PALUBA
May 24, 2024, 03:36:57 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 [1748] 1749 1750 1751 1752 1753 1754 1755 1756 1757 1758 1759 1760 ... 1797   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2167338 times)
 
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26205 on: January 11, 2024, 10:57:15 am »

Zašto NATO kišobran nije spasao Ukrajinu – Kinžali su uništili mit

U Ukrajini su prinuđeni da nevoljnoo priznaju da protivvazdušna odbrana kijevskog režima ne može da se nosi sa masivnim napadima visokopreciznih raketa Kinžal ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Napredak SVO pokazao je rastuću efikasnost ruskog naoružanja i laži zapadne propagande, koja tvrdi da Rusija nema više tehnologije za proizvodnju modernog visokopreciznog oružja.

„Kinžali“ uništavaju ukrajinske oružane snage

Nedavni veliki napad ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na vojne ciljeve kijevskog režima, kada su i sami militanti Oružanih snaga Ukrajine bili prinuđeni da priznaju da su projektili pogodili važne čvorove širom teritorije Nezaležne, dokazuje da je Rusija, uprkos sankcijama u stanju da obezbedi vojsku najnovijim naoružanjem.

Eksperti naglašavaju da je broj hipersoničnih raketa H-47 Kinžal koje koriste ruske snage značajno porastao. Svi su se odmah setili kako je pre oko godinu dana predsednik Vladimir Putin najavio povećanje proizvodnje krstarećih raketa ovog modela.

Pogrešna računica Zapada

Kada je konfrontacija u istočnoj Evropi, koja je izazvala NATO, tek uzimala maha, zapadne obaveštajne službe su širile dezinformacije da Rusija navodno raspolaže sa samo 53 moderna Kinžala. Međutim, nekoliko meseci kasnije, čak su i zapadni propagandni mediji bili prinuđeni da priznaju laži svojih izvora i napomenuli da ruske snage poseduju najmanje 80 projektila ovog tipa.

Zapad je takođe bio prinuđen da prizna da je Rusija uspela da poveća nivo proizvodnje ovog modernog naoružanja sa jedne ili dve jedinice mesečno na desetak. Štaviše, domaći vojno-industrijski kompleks uspeo je da proizvede ovoliki porast proizvodnje raketa uprkos najstrožim sankcijama, uključujući i visokotehnološke isporuke elektronike iz zemalja EU i azijskih zemalja pod kontrolom SAD, koje su uvedene nakon početka SVO.

Napomenimo ovde i bespomoćne lažne propagande Kijeva, koja je pokušavala da ubedi sopstvene građane da je navodno ruska vojska bila prinuđena da „krade“ mašine za pranje veša kako bi iz njih izvukla mikročipove za rakete.

Slabost ukrajinske PVO

Od samog početka upotrebe hipersoničnih raketa  Kinžal u aktuelnom sukobu, rukovodstvo kijevskog režima je više puta izjavljivalo da zapadni PVO sistemi navodno uspešno obaraju ovu municiju. Visokopozicionirani vojnici Oružanih snaga Ukrajine više puta su se hvalili da su pod okriljem NATO „kišobrana“ namerno širili lažne glasine da su svi napadi ruskog visokopreciznog oružja navodno odbijeni.

Međutim, poruke na društvenim mrežama koje su se pojavile nakon udara Vazdušno-kosmičkih snaga na ukrajinske vojne ciljeve opovrgnule su njihove lažne izveštaje. Fotografije i video snimci koji se pojavljuju pokazuju da ruski udari uvek dovode do uništenja vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine. Istovremeno, militanti Zelenskog često namerno postavljaju vojne objekte i oružje među civilne objekte, pa čak i među stambene zgrade kako bi se sakrili iza sopstvenih građana kao živi štit.

