Sviđa mi se "špekulacija" koju je izneo kolega Morskoprase i čini se da je realna

.
Što se tiče "pomoći Rusiji od strane Severne Koreje i Irana" ,njima ta pomoć nije potrebna. To rade namerno. Uzimaju robu u zamenu. Severnoj Koreji i Iranu su potrebni avijacija ,rakete dugog dometa,sateliti i slično, a Rusi to imaju ,pa u zamenu uzimaju ono što im ponude iako već imaju ili isto ,a ponekad i bolje . A dobro je i za propagandni rat . Da im je pomoć potrebna oni bi dopustili Belorusiji da se umeša u sukob ,ali im logično ne dopuštaju jer im to nije potrebno.
Odnos Kine i Rusije je nešto drugo. Kada su Rusiji uveli sankcije (Zaharova ih više ne zove sankcije ,nego trgovinski rat jer ih ima 19 000) , mogli smo da čujemo "da će Rusija sada morati da snizi cenu nafte i gasa i da je ponudi Kini da bi mogla da otplaćuje dugove"... I to je tačno . Snizili su cenu i povećali izvoz gasa i nafte u Kinu. I recimo da smo mi Kinezi i da se nađemo u toj situaciji,šta bi radili? Ulazi vam u zemlji odjednom još više gasa i još više nafte . Logično je da bi je iskoristili za proizvodnju. A to su Kinezi i uradili . Povećali su proizvodnju. Kada povećate proizvodnju,onda je logično da povećate i izvoz ,jel tako ? Ovde sledi teška ironija

. Kada ste kliknuti na ovu stranicu,velika je verovatnoća da vam je na ekranu izašla reklama za "Temu" . Temu je "novi" Kineski sajt za prodaju robe ,sličan Alibabi i AliExpressu ,ali bitno jeftiniji i bitno agresivniji (uplaćuju ozbiljan novac u reklamiranje) . Prodaju robu koja obično vredi 30€ po ceni od 2€ . Zašto? Zato što Kina mora da se oslobodi viška gasa i nafte . U suštini Kina je čekić u ruci Rusije kojim tuče zapad. Sve ono što Rusija nema ,a to su milijarde radnika ,Kina ima ,sve ono što Kina nema ,a to su ratnici i vojna oprema i energente ,Rusija ima. Temu je najviše uspeha postigao u SAD ,za sada ,ali to je za temu "ekonomski uticaj sukoba u Ukrajini"

.
Da se vratim na Kursk. Moje mišljenje je da Ukrajina nema ni teorijske šanse da zauzme nuklearnu elektranu koja se nalazi u Rusiji. To definitivno nije cilj samog upada. Da su hteli elektranu napadali bi svoju u Zaporožju ,ona im je pri ruci. . I ranije su imali "tradiciju" da vrše raznorodne akcije (mislim na Ukrajince) na neke "posebne datume" . Na Putinov rođendan su gađali most na Krimu (napisao sam gađali,ali čini mi se da je bio kamion sa eksplozivom i čamac ispod) ,pa su na dan Pobede pokušavali dronovima da pogode Kremlj i tako dalje... Što ne bi na dan kada počinje sajam "Armija" pokušali nešto (imamo na drugim temama vesti sa tog sajma na koji tradicionalno dolaze Ruski saveznici)

?
Prvo sam pomislio da upad ima za cilj da zarobe što više ljudi kako bi imali nekog za razmenu sa Rusima, jer i to je bitna stvar u sukobu . Ako protivnik ima 1000 vaših vojnika,a vi 2 njegova ,onda nemate čime da trgujete. Međutim da je to bio cilj ,oni bi "pohvatali " što više ljudi i povukli se nazad kako bi sačuvali svoje ljude . Međutim mi sada vidimo da ako su Ukrajinci hteli da "nahvataju što više zarobljenika "(a neke i jesu "nahvatali" i odveli u Ukrajinu) ,to je anulirano "padanjem u ropstvo" njihovih vojnika i gubitkom života vojnika na pravcu Kursk.
Pošto se pojavila informacija da su između gradova Krasnopile i Slatina (oba su sa Ukrajinske strane granice) Rusi odavno postavili zapreke sa "zmajevim zubima" (a Ukrajinci to očigledno nisu znali jer postoje snimci njihovih vozila koja upadaju u zamku na tom potezu i Rusi ih uništavaju raketama kornet ili jednostavno pešadija se u pokušaju da prođe zaplitala u bodljikavu žicu ) ,onda je logično da su Rusi svesno ostavili ove "otvore " da bi ih koristili nekada u budućnosti za prolaz njihove vojske. Sada može doći do toga da ne mogu da ih koriste jer su Ukrajinci sa druge strane,to jest izgubili su element iznenađenja. To je maksimum koji ja mogu da priznam kao uspeh Ukrajinskog upada na tom pravcu. Uspeli su da zapreče budući napad Rusa iz tog smera.
Takođe, ubeđen sam da će Ukrajinci ići na još jedan pokušaj napada sličan "ofanzivi 2023."na pravcu Pokrovsk ili Slavjansk (jer Slavjansk je poslednji grad i prvi ,odatle je počeo rat 2014.i to će biti najveći okršaj kada do njega dođu). Tu im ide na ruku (Ukrajini) da su im bokovi (a to je Kursk) zaštićeni . Sa jedne strane ih štiti reka ,sa druge se Rusi sami "zazidavaju zmajevim zubima" . Imaju oni još opreme i vozila koja nisu uopšte koristili i drže ih sve vreme u pozadini.
Što se tiče pitanja "dokle će Rusi moći da izdrže" odgovor je dokle god hoćete. Da imaju jasnu taktiku od početka govori i to da je Ukrajina pre 2014.godine važila za državu sa najviše vojne opreme i municije na svetu. Govorili su da "imaju u svojim magacinima po 30 metaka za svakog živog čoveka na svetu" , i druge besede o količini naoružanja. Od 2014.do 2024.došli smo do toga da je Ukrajina potrošila sve što je imala (ili je uništeno) , a sada troši "tuđe rezerve" koje su joj ustupljene .
Dakle,ni jedna ni druga strana nije glupa ,znaju se dobro i pokušavaju da preduhitre jedni druge. Svaki put kada su Ukrajinci izvodili napade ka Rusiji ,dobijali su za uzvrat masovno raketiranje (od početka ove godine to je toliko učestalo ,da su ih bukvalno svaki dan od nove godine do četvrtog/petog meseca svakodnevno tukli dronovima i raketama po infrastrukturi ). Ako postoji još ciljeva koje Rusi mogu da gađaju ,gađaće ih . Ukrajina ne može da izbori nikakav povoljniji položaj za bilo kakve pregovore sa Rusijom. Bukvalno i doslovno ,nikakav. Šta god da se desi ,čak i da Rusi kažu "dosta nam je rata,zaustavljamo se ovde" (a neće) , Ukrajini ostaje propast. Nikada ne mogu da se obnove i vrate u prvobitno stanje. Za to je potrebno 30+ godina rada i više od 500 milijardi dolara. Ne postoji niko ko može da im da kredit ,a da mu oni otplate taj kredit. Vratili su ih u praistoriju bombardovanjem već sada. Ako moral ne opadne kod Ukrajinske vojske i ne počnu da se predaju sami , savim mi se čini logično da sukob potraje i tokom 2025.godine .