PALUBA
January 22, 2026, 05:10:58 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu! ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 2920 2921 2922 2923 2924 2925 2926 2927 2928 2929 2930 2931 2932 2933 2934 2935 2936 2937 2938 2939 2940 2941 2942 2943 2944 [2945] 2946 2947 2948 2949 2950 2951 2952 2953 2954 2955 2956 2957 2958 2959 2960 2961 2962 2963 2964 2965 2966 2967 2968 2969   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 3057892 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 03:08:49 pm

« Reply #29440 on: November 21, 2025, 07:24:07 am »

Od kada je YouTube ugasio MilitarySummarySRB kanal, čekam Džumbine komentare ovde da vidim šta se dešava na frontu jer ni jednim novinama odavno ne verujem.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #29441 on: November 21, 2025, 07:39:05 pm »

Ru­si­ja vra­ti­la te­la još hi­lja­du po­gi­nu­lih ukra­jin­skih voj­ni­ka

U ru­skom na­pa­du na Ter­no­pilj po­gi­nu­lo naj­ma­nje 26 lju­di.

Ukra­jin­ski pred­sed­nik Vo­lo­di­mir Ze­len­ski iz­ja­vio je ju­če da se 22 oso­be vo­de kao ne­sta­le na me­stu ru­skog na­pa­da na za­pad­ni grad Ter­no­pilj, ko­ji se do­go­dio u sre­du. „Do sa­da je po­tvr­đe­no da je po­gi­nu­lo 26 lju­di, uklju­ču­ju­ći tro­je de­ce”, na­pi­sao je Ze­len­ski na „Ik­su”. Dr­žav­na slu­žba za van­red­ne si­tu­a­ci­je Ukra­ji­ne sa­op­šti­la je da su spa­si­o­ci to­kom no­ći uklo­ni­li vi­še od 700 kva­drat­nih me­ta­ra šu­ta i 230 kub­nih me­ta­ra uni­šte­nih obje­ka­ta, na­sta­vlja­ju­ći po­tra­gu za ne­sta­lim oso­ba­ma, ja­vlja Ukrin­form. Rad je ote­žan zbog vi­so­ke frag­men­ta­ci­je zgra­da, ve­li­kih ra­za­ra­nja i po­tre­be za ruč­nim ukla­nja­njem šu­ta u mno­gim obla­sti­ma.

Do sa­da je spa­se­no 46 lju­di.

U okvi­ru me­ra re­pa­tri­ja­ci­je, u Ukra­ji­nu je vra­će­no 1.000 te­la ko­ja, pre­ma ru­skoj stra­ni, pri­pa­da­ju ukra­jin­skim voj­ni­ci­ma, sa­op­štio je Ko­or­di­na­ci­o­ni štab za po­stu­pa­nje s rat­nim za­ro­blje­ni­ci­ma, pre­no­si Tan­jug. Te­la su pre­da­ta ukra­jin­skim in­sti­tu­ci­ja­ma, a is­tra­ži­te­lji or­ga­na za spro­vo­đe­nje za­ko­na i struč­nja­ci Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va usko­ro će spro­ve­sti iden­ti­fi­ka­ci­ju i sve neo­p­hod­ne pre­gle­de. Ko­or­di­na­ci­o­ni štab za­hva­lio je Me­đu­na­rod­nom ko­mi­te­tu Cr­ve­nog kr­sta na pru­že­noj po­mo­ći.

Ukra­jin­ske oru­ža­ne sna­ge na­pa­le su pod­sta­ni­ce u ru­skoj Kur­skoj obla­sti, zbog če­ga su hi­lja­de lju­di bez stru­je, sa­op­štio je ju­če gu­ver­ner Alek­san­dar Hi­štajn. „Kao re­zul­tat na­pa­da, vi­še od 16.000 lju­di u Glu­škov­skom, Rilj­skom i Ko­re­nev­skom okru­gu osta­lo je bez stru­je. Riljsk je već pri­klju­čen na re­zer­vne iz­vo­re na­pa­ja­nja”, na­pi­sao je on na „Te­le­gra­mu”.