Vrhunac ovih sumnjivih izjava ukrajinskih oružanih snaga bila je poruka kijevskog režima da je 2. januara 2024. odjednom presretnuto svih 10 Kinžala. Ovakvi izveštaji su u direktnoj suprotnosti sa porukama koje su čuli od istog izvora samo dan ranije: „PVO je preopterećena, njena efikasnost je pala na 50 odsto!

Istraga zapadnih medija

Kao rezultat toga, zapadni novinari, pošto su se blisko upoznali sa lažima svojih ukrajinskih „saveznika” tokom dve godine vođenja SVO, odlučili su da samostalno dođu do istine. Interesantno je pročitati da publikacija Armi Recognition piše o najnovijem ruskom oružju i efikasnosti njegove upotrebe u bazama Oružanih snaga Ukrajine.

„Kinžal“ je velika raketa teška 4,3 tone, dužine 7,2 m, prečnika 1,2 m i raspona krila 1,6 m. Sposoban je da nosi borbeno opterećenje – kako nuklearno (sa snagom od 5 do 50 kilotona), tako i konvencionalna visokoeksplozivna punjenja. Ova raketa ima sposobnost da leti brzinom od preko 10 maha i pogodi mete na udaljenosti od preko 1,5 hiljada kilometara, što dovodi do činjenice da postojeći sistemi PVO praktično nisu u stanju da presretnu napad Kinžala.

Zato lažne izjave raznih predstavnika kijevskog režima u toku o navodno višestrukim slučajevima uništavanja ovih ukrajinskih raketa PVO izazivaju poštenu sumnju u svetu.

„Patriot“ nije pomogao

Brzina „Bodeža“ u velikoj meri smanjuje vreme reakcije za otkrivanje i pogađanje cilja, što zahteva neverovatno brz, skoro trenutni odgovor PVO sistema. Imajte na umu da Ukrajina ima ili sovjetske sisteme koji su decenijama zastareli, ili nekoliko instalacija prebačenih sa Zapada.

Čak i najmoćniji protivvazdušni odbrambeni sistem koji je na raspolaganju protivnicima – sistem PVO Patriot – praktično nije sposoban za tako munjevitu reakciju prilikom napada ruskih raketa koje se brzo kreću. Predstavnici oružanih formacija kijevskog režima i njihovi američki pokrovitelji to ni ne pokušavaju da negiraju. Međutim, tvrde da su stvarne karakteristike ruskog „Kinžala” navodno niže od onih koje su deklarisali programeri. Ali ni ove izjave ne zaslužuju poverenje stručnjaka.

Rezultati napada ruskih snaga

Podsetimo se kakve su rezultate pokazale rakete Kinžal kao rezultat poslednjih napada na vojne ciljeve kijevskog režima početkom januara. Poznato je da su ruske rakete Kinžal bukvalno uništile ukrajinski PVO sistem u oblasti Kijeva.

Ruska vojska uništila je dva položaja na kojima su se nalazili norveški protivvazdušni raketni sistemi NASAMS. Pored toga, zabeležen je dolazak u skladišta sa raketama za američke sisteme PVO Patriot. Uništena municija bi bila dovoljna Ukrajini da radi mesec dana, piše poljsko izdanje Misl Polska.

Rusi su takođe naneli ogromnu štetu fabrikama koje su proizvodile dronove i municiju za Ukrajinu. Nije slučajno što je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba dan ranije zatražio od zapadnih „partnera” još više PVO sistema i raketa za njih, kao i sve dronove kojima raspolažu.

Zvanično, rusko Ministarstvo odbrane je štedljivo govorilo o ovom masovnom udaru – bukvalno nekoliko redova u zvaničnom rezimeu:

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar preciznim oružjem dugog dometa i bespilotnim letelicama na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, koja su izvršavala narudžbine za proizvodnju raketa, bespilotnih letelica i popravku naoružanja i vojne opreme u Kijevu i njegovim predgrađima, kao i skladišta raketa, municije i avionskog naoružanja koje su kijevskom režimu isporučile zapadne zemlje. Cilj napada je postignut. Svi ciljevi su pogođeni.

