Ja bih se ogradio od cifre od 20 unistenih himarsa. Sigurno je jedan broj unisten, ali ukrajinci, krajnje ocekivano koriste makete, lazne polozaje itd.
Maketa ne može da ispali raketu, ako dron uoči lanser nakon ispaljivanja i uništi ga to jeste potvrđeno uništenje. Neko veče sam gledao dva takva "bivša" HIMARS-a..
Uzeo sam HIMARS kao primer, kako sam i napisao, nije bitno da li je uništeno pet ili 20. Možeš uzeti koje god hoćeš vojno vozilo, oklopno vozilo ili artiljerijsko oruđe, svakako ih je do sada uništeno mnogo više od broja koji je Ukrajina imala na početku rata.
Poenta mog posta je u ogromnoj pomoći - finansijskoj, ekonomskoj, vojnoj, informativnoj i političkoj koju Ukrajina dobija od oko 50 zemalja i bez koje odavno ne bi mogla da vodi ovaj rat. U isto vreme, Rusija ima ko zna koliko sankcija u svim sferama, finansijskoj, ekonomskoj, vojnoj, političkoj i čak sportskoj, dok pomoć dobija od dve ili tri države. Ovde je paradoks što kada vojnici Severne Koreje dođu u Kursku oblast ceo Zapadni svet digne halabuku, dok je upravljanje stranih stručnjaka složenim oruđima i učešće gotovo celih jedinica (na primer poljskih) sasvim OK.
Na početku rata Zapad je definisao ko su "dobri" a ko "loši" momci i šta god se dogodilo taj narativ se ne menja. Mi smo te stereotipe u SRJ i kasnije Srbiji dobro osetili na svojoj koži.
U jednom razgovoru (koji je on inicirao) sa engleskim inženjerom pre godinu dve pitam ga da li je čuo da je 02.05.2014. u Odesi u Domu sindikata živo spaljeno 42-oje ljudi samo zato što su bili protiv puča na Majdanu, naravno nije čuo. Mislim da mi nije ni poverovao, jer dobri momci ne mogu da urade tako nešto. Pitam ga da li zna koliko je vojska Ukrajine civila ubila u Donjeckoj i Luganskoj oblasti od 2014. do 2022, nema on o tome pojma. Žao mi je što tada još nije bilo obelodanjeno da su sa strane Zapada Minski sporazumi I i II bili samo način da se kupi vreme za naoružavanje Ukrajine, baš me kopka šta bi mi odgovorio...