De­lo­vi obo­re­nog ukra­jin­skog dro­na iza­zva­li su po­žar u pred­u­ze­ću u ru­skoj Rja­zan­skoj obla­sti, iz­ja­vio je re­gi­o­nal­ni gu­ver­ner Pa­vel Mal­kov. „Pre­ma pre­li­mi­nar­nim in­for­ma­ci­ja­ma, ne­ma žr­ta­va, a ma­te­ri­jal­na šte­ta se pro­ce­nju­je”, na­pi­sao je on na svom te­le­gram ka­na­lu. Ukra­jin­ski me­di­ji tvr­de da je u pla­me­nu ra­fi­ne­ri­ja naf­te u Rja­zan­skoj obla­sti.

Port­pa­rol­ka ru­skog Mi­ni­star­stva spolj­nih po­slo­va Ma­ri­ja Za­ha­ro­va obra­ti­la se Ukra­jin­ci­ma na ukra­jin­skom je­zi­ku i po­zva­la one ko­ji su pri­sil­no mo­bi­li­sa­ni da na­pu­ste voj­sku. U in­ter­vjuu za Tas ona je iz­ja­vi­la da se mo­bi­li­za­ci­ja u Ukra­ji­ni spro­vo­di ne ra­di po­di­za­nja ili ja­ča­nja od­bram­be­nih spo­sob­no­sti već, ka­ko je na­ve­la, ra­di „iz­vr­še­nja na­re­đe­nja o ubi­ja­nju ukra­jin­skih gra­đa­na”. „Već sam da­la sa­vet oni­ma ko­ji se pri­sil­no mo­bi­li­šu u Ukra­ji­ni: Stvar­no, be­ži­te, mom­ci”, po­ru­či­la je Za­ha­ro­va.

Pre­ma nje­nim re­či­ma, obič­ni Ukra­jin­ci po­sta­li su ta­o­ci tu­đih in­te­re­sa, iga­ra i splet­ki. Za­ha­ro­va je do­da­la da je na­rod Ukra­ji­ne pre­va­ren, ras­tr­zan i uvu­čen u kon­fron­ta­ci­ju ko­ja ap­so­lut­no ni­ko­me ni­je po­treb­na.

Ru­ska Fe­de­ral­na slu­žba bez­bed­no­sti (FSB) tvr­di da je spre­či­la po­ku­šaj aten­ta­ta na vi­so­kog ofi­ci­ra Mi­ni­star­stva od­bra­ne ko­ji su pri­pre­ma­le ukra­jin­ske oba­ve­štaj­ne agen­ci­je. „Uhap­šen je sta­nov­nik DNR ume­šan u pri­pre­mu te­ro­ri­stič­kog na­pa­da upo­tre­bom he­mij­skih rat­nih age­na­sa pro­tiv vi­so­kog ofi­ci­ra ru­skog Mi­ni­star­stva od­bra­ne”, na­vo­di se u sa­op­šte­nju, pre­no­si RIA No­vo­sti.

Pre­ma na­vo­di­ma ru­ske slu­žbe, mu­ška­rac je se pred­stav­ni­ku Glav­ne oba­ve­štaj­ne upra­ve ukra­jin­skog Mi­ni­star­stva od­bra­ne obra­tio pu­tem „Te­le­gra­ma”.

Da bi iz­vr­šio ubi­stvo, agen­tu su da­ta dva pa­ko­va­nja fla­ša bri­tan­skog pi­va ko­je je tre­ba­lo da po­klo­ni ru­skom ofi­ci­ru ko­ji je bio me­ta aten­ta­ta. Te­sto­vi su po­ka­za­li da sa­dr­že vi­so­ko­tok­sič­nu me­ša­vi­nu otrov­nih sup­stan­ci, ko­je, kad se kon­zu­mi­ra­ju, iza­zi­va­ju bol­nu smrt u ro­ku od 20 mi­nu­ta, tvr­di FSB.

Pre­ma po­da­ci­ma oba­ve­štaj­ne slu­žbe, pri­tvo­re­ni je od ukra­jin­ske oba­ve­štaj­ne slu­žbe do­bio i eks­plo­ziv, ko­ji je dro­no­vi­ma do­sta­vljen na te­ri­to­ri­ju ta­ko­zva­ne DNR, i skla­di­štio ga u svom do­mu „za na­knad­nu upo­tre­bu u sa­bo­ta­žnim i te­ro­ri­stič­kim ak­tiv­no­sti­ma”. Ka­ko se na­vo­di, za pre­da­ju otrov­nog pa­ke­ta ukra­jin­ske oba­ve­štaj­ne slu­žbe obe­ća­le su mu na­gra­du od 5.000 do­la­ra.