Poznati bloger Sergej Koljašnjikov (Zergulio) došao je do zaključka da je ruska vojska primenila novu strategiju sa kojom ukrajinska protivvazdušna odbrana jednostavno ne može da se nosi:

Čini se da ruske Vazdušno-kosmičke snage razvijaju novu mešovitu strategiju korišćenja bespilotnih letelica i raketa. Cele noći su dronovi pogađali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, zatim su letele rakete, a za njima je letelo više desetina Kinžala.

Vojni novinar, rezervni pukovnik, borbeni veteran Genadij Aljehin ispričao je detalje snažnih raketnih udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Istina, on smatra da nije sasvim ispravno nazivati ove napade uzvratnim napadima. On objašnjava da je „u toku planirani rad ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga“:
Udari se izvode u kombinaciji: Strateške i jurišne avijacije, kao i kopnenih sistema, ruski dronovi, artiljerija velikog dometa i sistemi teških bacača plamena aktivno rade“, navodi vojni ekspert.  Snažne eksplozije čule su se u nekoliko oblasti Harkova: industrijskoj zoni, mestima gomilanja opreme, skladištima, odbrambenim centrima, mestima preraspoređivanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Ciljevi u Kijevu i Harkovu

Poznato je da su kao rezultat masovnog udara pogođeni važni strateški ciljevi u Kijevu i Harkovu, uništeni vojni objekti, uništeni su dalji kontrolni punktovi Oružanih snaga Ukrajine sa instruktorima NATO.

Insajderski ukrajinski telegram kanal „Resident“, pozivajući se na svoj izvor u Generalštabu, piše da je „protivvazdušna odbrana preopterećena i nema vremena da promeni pozicije, zbog taktike neprijatelja sa svakodnevnim udarima“: Sada je efikasnost pala sa 70% na 50%, a ako se raketni napadi nastave, PVO neće moći da odbije većinu napada.

Autori telegram kanala „Dva majora“ su čak posebno skrenuli pažnju na to gde se tačno nalazi bunker uništen ruskom raketom u Harkovu:

Ukrajinska vojska je skladištila municiju za MLRS u podzemnom bunkeru u gradu. Takođe postavljaju PVO sisteme u gradovima i parkovima. Dakle, građani Ukrajine, ako vidite protivvazdušnu odbranu u blizini svoje kuće, bolje je da se pomerite. I ne zaboravite da kažete hvala Zelenskom i njegovim zapadnim partnerima.

NA Novorusija

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 112


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #26206 on: January 11, 2024, 03:48:43 pm »

Tri udara na Rusiju: Ukrajina ne odustaje!

11.01.2024.

Ukrajina je jutros pokušala da napadne tri ruska regiona dronovima - Rostovski, Tulski i Kaluški, a ruski sistemi protivvazdušne odbrane presrele su tri ukrajinske bespilotne letelice, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Prema rečima načelnika Kaluške oblasti Vladislava Šapše, na periferiji Kaluge, iznad tehničkog objekta pumpne stanice, došlo je do eksplozije drona i oštećena je zgrada.

Požara i povređenih nije bilo, rekao je Šapša, prenele su Ria novosti.

Moskva tvrdi da Ukrajina gotovo svakodnevno granatira ruske pogranične teritorije i izvodi napade dronovima.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 112


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #26207 on: January 11, 2024, 04:02:49 pm »

Rusi napali položaje Ukrajinske Vojske na desnoj obali Dnjepra koristeći planirajuće bombe FAB-1500M54

11.01.2024.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su metu na desnoj obali Dnjepra koristeći jedrilicu FAB-1500M54. Na internetu su se pojavili snimci samog napada.

Važno je napomenuti da se iz ukrajinskih izvora pojavila poruka o upotrebi avionske bombe od strane Rusa opremljene univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK). Ovaj modul pretvara bombu koja slobodno pada u planirajuću bombu.

