У вези проблема са мобилизацијом Украјина као држава и њена војска као системи нису решили елементарне ствари: право на одсуство војника (мобилисаних и добровољаца), смена и демобилизацију. Зато се и дешава да се војници који су након рањавања постали трајни инвалиди још увек воде на списку јединица, односно као припадници ОС. За мене је то сазнање просто невероватно. А сазнао сам из изјаве нове министра одбране Украјине Умерова да се припрема законски пропис који ће регулисати та елементарна права и олакшице припадницима војске, посебно мобилисаних. А изгледа да су они кренули да то решавају тек када су протести породица мобилисаних (са захтевом да се замене или барем пусте на дуже одморе-одсуства) постали масовнији и да то може бити удружени проблем са повећањем мобилизације. Иначе, став министра је да нема отпуштања из војске раније мобилисаних (а способних) војника све док траје рат. само ће им давати повремена одсуства.
Проблем који нису решили је ендемска корупција, на свим нивоима власти. Украјина је била најкорумприранија држава у Европи и тај реп још увек вуку. Не можеш да пошаљеш војника на одсуство, ако немаш замену. А немаш замену, зато што се сви труде да не постану замена. Онај ко би требао да се потруди да нађе замену је заузет пуњењем властитих џепова парама људи који не би да буду замена. Део војних обвезника никада не стигне на фронт, јер су ангажовани на разним задацима од виталног интереса за одбрану (читај: уметничка чета).
Онај први период, у коме су Украјинци са ентузијазмом ишли у рат и очекивали да се то заврши за пар месеци је прошао. Тамо се гине, губе се руке и ноге, ваља се по блату - и нико не зна колико ће то дуго да траје.
Увођење реда и решавање проблема смањује могућности за корупцију, јер неке ствари постају уочљивије. Шта да радим ако добијем захтев да пошаљем 10 људи на фронт, а они које би могао послати ме плаћају? Да пошаљем патролу у суседно место и покупим десет људи са улице?