Znaći kad ruska raketa koja je gađala neki cilj u nekom ukrajinskom gradu, ili djelovi te rakete, unište stambenu zgradu i pobiju ili rane civile onda je to krivica ukrajinaca, eto trebali su pustiti da raketa pogodi cilj , iako ne znam tko osim onih koji gađaju može reći što je bio cilj, ali pošto su superprecizne ruske rakete sigurno je legitimni cilj.
Ako s druge strane ukrajinci lansiraju prema rusiji raketu koja usprkos najboljoj pz obrani na svijetu padne ili njeni djelovi uslijed presretanja padnu na grad i civilne zgrade onda je to ukrajinski terorizam .
Kako se ovdje vole rimski citati:
Quod licet Rusima non licet Ukrajincima.
PS po ruskoj glasnogovornici , ukrajinska luka na granici sa Rumunjskom i silosima žitom je legitmni cilj ali takva ruska nije!?
Ако се ја не варам, овде су се сви учесници дискусије (раније, у сличној дискусији око удара ракете у зграду у Дњепропетровску) сложили да је основна кривица погађања цивилних циљева на оној страни која је испалила пројектил. Дакле, без обзира да ли је Украјинска ПВО оборила или скренула пројектил и он пао на цивилни објекат, основна кривица је до оног ко је испалио тај оборени или скренути пројектил, тј, Руса. Ипак, треба рећи истину у смислу како се шта десило. Не лагати да је намерно гађан цивилни циљ ( у Одеси) већ да је то стицај других околности (понављам, то не искључује основну одговорност Руса за догађај). У случају Таганрога је такође све јасно, да је то намеро испаљен пројектил да погоди "тамо нешто" и не примарно војни циљ.
Правнички речено, у случају у Одеси ради се о "свесном нехату": ниси хтео да гађаш баш цивилни објекат, али се знао или могао претпоставити да та ракета може пасти, ако ПВО дејствује и на цивилни објекат. У другом случају се ради о тзв. евентуалном умишљају: (ако није већ и директни умишљај, јер то не знамо), односно, ниси баш хтео да гађаш то што си гађао, али си знао да ћеш радећи тако како јеси, погодити и где не треба. Право (судови) те два умишљаја у свим законодавствима различито санкционише, односно оно прво се третира блаже, а ово прво теже. Дакле, "финеса" различитог односа према овим догађајима је овоме што сам написао, мада, страдалим цивилима то ништа не значи.