dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 07:53:33 pm
|
 |
« Reply #27270 on: July 18, 2024, 08:07:18 pm » |
|
Присуство Ф-16 на небу Украјине свакако ће отежати до сада скоро слободно кретање руских трупа на терену, долазиће до ваздушних борби на већем растојању, повећаће донекле руске губитке, али неће довести ни до каквог преокрета. После неког времена биће или пообарани или уништени на земљи или ће се једноставно кварити, јер је реч о авионима при крају ресурса.
I ne samo to, biće interesantno gledati kako će da poleću sa oštećenih i neuređenih pisti a znamo i da su inače za održavanje posebno svileni. I kako će da slete kada Rusi preoru pistu sa koje su uzleteli... Украјински авиони и сада слећу и узлећу са аеродрома које су наводно Руси уништили још на почетку рата...Руси су до сада више пута гађали аеродроме код Николајева, Кривог Рога и Дњепроптеровска и... Украјинци их и даље користе. Кључно питање је колико су савезници из НАТО-а спремни да брзо и у којој количини надокнаде губитке који ће реално бити. Друго, ако Руси нису успели да остваре превласт у ваздушном простору над Украјином, како ће Украјинци са 50-так авиона то успети. Тешко да ће се украјинска авијација "залетати" дубоко и ваздушни простор Русије. Какво год да наоружање буду носили на Ф-16 мораће да приђу линији додира. А ту их чека руска ПВО и авијација. Вероватно ће као и сада дејствовати испадима - лет на врло малој висини са неког аеродрома на западу Украјине до неке писте ближе линији додира, попуна горивом и убојним теретом, поновно узлетање, дејство и бег назад. Ценим да ће њихов главни задатак бити дејство према Криму и рушење Кримског моста (као и до сада). А то је у овом рату споредни правац. Кључни су (за евентуалну победу у рату са становиша Украјине) Донбас и Луганск.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am
Ko laje zlo ne misli
|
 |
« Reply #27271 on: July 18, 2024, 09:00:28 pm » |
|
Spominjao se prelet iz Rumunije,na šta su iz Rusije odgovorili da ukoliko se to desi biće gađani aerodromi u Rumuniji od strane Rusije. Dal su toliko ludi da eskaliraju situaciju ne znam (za Ruse pretpostavljam da jesu) ,ali ako ne mogu drugačije da uđu u Ukrajinu (mislim na NATO), nije nemoguće ni ovo. Ako se Rusi probiju do granica Dombasa ,mogu da zamislim hipotetički da naredni potez Ukrajine i NATO bude prelet iz Rumunije (verovatno nameran tako da isprovocira Ruse) ,na šta bi Rusi uzvratili po aerodromima u Rumuniji,nakon čega bi NATO imao "alibi" da uđe kopneno u Ukrajinu i pokuša da zaustavi Rusko napredovanje (s tim što bi tada i Kina ušla na strani Rusije).
Možda u prilog ovom što sam napisao,kao neki "dokaz" mogu da navedem i to da su Ukrajinci potpisali sa jedno 10-15 država nekakve "garancije bezbednosti Ukrajine". Tako da....
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 07:53:33 pm
|
 |
« Reply #27272 on: July 18, 2024, 09:07:43 pm » |
|
Вуче, овако како си написао није јасне на какав "прелет" мислиш? Прелет донираних авиона Ф-16 са Запада у Украјину, или можда на коришћење румунских аеродрома за полетање на борбене задатке у рату са Русијом. Претпостављам да си мислио на ово друго?
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Ko laje zlo ne misli
|
 |
« Reply #27273 on: July 18, 2024, 09:15:11 pm » |
|
U suštini i jedno i drugo ,jer koliko se sećam F-16 su sa Ruske strane označili kao "avion koji može nositi nuklearno naoružanje" i (da kažem tako) tu su povukli "crvenu liniju", ukoliko dođe do uporebe tih letilica odgovoriće.
|
|
|
|
|
|
|
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
|
 |
« Reply #27274 on: July 19, 2024, 11:25:12 am » |
|
"crvena linija" !?!? koliko su ih do sada povukli.... Koliko je puta rečeno da će napad na ruski teritorij biti crvena linija i to debela i opasna? Koliko je puita napadnut ruski teritorij? O Krimu da i ne govorimo, a i to je proglašeno ruskim teritorijem. Prema vijestima koje se objavljuju dobar dio ruske flote povučen je iz krimskih luka jer tamo nisu sigurni zbog učestalih i često uspješnih, ukrajinnskih napada.
Ukoliko zrakoplovi polete na borbeni zadatak iz neke druge države ili pokušaju se skloniti nakon borbenih aktivnosti tada mi se ćini da je baza odakle su poletjeli ili sletjeli legitimni cilj, ali prelet može biti legitimni cilj samo u dijelu kada je zrakoplov u zračnom prostoru Ukrajine.