Ne­mač­ki mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Jo­han Va­de­ful iz­ja­vio je da su sve ini­ci­ja­ti­ve za po­če­tak pre­go­vo­ra o mi­ru u Ukra­ji­ni do­bro­do­šle, ali je po­no­vio stav vi­še svo­jih evrop­skih ko­le­ga da Ki­jev i EU mo­ra­ju bi­ti uklju­če­ni. Uoči sa­stan­ka Sa­ve­ta mi­ni­sta­ra za spolj­ne po­slo­ve u Bri­se­lu re­kao je da se svi raz­go­vo­ri o pre­ki­du va­tre i sva­ki da­lji raz­go­vor o obez­be­đi­va­nju mi­ra u Ukra­ji­ni, „mo­gu vo­di­ti sa­mo s Ukra­ji­nom”, pre­no­si Roj­ters. „I Evro­pa će mo­ra­ti da bu­de uklju­če­na”, do­dao je Va­de­ful.

Iz­ja­va no­vog fran­cu­skog ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra za od­bra­nu, ge­ne­ra­la Fa­bi­je­na Man­do­na, da Fran­cu­ska mo­ra da bu­de sprem­na na „pat­nju” i mo­gu­će „gu­bit­ke svo­je de­ce” u po­ten­ci­jal­nom su­ko­bu s Ru­si­jom iza­zva­la je oštre re­ak­ci­je vo­de­ćih po­li­tič­kih stra­na­ka ši­rom ze­mlje, pi­še bri­sel­ski „Po­li­ti­ko”.

Man­don je na go­di­šnjem sku­pu fran­cu­skih gra­do­na­čel­ni­ka u Pa­ri­zu po­zvao lo­kal­ne zva­nič­ni­ke da pri­pre­me gra­đa­ne za sce­na­rio u ko­jem bi od­bram­be­na in­du­stri­ja po­sta­la pri­o­ri­tet, a dru­štvo mo­ra­lo da pri­hva­ti te­ške eko­nom­ske i po­sle­di­ce za ljud­stvo. „Ako ni­smo sprem­ni da pri­hva­ti­mo gu­bi­tak svo­je de­ce... on­da smo u opa­sno­sti”, upo­zo­rio je ge­ne­ral i do­dao da Fran­cu­ska ima do­volj­no re­sur­sa da od­vra­ti „mo­skov­ski re­žim”.

Port­pa­rol Kre­mlja Dmi­trij Pe­skov iz­ja­vio je da ko­men­ta­ri ge­ne­ral­nog di­rek­to­ra kom­pa­ni­je „Er­bas” Re­nea Ober­ma­na o po­tre­bi ras­po­re­đi­va­nja tak­tič­kog nu­kle­ar­nog oruž­ja u Evro­pi pred­sta­vlja­ju „gu­bi­tak uz­dr­ža­no­sti i pro­mi­šlje­no­sti” u evrop­skom po­li­tič­kom pri­stu­pu. „Oči­gled­no je da sve vi­še Evro­plja­na gu­bi uz­dr­ža­nost i pro­mi­šlje­nost u svo­jim pri­stu­pi­ma. Ne­ki, na­ža­lost, da­ju pro­vo­ka­tiv­ne iz­ja­ve, u su­šti­ni po­zi­va­ju­ći na da­lje ko­ra­ke ka eska­la­ci­ji ten­zi­ja. Ima­mo ne­ga­ti­van stav pre­ma ovo­me”, re­kao je Pe­skov, od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje Ta­sa.

Ober­man je na Ber­lin­skoj bez­bed­no­snoj kon­fe­ren­ci­ji ozna­čio ru­ske ra­ket­ne si­ste­me „is­kan­der-M” u Ka­li­njin­grad­skoj obla­sti i nji­ho­vo mo­gu­će ras­po­re­đi­va­nje u Be­lo­ru­si­ji kao „Ahi­lo­vu pe­tu” Evro­pe. Tom pri­li­kom po­zvao je evrop­ske dr­ža­ve da raz­vi­ju za­jed­nič­ku dok­tri­nu od­vra­ća­nja, što bi, pre­ma nje­go­vom pred­lo­gu, uklju­či­va­lo raz­me­šta­nje tak­tič­kog nu­kle­ar­nog na­o­ru­ža­nja u bli­zi­ni ru­skih gra­ni­ca.

