Ukrajini je isporučeno do sada do 7 baterija Patriot, tako da je ovaj podatak netačan. Ovi ostali podaci bi mogli da budu približno tačni.
Možda se cifra 29 odnosi na uništene lansere?
Ma ne, mislim da su to samo onako "odvalili".
Evo nekih podataka, koje sam ja pratio, a kao "kombinacija" pro-ukrajinskih, pro-ruskih i objektivnih izvora, koji bi mogli biti približni:
Gubiti ukrajinske PVO:
- ne manje od 23 diviziona/baterije (vatrene jedinice) S-300PT/PS/V1
- ne manje od 25 lansera Buk-M1 od čega oko 20 lansera sa radarom (samostalna vatrena jedinica) i oko 5-6 lansera-transportera
- 1-2 borbena oruđa Tor
- 2 baterije NASAMS (2 radara i ne manje od 2 lansera)
- 1 vatreno oruđe ASRAAM na šasiji Supacat
- 1 lanser S-125 Neva
- ne manje od 7 borbenih oruđa Tunguska
- ne manje od 34 borbenih oruđa Strela-10
- ne manje od 23 borbena oruđa Osa
- oko 3 vozila Stormer HVM (sa raketama Starstreak / LMM Martlet)
- 2 baterije IRIS-T SLM ( 2 radara i više samohodnih lansera). Treba imati na umu da je Ukrajincima isporučen veći broj ovih radara, nego što ima baterija IRIS-T SLM pa se neki radari koriste u sistemu VOJ, ali se pridodaju baterijama IRIS-T koje ostanu bez radara, tako da je moguće da su sve baterije IRIS-T SLM u funkciji, možda sa "kojim" lanserom manje.
- Patriot - postoje razni snimci, ali se smatra da nisu uništena više od 2-3 nišanska radara i nekoliko lansera. Tako da su iz upotrebe izbačene 2-3 baterije Patriot. Postoji tvrdnja Nemačke i imali smo tekst o ovome, da su 1 od ovih pogođenih nišanskih radara ponovo osposobili.
- uništeno je / rashodovano / zarobljeno barem 75-80 radara sistema VOJ i osmatračko-akvizicijskih radara raketnih sistema PVO
- uništeno je / rashodovano barem 25 protivbaterijskih radara koji se koriste u artiljeriji
To su podaci, koji bi mogli biti približni stvarnim gubicima ukrajinskih sistema PVO, radara i protivbaterijskih radara.
Nisam navodio PA topove ovom prilikom.