dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:September 11, 2024, 09:03:02 pm
|
|
« Reply #27165 on: June 24, 2024, 07:59:31 pm » |
|
Да додам и информацију да је пре неколико дана у Врховној ради Украјине усвојен Закон о војној полицији. Дакле, после 2,5 година рата Украјина формира војну полицију. "Сетио се" неко да то постоји у НАТО, а чак и Русија је има...
A ko je do sada onda urućivao pozive, hvatao regrute i dezertere??? Neće im biti laka , naroćito sa azovcima. A da, pa to će biti oni... Позиве војним обвезницима упућују војни комесаријати (нешто као војнотериторијалне команде). Они и сада хватају "регруте", односно војне обвезнике и уручују позиве. Од скора званично им у тиме пружа подршку полиција (цивилна). Дезертере је такође требала да јури полиција (цивилна). Међутим, контролу војног реда и дисциплине у зони борбених дејстава и контролу уласка-изласка из борбене зоне практично није вршио нико. Заправо, то су радиле саме команде јединица , свака за себе и на свој начин. То је у суштини омогућавало дезертерима да релативно лако прођу и изгубе се у позадини. Број дезертера броји се стотинама хиљада људи. Друго, у зони борбених дејстава се дешава свашта, од пљачки, убистава, одбијања наређења, пијанстава, и др. Цивилна полиција се мало бринула око тога, а тешко и да је могла. Мени је изненађујуће да уђу у рат а да тек после 2,5 година схвате да им треба војна полиција.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #27166 on: June 24, 2024, 08:13:45 pm » |
|
Поменуо сам украјинске успехе у неутралисању руске ПВО на Криму. Ево података о руским успесима у сличној работи, али на простору целе Украјине (у тексту се уствари каже да су уништени у покушају приближавања линији додира, односно током маневрисања).
Према наводним турским изворима (тако наводи руски ТК "Милитарист") Руске снаге су на основу осматрања из БПЛ и на друге начине, од почетка године открили и уништили или оштетили следеће украјинске ПВО системе: - 17 система С-300; - 7 система "Патриот"; - 5 система "Ирис-Т"; - 6 система "Бук"; - 4 система NASAMS; - 1 систем "SUPAKAT", - 3 ZSU "Gepart" - 3 ПВО система непознатог назива - 31 радар
Када се каже "систем" највероватније се не ради и читавим формацијским јединицама, већ појединачним елементима батерија или дивизиона ПВО (лансерима, командним станицама, радарима и сл.). Иначе, сви "турски подаци" су се до сада, према мом искуству, показали приближно тачним. Подаци уствари указују да су захтеви Зеленског за додатним ПВО системима оправдани јер су губици поприлични.
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
Last Login: Today at 08:39:15 am
|
|
« Reply #27167 on: June 24, 2024, 08:40:53 pm » |
|
Поменуо сам украјинске успехе у неутралисању руске ПВО на Криму. Ево података о руским успесима у сличној работи, али на простору целе Украјине (у тексту се уствари каже да су уништени у покушају приближавања линији додира, односно током маневрисања).
Према наводним турским изворима (тако наводи руски ТК "Милитарист") Руске снаге су на основу осматрања из БПЛ и на друге начине, од почетка године открили и уништили или оштетили следеће украјинске ПВО системе: - 17 система С-300; - 7 система "Патриот"; - 5 система "Ирис-Т"; - 6 система "Бук"; - 4 система NASAMS; - 1 систем "SUPAKAT", - 3 ZSU "Gepart" - 3 ПВО система непознатог назива - 31 радар
Када се каже "систем" највероватније се не ради и читавим формацијским јединицама, већ појединачним елементима батерија или дивизиона ПВО (лансерима, командним станицама, радарима и сл.). Иначе, сви "турски подаци" су се до сада, према мом искуству, показали приближно тачним. Подаци уствари указују да су захтеви Зеленског за додатним ПВО системима оправдани јер су губици поприлични.