Prethodno je prikazana fotografija nove municije na nosačima naoružanja frontovskog bombardera Su-34.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na nosu bombe je postavljen obloga za smanjenje otpora vazduha. Pre toga, tvrdi ukrajinski autor, ruska avijacija je već koristila manju municiju FAB-250 i FAB-500 sa UMPK. Napominje se da se poklopac kućišta FAB-1500 po izgledu razlikuje od sličnog uređaja na FAB-250.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ekspert iz Ukrajine napominje da nema informaciju o tome koliko masovno ruska odbrambena industrija proizvodi UMPK za jednu i po tonu vazdušnih bombi, kao ni koliko efikasno deluju. Ali, sudeći po gornjim snimcima, oni su već počeli da nanose štetu Ukrajincima.

Ukrajinski ekspert sumnja da bi uređaj za tehničko planiranje mogao da se prilagodi tako teškoj bombi. Ali na kraju ipak zaključuje da je Zapad jednostavno dužan da brzo odgovori na pojavu teške planirajuće bombe od strane Rusa. Autor navodi da Ukrajina treba hitno da obezbedi sisteme PVO velikog dometa, lovce F-16 i rakete ATACMS velikog dometa.

Izvor: Tv Front


* bomba.jpg (63.05 KB, 768x1024 - viewed 3 times.)

* bomba2.jpg (85.59 KB, 1024x676 - viewed 3 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26208 on: January 11, 2024, 08:57:23 pm »

Quote
Poznati bloger Sergej Koljašnjikov (Zergulio) došao je do zaključka da je ruska vojska primenila novu strategiju sa kojom ukrajinska protivvazdušna odbrana jednostavno ne može da se nosi:

Čini se da ruske Vazdušno-kosmičke snage razvijaju novu mešovitu strategiju korišćenja bespilotnih letelica i raketa. Cele noći su dronovi pogađali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, zatim su letele rakete, a za njima je letelo više desetina Kinžala.

"Проблем" са употребом "Кинжала" за руску страну је у почетку био тачна идентификација рентабилних циљева. Како су се у последњим нападима усмерили на украјински војноиндустријски комплекс очигледно су решили да, паралелно са ударима на статичне циљеве (индустријске објекте и складишта) неутралишу кључне елементе ПВО, како би са мање скупим ракетама и БПЛ наставили ударе. Зато су кренули са тзв, комбинованим ударима где, како сам разумео, БПЛ примарно провоцирају систем ПВО (али и гађају одређене мете ако их ПВО не обори), други (разни) типови крилатих ракета га напрежу и недозвољавају да средства мењају позиције, а потом их гађају "Кинжалима" (врло кратко време од ласнирања до удара тако да ПВО системи, чак и када уоче опасност не могу да се покрену).

 
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 876« Reply #26209 on: January 12, 2024, 02:09:35 pm »

Rusija i Ukrajina: Ukrajinska skupština odbila predlog Zelenskog da se oštro kazne oni koji odbiju mobilizaciju

Poslanici u ukrajinskoj skupštini smatraju da su neke od kazni koje su navedene u predlogu zakona Vladimira Zelenskog neustavne. London najavio novu vojnu pomoć Kijevu.

Poslanici u ukrajinskoj skupštini nisu želeli da razmotre predlog zakona o obračunu sa onim koji odbiju mobilizaciju.

Parlamentarci su kritikovali neke od predloženih mera, navodeći da je predlog predsednika Vladimira Zelenskog neustavan.

Neki od njih su predložili i da se smanji trajanje vojne službe sa 36 meseci, koliko je predloženo u navedenom aktu, na 18 meseci.

Predlog zakona nastao je u pokušaju da se privuče još ljudi u ukrajinsku vojsku, jer se Kijev suočava sa problemima na frontu posle gotovo dve godine ruske invazije.

Ukrajinska vlast planirala je i da smanji starosnu granicu prinudne mobilizacije za muškarce sa 27 na 25 godina.

Zelenski je krajem prošle godine izjavio da je zemlji potrebno dodatnih 450.000 do 500.000 vojnika, kako bi se izborili sa ruskom invazijom.

Ali, neke odredbe predloženog zakona izazvale su kritike, poput one kojom bi bila ograničena prava na imovinu i upravljanja ličnim novcem ljudi koji odbiju mobilizaciju.

Predlog podrazumeva i pozive Ukrajincima elektronskim putem da se priključe armiji.

Na početku rata, desetine hiljada muškaraca dobrovoljno su pristupile vojsci, ali gotovo dve godine kasnije postaje sve teže ubediti još ljudi da to učine.

U decembru je objavljeno da bi Ukrajinci koji žive u inostranstvu mogli da dobiju poziv za vojsku.

Ministar odbrane Rustem Umerov objasnio je da bi to bio poziv, a iz ministarstva su kasnije pojasnili da njegovo odbijanje ne bi dovelo do bilo kakvih sankcija.

Pokušaje da se uveća broj vojnika, Zelenski je nazvao "osetljivim" i skupim pitanjem.

O ovoj temi se polemiše pošto je kontraofanziva Kijeva bila neuspešna, a tranše vojne pomoći sa Zapada su tokom prethodnih meseci ne stižu kao ranije.

Republikanci su u Americi blokirali usvajanje paketa mera nove pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, a Mađarska nije dala podršku za pomoć od 50 milijardi evra, koja je trebalo da stigne iz EU.

Pregovori oko budućih paketa pomoći iz Amerike su "obustavljeni" usled diskusije o američkom budžetu, rekao je 11. januara Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Iz Londona stižu bolje vesti za Ukrajinu.

Britanski premijer Rišu Sunak je tokom posete Kijevu rekao je da će London obezbediti blizu tri milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, što je najviše za jednu godinu od početka ruske invazije.

U novom paketu biće rakete dugog dometa, sistemi protivvazdušne odbranuei artiljerijske granate.

Oko 200 miliona funti (oko 230 miliona evra) biće potrošeno na dronove, od kojih će većina biti proizvedena u Velikoj Britaniji.

Zelenski je trenutno u poseti baltičkim državama, a cilj mu je da obezbedi dalju podršku i utiče na zapadne saveznike da pošalju Kijevu još oružja za odbranu od vazdušnih napada.

On je u Estoniji upozorio na opasnosti zbog oklevanja Zapada.

"Ponekad nesigurnost partnera prilikom pružanja finansijske i vojne podrške samo podiže smelost i snagu Rusiji", rekao je.

Prethodno su izveštaji iz Amerike upozoravali da više od milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini, koja je dostavljana od februara 2022. godine, nije pravilno iskorišćeno.

U otkrićima generalnog inspektora Pentagona navodi se da vojni zvaničnici u Vašingtonu i Evropskoj uniji nisu uspeli da saznaju gde su završile hiljade komada naoružanja, među kojima su i lanseri raketa i projektili za odbranu od vazdušnih napada.

To dovodi do sve većih strahovanja da je 1,69 milijardi vojne pomoći Ukrajini možda otišlo na pogrešnu stranu.

Ipak, kasnije je u saopštenju kojim je na izveštaje reagovao Geret Trot, šef američke vojske za Evropu, navedeno da "nisu pronađeni dokazi neovlašćenog transfera komada oružja poslatih Ukrajini".

Međutim, i u izveštaju je navedeno da se "nije bavio" utvrđivanjem da li je oružje zloupotrebljeno.


Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26210 on: January 12, 2024, 08:00:54 pm »

Počelo finalno odbrojavanje: Rusija masovno diže u vazduh mostove u Ukrajini

Ruska avijacija i artiljerija uništavaju mostove u Ukrajini kako bi stvorili logističke probleme za Oružane snage Ukrajine, rekao je kijevski vojni ekspert Mihail Žirohov na Jutjub kanalu „Fabrika vesti“.

