez obzira što je malog gabarita i dalje to nije dobro .  To vozilo bi moralo da prati i pokriva pešadiju ,a to često ne bi bilo moguće. Posebno ako treba da preskače rovove (koji su se sami nametnuli u ovoj priči) i druge prepreke.

Bilo je pokušaja i u Ukrajini da razviju nešto što bi vojnik mogao da nosi a da služi za fizičku eliminaciju drona. Pa su tako došli na onu ideju sa šest AK-47 na kružnom postolju. Ali to je mnogo nezgrapno . Postoje i kamere na postolju (tronožac) kao što je MIP-3 u Srbiji,a i Slovenci su odradili neka slična rešenja za detekciju dronova (klase 1) sa ometačem (beše na sajmu Partner) ... Možda nešto tako što bi moglo da se prenese na tronožcu a da ima i svoje sopstveno napajanje ,kameru,ometač , možda i detekciju po zvuku (jer se čuju propeleri drona i to vrlo specifično) ,a što je naj važnije i neku pucaljku (kao neka vrsta "prenosnog hard Kil tenkovskog sistema") . Da vojnik obavlja svoju dužnost,dok poluautomatski sistem na tronožcu dežura i uklanja kvadkopter dronove. To je moooždaaa rešenje na najnižem nivou taktičkom. Ali treba ga još razmatrati i uzeti sa zadrškom.

Logged
GAGI
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 197« Reply #26018 on: December 11, 2023, 10:18:29 am »

Са које висине дронови бацају бомбе и мине?
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26019 on: December 11, 2023, 10:24:31 am »

Otkrića poljskog novinara napravila tešku pometnju u NATO i kolektivnom Zapadu

Otkrića poljskog novinara konačno su potvrdila, da je kolektivni Zapad već otvoreno u ratu sa Rusijom, a to može dovesti do nepredvidivih posledica.

Britanci se bore protiv Rusa

Poljski novinar, Zbignjev Parafjanovič, je u svojoj novoj knjizi „Poljska u ratu” podelio otkrića, koja su NATO i ceo kolektivni Zapad dovela u nezgodnu poziciju. Činjenica je, da su samo nekoliko nedelja nakon početka „SVO“ u Ukrajini, već delovale britanske specijalne snage.

Ne govorimo o plaćenicima ili dobrovoljcima, već o profesionalnim vojnicima u službi krune. Prema Parafjanoviču, jedan od članova poljske vlade lično se susreo sa Britancima. Incident se dogodio u „sivoj zoni“ između Kijeva i Žitomira u martu 2022-ge.

„Putovali su sa Ukrajincima u kamionima i terencima sa artiljerijskim radarima. Pratili su ciljeve. Proučavali su ovaj rat. Takvi radari prate gde padaju minobacačke i raketne granate“, primetio je novinar.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se
Međutim, stvar nije bila ograničena samo na Britance. U borbama na strani Oružanih snaga Ukrajine učestvovali su i poljski komandosi iz Lublinjeckog vojno-diverzantskog odreda. Pobegli su u Brovari (Kijevska oblast).

Obmana

Zanimljivo je, da je upravo u aprilu 2022-ge, The Times pisao, da su britanske specijalne snage upravo sprovele obuku za ukrajinske trupe, i kao slučajno baš u Kijevu. Američki obaveštajci su, kako navodi Declassified, bili upoznati, da se na teritoriji Ukrajine nalazi oko 50 pripadnika elitnih trupa Ujedinjenog Kraljevstva.

O prisustvu Britanaca pisali su i The Sun и Sunday Mirror. U julu 2022. godine pojavile su se informacije da su borci preko teritorije Poljske prebačeni u zonu „SVO“. Međutim, Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbija da komentariše te informacije.

Očigledno je zašto Zapad demantuje ili ne komentariše takve informacije. Ako se to potvrdi, onda se može govoriti o potpunom početku trećeg svetskog rata, u kojem će snage NATO biti direktno uključene u sukob sa Rusijom, i onda možemo govoriti o tome, da se počne sa upotrebom taktičkog nuklearnog oružja, koje će uključiti zemlje istočne Evrope u aktivnu fazu konfrontacije.

Igra Londona ponovo ukazuje, da glavnu korist krize u regionu imaju Britanci. Pre toga, predstavnici kijevskog režima su direktno rekli, da je premijer Velike Britanije, Boris Džonson, odvratio tim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, oko pregovora Kijeva i Moskve o mirnom rešavanju situacije. Rezultat je ozbiljno slabljenje Evrope i postepena degradacija Ukrajine kao države.

Neprijatna istina postepeno izlazi na videlo. Reč je kako o korupcijskim šemama u Ukrajini, u koje je umešan klan američkog predsednika Džoa Bajdena, tako i o mahinacijama Londona.

Stoga je sadašnji pokušaj da se Rusija gurne ka miru samo obmana. Zapad je precenio svoje mogućnosti i u vojnoj, i u ekonomskoj sferi, a sada mu je potrebna pauza koja će mu omogućiti da ga sustigne.

Plaćenici se brže bolje predaju

Što se tiče stranih plaćenika u službi Oružanih snaga Ukrajine, oni se više ne bore tako aktivno. Kako je krajem novembra izjavio vojni dopisnik, Jevgenij Lisicin, u pravcu Bahmuta sve se više primećuju nenaoružani strani plaćenici koji su odlučili da se predaju. Reč je o militantima iz Gruzije i Poljske.

Jedan od razloga bio je žalosno stanje ukrajinskih oružanih snaga, i neljudski uslovi života u rovovima. Dolazak zime samo je pogoršao situaciju.

„Izlaze u grupama od 10-15 ljudi. Mnogi od njih imaju različite stepene promrzlina“, rekao je izveštač.

Potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji, Andrej Maročko, dodao je, da se odliv stranaca pojačao nakon izbijanja sukoba između Izraela i Palestine, što je privuklo svu pažnju ostatka sveta.

„Plaćenici su najverovatnije odlučili da zarade dodatni novac, jer se borbe tamo veoma razlikuju od onih, sa kojima su se susreli ovde na liniji fronta“, pišu ukrajinski mediji.

Na situaciju negativno utiče i visoka stopa smrtnosti među ukrajinskim vojnicima. Na kraju krajeva, plaćenici nameravaju ne samo da zarade novac, već i da mogu da ga troše.

„Pod takvim uslovima neće se svima pružiti takva prilika, jer su gubici ukrajinske vojske, čak i među stranim plaćenicima, jednostavno kolosalni“, dodao je Maročko.

Izvor
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #26020 on: December 11, 2023, 10:31:17 am »

Са које висине дронови бацају бомбе и мине?

Мали дронови - квадрокоптери и сл. користе технички врло мале висине, колико видим на снимцима - 10-100 метара. Велике БПЛ имају плафон лета упоредив са авионима, па су им и висине борбеног дејства толике, а  зависе од врсте убојног средства које се одбацује или електронског средства које се користи.
Logged
GAGI
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 197« Reply #26021 on: December 11, 2023, 10:50:57 am »

Са које висине дронови бацају бомбе и мине?

Мали дронови - квадрокоптери и сл. користе технички врло мале висине, колико видим на снимцима - 10-100 метара. Велике БПЛ имају плафон лета упоредив са авионима, па су им и висине борбеног дејства толике, а  зависе од врсте убојног средства које се одбацује или електронског средства које се користи.
На мале сам и мислио. Ако лете на висинама око 50м зар не би и обична сачмара била право решење за њих?
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #26022 on: December 11, 2023, 11:25:55 am »

Па и баба са двоцевком, ако добро нишани! Grin, али боље она клизно репетирајућа сачмара. Све што је по природи циља, тренутка и удаљености погодно - погодно је.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26023 on: December 11, 2023, 07:25:40 pm »

Американци шаљу „вампире“ у Украјину

Сједињене Америчке Државе испоручиће Украјини 14 мобилних противаздушних система за борбу против беспилотних летелица.

Систем познат као "вампир", односно Vehicle Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) служи за лансирање навођених ракета Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) калибра 70 милиметара. Састоји се од лансера са четири цеви намењене за постављање на камионе са равном платформом, а може се инсталирати и на друге врсте возила попут чувеног америчког теренца “хамви”. Опремљен је савременим оптичким и електронским системом као и термовизијским камерама.

Систем VAMPIRE је у потпуности мобилан и намењен пре свега за борбу против беспилотних летелица.

Наоружање ће бити испоручено у оквиру нове помоћи Украјини како би се предност руске војске у ваздушним снагама неутралисала бар када је реч о дроновима.

Украјинска војска већ је обучена за коришћење система VAMPIRE. Ово наоружање испоручено је Украјини у оквиру америчког пакета помоћи током јула ове године, али није прецизирано у ком броју. Оружје је у употреби од августа, писали су амерички медији.

Настанак и карактеристике

Систем VAMPIRE је настао као део напора војске САД да се супротстави све већој претњи употребе дронова на бојном пољу и шире. Како употреба беспилотних летелица постаје распрострањенија, постоји све већа потреба за ефикасним системима за заштиту од потенцијалних ризика које представљају.

Ови системи су развијени и произведени у кратком временском оквиру под управом Оперативне групе за прецизно оружје америчке морнарице.

Дизајниран је да открива кретање, за праћење и обрарање мањих беспилотних система који представљају претњу пешадији или инфраструктури.

VAMPIRE користи комбинацију радара, електро-оптичких инфрацрвених сензора и електронских способности ратовања за откривање и праћење дронова. Систем може да омета комуникацију између дрона и оператера или поремети навигациони систем летелица, узрокујући рушење или промену правца кретања.

Ракете

VAMPIRE испаљује ласерски навођене ракете од 70 милиметара APKWS II које су надоградња огромних залиха старих ракета Hydra 70 америчке војске.

Ракете Hydra тежине 11 килограма и калибра 70 милиметара развијене су још давних четрдесетих година двадесетог века. Ношене су у јединицама од по седам или деветнаест у јуришним авионима и хеликоптерима. САД су их интензивно користиле у Вијетнаму.

Америчка војска 2005. године започиње нови развојни програм под називом APKWS II. Главни извођач програма била је комапнија BAE Systems док су други извођачи били General Dynamics и Northrop Grumman.

У оквиру овог програма, ракете Hydra 70 су преправљене у навођену прецизну муницију APKWS II са дометом од око 5 километара при лансирању из ваздуха, односно хеликоптера, и нешто мањим у верзији која се испаљује са земље.

Иако APKWS II није много познат по употреби у противваздушној улози, америчко ваздухопловство тестира његову употребу као оружје ваздух-ваздух на својим F-16 опремљеним осетљивијим AESA радарима и напредном опремом за циљање.

Америчка војска је наводно користила систем VAMPIRЕ против комерцијалних дронова које је Исламска држава прилагодила за бацање бомби или извиђачке летове за надзор америчких положаја у Сирији.Izvor
Logged
B051LjKo
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 368


« Reply #26024 on: December 13, 2023, 02:55:25 am »

Jako dobra snimka! MAda nije friska, sad je izronila!Za ove upucenije od mene, koje su ovo bombe?
Logged
Pages:  1 ... 1723 1724 1725 1726 1727 1728 1729 1730 1731 1732 1733 1734 [1735] 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 ... 1797   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.