Pre će se tu raditi o "sistemima". Dakle, sajt se očigledno potrudio da gubitke prikaže onako kako treba, barem kad su u pitanju sistemi sovjetskog porekla. Prema izvorima koje ja pratim, Ukrajina je od početka rata izgubila najmanje 19 diviziona S-300PS/PT, znači 19 "sistema", a to se ocenjuje kroz uništenje i/ili zarobljavanje nišanskih radara ovih sistema, bez kojih ne mogu funkcionisati. Što se tiče elemenata sistema, to sam manje pratio, jer mi je manje bitno koliko je lansera uništeno, obzirom da njih ima od 6 do čak 12 po divizionu, ali podaci kažu da je uništeno/zarobljeno 75-80 lansera sistema S-300PS/PT. Što se tiče sistema Buk-M1, uništeno/zarobljeno je oko 17 lansera sa radarom (vatrenih oruđa) i 5 transportno-lansirnih. To su 22 komponente sistema. U Rusiji i SSSR puna formacija diviziona je iznosila 6 lansera sa radarom i 3 transportno-lansirna oruđa, ali je moguće da je u Ukrajini to smanjeno (kao i kod nekih drugih sadašnjih i bivših korisnika, recimo Finske ili Kipra), ali ne znamo tačno na koliko. Moja procena je na 4+2. Ovde ne znam da li su uključena i 2 uništena "FrankenBuk" lansera. Onda bi broj uništenih komponenti Buk-M1 (lanseri sa radarom i "obični" lanseri) bio oko 24. Međutim, Patriot sigurno nije tačno prikazan, jer zaista sumnjam da je uništeno 7 nišanskih radara, koliko bi bilo potrebno da bude 7"sistema". Nije toliko ni isporučeno. Dakle, ovde se verovatno radi o "komponentama" sistema. Što se tiče IRIS-T , moguće je da je 5 TRML-4D radara uništeno, ali i ovde mislim da su ipak mislili na broj lansera i radara zajedno. NASAMS - takođe, verovatno broj uništenih lansera i radara Sentinel. Supacat - uništeno je jedno lansirno (vatreno) oruđe. Nadam se da možete da se "snađete" u ovim mojim "pisanijama".
|
|
« Last Edit: June 25, 2024, 05:02:39 pm by Kubovac »
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Jednakost, Bratstvo, Sloboda
|
|
« Reply #27168 on: June 24, 2024, 08:48:05 pm » |
|
Znaju li se približno gubici tenkova kod Rusa, bez obzira da li je T-90, T-90M, T-80, T-72, T-64 ili T-62. Isto to me zanima za UOS, bez uplitanja Zapadne tehnike (to smo manje više i prenosili)? Nisam imao pojma da su gubici u PVO-u u ovim razmerama.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #27169 on: June 24, 2024, 09:26:13 pm » |
|
Znaju li se približno gubici tenkova kod Rusa, bez obzira da li je T-90, T-90M, T-80, T-72, T-64 ili T-62. Isto to me zanima za UOS, bez uplitanja Zapadne tehnike (to smo manje više i prenosili)? Nisam imao pojma da su gubici u PVO-u u ovim razmerama. Најприближнија процена је по пар хиљада комада са обе стране...Мислим да сам негде пре месец дана наводио неке процене руских губитака. Мрзи ме да сада то тражим. Колико уочавам (по снимцима и извештајима) последњих месеци је број губитака тенкова на обе стране смањен јер их мање користе у првој линији. Сада пешадија чешће напада сама. А вероватно је то последица и губитака. Надокнађивање губитака је проблем обема странама, а посебно Украјинцима.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Jednakost, Bratstvo, Sloboda
|
|
« Reply #27170 on: June 24, 2024, 09:27:41 pm » |
|
Hvala Jevđo.
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #27171 on: June 25, 2024, 01:43:35 pm » |
|
Na društvenim mrežama pojavio se video snimak od 23. juna i aktiviranja kasetne bojeve glave projektila iz sistema ATACMS nad plažom u Sevastopolju:
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #27172 on: June 25, 2024, 04:01:22 pm » |
|
Mora da je još neka raketa "prošla" PVO jer bombice ove eksplodirale su uglavnom u moru, teško da su mogle da rane preko 100 ljudi i ubiju četvoro.
|
|
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
Last Login: Today at 05:32:03 am
|
|
« Reply #27173 on: June 25, 2024, 04:14:16 pm » |
|
Ako se uzme ćinjenica, da ATACMS pogađa ciljeve sa CEP od 9m a vidi se, da bomblete padaju određenim delom u more (na brzinu izbrojio njih pedesetak od trista, koliko njih ima u bojevoj glavi), više je stvari zanimljivih. 1. Namerno su gađali plažu-umalo da je nisu pogodili ili su gađali van plaže - največim delom realizovano. U drugoj varianti nije ni namjera stvarati žrtve nego provokacija. 2. Pošto su bili na rubu dometa, smanjili su bojevi tovor i kod toga poremetili taćnost i efikasnost navođenja. Bilo da su gađali gornje dvije lokacije ili treću, vojnu bazu dalje od kupališta pa su podbacili. 3. Istina je, da se ne vidi efekat bomblete na stvarima, ali ako se pogleda ponašanje-bežanje ljudi u okolini eksplozije bomblete najbliže kameri, to po mome svakako nije efekat eksplozije ubojnog sredstva dva puta veće mase od ručne bombe M-75.