Izvor
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:January 15, 2026, 10:56:00 pm

« Reply #29442 on: November 21, 2025, 09:14:22 pm »

Руско Министарство одбране је јуче обајвило да је заузет Купјанск. Тако је и Герасимов реферисао Путину уз напомену да се чисте џепови отпора. Како извештавају руски ТК који прате ситуацију на фронту и сами имају своје изворе информација ова вест је делимично тачна. Наиме појавили су се снимци руских војника са заставама у појединим деловима Купјанска али стварна ситуација у другом (углавном јужним и западним деловима града) ситуација није потпуно јасна. Значи нема потврде да је целу урбано подручје Купјанска заузето. Данашња карта линије одбране око Купјанска је иста оној коју сам поставио у мом претходном посту. Руси држе отприлике 60-70% града, али се Украјинци још боре у насељу. Дакле, највероватније је руско МО и Путин пожурило из пропагандних разлога (због објављивања америчког плана у миру у Украјини) да потврди да је заузело један од условних симбола украјинског отпора и тако свету покаже да Украјини "кола" у војном смислу иду низбрдо.

Да Украјинска војска има озбиљних проблема и које изгледа све теже ршавају нема сумње. "Спашава" их способност да производе и користе велику количину БПЛ којима доста успешно успоравају Руску војску. Попуна војницима им је врло слаба и како изгледа биће све слабија, осим ако одмах не спусте границу за регрутацију са 25 на 18 година. Као што Руси нису успели да потпуно паралишу енергетски сектор Украјине, тако ће још мање то успети Украјинци са нападима далекометних БПЛ у дубину руске територије. Дакле, то их неће спасити пораза који им се надвија над главом...Могу им европски савезници давати од наоружања све што им треба, али без људи вољних и способних да се боре неће много направити, посебно у 4. години рата када је морал свих у Украјини попустио. А САД их притиска да прихвате мировни споразум који сматрају неповољним. Само их интервенција европских савезника може спасити. А то је мало вероватно. Истина, до колапса одбране неће доћи сутра, али ће се десити (ако Руска војска настави овим темпом и тактиком) врло је могуће и до почетка пролећа..
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #29443 on: November 22, 2025, 09:31:02 am »

Ukrajinci žestoko napali Krim: tokom noći dronovima pogođen važan strateški objekat - objavljeni snimci udara (VIDEO)

Ukrajinske snage su izvele nove udare dronovima na teritoriji pod kontrolom Rusije. Pogođena je elektro stanica na Krimu.

Telegram kanal Astra objavio je da je električna stanica Jani Kapu, koja se nalazi na severu Krima, bila meta napada dronovima tokom noći 22. novembra. Stanovnici su prijavili eksplozije i udare, a izvor je utvrdio da su napadi bili usmereni na ovu ključnu stanicu.

Ukrajina redovno gađa vojnu i energetsku infrastrukturu duboko unutar Rusije kako bi oslabila njene borbene kapacitete, dok Moskva nastavlja rat.

Ruska proizvodnja nafte i gasa sve češće je meta udara, dok Kijev pokušava da oslabi Moskvu, čiji je ratni budžet u velikoj meri zavisan od energetskog sektora.

Video

Rafinerija nafte u Rjazanskoj oblasti pogođena je tokom noći 20. novembra, potvrdio je 20. novembra Robert Brovdi zvani "Mađar", komandant ukrajinskih snaga za dronove.

Prema Brovdijevim rečima, 1. odvojeni centar za bespilotne sisteme "Mađarove ptice" pogodio je rafineriju u Rjazanju. Rafinerija je prošle godine proizvela 13 miliona tona goriva.

- Benzin sada postaje sve ređa roba u Rusiji, dok gas i nafta brzo nestaju - rekao je Brovdi.

(Kyiv Independent)

Izvor
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #29444 on: November 23, 2025, 07:06:56 am »

Rogov: komandanti sprečavaju vojnike da se predaju ruskim oružanim snagama

„Broj vojnika ukrajinskih oružanih snaga koji prelaze na civilnu stranu i predaju se ruskom zarobljeništvu raste svakodnevno”.

