dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:February 11, 2026, 08:31:39 pm
|
 |
« Reply #27160 on: June 23, 2024, 07:54:17 pm » |
|
Samo Ukrajinci znaju da li je cilj bio civilni grad Sevastopolj ili neki vojni objekti u okolini. Ako je cilj bio grad - to je zločin. Ako je cilj bio neki vojni objekat - slučajnost.
Mislim sa se iz elektronskih kartica oborenih raketa mogu "pročitati" koordinate cilja, tako bi se dilema rešila.
Znam da su naši vojni elektroničari "čitali" kartice iz oborenih Tomahavka kao knjigu...
Будимо објективни. Ни једна од зараћених страна у Украјини не гађа систематски цивиле. Има погођених цивилних објеката, али готово редовно у питању су или техничке грешке или последица дејства ПВО. Број цивилних жртава, узимајући у обзир обим и дужину рата, количину и ефикасност убојних средстава , је ипак релативно мали. У конкретном случају Руси су, што и сами тврде, пресрели украјинску ракету, али је касетна глава експлодирала изнад једне од плажа. Слично се дешава и у Украјини. Било је више удара руских ракета (па и украјинских ПВО ракета) у цивилне зграде, али најчешће као последица скретања после дејства украјинске ПВО или техничких кварова на ракетама. Све остале тврдње су њихово пропагандно препуцавање.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #27161 on: June 23, 2024, 08:08:29 pm » |
|
Иначе, у последњих два месеца је веома приметно планско и систематско гађање руских војних циљева на Криму и његовој близини (Таганрог и према Ростову на Дону). Барем једно, а последњих месец дана барем два пута недељно испаљује се прво салва БПЛ, а потом следи салва ракета, а понекад се раде комбиновани напади. Мета су руски војни аеродроми и пре свих, положаји система ПВО. Такође, без обзира што је до тачних податак тешко доћи, евидентно је да су Украјинци имали барем 15-так успешних погодака у или око положаја система ПВО, односно толико је погођених или оштећених елемената ПВО (С-300, С-400 и др.). Сигурно је значајну помоћ пружио НАТО кроз пружање обавештајних података, или преко специјалиста који планирају и припремају неке од ракета за дејство. У сваком случају, озбиљан и плански рад Украјинске војске на неутралисању ПВО система и дубинске одбране на Криму.
Верујем да је главна мета Кримски мост, а потом и дестабилизација система одбране Крима по дубини, због евентуалне поновне офанзиве Украјинске војске. За ово друго (офанзиву) Украјинска војска још увек нема снаге. Ипак, ако се систем руске ПВО на Криму поремети, када пристигну Ф-16, можда је могуће постићи, ако не превласт, оно барем равнотежу снага у ваздушном простору. То би омогућили више шанси копненим снагама Украјинске војске у евентуалној офанзиви.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #27162 on: June 23, 2024, 08:53:10 pm » |
|
Да додам и информацију да је пре неколико дана у Врховној ради Украјине усвојен Закон о војној полицији. Дакле, после 2,5 година рата Украјина формира војну полицију. "Сетио се" неко да то постоји у НАТО, а чак и Русија је има...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #27163 on: June 24, 2024, 02:33:05 pm » |
|
„Ratovi zvezda“ se nastavljaju: pogođen centar dalekometne kosmičke komunikacijske stanice pod okupiranom JevpatorijomOvo je već drugi udar Odbrambenih snaga Ukrajine na kosmičku infrastrukturu Ruske Federacije na do sada okupiranom KrimuOdbrambene snage Ukrajine udarile su na prilično specifičan objekat na okupiranom Krimu – centar dalekometne kosmičke komunikacije, koji se nalazi u blizini Jevpatorije u selu Vitine. O tome svedoče i brojni video snimci koje su snimili meštani koji su se žalili na snažne eksplozije i takođe snimili požar velikih razmera. Tu su i podaci satelitskog praćenja požara iz NASA-e koji pokazuju prisustvo žarišta požara upravo na teritoriji svemirskog komunikacionog centra. Na kraju, za sada se ne zna šta je tačno i sa kojim rezultatom zadalo udarac. Štaviše, spisak mogućih sredstava je širi, to mogu biti bespilotne letelice, krstareće ili balističke rakete, pa čak i udar pomorskog drona Sea Babiy sa analogom sistema „Grad“. Istovremeno, udaljenost svemirskog komunikacionog centra samo 2 km od obale čini ovu drugu opciju prilično verovatnom. Takođe treba napomenuti da je sam centar svemirske komunikacije na daljinu prilično jedinstven objekat za Rusku Federaciju. Poznat je i kao 40. odvojeni komandno-merni kompleks, NIP-16 i vojna jedinica 81415. Tu se pre okupacije Krima nalazio Nacionalni centar za kontrolu i ispitivanje kosmičkih vozila. Ruska Federacija je od 2014. godine predala kompleks Vazdušno-kosmičkim odbrambenim snagama i započela njegovu modernizaciju. Od 2017. godine objavljeno je da je centar dobio 10 novih kompleksa i da je nastavljena modernizacija, dok je samo na rekonstrukciju jednog radio-teleskopa planirano da se potroši 1,8 milijardi rubalja, što je po tadašnjem kursu oko 28 miliona dolara. Kako navode iz zajednice „KiberBoroshno”, ovaj objekat je, pored pružanja komunikacije sa svemirskim vozilima, uključujući vojne satelite, aktivno korišćen i za postavljanje druge radio opreme. Konkretno, na teritoriji ovog objekta postavljen je kompleks radio-elektronske borbe „Krasuha“, koji je projektovan da ga pokrije od ovakvih napada. Takođe, vredi podsetiti da ovo nije prvi uspešan napad na kosmičke objekte Ruske Federacije na okupiranom Krimu. Konkretno, krajem maja četiri ATACMS-a su lansirana istovremeno da unište čvor kosmičke komunikacije u blizini Alušte. NIP-16 kod Jevpatorije na Krimu: [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Izvor
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
Last Login: Yesterday at 08:01:38 pm
|
 |
« Reply #27164 on: June 24, 2024, 03:12:16 pm » |
|
Да додам и информацију да је пре неколико дана у Врховној ради Украјине усвојен Закон о војној полицији. Дакле, после 2,5 година рата Украјина формира војну полицију. "Сетио се" неко да то постоји у НАТО, а чак и Русија је има...
A ko je do sada onda urućivao pozive, hvatao regrute i dezertere??? Neće im biti laka , naroćito sa azovcima. A da, pa to će biti oni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #27165 on: June 24, 2024, 07:59:31 pm » |
|
A ko je do sada onda urućivao pozive, hvatao regrute i dezertere??? Neće im biti laka , naroćito sa azovcima. A da, pa to će biti oni... Позиве војним обвезницима упућују војни комесаријати (нешто као војнотериторијалне команде). Они и сада хватају "регруте", односно војне обвезнике и уручују позиве. Од скора званично им у тиме пружа подршку полиција (цивилна). Дезертере је такође требала да јури полиција (цивилна). Међутим, контролу војног реда и дисциплине у зони борбених дејстава и контролу уласка-изласка из борбене зоне практично није вршио нико. Заправо, то су радиле саме команде јединица , свака за себе и на свој начин. То је у суштини омогућавало дезертерима да релативно лако прођу и изгубе се у позадини. Број дезертера броји се стотинама хиљада људи. Друго, у зони борбених дејстава се дешава свашта, од пљачки, убистава, одбијања наређења, пијанстава, и др. Цивилна полиција се мало бринула око тога, а тешко и да је могла. Мени је изненађујуће да уђу у рат а да тек после 2,5 година схвате да им треба војна полиција.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #27166 on: June 24, 2024, 08:13:45 pm » |
|
Поменуо сам украјинске успехе у неутралисању руске ПВО на Криму. Ево података о руским успесима у сличној работи, али на простору целе Украјине (у тексту се уствари каже да су уништени у покушају приближавања линији додира, односно током маневрисања).
Према наводним турским изворима (тако наводи руски ТК "Милитарист") Руске снаге су на основу осматрања из БПЛ и на друге начине, од почетка године открили и уништили или оштетили следеће украјинске ПВО системе: - 17 система С-300; - 7 система "Патриот"; - 5 система "Ирис-Т"; - 6 система "Бук"; - 4 система NASAMS; - 1 систем "SUPAKAT", - 3 ZSU "Gepart" - 3 ПВО система непознатог назива - 31 радар
Када се каже "систем" највероватније се не ради и читавим формацијским јединицама, већ појединачним елементима батерија или дивизиона ПВО (лансерима, командним станицама, радарима и сл.). Иначе, сви "турски подаци" су се до сада, према мом искуству, показали приближно тачним. Подаци уствари указују да су захтеви Зеленског за додатним ПВО системима оправдани јер су губици поприлични.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #27167 on: June 24, 2024, 08:40:53 pm » |
|
Поменуо сам украјинске успехе у неутралисању руске ПВО на Криму. Ево података о руским успесима у сличној работи, али на простору целе Украјине (у тексту се уствари каже да су уништени у покушају приближавања линији додира, односно током маневрисања).
Према наводним турским изворима (тако наводи руски ТК "Милитарист") Руске снаге су на основу осматрања из БПЛ и на друге начине, од почетка године открили и уништили или оштетили следеће украјинске ПВО системе: - 17 система С-300; - 7 система "Патриот"; - 5 система "Ирис-Т"; - 6 система "Бук"; - 4 система NASAMS; - 1 систем "SUPAKAT", - 3 ZSU "Gepart" - 3 ПВО система непознатог назива - 31 радар
Када се каже "систем" највероватније се не ради и читавим формацијским јединицама, већ појединачним елементима батерија или дивизиона ПВО (лансерима, командним станицама, радарима и сл.). Иначе, сви "турски подаци" су се до сада, према мом искуству, показали приближно тачним. Подаци уствари указују да су захтеви Зеленског за додатним ПВО системима оправдани јер су губици поприлични.
Pre će se tu raditi o "sistemima". Dakle, sajt se očigledno potrudio da gubitke prikaže onako kako treba, barem kad su u pitanju sistemi sovjetskog porekla. Prema izvorima koje ja pratim, Ukrajina je od početka rata izgubila najmanje 19 diviziona S-300PS/PT, znači 19 "sistema", a to se ocenjuje kroz uništenje i/ili zarobljavanje nišanskih radara ovih sistema, bez kojih ne mogu funkcionisati. Što se tiče elemenata sistema, to sam manje pratio, jer mi je manje bitno koliko je lansera uništeno, obzirom da njih ima od 6 do čak 12 po divizionu, ali podaci kažu da je uništeno/zarobljeno 75-80 lansera sistema S-300PS/PT. Što se tiče sistema Buk-M1, uništeno/zarobljeno je oko 17 lansera sa radarom (vatrenih oruđa) i 5 transportno-lansirnih. To su 22 komponente sistema. U Rusiji i SSSR puna formacija diviziona je iznosila 6 lansera sa radarom i 3 transportno-lansirna oruđa, ali je moguće da je u Ukrajini to smanjeno (kao i kod nekih drugih sadašnjih i bivših korisnika, recimo Finske ili Kipra), ali ne znamo tačno na koliko. Moja procena je na 4+2. Ovde ne znam da li su uključena i 2 uništena "FrankenBuk" lansera. Onda bi broj uništenih komponenti Buk-M1 (lanseri sa radarom i "obični" lanseri) bio oko 24. Međutim, Patriot sigurno nije tačno prikazan, jer zaista sumnjam da je uništeno 7 nišanskih radara, koliko bi bilo potrebno da bude 7"sistema". Nije toliko ni isporučeno. Dakle, ovde se verovatno radi o "komponentama" sistema. Što se tiče IRIS-T , moguće je da je 5 TRML-4D radara uništeno, ali i ovde mislim da su ipak mislili na broj lansera i radara zajedno. NASAMS - takođe, verovatno broj uništenih lansera i radara Sentinel. Supacat - uništeno je jedno lansirno (vatreno) oruđe. Nadam se da možete da se "snađete" u ovim mojim "pisanijama".
|
|
|
|
« Last Edit: June 25, 2024, 05:02:39 pm by Kubovac »
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #27168 on: June 24, 2024, 08:48:05 pm » |
|
Znaju li se približno gubici tenkova kod Rusa, bez obzira da li je T-90, T-90M, T-80, T-72, T-64 ili T-62. Isto to me zanima za UOS, bez uplitanja Zapadne tehnike (to smo manje više i prenosili)? Nisam imao pojma da su gubici u PVO-u u ovim razmerama. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #27169 on: June 24, 2024, 09:26:13 pm » |
|
Znaju li se približno gubici tenkova kod Rusa, bez obzira da li je T-90, T-90M, T-80, T-72, T-64 ili T-62. Isto to me zanima za UOS, bez uplitanja Zapadne tehnike (to smo manje više i prenosili)? Nisam imao pojma da su gubici u PVO-u u ovim razmerama.  Најприближнија процена је по пар хиљада комада са обе стране...Мислим да сам негде пре месец дана наводио неке процене руских губитака. Мрзи ме да сада то тражим. Колико уочавам (по снимцима и извештајима) последњих месеци је број губитака тенкова на обе стране смањен јер их мање користе у првој линији. Сада пешадија чешће напада сама. А вероватно је то последица и губитака. Надокнађивање губитака је проблем обема странама, а посебно Украјинцима.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|