Nije da negiram sam napad, ali su posledice, hvala Bogu, daleko manje od onog što bi oćekivao odnosno se za dejstvo kasetne municije propagira.
|
|
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
|
|
« Reply #27174 on: June 25, 2024, 04:44:08 pm » |
|
@ Kubovac #27167 Osobno sam uveren, da se brojke vežu na pojedinačne vatrene jedinice dok su radari bilo od IRIS-T ili SA-300 brojeni zajedno. Možda je promaklo oku, da se podatci odnose na uništena ili oštećena sredstva od poćetka ove godine. Ali ni to nije malo, po jednu bateriju IRIS-a, NASAMS-a i BUK-a,... u već ionako oskudnoj situaciji.
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #27175 on: June 25, 2024, 05:01:37 pm » |
|
@ Kubovac #27167 Osobno sam uveren, da se brojke vežu na pojedinačne vatrene jedinice dok su radari bilo od IRIS-T ili SA-300 brojeni zajedno. Možda je promaklo oku, da se podatci odnose na uništena ili oštećena sredstva od poćetka ove godine. Ali ni to nije malo, po jednu bateriju IRIS-a, NASAMS-a i BUK-a,... u već ionako oskudnoj situaciji.
Da, promaklo mi je to "od početka godine". Ali tim pre je onda definitivno pisano pogrešno, gde je svaka uništena / onesposobljena komponenta sistema pisana kao "sistem". Nije to "zapadni" izum, sami Rusi (što me posebno iritira i zato odavno i ne pratim više njihove konferencije za štampu) izveštavaju na gotovo isti način. Ono moje pisanije je, sa druge strane, prilično dobar reper (na osnovu onoga što se moglo pronaći u izvorima) o ukupnim gubicima ukrajinske PVO do sada, a kada su u pitanju navedeni tipovi sistema PVO.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #27176 on: June 25, 2024, 05:02:49 pm » |
|
Mora da je još neka raketa "prošla" PVO jer bombice ove eksplodirale su uglavnom u moru, teško da su mogle da rane preko 100 ljudi i ubiju četvoro.
Има још један снимак из другог угла (снима ситуацију са супротне стране у односу на ову). На њему се види да неколико "бомбица" пада на копно. И на овом снимку се види да једна "бомбица" удара испред камере (лево доле), С обзиром да падају на људе у гомили (практично) могуће је да од дејства 5-6 таквих "бомбица" страда већи број људи. Сад тек погледах снимак до краја. Овде су оба снимка (из два угла) повезана у један.
|
|
« Last Edit: June 25, 2024, 05:08:44 pm by dzumba »
|
|
|
|
|
dzumba
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #27177 on: June 25, 2024, 05:21:42 pm » |
|
На једном од руских ТК прочитах солидну анализу употребе планирајућих бомби од 3000 кг. Изгледа да је њихова употреба још у фази исправљања ситнијих мањкавости, односно "трупног опитовања, како би ми рекли. Зато их за сада користе само у зони Харкова. Како руски аналитичар констатује очигледна је непрецизност јер од три снимка ни на једном нема директног поготка. Ипак су оне намењен за уништавање утврђених (бетонских) елемената, а не за парчадно или дејство ударним таласом. Да би се ове бомбе лансирале потребно је да авион који их лансира лети брже и ближе линији фронта (процена је 30-40км и тачке удара), што га чини рањивијим на дејство противничке (ПВО). Код дејства бомбама од 250 и 500км даљина лансирања је око 70 км. Аналитичар констатује да ће се прецизност сигурно побољшати, као што је био случај и код првих дејстава планирајућим бомбама од 250 и 500 кг. У сваком случају њихова употреба има смисла код дејства на укопана или командан места и складишта опреме у бетонским зградама и гаражама (бомбе су ојачане да могу пробијати међуспратне конструкције),
Да додам и то да су Руси пробали лансирање планирајућих бомби и са копнених лансера (прилагођених ВБР) и кажу да су резултати добри.
|
|
|
|
|
|
|
victoria
vodnik I klase
Last Login:September 14, 2024, 05:24:23 pm
|
|
« Reply #27178 on: June 25, 2024, 06:29:43 pm » |
|
Vezano za snimak koji je postavio Kubovac.Na prste jedne ruke izbrojati one koji su pravilno reagovali !!!U trećoj godini rata ?!
|
|
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
|
|
« Reply #27179 on: June 25, 2024, 06:40:24 pm » |
|
Izgleda, da su pokušali napraviti isto kao i Amerikanci odnosno Šveđani sa SDB MLRS (znaći spajanje navođene bombe malog prećnika GBU-39 sa motorom rakete za VBR M270). Sa deklarisanim dometom od 150km i testiranim od 100km te cenom od barem 168.000$ po komadu... nije baš najjeftije. Ali za sve ovo treba imati sistem navođenja, sistem UMPK, klasićnu bombu te raketni motor. Nekako sumnjam, da se Rusima isplati takva rabota, pogotovo, kad mogu da proizvode navođene Tornade.
|
|
|
|
|
|
|
|