Komandanti ukrajinskih oružanih snaga ometaju komunikacije kako bi sprečili predaju svojih trupa ruskim oružanim snagama, rekao je Vladimir Rogov, predsednik komisije Ruske građanske komore. Prema njegovim rečima, trend polaganja oružja od strane ukrajinskih vojnika se povećava svakodnevno.

Broj vojnika ukrajinskih oružanih snaga koji prelaze na civilnu stranu i predaju se ruskom zarobljeništvu raste svakodnevno. Zato njihovi komandanti izdaju naređenja da se blokira frekvencija 149200 putem komunikacionih uređaja kako bi sprečili ljude da koriste svoje radio-stanice za prebeg. To je frekvencija koja se koristi za pregovore da ukrajinski vojnici polože oružje , izjavio je Rogov.

Rogov je izjavio da rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga obmanom mami vojnike na prve linije fronta. Tvrdi da se većina ukrajinskih vojnika predaje ruskom zarobljeništvu jer komanda ukrajinskih oružanih snaga odbija da dozvoli rotaciju vojnog osoblja.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da jurišne jedinice ruske grupe „Centar“ nastavljaju da eliminišu opkoljene jedinice ukrajinskih oružanih snaga u Krasnoarmejsku. Borbe se vode u nekoliko gradskih okruga, uključujući naselja Centralni i Gornjak.

Izvor
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #29445 on: November 23, 2025, 10:03:52 am »

Napadnuta Moskva: odjekuju snažne eksplozije - pojavili se snimci požara u elektrani nakon što je projektil pogodio cilj (VIDEO)

Ukrajinska vojska navodno je tokom noći 23. novembra izvela napad na Šaturinsku termoelektranu u Moskovskoj oblasti, preneli su ruski Telegram kanali, piše Kyiv Independent.

Na društvenim mrežama pojavili su se navodni snimci koji prikazuju veliku eksploziju i požar u elektrani nakon što je projektil pogodio cilj.

List "Kijev independent" navodi da ove informacije trenutno ne može da verifikuje, a ukrajinska vojska za sada nije komentarisala izveštaje o napadu.

Gde se nalazi termoelektrana?

Šaturinska termoelektrana nalazi se oko 120 kilometara istočno od Moskve, na periferiji Moskovske oblasti.

Ranije tokom noći, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da su dve ukrajinske bespilotne letelice oborene na putu ka prestonici.

Rosavijacija, ruska vazduhoplovna agencija, takođe je objavila da je aerodrom Žukovski privremeno obustavio rad zbog prisustva dronova u regionu.

Video

Ukrajinski napadi na vojnu i industrijsku infrastrukturu

Ukrajina redovno izvodi napade na vojne i industrijske objekte u Rusiji i na teritorijama pod kontrolom ruskih snaga, oslanjajući se pre svega na domaće dronove. Trenutno nema dostupnih informacija o razmeri štete niti o eventualnim žrtvama.

Međusobni napadi na energetsku infrastrukturu

Napad dolazi u trenutku kada je Kijev intenzivirao napade na rusku naftnu, gasnu i energetsku infrastrukturu, koja predstavlja ključni izvor prihoda za Moskvu u ratu u Ukrajini.

Proteklih meseci, Moskva je takođe pojačala napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, u pokušaju da zemlju ponovo uvede u tešku krizu tokom zime.

Izvor
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 04:59:55 pm

« Reply #29446 on: November 24, 2025, 01:17:09 pm »

U ovom ratu se, kao i u svakom ratu, vodi i posebna vrsta propagandnog rata. Postoje razne mogućnosti i definicije, ali ja bih sada skrenuo pažnju na propagandni rat "mapama" i "novom lingvistikom" koristi u propagandne svrhe.

Naime, od početka rata me iritirala zapadna propaganda i prve mape koje su se pojavljivale nakon ruskog upada u Ukrajinu februara 2022. godine, a koje su prikazivale kako Rusi tobože kontrolišu samo "puteve" ali valjda ne i teritoriju i gradove. Takve su mape na zapadnim izvorima stalno forsirane, iako je bilo jasno da to nije tačno i da su te teritorije čije glavne puteve kontrolišu Rusi, u stvari pod ruskom kontrolom.

