Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #26500 on: February 24, 2024, 04:05:15 pm » |
|
Šta da radi mogu slobodno napisati jadni Zelenski, ne bio mu u koži. Da li se "šiba" ili ne nije ni važno, spao je da bukvalno prosi za naoružanje i municiju (ljude tj. dodatnu vojsku neće dobiti sigurno) po belom svetu, i šta mu ostaje nego da daje ovakve optimističke izjave. Opet mi nije jasno, a pisali smo već o tome, Rusija je do sada na SVO potrošila stotine milijardi dolara (ma i da je dinara pa je mnogo) i ne mogu da shvatim da nije mogla da kupi Zelenskog za daleko manju svotu nego što troši za ovu vojnu operaciju. Pare i nisu važne, to je samo gomila papira, ali ljudski životi itekako jesu. Mislim da je baš Boro negde naveo da Zapad drži Zelenskog na uzici ko zna kakvom ucenom, sve to je mogla i Rusija da uradi, zapreti njemu i porodici (ma i čitavoj familiji) ili ćeš sarađivati, biti bogat i uspešan ili prezime Zelenski više neće biti u upotrebi. To uglavnom rade civilne službe bezbednosti, i izgleda da su Zapadne službe bile daleko uspešnije po tom pitanju od ruskih kolega. Ipak sam pristalica onog od čega se držim od početka ovog sukoba, svetskih sila ima više, ali je samo jedan centar moći koji globalno upravlja sa istima.
Brok, problem je mnogo veći od Zelenskog - ukrajinsko društvo je 20 godina indoktrinirano nacizmom i rusofobijom. Tu su Rusi malo šta mogli da urade pored novaca i još više obećanja za Zapada.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #26501 on: February 24, 2024, 04:18:47 pm » |
|
Znam da nije, ali i to što si naveo je uticaj jedne zemlje Rusije naspram grupe drugih zemalja Zapada nad Ukrajinom, gde je Rusija izgubila taj "rat". Čak ni to što govore sličnim jezikom sa ćiriličnim pismom, zapravo daleko više Ukrajinaca zna ruski jezik nego Rusi što znaju ukrajinski, i uglavnom su iste ili slične veroispovesti, i na kraju što se graniče, nije pomoglo Rusiji da nametne svoj uticaj.
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #26502 on: February 24, 2024, 04:23:16 pm » |
|
Znam da nije, ali i to što si naveo je uticaj jedne zemlje Rusije naspram grupe drugih zemalja Zapada nad Ukrajinom, gde je Rusija izgubila taj "rat". Čak ni to što govore sličnim jezikom sa ćiriličnim pismom, zapravo daleko više Ukrajinaca zna ruski jezik nego Rusi što znaju ukrajinski, i uglavnom su iste ili slične veroispovesti, i na kraju što se graniče, nije pomoglo Rusiji da nametne svoj uticaj.
Zbog toga što je Zapad (čitaj SAD) uložio vrlo mnogo novca i energije u projekat "Ukrajina" a Rusi su kasno krenuli sa kontra merama.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #26503 on: February 24, 2024, 04:30:10 pm » |
|
Baš to, ekonomija, odnosno novac tu nažalost igra glavnu ulogu u uticaju javnog mnjenja na koju će se stranu opredeliti. Taj "rat" zvani hegemonija ili prevlast uticaja je Rusija izgubila od Zapada.
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #26504 on: February 24, 2024, 04:34:55 pm » |
|
Hegemonija Zapada opasno se "klima", ako se trendovi ne promene neće globalni svetski poredak dugo ostati nepromenjen. Dugo u istorijskim merama, ne ljudskim.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #26505 on: February 24, 2024, 04:41:33 pm » |
|
Boro, voleo bih da imam tvoj optimizam.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Yesterday at 01:23:39 am
|
|
« Reply #26506 on: February 25, 2024, 01:01:10 am » |
|
Ne treba zaboraviti ni ljudsku lakomislenost i sklonost ka verovanju u bajke. Većini više odgovara zapadnjačka Coca Cola nego ruski Kvas i tu se ne može puno učiniti. Uostalom, tako je i kod nas na Balkanu. Pod rusku čizmu se nikome dobrovoljno ne ide a blagoglagoljivi Latini vekovima zavode i podvode Slovene i imaju istančane mehanizme za to da nas uvek okrenu jedne protiv drugih a u njihovu korist.
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
Last Login: Yesterday at 03:33:06 pm
|
|
« Reply #26507 on: February 25, 2024, 07:44:01 am » |
|
Hegemonija Zapada opasno se "klima", ako se trendovi ne promene neće globalni svetski poredak dugo ostati nepromenjen. Dugo u istorijskim merama, ne ljudskim.
Tesko da je tako, makar u neko dogledno vreme. I pri tom ne mislim da niko ne moze da ugrozi zapad sem dalekog istoka, sto je jos gore nego ovo sada.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #26508 on: February 25, 2024, 08:05:01 am » |
|
Пре двадесетак година... да ли је ико могао и претпоставити да ће се догађати оно што се данас догађа? А то је било пре само 20 година. Оооо, како то време бежи, трчи, "трца" (ово је "бодулски" жаргон). Свет је већ много другачији него што је тада био, а клатно судбинских промена ландара све брже и брже, амплитуде су све веће и веће! Колико "сутра" ће "Мили Боже чуда великога, клатно преврнути и други ће постати судија". Сутра... за време мог живота, изгледа.
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #26509 on: February 25, 2024, 08:37:53 am » |
|
Slažem se sa Kumborom. Promene se danas odvijaju mnogo, neuporedivo brže nego pre jednog veka. Činjenica jeste da su imperije završavale svoj životni vek, na žalost uvek u krvi i velikim razaranjima, tako će i današnja hegemonija Zapada da se završi. Isto tako mislim da ono što je rekao Tihi može da se dogodi, ali je po meni mnogo verovatniji scenario gde svet ima nekoliko centara moći, ne jedan. Pogledajte temu https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=27609.0 , e to ja mislim da dolazi - više polova moći sa svim trvenjima, nadam se i dogovorima koji iz toga proizilaze.
|
|
|
|
|
|
|
|