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
Last Login: Yesterday at 06:10:13 am
|
 |
« Reply #27275 on: July 19, 2024, 02:53:23 pm » |
|
To da ce kina uci u rat zajedno sa rusijom protiv NATO je notorna glupost. Ne postoji nijedan jedini razlog zasto bi kina usla u rat u ovom momentu. Najgore sto bi mogli da urade je mozda da izvrse invaziju na tajvan , ali i to je malo verovatno, jer je kineska vojska u procesu modernizacije i trebace jos nekoliko decenija da je zavrsi.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Ko laje zlo ne misli
|
 |
« Reply #27276 on: July 19, 2024, 04:12:08 pm » |
|
To da ce kina uci u rat zajedno sa rusijom protiv NATO je notorna glupost. Ne postoji nijedan jedini razlog zasto bi kina usla u rat u ovom momentu. Najgore sto bi mogli da urade je mozda da izvrse invaziju na tajvan , ali i to je malo verovatno, jer je kineska vojska u procesu modernizacije i trebace jos nekoliko decenija da je zavrsi.
U ovom momentu ne ,ali ako bi došlo do recimo eskalacije kao što sam "insinuirao" u kojoj bi NATO ušao u Ukrajinu (ili države koje su potpisale nekakve garancije sa Ukrajinom) verujem da bi se uključile i druge zemlje na strani Rusije,pre svega Kina. Evo zašto to mislim : To ne bi bio prvi put da Kina i Rusija zajedno ratuju protiv SAD . U Korejskom ratu se upravo to desilo . Počeli su rat Severna (pristalice komunizma) Koreja i Južna Koreja (pristalice zapada) ,ali su se kasnije uključile i Kina i Rusija na strani današnje Severne Koreje (prilikom poslednje posete S.Koreji takođe su Putin i Kim Džong Un potpisali nekakva dokumenta o zajedničkom odbranenom savezu) ,a SAD na strani današnje Južne Koreje i tek kad su "iscrpeli sve resurse" ratujući onda su pristali na podelu Koreje na Severnu i Južnu. Po mom mišljenju,kritičan moment u ratu trenutno je dolazak Ruskih snaga na granicu Dombasa. Pošto su Ukrajinci u neprekidnoj defanzivi , bojim se da nakon izlaska Ruskih snaga na granicu Dombasa nema više ko da ih zaustavi. Zbog toga mi se ova "insinuacija" (da namerno iz Rumunije vrše prelete i sletanja /uzletanja sa F-16 sve dok Rusi ne odluče da gađaju neki aerodrom u Rumuniji) čini mogućom . Leo-ZD ima pravo ,o crvenim linijama se stalno govori . Čak je Dmitrij Peskov jednom spomenuo opštu mobilizaciju i iskoristio termin "Rusija u ratu" ako budu gađali ciljeve unutar Rusije,pa još uvek nisu proglasili ni Ratno stanje u Rusiji (jesu prešli na ratnu ekonomiju i izdvajaju više od 5% za vojne potrebe) ,ni opštu mobilizaciju.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Ko laje zlo ne misli
|
 |
« Reply #27277 on: July 19, 2024, 05:31:22 pm » |
|
Jedan video na koji sam upravo naišao:
|
|
|
|
|
|
|
Morskoprase
zastavnik I klase
Last Login:January 04, 2025, 04:43:17 pm
|
 |
« Reply #27278 on: July 19, 2024, 06:20:47 pm » |
|
Iz svega, što se do sada dogodilo u Ukrajini, zakljućujem, da Ruse ne žele rat sa NATO-m, pošto bi u svakom slućaju prije ili kasnije došlo do nuklearne razmene "pozdrava". Niti ima Kina razlog, da bi ratovala sa SAD. Štaviše, Kina ima dosta drugih poluga, kojima će moći parirati obuzdavanju, kojeg bi organizovale SAD. Ali već se sada vidi iz "obuzdavanja" Rusije, niti da stvari funkcionišu niti da je to obuzdavanje, već pravi rat koji ivići sa direktnom konfrontacijom. Niti imaju Kinezi približno toliko velikog protivnika (gledajući poređenje Rusije i Ukrajine) niti će se naći tolika budala među azijskim rukovodstvima kao što je znamo ko.. S druge strane, Kina je produkcijska velesila i ispad dobara, proizvedenih u Kini (za zapadne firme) donelo bi još više cene tih. Isto tako, Kinezi su svoje poslove osigurali vlasništvom velikih udjela raznih poduzeća, pa bi bilo kakvo špekulisanje sa dionicama u obliku konfiskacije srušilo dionićke berze odnosno poverenje u njih-pogotovo zapadne. Ali ustvrditi, da je kineska vojska u procesu modernizacije i trebaće još nekoliko decenija - e odakle Vam ta procena, ne znam. Kinezi danas imaju drugu najveću flotu ratnih brodova na svetu, kopnenu armiju, koja dobiva moderno naoružanje iz vlastite proizvodnje kao i letelice svih tipova... Kod svega toga, istiće se kao nepouzdanost kineskih sistema naoružanja. Kako ja vidim stvari; Ako je životni vek tenka u borbi pola sata, a po statistici katastrofalan kvar će mi se desiti već posle četiri sata... baćenih odnosno uništeno je tri i po sata operativnosti.
|
|
|
|
|
|
|
tihi
potporučnik
Last Login: Yesterday at 06:10:13 am
|
 |
« Reply #27279 on: July 19, 2024, 09:46:51 pm » |
|
To je moja licna procena, posebno bazirana na projekcijama RM, da bi mogla iole sa parira SAD , kao i RV koje tek sada hvata prikljucak zapadu. Kineska vojska je ogromna , ali ne mislim da je potpuno moderno opremljena u svim segmentima, a primetan je ubrzani razvoj i produkcija novih sistema.
|
|
|
|
|
|
|
|