Sa druge strane imali smo ruski prikaz mapa gde su prikazivana tobožnja "klješta" koja će iz pravca severa (Harkovska oblast) da se "za tili čas" spoje sa južnim pravcem koji je dolazio sa Krima, a preko "krnje" Zaporoške i Donjecke oblasti, iako je između njih više stotina kilometara prostora prepunog naseljenih mesta. Da bi se to malo "umanjilo", prikazivana je nesrazmerno velika "siva zona" i još strelice sa severa ka jugu i obratno i sticao se utisak da je Ukrajina, do Dnjepra, gotovo za par sedmice. Najviše.

Ono što sada imamo jeste postavljanje mapa "unapred", a pojačano, kada je to moguće, sa nekim izviđačima koji su uspeli na neku ruševinu da zabodu rusku zastavu, a što je sve efektno snimljeno dronom. Onda se vojnici povuku, ili čak poginu u protivudaru, ali se na mapama taj deo ucrta da je pod ruskom kontrolom. I na to se onda doda opet nesrazmerno velika "siva zona" i "strelice" potencijalnih pravaca napredovanja i svi već "prežale" taj deo fronta ili taj grad ili selo i ide se dalje.

Imali smo nedavno "slučaj" sa Mirnogradom, gde je neka ruska prethodnica uspela da na dimnjak rudnika na jugu grada okači rusku zastavu, a što je trebalo da kaže da je jug Mirnograda pod Rusima. Ono što nije rečeno jeste da su ubrzo pogođeni i da su se povukli sa poginulim i ranjenim pripadnicima te grupe van grada i samog rudnika.

Ta "operacija" čak ima i svoj nezvanični naziv "ubod zastave", a kao što rekoh, ima za cilj da prikaže da se neko naselje ili deo naselja kontroliše od strane Rusa iako to možda nije tako. Da ne pominjem opasnosti koje tu vrebaju da "zastavnici" budu pogođeni i da poginu, o čemu se piše sporadično na nekim ruskim izvorima. Kod ovakvih slučajeva se unapred objavi da je određeno naselje „oslobođeno“, a zatim se ljudstvo masovno troši u mesnim jurišima da bi se stvarna situacija na terenu uskladila sa pobedničkim izveštajem. Imali smo pre par dana da je Gerasimov čak informisao Putina da je Pokrovsk "oslobođen", a bilo je jasno da borbe, makar na periferiji grada traju i dalje, a neki izvori (naravno pro-ukrajinski) čak tvrde da se i u samom centru grada i dalje vode borbe.
Ali kako sada da bude da je Gerasimov "obmanuo" vrhovnog komandanta i sada se gotovo više i ne pominje Pokrovsk, što bi rekli Crnogorci "završeno ti je to", a pažnja se prebacuje na druge delove fronta iako borbe i dalje traju, a džep Pokrovsk-Mirnograd i dalje nije zatvoren.

Tu sada i nova "lingvistika" igra ulogu, pa se sve češće kod Rusa upotrebljava termin "Brušenje", što znači iscrpljivanje i trošenje ljudstva neke jedinice kroz stalne, ponavljane juriše na dobro utvrđen ukrajinski položaj.

Sada, koliko vidim, sličnu propagandnu i novu "lingvistiku" imaćemo i na pravcu Gulajpolja, gde se već objavljuje "ulazak ruske vojske u grad", iako je sasvim verovatno da od toga još nema ništa ili da se radi o upadu manje grupe izviđača. Čekamo da i oni "zabodu" zastavu na neku srušenu kuću u tom gradu.

Takođe, operacije za zauzimanje tzv. "baka-sela" igraju veliku ulogu u propagandnom ratu. To je inače ironičan izraz za minijaturna i razorena naselja preko kojih se propagandno prikazuje „napredovanje“, iako ta sela obično nemaju nikakvo stanovništvo niti strateški značaj. To su ona napredovanja kada čitamo da je zauzeto selo od predratnih, na primer, 52 stanovnika sa površinom od par stotina kvadratnih METARA.

Dakle, propaganda je sada u eri društvenih mreža dostigla i jedan novi nivo, a moja je želja bila da to malo ovde "otvorim" kao temu za razmišljanje, u onoj meri koliko sam ja to imao prilike da čitam i proučavam, uglavnom na ruskim izvorima. Ima tu još nekih podataka i informacija koje su vezane za "novu lingvistiku" u upotrebi kod Rusa, ali nisu striktno vezani za ovu tematiku, te bih za sada završio.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #29447 on: November 24, 2025, 01:51:55 pm »

Odavno je rečeno da u svakom ratu prva pogine istina.

