PALUBA
May 24, 2024, 03:13:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1727 1728 1729 1730 1731 1732 1733 1734 1735 1736 1737 1738 [1739] 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 1748 1749 1750 1751 ... 1797   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2167298 times)
 
Zastava and 3 Guests are viewing this topic.
BrRista
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 317WWW
« Reply #26070 on: December 23, 2023, 02:53:16 pm »

Su-34 su oboreni. Jedna posada je spasena a za ostalim se traga (vest od juce). Oboreni su pomocu avaksa i patriota (kazu da patriot nije koristio svoj radar vec je navodjenje odradio avaks pa je zato zaseda uspela). Ocekuje se ubrzani lov na tu bateriju Patriota i nacin za neutralisanje rada avaksa - sve opcije za neutralisanje su otvorene za sada...
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #26071 on: December 23, 2023, 04:41:56 pm »

Su-34 su oboreni. Jedna posada je spasena a za ostalim se traga (vest od juce). Oboreni su pomocu avaksa i patriota (kazu da patriot nije koristio svoj radar vec je navodjenje odradio avaks pa je zato zaseda uspela). Ocekuje se ubrzani lov na tu bateriju Patriota i nacin za neutralisanje rada avaksa - sve opcije za neutralisanje su otvorene za sada...

Uprkos takvim vestima i kada se tiču AWACS-a i kada se tiču A-50U, nije moguće navođenje raketa PVO, lansiranih sa zemlje, sa aviona za komandovanje iz vazduha i zbog frekvencija na kojima oni rade, a koje nisu dovoljno precizne za navođenje i nisu kompatibilne sa frekvencijama primo-predajnog sistema na raketi, ali i zbog načina navođenja ovih raketa (praćenje kroz projektil) i samog položaja prijemnika i predajnika na raketi koji, grubo rečeno, "gledaju na dole" i ne mogu primati niti slati signale prema izvoru koji je "iznad".

Navođenje rakete sa komandnog aviona bi značilo da komandni avion iz vazduha sve vreme prati cilj u vazduhu, da je uvezan sa komandnom stanicom raketnog sistema PVO na zemlji sa kojom razmenjuje podatke i da, nakon lansiranje rakete, istovremeno prima podatke i od rakete, i onda formira komande upravljanja i šalje ih nazad na raketu ispod njega, uz podrazumevanu kompatibilnost frekvencija. Za sada - nemoguće.

Ono što jeste moguće je da AWACS/A-50U otkrije cilj i dodeli oznaku cilja raketnoj jedinici PVO koja će na taj način uključiti svoj radar(e) u poslednjem trenutku radi ostvarenja zahvata, lansiranja i navođenja rakete ka cilju.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26072 on: December 23, 2023, 06:51:20 pm »

Quote
Radost u Kijevu, Ukrajinci tvrde: Oborili smo tri ruska bombardera

И руски Телеграм канали су објавили (чак пре украјинских, што су они "тврђи" руски ТК замерили овима што су објавили вест) и потом потврдили вест о обарању 3 своја авиона Су-34. И они наводе отприлике исто а то је да су авиони "ухваћени" у ПВО заседи.

Ради се о томе да руска авијација већ данима бомбардује украјинске снаге на мостобрану код села Кринки (лева обала Дњепра) и украјинске снаге на положајима око Херсона (десна обала Дњепра) планирајућим бомбама. То су највероватније радили по устаљеној шеми коју су Украјинци препознали. Као што је лепо објаснио Кубовац, највероватније је "Авакс" помогао у раној детекцији руских авиона док је батерија једног од система ПВО (Руси и Украјинци помињу "патриот", мада нико то не може са сигурношћу да потврди) чекала да авиону уђу у зону дејства да би се активирали и гађала их. Такође, вероватно "олабављени" чињеницом да их до тада нису гађали ПВО системи, мере против ПВО нису предузимане како је требало, а затајило је и извиђање, или је игнорисано.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Место пада једног од авиона.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26073 on: December 23, 2023, 07:14:56 pm »

На украјинским Телеграм каналима, релативно доста се пише о мобилизацији. Чак има и анкета међу грађанима о томе. На пример, једна новинарска екипа је питала жене шта мисле о мобилизацији жена. Скоро све су одговориле да је то ипак мушки посао и да треба мобилисати само мушкарце.

Такође, приметна је и психолошка припрема становништва, кроз изјаве званичника, али пре свега преко разговора са непосредним учесницима рата, о томе шта се може очекивати. Мање-више сви се слажу и тако говоре да ће рат потрајати и да се не треба заваравати о брзом ослобађању заузетих територија, већ да се треба припремити за дуготрајан и исцрпљујући рат. Такође, војници са фронта сматрају да је потребно спровести мобилизацију али да то не буде само по систему, како се код нас каже, "ајд Алија да је више војске".  Тако, један од официра 3.самосталне јуришне бригаде Украјинске војске (углавном попуњене добровољцима из редова екстремнијих националиста), извесни Самоваров, каже у интервјуу за украјинске медије: "Украјинци треба да се припреме за потпуну мобилизацију, хладну зиму и чињеницу да ће 2024.-та бити тежа него 2022. и 2023. заједно". Други наглашавају да је већи проблем од недостатка граната и другог наоружања  недостатак људи, непопуњеност јединица. Једна новинарка, која је били у посети војницима на фронту каже да је то у околини Бахмута врло приметно (да нема довољно људи).

Руси су дефинитивно скоро у потпуности зауставили офанзивна дејства Украјинске војске. Сталним нападима на изабраним деловима фронта полако (заправо врло полако) потискују украјинске снаге. Тако су у зону Бахмута украјинске јединице изгубиле више положаја које су заузеле летос и јесенас. Чак и у Запорожју код Работина Руска војска је повратила неке мање положаје. Једино где су Украјинци активни јесте мостобран код Кринкија (Херосон) на коме, и поред врло великих губитака за сада не одустају од покушаја да се прошире. Да подсетим, они тамо још увек нису формирали праву десантну основицу. На Левој ("руској") страни бори се око пола батаљона припадника морнаричке пешадије и нешто других јединица, али већ месец дана практично нису мрднули даље. Објективно, то је и врло тешко, не само због руског отпора већ и због врло тешких теренских услова (мочваран, водоплаван терен, дуга линија снабдевања: прилаз реци, прелазак преко реке, још најмање 1 -2 км кретања кроз мочару до положаја где вас чекају руске гранате; ту су услови за живот и дејство, посебно зими, скоро неподношљиви). Ја заиста не разумем зашто у томе истрајавају јер им тај правац не нуди неки велику оперативну предност за наредне, евентуалне, офанзивне операције ( а како ствари стоје, неће их бити најмање пола године).
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #26074 on: December 23, 2023, 07:34:48 pm »

@dzumba

Ja bih ipak dao jedno "realnije" objašnjenje događaja, delimično iz našeg iskustva 99-te. Mi smo 1999-te, u zasedna dejstva PVO obično slali po 1 bateriju Kub, ojačanu sa osmatračkim radarom P-15. Tehnička inferiornost naše PVO, potpuna vazdušna nadmoć NATO agresora i ograničene mogućnosti otkrivanja ciljeva po visini radarom baterije Kub (do 7 km) i radarom P-15 (do 6 km), uzrokovala je uglavnom neuspehe ovakvih operacija i čak je bilo i tragičnih slučajeva pogađanja radara P-15 i pogibije članova posade. Na KiM, gde su avioni često leteli danju, naše Komande su označile pravce ulaska NATO aviona i pravce izlaska. Tako su na KiM i to isključivo danju, postavljane zasede PVO na očekivanim pravcima doleta NATO aviona, sačinjene od 1 baterije Kub i jednog voda 3-4 topa 30/2 mm "Praga". Umesto radara P-15, formirale su se VOSt (vizuelne osmatračke stanice). Prilikom postavljanja ovakvih zaseda, bilo je nekoliko dejstava raketama Kub i nakon toga i Pragama.

Dakle, prema postojećim podacima, SU-34 ruskih vazduhoplovnih snaga su već nekoliko dana bombardovale područja levo od obale Dnjepra oko Krinkija sa planirajućim UMPK projektilima. Procena je da je daljina odbacivanja ovih bombi bila oko 40-50 km od Dnjepra.
Obzirom na ovu daljinu do Dnjepra, postoji nekoliko sistema PVO koje Ukrajina ima, a koji mogu dejstvovati sa druge obale Dnjepra, sa nekih "bezbednih daljina" od barem 20-30 km od leve obale Dnjepra, a da "dohvate" ruske frontovske bombardere. To bi mogli biti sistemi PVO S-300PT-1, S-300PS ili Patriot.
Sistemi S-300V1 se ne pojavljuju u javnosti dugo, pa je za pretpostaviti da nisu više u funkciji (verovatno nema ispravnih raketa), a sistem SAMP/T sa raketama Aster-30 je brojčano veoma rizičan, dostavljena je samo 1 baterija. Ne verujem da bi je rizikovali.

Dakle, verovatnije je da je neki od osmatračkih radara postavljen bliže obali Dnjepra i da je sektorski osmatrao procenjeni nailazak ruskih aviona. Po otkrivanju ciljeva, javio je komandi jedinice PVO koja se nalazila nekoliko kilometara iza i koja je zatim usmerila svoj radar prema datim koordinatama (korigovanim za grešku paralaksa - razlika u stajnim tačkama dva radara) i uključila radar. Obzirom da avioni SU-34 lete na visinama od bar 10 km, da bi mogli dokučiti daljine od 50 km sa UMPK projektilima, mogli su lako i brzo biti uočeni radarom za navođenje. Ostalo je automatika, zahvat, lansiranje raketa i navođenje do cilja.
Svi navedeni sistemi PVO (S-300PT-1, S-300PS i Patriot) su sistemi višekanalni po cilju i mogli su sukcesivno sa nekoliko sekundi razmaka, dejstvovati na sva 3 cilja, s tim da ne treba odbaciti ni mogućnost da je u zasedi bilo i više od 1 jedinice PVO srednjeg/velikog dometa.

Ovde se ipak "prednost" daje Patriotu, zbog pretpostavke da se sistemi S-300 ne bi postavljali 10-20 km od leve obale Dnjepra, jer Patriot ima veću "komociju" po daljini, operišući raketama GEM-T dometa do 160 km, ali i drugim raketama koje takođe imaju domet veći od 75 km koji je domet za rakete sistema S-300PT/PS, kada se dejstvuje na aerodinamičke ciljeve.

Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 856« Reply #26075 on: December 23, 2023, 08:17:51 pm »

@Kubovac

Potpuno ispravna analiza. Patriot je u pitanju skoro 100%. Ruski avioni Su-34 danima (mesecima) koriste iste koridore dolaska do mesta i odlaska od mesta odbacivanja bombi sa UMPK modulima (naravo na različitim rejonima, različiti i koridori). I lovci iz zaštite Su-35 koji štite bombardere i love radare ukrajinaca koriste iste koridore mesecima. Naravno sve to nije prošlo neopaženo pa i na TG se da pročitati da su ti koridori poznati i "običnoim" ljudima a ne stručnjacima. Tako im se dogodilo i ono proletos u Brjanskoj oblasti kad izgubuše 3-4 aviona i 1-2 helikoptera.

Jednostavno čitao sam da je interakcija između snaga PVO i vazduhoplovstva izuzetno loše urađena kod rusa, što pokazuje i nekoliko slučajeva prijateljske vatre i obaranja sopstvenih letelica pa tako im je bilo najbezbolnije i najlakše da se koriste isti koridori i da se ne menjaju često, jer ni opasnosti od PVO ukrajinaca nije bilo mesecima a i ruskoj PVO/avijaciji je bilo lakše .... e sad to lakše se pretvorilo u tragediju, izgubili su tri aviona i verovatno (nije potvrđeno) 5  pilota/navigatora, samo je jedan preživeo/iskočio. To je rat i svakakva iznenađena su moguća i teže im obe zaraćene strane ali ovo je neko morao predvideti i preduprediti ...

@dzumba

Znam da nije tvoja specijalnost, slika koju dele ukrajinski kanali je iz marta 2022 (2023), oboreni Su-35 u harkovskoj oblasti ... misli da su svi avioni pali na ruskoj strani jer su bili daleko od Dnjepra (tako je i penzionasani pilot na kanali Fighterbomber (https://t.me/fighter_bomber) u jednoj objavio rekao da su i mrtvi i živi pokupljeni. Ima slika, padobrana i delova opreme (verovatno) tog jednog preživelog pilota.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26076 on: December 23, 2023, 08:38:20 pm »

Quote
@dzumba

Znam da nije tvoja specijalnost, slika koju dele ukrajinski kanali je iz marta 2022 (2023), oboreni Su-35 u harkovskoj oblasti ... misli da su svi avioni pali na ruskoj strani jer su bili daleko od Dnjepra (tako je i penzionasani pilot na kanali Flightbomber (https://t.me/fighter_bomber) u jednoj objavio rekao da su i mrtvi i živi pokupljeni. Ima slika, padobrana i delova opreme (verovatno) tog jednog preživelog pilota.

Хвала на исправци. Ову слику сам скинуо данас приступом рачунара (јер само тако пишем на Палуби). Иначе овај ТК је руски, није украјински, без обзира на назив. Видео сам слике (и видео запис) са лица места пада једног од авиона, објављених одмах, пар сати од обарања, али сам то гледао са мобилног, а њега не користим за скидање, па их нисам меморисао. Искрено мрзи ме да то сада тражим,а мислим да су Руси то и обрисали (и код њих је цензура; чак су ови што су објавили вест и снимке критиковани). Но, није поента у слици, него у догађају.

Такође, Кубовац је дао врло реалну (могућу) и прецизну анализу обарања руских авиона. Како год, очигледно је да су искористили непажњу и опуштање руских пилота (и оних који су их тако послали, односно команди). Ја бих био ближе верзији да су руски авиони одбацивали бомбе мало ближе линији фронта, на око 30-40км удаљености јер су  више гађали циљеве на десној (украјинској) страни обале, а и нико их до сада није гађао, нити су уочавали претњу. Како су писали медији, досег одбачених планирајућих бомби је око 70км ако се одбаце са око 10км висине. Нико не гађа на крајњем домету већ најдаље на 2/3 домета па би ова даљина била реалнија. Али, наравно то је само моје мишљење.

Како се мени чини, Русије је можда заварала и процена да је "Патриот" који је наводно уништен код Староконстантинова 14.12. (о чему смо коментарисали пре пар дана) био онај који је својевремено послат према Одеси. Како сад изгледа  тај ("Одески") "Патрит" је вероватно овај што је дејствовао на руске авионе, а да је код Староконстатинова уништена или гађан нека друга батерија "Патриот" (или нешто треће).
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26077 on: December 24, 2023, 09:13:38 am »

Побуна страних плаћеника

Нови проблем је настао за војни врх у Кијеву. Већина страних војника, припадника легије странаца, пред божићне празнике напустила је положаје и отишла својим кућама, у своје земље одакле су и дошли. На друштвеним мрежама говори се да је то поприличан број. Али, као и све у овом сукобу, тешко је проверљиво. Разлог, многи нису примили плате а објашњење које су чули, да запад не шаље помоћ, очигледно не прихватају. Међу одбеглима су Канађани, Французи, Аустралијанци, Холанђани… Домогли се Словачке, Пољске и првим авионима отишли у родни крај.

Канадски борци који се још боре у Украјини не крију да из прве руке осећају последице слабљења интереса Запада.

У борбама на Купјанском правцу гинули су не само Украјинци, већ и страни плаћеници које је регрутовао Кијев. У разговору са дописником „Глоб  енд Маил”,  из Канаде су рекли да Руси напредују сваким даном и да им постаје све теже да одрже своје позиције у позадини пада западне помоћи.

"Ако желите да изгубите сукоб, изгубите интересовање за њега. Тако сада стоје ствари, управо је то Путинов циљ", рекао је војник који се представља као Дејв Смит.

Стојећи на улици Купјанска, само 8 километара од линије фронта, и дрхтећи од хладноће, Дејв и Џастин Смит забринути су да Украјина постепено губи војни сукоб у којем су дошли да учествују у овој земљи.

Божић у Торонту није ни налик оном на фронту. На мрежама коментаришу и да странци беже јер Кијев више није ни јак ни платежан као пре.

Не зато што су двојица Канађана сумњала у Украјинце са којима су се борили или у њихову посвећеност циљу, већ зато што пажња Запада на овај тежак сукоб постепено бледи и губи интересовање за њега.

Смитови морају да се помире са овом горком реалношћу док настављају да се опиру зимском напредовању руских снага које се полако приближавају Купјанску, железничком чворишту у источној области Харкова. Дејв и Џастин нису у сродству, али су пријатељи и сарадници од првих дана по доласку у Украјину.

Крај безбрижног ратовања

Улози за њих и за Украјину стално расту. Слабљење пажње јавности у Канади, Сједињеним Америчким Државама и западној Европи одражава се на владину политику, што доводи до успоравања прилива војне помоћи Украјини, као и појачаног дипломатског притиска на Украјину, која се већ позива да размотри који су услови мировног решења.

"Ако желите да изгубите сукоб, изгубите интересовање за њега. Тако то иде, то је Путинов циљ", рекао је Дејв, бришући прљавштину са своје јуришне пушке после "три и по дана пакла" у рововима источно од Купјанска. Овај 39-годишњак пореклом из Торонта, који ће на Бадње вече напунити 40 година, рекао је да су борбе на линијама фронта у источној Украјини 2023. године веома сличне ономе што он замишља да су морале бити у рововима северне Француске током Првог светског рата...

„У суштини, ови свеприсутни дронови, који потпуно онемогућавају интеграцију ватре и ефикасно извођење маневра“, објаснио је Дејв, ветеран Оружаних снага Канаде, говорећи о тактици погађања циља са више врста ватре истовремено – артиљеријом, ваздушном и копненом. „Сада је свака рововска битка као средњовековна опсада, где у суштини само бацате немилосрдну ватру једни на друге највећим калибрима које можете.”

Блато и беспарица

Војници Међународне легије територијалне одбране Украјине стоје до глежња у блату, пију из лимених шољица, ћаскају о томе како је ноћу хладно да би изули чизме - и свађају се коме је најтоплије Затим, после 10 минута затишја, Руси почињу да гранатирају ров минобацачем, испаљујуци гранате отприлике сваких 30 секунди у наредних 10 минута.

Страни борци се савијају са сваким ударом, псују на енглеском, украјинском и квебечком француском, али настављају да држе своје позиције чак и док гранате експлодирају све ближе и ближе. Добра вест је, кажу, да прљавштина у потпуности апсорбује већину минобацачких метака, елиминишући претњу од гелера. Између бомбардовања, руски дрон лети изнад главе, приморавајући припаднике јединице да се заклоне како не би могли да се виде одозго.

Иако руски медији Међународну легију називају „плаћеницима“ у стварности тако примају плату страни борци Оружаних снага Украјине, Смитови су, као и многи други странци који се овде боре, уложили много па и сопствену уштеђевину да помогну у одбрани Украјине . Они кажу да су потрошили хиљаде долара на куповину личне заштитне опреме, снајперских нишана и друге опреме поред јуришних пушака и муниције коју је обезбедила легија, која је део украјинске војске.

Касне плате, нема метака

Легионари су плаћени исто као и обични украјински војници — око 1.000 долара месечно, плус бонуси који им омогућавају да удвоструче или утроструче тај износ у зависности од тога колико времена проводе на линијама фронта. Официири примају знатно више. Али за све – све до одржавања аутомобила које возе до прве линије – морају да плате из свог џепа.

Дејв и Џастин Смит су припадници батаљона Легије под командом украјинске војне обавештајне службе ГУР. Ова јединица обично укључује најискусније и борбено прекаљене стране војнике, а добија најтеже задатке – на пример, држање положаја у Купјанску. Руске трупе које су заузеле град у марту 2022. и повукле се шест месеци касније поново се приближавају његовој периферији.

Дејв је био у бункеру близу линије фронта када га је погодила ракета. Успео је да се извуче без икаквих повреда. Џастин је за длаку избегао смрт у јуну када је изашао напоље да попуши неколико минута пре него што је пројектил погодио његову област. „Није ме брига шта неко каже. Пушење ми је спасило живот“, пали још једну цигарету док је артиљерија тутњала на периферији Купјанска.

Без пара нема музике

Западна половина Купјанска, где су се Смитови састали са репортером „Глоб енд Маил”-а у малој кући коју користе као базу, још увек је под контролом украјинске војске, иако се ту цео дан чује звук артиљеријске ватре

Али оба Смита се слажу да је једна ствар борити се у врсти борбе са којом се већина канадских и НАТО ветерана суочила у Авганистану (и другим земљама у којима су западне армије имале артиљеријску надмоћ и контролу над ваздушним простором), а сасвим друга, ући у битку знајући да непријатељ вас бројчано и по оружју много надмашује.

„Много зависи од тога да ли ће западне земље наставити да пружају помоћ Кијеву… кажу они.

У Украјини већ постаје лоше бити плаћеник. А храброст више није иста. Да, и опасно је, све више и више.