„U poslednje vreme Rusi veoma snažno gađaju mostove. Vazdušnim udarima, udarima sa zemlje, odnosno, uništavaju ih iz svih oružja“, rekao je analitičar.

Prema njegovom mišljenju, to će omogućiti Moskvi da kasnije stvori zonu bezbednosti kako bi sprečila raketne napade Oružanih snaga Ukrajine na rusku teritoriju.

Popodne 30. decembra ukrajinske trupe su napale Belgorod. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, koristili su rakete Alder sa kasetnim delom i češki MLRS Vampir.

Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su većinu granata, ali je nekoliko jedinica municije i kasetnih jedinica pogodilo grad. Kako su naglasili u resoru, neprijateljske trupe su izvršile granatiranje u pokušaju da skrenu pažnju sa poraza na frontu i isprovociraju rusku vojsku na slične akcije.

Predsednik Vladimir Putin nazvao je napad na Belgorod terorističkim napadom, napominjući da je to bio ciljani napad na civilno stanovništvo koji neće proći nekažnjeno.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ruska vojska je od 6. do 12. januara ove godine izvela 23 grupna udara koristeći visokoprecizno oružje dugog dometa morskog i vazdušnog baziranja, uključujući hipersonične avio-raketne sisteme „Kinžal“ i bespilotne letelice.

Udari su grupisani na ukrajinska industrijska preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, gde se vrši proizvodnja, modernizacija, popravka i održavanje aviona, dronova, oklopnih vozila i drugog naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #26211 on: January 13, 2024, 03:34:51 pm »

Русија напала украјинске одбрамбене објекте користећи ракете Кинжал

МОСКВА – Руске снаге су јутрос извршиле масиван напад на украјинске одбрамбене објекте, користећи високопрецизно оружје дугог домета, укључујући хиперсонични ракетни систем Кинжал, саопштило је руско Министарство одбране, преноси Тас.

„Оружане снаге Руске Федерације извеле су јутрос масовни напад на украјинска артиљеријска оруђа калибра 155 мм, 152 мм и 125 мм, производне објекте за производњу барута и дронова, користећи далекометно прецизно ударно оружје испаљено из морнаричких топова или из ваздуха, укључујући хиперсонични ракетни систем Кинжал“, саопштило је министарство, додавши да су све мете успешно погођене, преноси Танјуг.

Претходно, Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су да је Русија током ноћашњег напада лансирала 37 ракета и три дрона.

Украјинска противваздушна одбрана успела је да обори далеко мање пројектила него обично и само осам ракета је срушено, наводи Ројтерс.

Извор
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #26212 on: January 13, 2024, 07:47:56 pm »

Према подацима које сам прикупио са више руских и украјинских ТК Русија је у јутрошњем масовном комбинованом удару на циљеве у Украјини испалила 37 ракета, међу којима и 6 тима "Кинжал" и 3 БПЛ "Гераниј". Украјинци тврде да су оборили 3 БПЛ и 5 ракета. Овај јавно саопштен слаб учинак украјинске ПВО указује на отежан рад система ПВО.

Према руским и неким украјинским информацијама гађани су објекти за производњу НВО (углавном артиљеријске муниције), енергетска инфраструктура, складишта НВО (посебно оног допремљеног са "Запада"), подземни командни центри и системи ПВО. Према писању једног турског ТК у овом нападу уништена је и једна ракетна ПВО батерија.

Неке посредне информације указују на то да су у ранијим нападима погођени и командни центри неке (их) од оперативних команди или Генералштаба Украјинске војске (уз губитке и престанак рада). Све је извесније да су Руси успели да униште значајан број резервних (ускладиштених) ПВО ракета  и најмање 2 батерије ПВО система "Патриот" . Има губитака и у код других "западних" ПВО система али не могу да прецизније утврдим колико.

Занимљива је оцена бивше заменице МО Украјине , Ане Маљар у вези ових комбинованих удара, која каже:" Циљ им је (Русима) да нас што више исцрпе. Да не можемо да правимо резерве муниције, да не припремамо опрему и да смо психички сломљени. Они делују тако да немамо времена да се опоравимо."