U današnje vreme društvenih mreža i pametnih telefona tek čovek ne može da zna šta se u stvari dešava...
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 05:10:35 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #29448 on: November 24, 2025, 01:59:55 pm »

Rusi ušli u Guljajpolje! Slom Zaporoškog fronta postaje realnost uz prelazak reke Gajčul

24.11.2025.

Ruski prodor na zaporoškom frontu poprima razmere koje ni najpesimističnije ukrajinske procene nisu predviđale — prema više izvora, ruske snage su već ušle u Guljajpolje nakon kolapsa ukrajinske odbrane istočno od grada. Brzina kojom se linija raspala ukazuje da je front na ovom pravcu na ivici potpunog sloma.

U brzom i potpuno neočekivanom razvoju događaja, ruska vojska je, prema više izvora sa terena, već ušla u Guljajpolje. Iako se do juče smatralo da je najbliža ruska pozicija udaljena oko 4–5 kilometara od grada, nagli kolaps ukrajinskih linija odbrane istočno od Guljajpolja omogućio je prodor koji je iznenadio i same ruske vojne blogere. Brzi pad Veselog, Zelenog Gaja i Visokog doveo je do lokalnog okruženja više ukrajinskih jedinica, nakon čega su ruske snage ušle u sam grad. Ako se ova informacija zvanično potvrdi, biće to najveći ruski taktički uspeh na zaporoškom frontu u poslednjih godinu dana — i još jedan dokaz da su upozorenja ukrajinskih oficira o potencijalnom proboju fronta bila potpuno osnovana. Trenutno, rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo zauzimanje Zatišja.

Pored najave borbi za sam grad ili njegovog naglog napuštanja, još alarmantnija je situacija severnije, u rejonu Nečajovke. Tamo su ruske snage, prema preliminarnim informacijama, prešle reku Gajčul — drugu, levu liniju ukrajinske odbrane koja je važila za znatno povoljniju za odbranu. Sa padom položaja uz reku, ruši se i niz ukrajinskih sela paralelno sa linijom fronta: Radosne, Novo Zaporožje i manja utvrđenja koja su predstavljala oslonac ukrajinske odbrane. Ukoliko Rusi uspostave čvrsto uporište zapadno od Gajčula, OSU neće imati bolje pozicije, jer duž cele oblasti sličnih linija odbrane nema.

Ostaje da se vidi da li će ukrajinska komanda organizovati kontrolisano povlačenje jer o tome postoje glasine. Činjenica da je prostor između dve reke — koji je Kijev godinama gradio kao jedan od najvažnijih odbrambenih pojaseva — pao za svega nekoliko nedelja, govori sama za sebe. Ukoliko se potvrdi da je i sam grad Guljajpolje prepušten Rusima ili da borbe ulaze u centralne delove naselja, onda su sva upozorenja o mogućem slomu zaporoškog fronta ne samo opravdana nego i kasno izrečena.

Izvor
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:January 15, 2026, 10:56:00 pm

« Reply #29449 on: November 24, 2025, 08:23:29 pm »

Rusi ušli u Guljajpolje! Slom Zaporoškog fronta postaje realnost uz prelazak reke Gajčul

Ево како руски ТК Рибар" (а он важи за један од најбоље обавештених о правом стању ствари) коментарише ову вест да су Руси ушли у Гуљајпоље:

❗️Вечерашње вести о продору у град делимично искривљују стварност – прво, то се догодило пре скоро недељу дана, а друго, стигле су мале групе, а јуриш још није почео и непотребне изјаве о успесима тренутно нису потребне.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* photo_2025-11-24_12-17-42.jpg (907.36 KB, 2560x1819 - viewed 8 times.)
Pages:  1 ... 2920 2921 2922 2923 2924 2925 2926 2927 2928 2929 2930 2931 2932 2933 2934 2935 2936 2937 2938 2939 2940 2941 2942 2943 2944 [2945] 2946 2947 2948 2949 2950 2951 2952 2953 2954 2955 2956 2957 2958 2959 2960 2961 2962 2963 2964 2965 2966 2967 2968 2969   Go Up
  Print  

Jump to: