Danas je Lukašenko izjavio da se na granici sa Belorusijom nalazi više od 120 000 ukrajinskih vojnika. Da li je to realno? A ako jeste pa odakle toliki broj ljudi kad ih Rusi ubijaju svaki dan na stotine?
Pre rata je Ukrajina imala 44 miliona stanovnika. Od tog broja od prilike oko 20 miliona su u muškom rodu . A to znači da ako od 20 miliona oduzmemo jedno 5 miliona muškaraca koji su napustili Ukrajinu ,još jedno 5-7 miliona koji su penzioneri i deca (samo u muškom rodu) ,ostaje nam od 5 do 8 miliona vojno sposobnih (verovatno da ima i vojno nesposobnih za koje ne znamo koliko bi moglo da ih bude ,pa malo širi opseg sam uzeo).
Pisao je Džumba ranije ovde na temi da i njihovi (Ukrajinski ) stručnjaci procenjuju da bi mogli da imaju dovoljno regruta za rat sa Rusijom ovim tempom do 2032.godine (čini mi se ). Samo je pitanje da li mogu da obezbede municiju i oružije za tako nešto ?
Sam sukob u Ukrajini ne zavisi samo od toga koliko neko ima vojnika na raspolaganju nego i na primer od količine bakra koji se proizvodi i ko ga proizvodi i poseduje. Bakar je elemenat koji se ugrađuje u bojeve glave u municiju (puščanu i pištoljsku) u elektromotore za dronove i u drugu opremu ,a trenutna cena u Srbiji jednog kilograma je 7 evra i pri tome mi imamo jedan od najvećih rudnika na tlu Evrope. Ako druge industrijske grane (civilne) počnu da oskudevaju ili im postane suviše skup bakar rat može biti gotov preko noći. Samo se probudio ujutru i čujemo da je rat gotov i da se potpisuje neki sporazum . A može i da potraje dugo ako oni racionalno koriste sredstva (ako uspore tempo ratovanja,što trenutno baš i nije slučaj).
Napad prema Belorusiji nije nemoguć, ali bi i to bio još jedan u nizu nenormalnih poteza koji bi samo povećao broj stradalih vojnika sa Ukrajinske strane,jer onaj ko napada vrlo često (sem u slučaju da je tehnološki napredan ,a ratuje sa nekim ko uopšte nema tehnologiju) ima veće gubitke od onog ko se brani . Postoji opcija i da napadnu Pridnjestrovlje gde se nalaze zalihe municije ,ali i to bi ih koštalo skupo.
U trenutku kada im je kritično na liniji u Donbasu Ukrajinci izvode solo prodore na nekim mestima koja su manje bitna . Pravo je pitanje šta oni ovo rade ,ali ako još budemo čekali saznaćemo da li su poludeli ili imaju neki konkretan plan .