Украјина је та која им плаћа али западне земље дају новац Украјини. Узгред, веома је важно да ли сте плаћеник или не. Јер ако је рат, онда војник који је заробљен има права. И не може бити осуђен ако није починио ратне злочине. Али против страног плаћеника може бити покренут кривични поступак и он ће добити затворску казну. У многим земљама служба у страним војскама је забрањена и криминализована.

"Рат може да сачека... " написао је један Аустралијанац на фејсбуку, напуштајући Украјину.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26078 on: December 24, 2023, 09:15:50 am »

Кривонос: oружане снаге Украјине суочавају се са озбиљним проблемима на правцу Купјанска

Оружане снаге Украјине суочавају се са озбиљним проблемима на Купјанском правцу у области Харков, изјавио је пензионисани генерал Оружаних снага Украјине Сергеј Кривонос.

Како је истакао бивши генерал, кијевски режим не може да обезбеди војсци потребан број обучених и обучених људи, као ни наоружање. Овај тренд је, између осталог, последица неспособности украјинских власти да спроведу план мобилизације, услед чега украјинска страна не може да одговори на јуриш руских снага, нагласио је Кривонос.

„Ситуација је да имамо велику потребу за овом муницијом и, нажалост, Руси одговарају на једну украјинску гранату негде на нивоу од 10, а у појединим областима и више. Нажалост, непријатељ у многим областима има одређене тактичке успехе и напредак“, цитира РИА Новости изјаву пензионисаног генерала дату на ТВ каналу Приамој .

Данас су Оружане снаге Украјине изгубиле 15 војника, два возила и хаубицу Д-30 . Поред тога, руско војно особље из групе снага Запада одбило је седам контранапада украјинских оружаних снага, одузевши непријатељу два немачка тенка „леопард 2” .

Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26079 on: December 24, 2023, 07:46:18 pm »

Quote
„Сада је свака рововска битка као средњовековна опсада, где у суштини само бацате немилосрдну ватру једни на друге највећим калибрима које можете.”

Ово је добро запажање овог канадског плаћеника из поста Који је поставио Боро. По мојој оцени најмање 90%,а вероватно и више времена активних борбених дејстава (када се нешто дешава на линији додира) односи се на размену артиљеријске ватре и нападе БПЛ. Врло мало има маневра, односно кретања у напад или повлачења. Ова размена ватре и "доноси" највећи број губитака код обеју страна.

У  вези проблема са мобилизацијом Украјина као држава и њена војска као системи нису решили елементарне ствари: право на одсуство војника (мобилисаних и добровољаца), смена и демобилизацију. Зато се и дешава да се војници који су након рањавања постали трајни инвалиди још увек воде на списку јединица, односно као припадници ОС. За мене је то сазнање просто невероватно. А сазнао сам из изјаве нове министра одбране Украјине Умерова да се припрема законски пропис који ће регулисати та елементарна права и олакшице припадницима војске, посебно мобилисаних. А изгледа да су они кренули да то решавају тек када су протести породица мобилисаних (са захтевом да се замене или барем пусте на дуже одморе-одсуства) постали масовнији и да то може бити удружени проблем са повећањем мобилизације. Иначе, став министра је да нема отпуштања из војске раније мобилисаних (а способних) војника све док траје рат. само ће им давати повремена одсуства.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26080 on: December 25, 2023, 04:20:07 pm »

Руске трупе у потпуности заузеле Маринку

Руске трупе у потпуности су ослободиле Маринку у ДНР, известио је министар одбране Сергеј Шојгу председника Русије Владимира Путина.

Шеф Министарства одбране је нагласио да ће преузимање контроле над градом омогућити ефикаснију заштиту Доњецка од ватре украјинских оружаних снага . Према његовим ријечима, током борби за Маринку посебно се истакла војска славне 150. дивизије, преносе РИА Новости.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26081 on: December 25, 2023, 04:51:53 pm »

Zelenski: Oborili smo dva ruska Suhoja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je danas da je ukrajinska vojska imala uspeha u borbama protiv Rusije.

“Naši borci, ne samo da su oborili oko 30 dronova tipa ‘šahed’ i nekoliko projektila, već su srušili i dva aviona ‘suhoj'”, tvrdi Zelenski na platformi Iks (Tviter).

On je rekao da su “ruski teroristi izgubili pet aviona za nedelju dana”.

“Ovakav Božić nam daje dobro raspoloženje za predstojeću godinu, daje nam veru u naše sposobnosti. Sposobnost da pregovaramo sa partnerima. Sposobnost da pojačamo naš nebeski štit. Sposobnost da branimo našu zemlju od ruskih terorista”, dodao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine kaže da što je jača protivvazdušna odbrana, “manje ruskih đavola će biti iznad ukrajinskog neba i na ukrajinskoj teritoriji”.

“Hvala našim ratnicima za njihovu preciznost i snagu. Pozdravljam sve one koji rade na odbrani naše zemlje, tokom Božića, ali i vikenda, koji se brane od neprijateljskih napada i pokazuju čvrstinu gde god da se nalaze – da li na istoku ili jugu, ili na granicama našeg neprijatelja. Pozdravljam sve one koji su na borbenim pozicijama, koji spasavaju živote i leče. Svima kojima pomažu”, napisao je Zelenski i poželeo Ukrajincima srećan Božić.

Izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #26082 on: December 25, 2023, 06:03:51 pm »


У  вези проблема са мобилизацијом Украјина као држава и њена војска као системи нису решили елементарне ствари: право на одсуство војника (мобилисаних и добровољаца), смена и демобилизацију. Зато се и дешава да се војници који су након рањавања постали трајни инвалиди још увек воде на списку јединица, односно као припадници ОС. За мене је то сазнање просто невероватно. А сазнао сам из изјаве нове министра одбране Украјине Умерова да се припрема законски пропис који ће регулисати та елементарна права и олакшице припадницима војске, посебно мобилисаних. А изгледа да су они кренули да то решавају тек када су протести породица мобилисаних (са захтевом да се замене или барем пусте на дуже одморе-одсуства) постали масовнији и да то може бити удружени проблем са повећањем мобилизације. Иначе, став министра је да нема отпуштања из војске раније мобилисаних (а способних) војника све док траје рат. само ће им давати повремена одсуства.


Проблем који нису решили је ендемска корупција, на свим нивоима власти. Украјина је била најкорумприранија држава у Европи и тај реп још увек вуку. Не можеш да пошаљеш војника на одсуство, ако немаш замену. А немаш замену, зато што се сви труде да не постану замена. Онај ко би требао да се потруди да нађе замену је заузет пуњењем властитих џепова парама људи који не би да буду замена. Део војних обвезника никада не стигне на фронт, јер су ангажовани на разним задацима од виталног интереса за одбрану (читај: уметничка чета).

Онај први период, у коме су Украјинци са ентузијазмом ишли у рат и очекивали да се то заврши за пар месеци је прошао. Тамо се гине, губе се руке и ноге, ваља се по блату - и нико не зна колико ће то дуго да траје.

Увођење реда и решавање проблема смањује могућности за корупцију, јер неке ствари постају уочљивије. Шта да радим ако добијем захтев да пошаљем 10 људи на фронт, а они које би могао послати ме плаћају? Да пошаљем патролу у суседно место и покупим десет људи са улице?
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26083 on: December 26, 2023, 08:09:46 am »

Prvi snimci eksplozije na Krimu

Ukrajina je saopštila da je izvela vazdušni napad na lučki grad Feodosija na Krimu, prenose agencije.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk rekao je da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask" iz sastava Crnomorske flote.

https://twitter.com/i/status/1739522886761631792

"Ruska flota je sve manja", naveo je Oleščuk na svom Telegram kanalu, prenosi Unian.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako je došlo do velike eksplozije i požara.

Iako Oleščuk nije izneo nikakve dokaze da je u napadu uništen ruski brod, šef Krima Sergej Aksjonov saopštio je da su ukrajinske snage izvele napad na području Fedosije, da je došlo do požara u luci i da je vatra ugašena.

Za sada nema informacije o povređenima.

Izvor
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 936


« Reply #26084 on: December 26, 2023, 03:08:17 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ruski Telegram kanali su objavili fotografije potpuno uništenog i potopljenog "Novočerkaska". Na slici u prilogu se ne vidi mnogo, jer od broda mnogo nije ni ostalo.


* photo_2023-12-26_19-48-17.jpg (86.25 KB, 1034x520 - viewed 24 times.)
Logged
Pages:  1 ... 1727 1728 1729 1730 1731 1732 1733 1734 1735 1736 1737 1738 [1739] 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 1748 1749 1750 1751 ... 1797   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 22 queries.