Ова констатција и јесте суштина ових удара на Украјину у последњих готово месец дана.
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 103« Reply #26213 on: January 15, 2024, 02:51:34 pm »

Da li ima kakvih informacija sa ruskih kanala o vijesti da su Ukrajinci oborili jedan A50 AWACS i znatno oštetili jedan Il22 iznad Azovskog mora?
Vidim da se ta vijest vrti na velikom broju zapadnih kanala ali nema nikakvih detalja.
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 856« Reply #26214 on: January 15, 2024, 03:52:01 pm »

Oštećeni Il-22 je uspeo da sleti a A-50 je najverovatnije ukrajinska propaganda. Po sredi je, opet najverovatnije FF (prijateljska vatra) jer iznad Azovskog mora nema šanse da dobace ukrajinci ni sa jednim PVO sistemom .... ostaje da se vidi do kraja šta je bilo, zato je svaka konstatacija ima za prilog "najverovatnije"!

O oštećenju Il-22 ukrajinci su saznali prisluškivanjem radio veza a onoga ko sa i onako vremešnim Il-22 i još ovako oštećenim (i izranjavanom posadom) uspe da sleti ne znam kako mogu da nagrade a da bude adekvatno.

Ovaj tip aviona je u proleće 2022 izdržao bliski susret sa 2 ukrajinske BUK rakete i opet teško oštećen i sa samo jednim motorom u normalnom radu uspeo da sleti u Rostov na Donu, što je pokazalo njegovu žilavost. 


* photo_2024-01-15_13-29-04.jpg (32.89 KB, 539x850 - viewed 12 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #26215 on: January 15, 2024, 04:02:05 pm »

Nezvanicno su rusi potvrdili obaranje aviona A-50 a za Il-22 jos se nezna da li samo ostecen ili oboren.
Postoji cak i varijanta da su ih rusi oborili, sto nije opocija za odbacivanje obzirom da je linija fronta od mesta obaranja na oko 150 km sto je i maksimalni domet Patriota tj Patriot bi morao da gadja sa same linije fronta (priblizno).
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 103« Reply #26216 on: January 15, 2024, 04:31:32 pm »

Ako je "prijateljska vatra" to je još gore.
a) nije se desilo na liniji fronta nego cca 150 a možda i više km od linije fronta da bi se opravdalo nervozom posade PZO sustava.
b) po svim dosadašnjim tvrdnjama ukrajinsko zrakoplovstvo ne može ni prići liniji fronta a kamoli da dođe toliko duboko dakle ne može biti zamjena.
c) nije u pitanju neki lovac ili lovac bombarder nego su oba zrakoplova sa takvim karakteristikama i radarskim odrazom da laički mislim da ih je nemoguće zamijeniti.
d) možda najapsurdnije je to da bi barem A50 trebao služiti koordiniranju PZO i zračne zaštite, što ugrubo znaći da je naveo vatru na sebe.

E sad a ako nije prijateljska vatra, prema nekim zapadnim pisanjima (neprovjereno) A50 je oboren nedugo nakon polijetanja, ponavljam a ako nije prijateljska vatra?


I naravno odma kreće, uz tvrdnju o prijateljskoj vatri, i tvrdnja da je izmišljotina.

Sjetite se "Moskve" , negiralo se i evidentno, i bila oluja usred bonace.

Usputni detalj, Peskov na upit o slučaju nije opovrgnuo nego izjavio "da nema informacija"
« Last Edit: January 15, 2024, 04:39:12 pm by lEO - ZD » Logged
upreiser
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 218


« Reply #26217 on: January 15, 2024, 05:18:07 pm »

Po meni ili Patriot, sa raketom najdaljeg dometa, ili mozda kakav vec isporuceni F -16 sa AIM 120.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 112


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #26218 on: January 15, 2024, 05:27:06 pm »

Izjava bivšeg šefa NATO-a zatresla svet! Moguća tri scenarija- evo kako će se završiti rat u Ukrajini

15.01.2024.

Filip Bridlav, bivši vrhovni komandant NATO trupa u Evropi, smatra da postoje tri scenarija kako će se odvijati sukob Ukrajine i Rusije. Dva od tri moguća ishoda impliciraju pobedu Rusije.

– Dajemo Ukrajini dovoljno resursa da ostane na bojnom polju, umesto da im dajemo dovoljno da istinski pobede. Ako Zapad nastavi sa takvom politikom, Ukrajina će izgubiti rat.

Rusija jednostavno ima više ljudi i resursa. Ali ako jednostavno napustimo Ukrajinu, oni će nastaviti da se bore hrabro. Poginuće još deset hiljada Ukrajinaca, a ruski predsednik Vladimir Putin će osvojiti celu zemlju, koja će ponovo završiti pod njihovom vlašću – rekao je on za NJuzvik.

Bridlav je, kao komandant NATO-a, od 2013. do 2016. godine bio svedok posledica Putinove aneksije Krima 2014. On danas smatra da je jedini povoljan scenario za Ukrajinu onaj u kome Zapad odluči da im pruži bilo kakvu pomoć, ili oružje, koje žele.

„Strah se uvukao u kosti zapadnih lidera i tako uplašeni ljudi nisu u stanju da donesu odluke koje bi porazile Putina“, dodao je Bridlav.

U Američkom institutu za rat sa sedištem u Vašingtonu smatraju da je zamrzavanje sukoba mnogo gora opcija od nastavka pomoći Ukrajini, „pošto bi to Vladimiru Putinu dalo dovoljno vremena da se pripremi za nove ratne bitke, čak i mogući sukob sa NATO-om. "

- Duboko sam zabrinut, ovo će biti veoma teška godina za Ukrajinu. Nismo povećali proizvodnju municije u meri u kojoj možemo da obezbedimo Ukrajini vatrenu nadmoć u ratu – rekao je Gustav Gresel, viši politički saradnik Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR). On se nada da će 2025. biti bolja za Ukrajinu ako se poboljšaju lanci snabdevanja oružjem i obuka ukrajinskih trupa.

Osim SAD, Ukrajini je potrebna i velika pomoć Evropske unije. Njihovim planovima se pre svega protivi mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošlog meseca stavio veto na slanje paketa vrednog 50 milijardi dolara iz Brisela u Kijev.

Bez ovog paketa, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, Ukrajina neće preživeti treću godinu rata. U SAD veliki broj republikanaca, na čelu sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, insistira na prekidu pomoći Ukrajini.

– Zapadnu podršku Ukrajini treba preusmeriti na izgradnju utvrđenja i odbrambenih sistema u zemlji, zatim na obuku njihovih regruta, kao i proizvodnju naoružanja unutar te zemlje – rekao je Viktor Kovalenko, vojni analitičar i bivši ukrajinski vojnik.

Izvor
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #26219 on: January 15, 2024, 05:56:27 pm »

Po meni ili Patriot, sa raketom najdaljeg dometa, ili mozda kakav vec isporuceni F -16 sa AIM 120.

F-16 nema sanse da se toliko priblizi jer da bi iskoristo maksimalni domet Aim120 mora da leti na nekih 7-10.000 metara.
Ta teritorija je toliko zasicena sa PVO, radarima i sa A-50 i lovackim avionima da nebi imao bas neku sansu da pridje  i lansira raketu na toj visini.

Najverovatnije PVO u zasedi - Patirot - recimo jedan lanser i nisanski radar.
Pozicije ciljeva su dobili verovatno od izvidjackih NATO aviona iz Crnog mora - najverovatnije RQ-4.
Logged
Pages:  1 ... 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 1744 1745 1746 1747 [1748] 1749 1750 1751 1752 1753 1754 1755 1756 1757 1758 1759 1760 ... 1797   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 22 queries.